Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mi való a homokos talajra?

1 komment

Munkám során gyakran kapok kérdéseket mindenféle kerti témákban. Némelyik ezek közül különösen érdemes arra, hogy a válasszal együtt nyilvánosság elé tárjam, mert érdekes, sokakat érintő problémáról lehet szó. Legutóbb homokra telepíthető növényekről érdeklődtek, pontosabban mondva, hogy melyek azok a növények amikből sövényt lehet kialakítani, esetleg olyan nagyobb díszítőértékkel rendelkező növények, melyek a kert más pontjain is szépen fejlődnének homokos talajon.

 homokos.JPG

Homokos talaj

A homokos talajnak több problémája van a rajta élő tulajdonosok oldaláról, mint amennyi problémát a valóságban a növényeknek okoz. A legtöbb dísznövény homokos talajban jól fejlődik, mivel jó levegős talajszerkezetet ad, hátránya pedig az alacsony szervesanyagtartalom, és a rossz vízmegtartó képesség, melyek viszont alakítható tényezők. A homokos talaj további hátránya a tápanyag kimosódás, és a kijuttatott víz elszivárgása. Mindezeken csöpögtető öntözőrendszerrel, és megfelelő tápanyag utánpótlással tudunk segíteni. Több nagyobb hazai faiskola is homokos talajon működik, ezáltal a hazai klímán, és talajokon edzett növényanyagot állít elő, melyek a fent említett mostohább körülmények közé beültetve is szépen fejlődnek. Homok talajokon sövény telepítés nem jelent problémát, mivel a mindenhol megtalálható keskenylevelű ezüstfa, a homoktövis is jól boldogul rajta. Az utóbbi még a manapság divatos táplálékkiegészítőként is megállja a helyét. Kérdés volt még, hogy bambusz telepíthető-e ilyen típusú talajra. Sajnos a bambusz a kötöttebb, nedvesebb talajok növénye, ezért nem lenne sokáig életképes, és ezzel egyidejűleg csökkenne a növény vitalitása, könnyebben kifagyna a téli nagy hidegekben. A homok talajok nagy előnye ugyanakkor, hogy az állati kártevők nehezen élnek meg benne, nem ok nélkül telepítették át a szőlőket is...

 porvihar.jpg

Gigantikus porvihar. A kerti homok ekkora galibát nem, de kisebb kellemetlenséget okozhat

A homokos talajok mindig kicsit kellemetlen helyzetbe hozzák a rajta élőket, mivel ha esik egy kis eső, az pillanatok alatt eltűnik, csak port, homokot hagyva maga után, ami egy kis széllel párosulva nehezíti a mindennapokat. Ugyanakkor a növények számára  egy előnyös, levegős, jó szerkezetű közeget jelent, mely öntözéssel  kiegészítve megad mindent az oda telepített növénynek.  Sövénynek alkalmas fajok közül a hazai klímára leginkább javasolható  sövény alapanyag az ezüstfa (Eleagnus angustifolia), mely bár tövises, jól bírja az extrém körülményeket, és egyben mutatós  zöldfelületet is ad.

 Ezüstfa Eleagnus angustifolia.jpgEzüstfa

Díszítőértéke miatt sok helyen alkalmazzák a kecskerágót, (Euonymus sp), a vörös borbolyát (Berberis  sp.) is sövénynek, mely kiegészítő öntözéssel, tápanyagutánpótlással szép sövénnyé formálható.

kecskerágó.JPG

Vörös borbolya 

Hazánkban is sokrétűen felhasznált homoktövis (Hippophae rhamnoides) lehet még tökéletes megoldás, homok talajon fejlődik legjobban,  szélporozta, és a sövény még csemegével is szolgál, mely kitűnő  vitaminforrás.

 homoktövis.jpgHomoktövis

Homokos talajra a cserszömörce (Cotinus  coggygria) és a nyári orgona (Buddleja davidii) jöhetnek szóba mint  díszcserjék. A díszfüvek, tippanok, perjék jól bírják a szárazságot.  Gyógy-fűszernövényekből a kamilla és a zsálya alkalmasak homokos  talajra.

zsálya.jpg

Zsálya

Évelőkből nagy választék van többek közt a cickafark, a pázsitviola, a gólyaorr,  a kutyatejek, és az őszirózsák, kúpvirágok ajánlhatók.

A válaszadásban Kocsis Martina dísznövénykertész volt segítségemre, köszönet érte!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr854762790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HTímea 2017.06.17. 14:54:24

Köszönjük a tájékoztatást, mi is érdekeltek vagyunk a homok beültetésében. Igyekszünk megfogadni a jó tanácsokat, és ezeket a növényeket beszerezni, ősszel beültetni.
Sok sikert kívánunk Önöknek is munkájukhoz, Tímea

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása