Megyeri Szabolcs kertész blogja

Zöldségtárolás

komment

Régi népszokás nálunk a nagybevásárlásnak az a része, mikor az akciós terméket meglátva spórolási szándékból jól bevásárlunk belőle, legyen az karácsonyfatartó, teflonbevonatú serpenyő, vagy épp burgonya. Hasonló reflexeket indít be a hosszú, ünnepi hétvége, ilyenkor is roham zajlik a boltokban, és sokan úgy vásárolnak, mintha több hetes időszakokra kéne előre ellátni a háztartást élelmiszerrel. Az is előfordul, hogy a kerti almafa, vagy veteményes túlságosan bő terméssel ajándékoz meg minket, máskor pedig a gondoskodó rokonok állítanak be egy hadseregnek elegendő zöldséggel, gyümölccsel. Bármelyik eset áll elő, a probléma közös. Hová tegyük a felesleget?

GiantPotatoTruck.jpg

Ekkora krumplit semmiképp se vegyünk

A kérdés már csak azért is aktuális, mert az ősz beálltával megcsappan a zöldségesstandok kínálata, így sokan készülnek a szűkebb hónapokra bőséges ellátmánnyal. Ilyenkor jön el a húszkilós krumplik, nagy zsák vöröshagymák, púposra pakolt láda almák ideje. Otthon aztán ráncolhatjuk a homlokunkat, hogy hova tegyük a zsákmányt, ahonnan hetek múlva is ehető állapotban tudjuk elővenni. 

6787_small.jpg

Ez hamar elfogy, de gyakran ennek a többszörösét visszük haza

A burgonya, vöröshagyma, alma tárolására a pince a legalkalmasabb, de nem mindegy, hogy milyen típusú. A régi, vidéki pincék ideális páratartalmat (70-90%) és hőmérsékletet (nagy hidegben is fagypont körül) biztosítanak. Az újabban épült házak esetében a pince is sokszor fűtött, de legalábbis nem elég hideg, a jó szigetelés, szellőzés miatt pedig száraz levegőjű, ami nem kedvező a terménytároláshoz. Az alacsony páratartalom következtében a zöldség, gyümölcs kiszárad, ráncosodik, vagy ahogy mondani szokták: összeplöttyed. Tudni kell, hogy a leveles zöldségek esetében a hosszabb tárolás feltétele a 90% fölötti páratartalom, ezek ugyanis nagy felületen adják le a nedvességet, ezért hamarabb kiszáradnak. Ha a pincés tárolás nem megoldható, az erkély is szóba jöhet, de csak addig, míg a hőmérséklet 0 Celsius alá nem ereszkedik, ez alatt elindul a minőségromlás. Amennyiben erkély sem áll rendelkezésre, még mindig lehet próbálkozni a spájzzal, vagy a konyha megfelelő zugaival. Lássuk hát részletesebben, hogy mit, hol, hogyan tároljunk.

termeny_pince1.jpg

Klasszikus pince

Mint említettem, a leggyakoribb felhalmozott zöldségfajta a krumpli. Hűvös pincében tartsuk, jól szellőző edényekben, például fonott kosárban, műanyag ládában. Ha kisebb kiszerelésben vesszük, a műanyag zacskóból mindenképp vegyük ki. Ha hálóban vannak a szemek, akkor forgassuk át, hogy van-e köztük sérült, megvágott, romlásnak indult darab, melyeket távolítsunk el. A burgonyának a 4-10 Celsius az ideális, szabadban (erkélyen) is tarthatjuk, de ilyenkor fedjük le, hogy ne érje közvetlen napsütés. Az őszi melegben inkább fedett helyre tegyük, akár a társasház alagsora, vagy a nem túl zsúfolt kerékpártároló is megteszi. Ha pince nincs, van viszont vízóra akna, bátran használjuk krumplisveremnek. A burgonyát ne tároljuk hűtőben!

xranenie_ovoshhej_v_pogrebax_i_podvalax_1.jpg

Ilyen tárolója keveseknek akad, főleg városban

Az alma az 1-2 Celsius fokot szereti tároláskor, magas páratartalommal vegyítve, ilyenkor hónapokig is eláll. Városi lakásokban ezek a feltételek nehezen biztosíthatóak, de ettől még próbálkozni lehet, legfeljebb az eltarthatósági idő csökken. Az éléskamrában, balkonon tárolt almákat hetente nézzük, forgassuk át, hogy a romlásnak, rothadásnak indult darabokat eltávolíthassuk, ezek ugyanis hamar "megrontják" a többit.

000026528_huto.jpg.jpg_orig.jpg

A hűtő, apró prakitákkal kiegészítve hosszú tárolást ígér

A vöröshagyma a fagyokat is kibírja, de csak ha ép, száraz, és zárt nyakú példányokról van szó. Tárolására az erkély, kamra, padlás is megfelel, de ha elérték a fagyok, akkor ne nagyon bolygassuk meg a halmot, mert beindul a rothadás. A fokhagyma még könnyebben eltartható, a legjobb, ha madzagra fűzve fellógatjuk a fejeket a kamrában, de a akár a konyhában is megtehetjük ugyanezt.

fokhagymakoszoru.jpg

A fokhagymafüzér dísz is lehet

A répa, karalábé, zeller tovább friss marad, ha szorosan újságpapírba csavarjuk, és így tesszük el a hűtőbe. Salátaféléknél bevett praktika, hogy nedves ruhába, lepedődarabba göngyölve helyezzük a fridzsiderbe, ha tovább akarjuk frissen tartani. Az uborkát ne csomagoljuk be, és ne is mossuk meg hűtés előtt. A zellert fröcsköljük le vízzel, majd tegyük kilyuggatott zacskóba, és mehet a hűtőbe, körülbelül egy hétre. Ugyanennyit bír ki a paprika a fridzsiderben mindenféle csomagolás nélkül, ha szép, fényes felületű darabokról van szó. A szőlőt ne érje nedvesség mielőtt a jégszekrénybe helyezzük, ha pedig bezacskózzuk, egy hétig is friss marad. A nem túlérett körtének bőven megfelel egy kosár, vagy láda, és bent is maradhat a lakásban. A kemény, sötétebb színű citrom a hűtőben, zacskózva akár egy-másfél hónapig is fogyasztható marad. Ha akciós a narancs, akkor a nehéz, feszes darabokat válasszuk, ezek szobahőmérsékleten vagy hűtőben egy-két hétig épségben eltarthatóak.

112574_g.jpg

A bőség és az alacsony árak csábítóak

Általános szabály, hogy a hosszabb tárolásra szánt zöldség, gyümölcs friss és ép legyen, így a kicsit löttyedtebb darabokból ne halmozzunk fel sokat, mert odavész a megtakarítás. Ha nem tudtunk ellenálni a leárazásnak, vagy ajándékba kaptuk a terményt, de már nem teljesen friss, inkább dolgozzuk fel. A lekvár, befőtt, vagy a lefagyasztott lecsó sokkal tovább fogyasztható marad, így nem a kukában végzi az élelmiszer. Lényeges, hogy egy tárolóedényben (kosárban, ládában, zacskóban), csak egyféle terményt helyezzünk el, egyes kombinációk ugyanis gyorsítják az állagromlást. Végezetül pedig azt ajánlom, ne dőljünk be mindig az akciós áraknak, mert sokszor az olcsón kínált termékek minőségileg már nem felelnek meg a tárolási feltételeknek.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr614757406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása