Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szentivánéji vigasságok

Szólj hozzá!

Vasárnap beköszönt az év leghosszabb nappalja, vagyis a legrövidebb éjszakája, melyet a hagyomány Szentivánéjnek nevez. A tradíció bár a kereszténységhez is kötődik, eredete sokkal  régebbi, a mítikus, történelem előtti korokban gyökeredzik. Szentivánéj az élet ünnepe, a fény sötétség fölött aratott győzelmének diadala.

 sankthans.jpg

Június 21-e szinte minden kultúrában ünnep, a Nap és a fény dicsőítésének napja, bár a tropikus időszámítás és a naptárreformok miatt június 24-én tartjuk, vagyis most, a szombatról vasárnapra virradó éjszakán időszerűek a Szentivánéji mulatságok és népszokások. Maga az elnevezés keresztény eredetű, Keresztelő Szent Jánoshoz köthető, a János név régi magyar alakjából (Jovános, Ivános), illetve a szláv Iván névből származik. Európaszerte időtlen idők óta ülik meg a nyári napfordulót a szláv, germán, és északi népek, de a druidák számára is jelentős esemény volt a legrövidebb éj, amit az Ég és a Föld nászának tartottak, ennek megfelelően tisztelegtek előtte.

 foldgomb.jpg

Számtalan misztikus rituálé és szokás kapcsolódik eme varázserejű éjszakához, mely a régi korok emberének különösen jelentős volt. Pogány spiritiszták úgy tartották, ezen az éjen olyan révületbe lehet esni, melynek segítségével a Tejúton keresztül lehetőség nyílik az alsó világba való utazáshoz, ahol is a holtaktól segítséget, útmutatást lehet kérni, például a terméssel, gyermekáldással, törzsi viszályokkal kapcsolatban. Szokás még a napforduló éjszakáján tüzeket, máglyát rakni, így segítve a Napot, a fényt a sötétség legyőzésében. A Szentivánéjhez termékenységi, szerelmi mítoszok is kapcsolódnak, így a társra, vagy a gyermekáldásra váróknak a hagyomány szerint ekkor érdemes akcióba lépni.

 001625119_ejszakai_fenyek.jpg.jpgTűzzsonglőrök is segíthetik a Nap harcát

A magyar falusi, vidéki emberek is ápolnak régi, szép szokásokat ilyenkor. Sok helyütt úgy tartják, hogy a napfordulót megelőző éjjel virágzik a páfrány, aki pedig tanúja a ritka eseménynek, megérti majd a növények és állatok nyelvét, így rejtett kincsek nyomára bukkanhat. Szintén a jeles nap előtti éjszakán ildomos friss, zöldellő faágakat akasztani az ajtókra, ablakokra (akár tyúk-, és disznóólakra), így a boszorkányok elűzhetők, a rontás kivédhető. Pikáns tradíció, miszerint a Szentivánéjen meztelenül szakajtott gyógynövény hatása erősebb, de talán ez a fejezet inkább termékenységi, szerelmi dolgokkal hozható kapcsolatba. Szintén ismert az a szokás, mely során az éjjelen a tűz körül táncoló lányok később a vetésbe fekszenek, és aki után a lehajtott növény felkel, az egy esztendőn belül megtalálja a párját. Aki türelmetlen volt, nyilván rögtön a kiszemelttel is a kender közé fekhetett. A legelterjedtebb hagyomány mégis a tűzrakás, és a máglya körül való táncolás, sőt, a tűz átugrása után a lángok közé vetett gyümölcsnek szintén mágikus erőt tulajdonítottak.

 tuzugras_1932_nograd.jpg

Tűzugrás régen és ma

tuzugras.jpg

Manapság, főleg a vidéktől elszakadt nagyvárosokban a Szentivánéj másféle programokat hoz magával, zenés előadásokat tekinthetünk meg, népszerű színművek kerülnek - jellemzően - szabadtéri színpadra, koncertek és bulik övezik a misztikus éjszakát. Aki még nem választott Szentivánéji vigasságot magának, kattintson ide, ide, és ide, vagy egyszerűen szervezzen magának romantikus randevút szombat éjjelre! (Esetleg gyógynövénygyűjtéssel egybekötve.)

Sok egyéb Szentivánéji érdekesség ITT

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr674605000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása