Megyeri Szabolcs kertész blogja

Játék mindenek felett

Szólj hozzá!

Az ünnepi hétvége egy részét Győrben töltöttem, és ha már ott voltam, úgy terveztem, hogy felmérem a győri közterületi helyzetet, vagyis a fotógépet a vállamra akasztva zöld, virágzó utcafrontokat, szép parkokat kerestem. Azonban mást találtam. Vendéglátóm először Győr Adyváros nevű kerületében kalauzolt körbe, és pár perc után nyilvánvalóvá vált, hogy itt olyasmire fektetik a hangsúlyt, ami máshol általában nem elsőrangú szempont. Ez pedig a játszótér.

IMGP2026.JPG

Adyváros általam megismert része döntően panelházak rengetegéből áll, ezek az épületek pedig akár kopottan, akár felújítva, elég sivár látványt nyújtanak. Az itt lakó gyerekek kert híján kénytelenek a tömbök közötti területeket elfoglalni. Ezt az egyszerű igazságot ismerhették fel az illetékesek, legalábbis erre utal a rengeteg jól karbantartott, és láthatóan EU-konform játszótér. Kis túlzással minden talpalatnyi köztes helyen pár csúszda, mászóka, mérleghinta és egyéb köztéri játék várja a kicsiket, sőt - mint azt láthatják a képeken - az egyik játszón még drótköteles csúszdapálya is van, ami igazán ritka vendég az ingyenes játszótereken.

IMGP2002.JPG

IMGP2001.JPG

Ahol egy kis hely van, rögtön kinő a földből egy mászóka

IMGP2036.JPG

IMGP2040.JPG

Nagyobb területeken a játszótér is nagyobbra hízik

IMGP2010.JPG

Itt épp munkálatok folynak, de játszótér itt is van

IMGP2025.JPG

Ez egy hatalmas mező a panelek közt, természetesen a gyerekekre hangolva

IMGP2019.JPG

Mögötte pedig zárt kutyafuttató, az ebek nem vegyülhetnek a gyerekekkel. Győrben komolyan veszik az ebtartás szabályait, a póráz nélkül vezetett állatok gazdáira első alkalommal tízezer, másodszorra harmincezer forintos bírságot szabnak ki. Nem is látni szabadon sétáltatott házikedvencet.

IMGP2058_1.JPG

IMGP2070.JPG

Ez a hajót formázó mini kalandpark már a belváros közvetlen közelében található. Természetesen ez is ingyenes játszótér.

Mindig öröm látni, ha nagy hangsúly kerül a nyilvános, közös területek szépítésére, karbantartására, még nagyobb eredmény, hogy ha tömbházakban élő gyerekeknek lehetőségük van a biztonságos, változatos szabadtéri elfoglaltságra, ezért tőlem Győr egy hatalmas piros pontot kap. Ráadásképpen pedig nézzék meg a város, és talán az ország legjópofább szökőkútját, melyet Jedlik Ányos tiszteletére állítottak pár hete:

IMGP2099.JPG

IMGP2100.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr664722860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása