Megyeri Szabolcs kertész blogja

Asztali zen kert

komment

Életünket, annak aktív, munkával töltött korszakában leginkább a rohanó, túlfeszített, stresszes jelzőkkel írhatjuk le. Kevés szerencsés kivételével az átlagember hétköznapjai feszültek, a sok teendő, a megfelelés kényszere kősziklaként nehezülnek vállainkra. Ezért minden olyan tevékenység és tárgy, ami lazíthat a szorításon, aranyat ér.

ryoanji_2-thumb.jpg

 Ryoanji Templom

Nem kell nagy dolgokra gondolni, persze a nagy dolgok, mint például egy hosszú nyaralás, vagy mondjuk a rekord lottónyeremény biztosan segítenek, de ha ezek nem állnak rendelkezésünkre, apró praktikákkal is nyugtathatjuk feszülő húrhoz hasonlatos idegeinket. Kiváló eszköz a békés percek mély átéléséhez egy apró, asztali zen kert, amit munkahelyünkön, vagy otthoni dolgozóasztalunkon helyezhetünk el. De mi is az a zen kert, és főleg: hogy fér el az asztalon?

 zen garden 3.jpg

Minden zen kertek atyja a Kiotói Ryoanji (Békés Sárkány) templom zen kőkertje, melyet a XV. században hoztak létre. A kert csupán 14 sziklából ( a 15.-et a teljes elmélyülés állapotában lehet megpillantani) és homokos talajból áll, melyet a buddhista szerzetesek szertatásosan gereblyéznek, különböző formákat hozva létre a jól alakítható felületben. A gereblyézés nem munka, és nem kertrendezés, hanem a meditáció eszköze, a minél tökéletesebb alakzatok, vagy írásjelek megrajzolása segíti elő a belső nyugalom, az ideális lelki egyensúlyi állapot elérését. Ugyanezt a célt szolgálja a zen kert kicsinyített mása, ami tulajdonképpen egy miniatűr homokozó, pár díszes kaviccsal. Nem a méret a lényeg, hanem a tevékenység, amit a kis felületen is ugyanolyan eredménnyel végezhetünk.

Zen-garden_b.jpg

 Egy díszes cseréptál is megfelelő

Az apró gereblyével való rajzoláskor kiüríthetjük fejünket, belsőnkre összpontosíthatunk, és figyelhetjük, hallgathatjuk a homok finom pergését, ahogy a kis szerszámmal munkálkodunk rajta. Nem szükséges a hagyományos japán írásjeleket elsajátítani, elegendő kör-, és hullámformákat rajzolni, egyeneseket húzni a kvarchomokba.  Ha kész a teljes mű, egy mozdulattal elsimíthatjuk a felületet, szimbolizálva, hogy a tökéletesség múlandó, csupán pillanatnyi állapot, mely sohasem kristályosodik ki, hanem újra és újra törekedni kell az elérésére.

Zen Garden-105390.jpeg 

Forma és harmónia

Az asztali zen táblával elég csupán néha pár percet foglalkozni, a relaxációs hatás hamar érkezik, és a rövid, elmélyült foglalatosság hamar kitisztítja, megnyugtatja az elmét. Mini zen kertet magunk is készíthetünk, elég hozzá némi dekorációs, kezelt faanyag és pár szög, valamint jó minőségű kvarchomok, végezetül pedig pár szép kő, kavics, melyek kiválasztása, teszem azt a Duna partján, már magában megelőlegezi a bensőséges kapcsolatot kertecskénkkel. Természetesen készen is kaphatóak, de a saját készítésű darabok egyedibbek lehetnek. Ajándéknak, dísznek is kiváló, meglepetésként adva egyedi, hasznos holmit nyújthatunk át, dekorációnak használva pedig egy csepp keleti hangulatot varázsolhatunk vele munkahelyünkre, otthonunkba.

pzgct.gif 

Teázó asztalkával is lehet kombinálni

 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr684588871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komplikato 2012.06.15. 18:43:22

Mekkora ötlet, azt hiszem az "Óltári nő" című filmben láttam ilyet először. Persze a legtutibb egy saját valódi Zen kert lenne. :D

suo tempore 2012.06.15. 21:23:43

tuti ideges lennék tőle

Shopping 2012.06.15. 23:35:49

Ezek a giccses fajták.
Kb. Mint egy csipketerítő a TV tetején.
Kőbányára pont jók lesznek.

Egy Zen kertnek megvannak a maga szabályai.

banyek 2012.06.16. 09:21:48

@Shopping mesélj, mik azok?

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2012.06.16. 10:09:17

Marhaság. Sose nevezném kertnek. Zen kiszáradt folyómeder.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2012.06.16. 10:42:40

Zalkotmány asztalára is kéne ilyen.

Jokerpofa 2012.06.16. 10:44:12

pár éve vettem a kikában egy ilyet, de inkább csak felkúrta az agyam, amikor nem lett tökéletes a gereblyézés, és kezdhettem előről :)

agatsu 2012.08.28. 09:36:56

Buddha nem a tökéletességet várja el, azt mondja, ha törekszünk rá már az jobbá tesz minket, ennél nagyobb eredmény pedig nem lehet....persze nincs azzal semmi baj, ha ez valakinek nem teszik, nem vagyunk egyformák.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása