Megyeri Szabolcs kertész blogja

Foltos, mint a yucca

4 komment

Egy kedves olvasóm keresett meg egy yuccás kérdésekkel, és mivel a válasz reményeim szerint másoknak is hasznos lesz, így nyilvánosan próbálok megoldást találni a gyakori yuccaproblémákra.

yucca1.jpg

A yucca lassan növő, tőlevélrózsás növény, mely hosszú életű, jól bírja a tűző napot, a szárazságot, de még a keményebb teleket is takarás nélkül átvászeli. Eredetileg az amerikai kontinensen őshonos évelőről van szó, a kevés csapadékal bíró, sivatagos tájak jellemző növénye. Terebélyessége miatt elsősorban szoliterként ajánlható. A yuccák helyzete nálunk sajnos gyakran problémás, mivel tűrőképességük miatt sokszor ültetik kevésbé előnyös helyekre is őket, később aztán, mire megnőnek, a ritkítás, tisztítás elmarad, így dekorációs értékük nagy részét elvesztik, és könnyebben megbetegednek. A yuccát manapság a legrosszabb körülmények közé is telepítik, mivel jó várostűrő, akár az utak elválasztósávjaiban is megállja a helyét, és a kemény mínuszokat is kibírja, de a tűző nap, és a 40 fok sem jelent gondot neki. A yuccák legnagyobb hátulütője a baktériumos levélfoltosság, mely sajnos pár év után minden példányt megtámad, hatására a levelek foltosak lesznek, beteges külsőt kölcsönözve a növénynek. Az alattomos szépségkárosító a Coniothirium concentricum nevű baktérium, mely a foltosodást okozza. Terjedését segítheti a túl gyakori öntözés, és az esősebb, párás időjárás, megteremtve a megfelelő körülményeket a baktériumok elszaporodásához, melyet általában a különböző gombák megtelepedése követ, tovább rontva a helyzetet. Az ifjítás ilyenkor az egyik megfelelő megoldás a növények számára, vagyis a fiatal hajtások áttelepítése, de lehetséges egyszerűen új növényt ültetni a régi helyére, esetleg a kémiai védekezés (permetezés) is szóba jöhet.

p5174410.jpg                                                         Beteg, foltos, elhanyagolt növény


p5174400.jpg

 Levélfoltosság közelebbről

A (más nevén) pálmaliliom kiültetéskor karcsú, elegáns gömb alakú növény, melynek két fajtája van forgalomban, egyik a Yucca filamentosa, a másik a Yucca recurvifolia. A kerti pálmaliliom (Y. filamentosa) az a fajta, mely gyakoribb vendég a családi házak kertjeiben. A beteges, esetleg elöregedett, elburjánzott növények megifjítására, átültetésére a legjobb időszak a tavasz, még a vegetációs időszak beindulása előtt célszerű a növényt bolygatni. Leginkább a fiatal, de már beérett hajtásokat érdemes leválasztani, és belőlük új növényeket telepíteni. Az idősebb növényeket meg lehet tisztítani, és visszametszeni, vigyázva a tőlevélrózsára, ugyanis ha a tőlevélrózsa megsérül, akkor hajlamos lesz a rothadásra. A leválasztott hajtásokat érdemes egy-két napig szárítani, így nehezebben rothadnak be, mikor elültetjük őket.

Yucca-recurvifolia-BoGa-FFM.JPGYucca recurvifolia

Fontos, hogy a yuccát sose öntözzük szórófejes öntözőrendszerrel, vagy felülről, mivel ez kedvez a gombák elszaporodásának. Ha a gomba már megjelent a növényünkön, akkor gombaölőszerrel lehet ellene védekezni, melyet permetként kell kijuttatni a gyengélkedő példányra. (Bárki által vásárolható szer a Mankoceb, mely kertészeti áruházakban, kertészetekben kapható.)

Yucca-filamentosa.jpgMutatós szoliter

Olvasómnak és minden yuccabarátnak sok sikert kívánok a neveléshez, gondozáshoz!

A szakszerű válaszadás kollegám, Kocsis Martina dísznövénykertész érdeme, köszönet érte!

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr914850442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2012.10.17. 22:17:41

a negyedik képen nem Y recurvifolia van, hanem filamentosa. A recurvifolia azt jelenti, hogy visszahajló levelű,
képen itt pl.
commons.wikimedia.org/wiki/File:Yucca_recurvifolia_HRM1.jpg, de a posztban a 2. kép is az.

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2012.10.18. 05:56:23

"A yuccák legnagyobb hátulütője a baktériumos levélfoltosság, mely sajnos pár év után minden példányt megtámad, hatására a levelek foltosak lesznek, beteges külsőt kölcsönözve a növénynek. Az alattomos szépségkárosító a Coniothirium concentricum nevű gomba"

Most akkor gomba vagy baktérium?

Megyeri Szabolcs 2012.10.18. 07:11:02

@szájhúzó kutya: gomba, elírás volt, javítottam, köszönöm!@Mitya Ivanov: hát szerintem a recurvifolia van rajta, mivel az a törzses pálmaliliom, amely a képen is látszik. Nem minden növénynek bókolnak vissza a levelei.
A filamentosának szálkás levélszéle van, és a föld felszínén elágazó tőlevélrózsája, törzset nem nevel.
Kertbaráti üdvözlettel: Szabolcs

Mitya Ivanov 2012.10.18. 08:25:00

@Megyeri Szabolcs:
a saját példányomból tudok csak kiindulni, és arra nem nagyon hasonlít, de igazad lehet, mert valóban törzse lehet annak a képen.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása