Megyeri Szabolcs kertész blogja

Növénygondozás telefonról

komment

Bizonyára sokan emlékeznek a '90-es évek szörnyű tamagocsi lázára, mikor is apró, pittyegő kütyükben lakó virtuális háziállatot volt divat gondozni. A pixeles állatkák enni kértek, sétát, gondoskodást követeltek, és figyelem hiányában még kimúlni is képesek voltak. Hasonló termék bukkant fel nemrégiben, a berlini IFA kiállításon, ám ez esetben gondozandó élőlény nem virtuális, hanem teljesen valódi. Ráadásul növény.

koubachi.jpg

Persze a dolog csak messziről hasonlít a tamagocsira, az viszont közös, hogy a feladatok és instrukciók elektronikus úton érkeznek. A találmány tulajdonképpen teljesen praktikus, és feledékeny, vagy soha semmire figyelni nem tudó embereknek több mint ideális. Lássuk hát, miről van szó.

sensor-dirty-en.png

A Koubachi névre hallgató, ovális gömbszerű alakot formázó dekoratív ketyerét a kiválasztott növény földjébe kell szúrni, majd kapcsolatot létrehozni egy iPhone-nal, vagy Apple számítógéppel. Miután a felhasználó kiválasztotta a program részletes listájából a növény pontos fajtáját, a Koubachi megkezdi a munkát. Szenzoraival azt vizsgálja folyamatosan, hogy az adott növénynek, virágnak mennyi fényre, vízre, tápanyagra és páratartalomra van szüksége, és természetesen jelzi is, ha hiány van valamiből. Nem csupán jelez azonban, hanem pontos instrukciókkal látja el a gazdát a gondoskodás mikéntjéről. A program adatbázisában jelentős mennyiségű növényfaj található, így szinte bármilyen házikedvenchez alkalmazható a virtuális felügyelő, mely wifi-kapcsolaton keresztül kommunikál.

20120831_Koubachi_002_610x439.jpg

Érdekes kérdés, hogy vajon mi szükség van ilyen high-tech segítségre pont a növények kapcsán, melyeket jellemzően azért tartunk, mert szeretjük őket, tehát valószínűleg Koubachi nélkül is figyelünk rájuk. Az ötlet első pillantásra valóban inkább bohókás, sőt felesleges, mint hasznos, ugyanakkor bizonyos körülmények között tényleg jól jöhet, például nagyobb értékű, egzotikus, vagy különösen nagy becsben tartott zöld kedvencek esetében. Aki pedig egyszerre rajongója a kütyüknek és a növényeknek, ideális társra találhat benne. Végül pedig az (elég borsos) ár, a termék egyelőre külföldön kapható, 129 Euroért, vagyis jelen pillanatban 37 ezer Forintért.

Lelkes tech-rajongók IDE kattintva rögtön rendelhetnek is egyet.

Hivatalos honlap: ITT

Képek: innen, innen, innen..

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr864747486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása