Megyeri Szabolcs kertész blogja

Belvárosi növénysimogató

komment

Pár napja érdekes képződmények nőttek ki a belvárosi flaszteren, fából készült kockavázakban, drótókon lebegő virágládák települtek az ötödik kerület forgalmas csomópontjaira. Nem csoda, ha megszállott növénybarátként, és a közterületi zöld dekorációk őszinte rajongójaként izgatottá tett a dolog. A mai napon az installációk építőinek sajtótájékoztatóján minden részlet kiderült, és a tikkadó növények is megkapták első öntözésüket.

IMGP1602.JPG

Kezdjük az elején, az ötletgazda és kivitelező a Klímanagykövetség Egyesület, akik a British Council korábbi projektein nevelődött fiatalokból szerveződtek, létrehozva egy egyedi szakmai-közösségi modellt, melyben különböző (szak)területről érkező emberek dolgoznak a klímavédelem ügyén. Az ő projektjük a Porzó Korzó, a már említett öt elemből álló tanösvény, mely a járókelőkkel, érdeklődőkkel, turistákkal, szóval mindenkivel ismerteti meg azokat a növényeket, melyekkel leggtöbbször már csak késztermékek formájában (tea, krém, textil, fűszerek) találkozunk. A kihelyezett növények közelebb hozzák a természetet a városlakókhoz, a nem várt helyeken való zöld találkozás pedig izgalmat ad az ismeretterjesztő célnak. A szervezők hangsúlyozták, hogy nem egyfajta kis növényhatározót szerettek volna létrehozni, hanem a megnézhető, sőt megfogható, szagolható növényeket érdekes, szórakoztató feliratokkal látták el.

IMGP1564.JPG

Avatás

A növényeknek ideiglenesen otthont adó építmények is természetbarát módon készültek, saját kezűleg, lenolajjal kezelt fából, a zöld lakók pedig kizárólag hazai forrásból származnak, így szállításuk sem növelte ökológiai lábnyomunkat. A tematikus "dobozok" a belváros szívében találhatóak, egy  félórás sétával körbejárható a tanösvény. A Váci utca melletti Kristóf téren fűszernövényekkel, az Erzsébet téren gyógynövényekkel, a Városháza téren pedig bioműanyagok és bioüzemanyagok alkotóelemeivel lehet ismerkedni. A Bazilika közelében szimbolikus és mesenövények találhatóak, a Vörösmarty téren ruhaipari alapanyagul szolgáló zöld várja a látogatókat. Aki az olvasgatásban, simogatásban elfárad, a kaspók alatti padokra leülve fújhatja ki magát.

IMGP1592.JPG

Fűszernövények a Váci utca mellett

IMGP1606.JPG

Erzsébet téri gyógynövények

IMGP1594.JPG

Textilek alapanyagai a Vörösmarty téren

A sajtóeseménynek díszvendége is volt, Németh Juci, a Nemjuci zenekar énekesnője, aki rövid beszéde után az első öntözést is elvégezte, méghozzá igen szakszerűen. Az Egyesület képviselője köszönetet mondott az V. kerület vezetésének, akik a helyet és engedélyeket biztosították az installációknak, és a Főkertnek, akik a kihelyezett növények folyamatos öntözéséről fognak gondoskodni, Németh Juci ugyanis csak az első alkalmat vállalta. A növények várhatóan egészen októberig közszemlén maradnak, így aki gyalogosan jár  belvárosban, ne legyen rest egy rögtönzött túra keretében végigjárni a zöld tanösvényt!

IMGP1567.JPGNémeth Juci előbb jobbról...

IMGP1573.JPG

...majd balról is öntöz

IMGP1608.JPG

Ez pedig már a Városháza tér, bioüzemanyagok növényi forrásaival

IMGP1613.JPG

Érjenek oda, mire virágot bont!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr594642913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása