Megyeri Szabolcs kertész blogja

A Sziget-betegség megelőzése

2 komment

A felvezető napok után ma indul be igazán a Sziget Fesztivál, és ezzel együtt a szűk egy hétnyi fékevesztett buli, ami nyilvánvalóan megviseli a szervezetet, nem hiába említik a rendszeres fesztiválozók az esemény utáni legyengült testi-lelki állapotot Sziget-betegségként. A kevés alvás, a szedett-vedett étkezés, az alkoholfogyasztás, a sok cigaretta, a hajnalig tartó ugrálás és tánc kimerítik a test energiatartalékait. Pár természetes eredetű roborálószerrel azonban csökkenthetőek a kellemetlen tünetek, sőt, már menetközben is fittebbek lehetnek a mulatozók.

festival-out.jpg

Reggeli átlagos fesztivál-látkép - elkél a testi-lelki erősítés

Naivság lenne azt hinni, hogy a nyár fő fesztiválja közben a résztvevők az egészségükért aggódnak, és azt sem hiszem, hogy a sör helyett herbateát kívánnának kortyolgatni, ugyanakkor pár apró trükkel fokozható az állóképesség, enyhíthető a reggeli másnaposság, és a megterhelt gyomornak is megkönnyebbüléstt hozhatunk. Olyan gyógynövényeket sorolok fel a következőkben, melyek a fesztiválozók számára hasznosak lehetnek, és bármelyik herbáriában megvásárolhatóak. Sokan napközben elhagyják a fesztivál területét egy kis séta, bevásárlás, kinti alapozás, vagy otthoni tisztálkodás kedvéért, így nem lehetetlen feladat valahol beszerezni egy zacskó teafüvet például, melyhez csak egy bögre forró víz szükséges, így ezek a teák az italok beviteli tilalma ellenére is elkészíthetőek a fesztivál területén.

ukardc.org_54.jpg

Kezdem a ginsenggel, melyhez még víz sem kell, a legpraktikusabb, ha kapszula formájában vesszük magunkhoz. A ginseng nagymértékben fokozza a szellemi és testi teljesítőképességet, gyorsítja a sejtmegújulást, elsőrangú roborálószer, mindennek tetejébe a férfierőre is jótékony hat, ami egy ilyen rendezvényen alkalmasint szintén jól jöhet.

1279106899.jpg

A Szigeten nem találni, de a vasfűtea enyhíti a krákogást

A vasfű (Verbena officinalis) közismerten kiváló nyákoldó hatással bír, csillapítja a köhögést, így a belőle készült tea a poros helyszínek és a gyakoribb rágyújtás okozta kellemetlenségeket enyhítheti. A vasfüvet is bármelyik herbáriában beszerezhetjük, és a légúti panaszok kezelése mellett roborálószerként, étvágyjavítóként is eredményes.

111524_csipkebogyo_600_2.jpg

Ha bogyót veszünk be, az legyen csipke...

A fesztiválok okozta erős terheléskor fontos a megfelelő C-vitamin bevitel, ami fokozza a védekezőképességet. A legyengült szervezet a buli végeztével könnyebben betegszik meg, ezt előzhetjük meg például csipkebogyótea fogyasztásával, melyben a C-vitamin mellett A-, B, és K-vitamin is található, valamint a csipkebogyó az oxidációs folyamatokban is részt vesz, és javítja a vérképzést. Aki nem akar a teával bajlódni, vehet csipkebogyó szörpöt is, utóbbi könnyebben, gyorsabban elkészíthető. A szörp esetében ne az ízesítettet, hanem a valódi növényi kivonatot keressük.

drunk-dude-small.jpg

Macskajajos reggeleken jól jönnek a gyógynövények

A citromfű nyugtató hatású, kiváló ellenszere az álmatlanságnak és étvágytalanságnak, utóbbi tünetek gyakori kísérői a többnapos aktív szórakozásnak. Egy maréknyi friss levél, vagy fél zacskónyi teafű elegendő az egész hétre, de a citromfű is kapható kapszulás kivitelben, így könnyen magunkkal vihetjük.

mar-zep118_resize.jpg

A sárga tárnics a májat regenerálja

A sárga tárnics (Gentiana lutea L.) gyökeréből készült főzet egyszerre étvágyjavító és emésztést segítő hatású, emellett a májat is védi, ami a jelentős mennyiségű elfogyasztott alkohol esetében nem elhanyagolható jótétemény. A tárnicsgyökér tea-alapanyagként is kapható gyógynövény üzletekben, de tablettás/kapszulás kiszerelésben is hozzáférhető.

008_sziget_2009_2.jpg

Ha a fesztiválozás kiveszi az energiát, pótolni kell

Természetesen a fentebb felsorolt jótékony hatású vitaminok és nyomelemek multivitamin tabletták formájában is beszedhetőek, de azt gondolom, hogy a nap egy nyugodtabb pillanatában elkészített tea szertartásos elszürcsölése jobban felfrissíti a testet és a lelket, és az egyszeri bulizó így frissebben, megújulva vághat neki az újabb éjszakának. 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr534700682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.08.08. 13:01:05

Ismerem a dolgot, tényleg kutyául lehet lenni utána, jön a takonykór meg a levertség. Egyébként depresszió is jár az ilyesmivel, gondolom felmegy az endorfinszint a plafonra napokon kresztül, aztán jön a kopp. Sziget=drog:) (Csak sajna én már kioregetdem blőle)

Purple! 2012.08.09. 08:11:09

@shitgun: no igen a "szigetbetegség" tökéletes tud lenni augusztus végén, lázzal, szürke köpettel és krákogással :) nyomni kell a jó gyógynövényeket, de én a felsoroltak mellé a Jäger-t javaslom, koncentrált formulában 56 féle növénnyel :D

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása