Megyeri Szabolcs kertész blogja

Közellenségek

126 komment

Nem szívesen kontárkodom olyan témákban, melyek kívül esnek szakterületemen, viszont a Fővárosi Közgyűlés új, de máris sokat vitatott rendelete a kertekkel, utcafrontokkal is kapcsolatos, így bátorkodnék említést tenni róla ezen hasábokon is. Természetesen a közterületi és köztisztasági szabálysértéseket érintő szabályozásról van szó.

 

Távolról nézve nincs probléma

Az utcafrontok szépítésében magam is érdekelt vagyok, mivel a Virágzó Zugló 2012 Program koordinációja a fő profilom, a kertek rendezése, építése pedig szintén hivatásom.  Az új rendelet alapvetően érinti ezt a két területet, mivel a múlt héten megszületett szabályozás igen szigorú szankciókkal sújtja a portájukat (az utcai részeket is beleértve) elhanyagoló tulajdonosokat. Nézzük miről is van szó, talán még nem mindenki tájékozódott körültekintően.

 

Itt éppen szépül az utca

Fontos megemlíteni, hogy a mostani rendeletben említett kihágások korábban is részei voltak rendeleteknek, és bírságok kiszabására eddig is került (kerülhetett) sor. A változás csupán annyi, hogy a szabályszegések köre kibővült, a bírságok összegei pedig emelkedtek. A jövőben tiltott tevékenységnek, illetve közösségellenes magatartásnak fog minősülni az, ha valaki a kertjéből az utcára nyúló fákat, bokrokat, nem vágja vissza, ha gazosan, ápolatlanul hagyja kertjét (persze a szabálysértések köre ennél jóval tágabb, de például a sportpályán való dohányzás, és a koszos cégtáblák már semmiképp sem tartoznak a kertészeti témakörbe).

 

A nehezen megszerezhető engedély hiányában ez is közösségellenes

A kérdés két, markánsan eltérő irányból közelíthető meg. Egyfelől mindannyiunk érdeke, hogy a fővárosi környezet, az utca-, és városkép rendezett és tiszta legyen, ebben nincs is hiba. Sokan, és jogosan bosszankodunk azon, ha a járdára kinyúló, elhanyagolt sövények, le-, és kilógó faágak akadályozzák a közlekedést. Ugyanígy nem tetszetős a gazos, sittel, szemétkupacokkal dekorált kertek látványa, főleg, ha ezek a szomszédunkban vannak. Szükséges ezekkel a jelenségekkel foglalkozni, hisz kihatással vannak a mindennapjainkra, a közérzetünkre, az életminőségünkre.

 

Tiszta utca, katonásan nyírt sövény, itt nincs kihágás

Ugyanakkor a megemelkedett összegű bírságok egyes esetekben igen nagy, akár aránytalan terhet róhatnak azokra, akikre azokat kiszabják. Vannak, akik fizikai állapotuk miatt (az idősek többek közt) nem tudják rendbe tenni portájukat, de egy belvárosi társasház esetében is problémás kérdés, hogy a lakók közül ki gondozza az udvart, a ház előtti járdát. Ha például a szemetet, építési törmeléket egy olyan lakó helyezi el, aki aztán nem hajlandó foglalkozni vele, mennyire fair a többieken számonkérni a rendetlenséget? Fordítható-e jó szívvel a közös költség bizonyos hányada takarításra, rendrakásra, ha azt csupán egy lakó okozta? És egyáltalán, társasház esetében kinek számlázzák ki a büntetést?

 

Ez a burjánzás már valószínűleg büntetendő lesz

Problematikus továbbá a gazos területek kérdése. Ki, és milyen alapon fogja eldönteni, hogy mi a gaz, mi nem az, és hogy honnan, mitől számít gazosnak, ápolatlannak egy terület? Továbbá hogy szakmailag is kétségeket ébresszek, a varjúháj, a pipacs, a gyermekláncfű, a hibiszkusz vajon gyomnövénynek számítanak-e egy vizsgálatkor? Ha valakinek búzavirággal van tele a kertje, akkor gazos-e, vagy csak kedveli ezt a szép, de egyébként gyomnak minősülő növényt? Mekkora magasságtól számít rendetlennek a fű? A kertben tárolt bontott tégla, vagy a "valamire még jó lesz" alapon raktározott tetőcserép, gerenda, faáru minek számít? Csupa olyan kérdés, melyek azt mutatják, hogy a gyakorlatban igencsak nehézkes lesz az egyébként minden bizonnyal jószándékú rendelet betartatása.

 

Gazos, elhanyagolt utcafront

Ha kicsit megengedőbben gondolkozunk, mondhatjuk talán, hogy a gond gyökere abban rejlik, hogy a tisztaság és rendezettség fogalmakat roppant nehéz definiálni. Ami az egyik embernek még nem szúrja a szemét, az a másiknak könnyen lehet, hogy már felháborító. A valóságban azonban nagyon is tudjuk, hogy mi a hulladék, mit jelent az elhanyagoltság, mi az, ami már akadályt, kellemetlenséget okoz. Az új rendelet az elkövetkező napokban, hetekben bizonyára szenvedélyes viták témája lesz, de az alapvető célkitűzés jogosságát nehéz megkérdőjelezni. Mint annyiszor, ebben az esetben is gyakorlat mutatja majd meg, hogy mennyire életképes, igazságos, és betartható a szabályozás, én mindenesetre rendeletektől függetlenül azt javaslom, hogy lehetőségeihez képest mindenki próbáljon tenni közvetlen környezete harmóniájáért.


 

Kidobott bútordarab a belső udvaron - nem itt a helye

Önöknek mi a véleményük? 

Budapesti látkép: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr564559683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2012.06.04. 14:31:20

Szerintem tiszta sor. ha nem megy szép szóval, majd megy büntivel. Egyébként ez a kutyaszarra is vonatkozik? mert én sövénnyel nem sokat találkozom, kutyakaksival viszont naponta. Főleg öröm, mikor már a lakásban veszem észre, hogy a bicikli kerekén is van itt-ott.

873ujr3rk 2012.06.04. 14:36:21

Amikor hazaerek, minden nap a forgalommal szemben parkolok le a hazunk elott, a keritesen atnovo tujak arnyekaban.
Kozellenseg-e vagyok ? Vagy a fentiek ilyen rendparti potcselekvesek ?

OkoskaTo:rp 2012.06.04. 14:40:06

Ööö... Csak én nem találom itt az említett jogszabályra mutató linket, netán a hivatkozott szabályok/büntetési tételek leírását?

De a témában kedvenc kérdésem is feltenném: Vajon a kerületet keresztülszelő vasúti töltések gazos-mocskos állapotáért (mintát venni lehet mondjuk a Zugló vasútállomás környékén) a Mávot is meg fogják büntetni? És őket miért motiválná, hogy a mi közpénzünkből kicsengetik ezt? Évi százmilliárd új adósság generálása mellett ez a néhány százezer egy középvezető által lenyúlt anyagiakat sem éri el.

halaloszto 2012.06.04. 14:45:39

Az elhanyagolt kozteruletekert kit fognak megbirsagolni?

Nekem ne legyen bontott tegla az udvaromon, de az onkormanyzat hagyhatja omlofelben a hasznalaton kivuli epuletet. Nekem ne logjon ki a bokor, de a kozpark lehet gazos. Ha en kesek egy egy napot, akkor lekestem a hataridot, ha a hivatal 30 nap helyett 90 napra valaszol, akkor oruljek, mert regen ez hosszabb volt. A kozteruletes, aki megall hogy megbuntessen tilosban parkolasert, felparkol a fuvesitett padkara, mert o megteheti.

Van itt egy kis problema a fontossagi sorrend kerdeseben!

vajk

szita szita péntek 2012.06.04. 14:46:19

Az én véleményem? Nos, a közterületet tartsa rendben annak a tulajdonosa. Ha kihajlik egy ág a járdára, ami a közterület kezelőjének bántja a szemét, akkor gondoskodjon ő maga annak eltávolításáról. A kert/udvar állapotát meg ne akarja senki megítélni a tulajdonosán kívül. Magánterület. Ha gaz van, hát gaz van. Ha sittet akarok az udvarom közepén elhelyezni, akkor azt teszem. Az én területem és kész. Mindaddig, amíg a magatartásom nem hordoz veszélyt, nem szaporodnak el a patkányok, nem terjeng a pollen, addig az én erkölcsi értékeim szerint senkinek semmi köze hozzá. (Félreértés ne essék, az én portám rendben van, de annak csak az az oka, hogy nekem így tetszik.)

bőrmók 2012.06.04. 14:50:15

Nehogy már egy utcára kilógó fát meg kelljen nyirbálni!
Álszentség az egész, ennél nagyobb problémák is vannak.

tattila 2012.06.04. 15:01:16

"A jövőben tiltott tevékenységnek, illetve közösségellenes magatartásnak fog minősülni az, ha valaki a kertjéből az utcára nyúló fákat, bokrokat, nem vágja vissza.."
Nem olvastam ez eredeti szöveget, de ha pontatlan a megfogalmazás, akkor hogy kell értelmezni?
Pl. a kerítés mellett levő bokor belső, kert felé eső felét vágom vissza, akkor teljesül, hogy az vissza van vágva? Vagy ha 13 évvel ezelőtt egy száraz ágát lenyestem, akkor is teljesül? Esetleg túlburjánzott bokron körömollóval egy, azaz egy darab idei hajtást visszavágok? Vagy mint a gyümölcsöst megmetszem? Amivel ráadásul még burjánzóbbá teszem. Ha a 25 méter magas, mondjuk 100 éves, egészséges fa, milliós ft-os (eszmei?) értékkel koronája túlnyúl a kerítés felett, akkor azt a felére vagy jobban is meg kell csonkítani - darus kocsis favágókat felfogadva :) - ?

piszter 2012.06.04. 15:04:16

először növeények kellenek, jó sok, aztán lehet ugrálni. ebben a betondszungelben még a gaznak is örülök sokszor.

Kacsura 2012.06.04. 15:06:21

Remélem, vidéken nem lesz ilyen törvény, tényleg, az miért baj, ha fák kilógnak az utcára, nem is értem, az mitől szép, vonalzó mellett levágni fákat-bokrokat! Mi a fenének kell átesni a ló túloldalára örökké? Komolyan, nagyobb gond nincs ebben a z országban?

Mellesleg a mi szomszédunkban 2 éve nem lakik senki, 2 méteres parlagfű volt ! tavaly, mindegyik szomszédban gyerekek vannak, egy ideig tűrtünk, aztán jelentettük az önkorminál. Csakhogy mivel ismeretlen helyen tartózkodnak, így nem veszik át a levelet, tehát büntetés nincs, takarítás nincs. Kosz marad. Jobban mondva a férjem nekiállt nagyjából rendet rakni.

Han Duo 2012.06.04. 15:09:40

És ha pl. az Önkormányzat kezelésében lévő út mellet lévő fa belóg a telkemre kérhetem a fa megnyesésére, ill. feljelenthetem az Önkormányzatot? Amúgy a leginkább sáros az ilyen ügyekben pont az Önkorik meg állami cégek szoktak lenni.

A nyóckerben meg majd üldözik az utcára kidobott cuccok tulajdonosait. Arra befizetek. 1-2 havonta spontán lomtalanítás van sok helyütt, rendőr mégsem büntet szemetelésért.

Megint valami, hogy a meglévő szabályok betartatása helyett, valami újnak elnevezve a feladatot pár naplopó fontosnak érezhesse magát némi felár mellett.

para_noir 2012.06.04. 15:10:57

@OkoskaTo:rp: A jogszabály el van dugva valahova, a fővárosi közgyűlés oldalán ezt találtam:

"Döntött a tiltott, közösségellenes magatartások bírságolásáról a Fővárosi Közgyűlés; az önkormányzati rendeletben foglaltak megszegőire ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabhatnak ki.

Az új szabálysértési törvény idén április 15-én lépett hatályba, a felsőbb szintű jogszabály miatt az önkormányzatok kötelesek hatályon kívül helyezni a saját rendeleteikben meghatározott szabálysértési rendelkezéseket, legkésőbb május 31-ig. A jogszabály ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy a helyi képviselő-testületek tiltott, közösségellenes magatartásokat határozzanak meg rendeleteikben, az ezek megszegőit pedig bírságolhatják.

A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi, április 25-i ülésén döntött a szabálysértési rendelkezések hatályon kívül helyezéséről; Sárádi Kálmánné főjegyző mostani javaslatában azonban indokoltnak tartotta mindazon, korábban szabálysértő magatartásokat tiltott, közösségellenes magatartásként szabályozni, amelyek nincsenek meghatározva a felsőbb szintű jogszabályban.

A rendelet szerint bírságolhatók azok, akik egyebek mellett beszennyezik vagy jogtalanul helyeznek ki utcanévtáblát, ismertetőtáblát; nem gondoskodnak az ingatlanjaik előtti terület gondozásáról, síkosság- és gyommentesítéséről; nem szállítják el időben az építési törmeléket; nem kijelölt helyen helyeznek el hirdetményt, plakátot. Helyszíni bírságot - amelynek összege ötvenezer forintig terjed - a közterület-felügyelő szabhat ki; míg a százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal kapcsolatos hatáskör a jegyzőre is átruházható. A főjegyző tájékoztatása szerint továbbra is vizsgálják, mit lehetne még a rendelet körébe vonni, ezért a közgyűlés következő ülésén, június 20-án is napirenden lesz a szabályozás."
www.budapest.hu/Lapok/F%c5%91v%c3%a1rosi-K%c3%b6zgy%c5%b1l%c3%a9s-b%c3%adrs%c3%a1g-j%c3%a1r-a-tiltott,-k%c3%b6z%c3%b6ss%c3%a9gellenes-magatart%c3%a1sok%c3%a9rt.aspx

para_noir 2012.06.04. 15:13:12

Mégis átment, sorry...

Guszti2004 2012.06.04. 15:13:23

Régi vágyam volt ez. Lesz munka és rend. Tiszta Svájc.

Бабаяга 2012.06.04. 15:16:13

A problémáim a rendelettel:
1. Az én adómból is tartják "rendben" a lakótelepet. (Most a parlagfű erdőket hagyjuk.) A házunk elé ültetett beteg fát nem vágathatom ki az önkormányzat parkfenntartójával mert, az az én feladatom, a saját pénzemen. Egyébként meg kezeljem a betegséget. (Nem vagyok kertész.)
2. Az én pénzemből is eltartott kertészeti cég elviszi az utca lakótelepi részéből a nyesedéket. Nagyon helyesen mulcsosítják azonnal. Nekem vennem kell egy ágdarálót, ha rendben akarom tartani a házam előtti közterületen lévő bokrokat, mert csak olyan zöld zacsit lehet kapni, amibe gyom, kaszálék mehet, de ágak nem, mert azonnal szakad.
3. A kapu felett van egy futó rózsa, ami kilóg az utcára. Gonosz ember vagyok-e, akit meg kell büntetni?
4. A ház és a kerítés közötti 40 éves fenyőt barbár módon megnyírhatja-e a közmunkás? Tény, kilógott az utcára, de senkit nem zavart, mivel viszonylag ritka a 3m feletti ember.

Ez is csak a pénzbehajtásról szól.

Radio Silicon 2012.06.04. 15:22:20

@halaloszto: takarodj haza sövényt nyírni!

Radio Silicon 2012.06.04. 15:24:48

@tattila: igen, a kérdéseidre a válasz: igen.

Radio Silicon 2012.06.04. 15:26:38

@edd: mit gondolsz Svejcben miért van rend a házak előtt?

Radio Silicon 2012.06.04. 15:31:12

@Бабаяга: nem mondták neked, hogy az élet nem pónilófarm?

bőrmók 2012.06.04. 15:35:43

A balfasz, unatkozó agyak burjánzása, az büntetendő.
A sok hülye! Majd lehet egymást feljelentgetni, semmi másra nem lesz alkalmas ez az egész!

Swinn 2012.06.04. 15:38:14

@edd: Mi köze az életszínvonalnak ahhoz, hogy valaki rendben tartja a portáját (utcafront!) vagy sem? Fűnyíráshoz, gaztalanításhoz nem kell pénz, csak erős gerinc.

Radio Silicon 2012.06.04. 15:39:04

@Бабаяга: Nyilván te is tudod, hogy mi az a mérték, amin túl vagy a gyalogosokat, vagy a járműveket is akadályozza a kilógó növény. Pédául Rottweilban (Németo.) a járda felett 2,50 m alatt a kerítés függőleges síkjáig vissza kell vágni a növényt. Ja, és nem akadályozhatja a közvilágítást.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 15:51:16

amerikaban ez tokeletesen mukodik / mar ami allamot ismerek/
es normalis
ha valaki keptelen rendben tartani, oreg, beteg, annak is van rokona
ha nincs gondolom segit az onkormanyzat
floridaban pl. siman meg volt szabva hany incs lehet a fu
ha tobb volt akkor kuldtek egy papirt, hogy van 3 napod
ha nem nyirtad le, kijott a varosi funyiroceg es lenyirta, majd kikuldte az igen vaskos szamlat
igen, nem engem erint, de helyeslem, hogy mindenki tartsa rendben a kornyezetet, takaritson, nyirjo, szeggye fel a kutyaszart, ne dobalja el a csikket

ez mondhatnam alapveto
/ na nem mintha itt nem lennenek elhanyagolt helyek, de en eddig jo helyeken kotottem ki/ Florida, Carolina/

halaloszto 2012.06.04. 15:53:48

@Radio Silicon: Nezd mar meg ezt: kertesz.blog.hu/2012/06/02/burgenlandi_kitekinto

Ugye, ezek a jol elo nyugatiak, a bezzegek, naluk aztan rend van. Szamold csak ossze, hany keritesen tulnyulo visszavagatlan fa van a kepeken, meg keritesen kinott bokor.

Nem lehet rendeletileg elerni a szep varoskepet. Csinalok 2.5m magas betonkeritest, minden lesz csak zold nem, es egybol megfelelek?

vajk

fifibá55 2012.06.04. 15:54:33

@873ujr3rk: Nem közellenség vagy, hanem potenciális büntetésfizető. Már nálunk is végigbüntették az utcán azokat, akik forgalommal szemben parkoltak. 30e Ft 30 napon belül, és sajnos a Kresz szerint jogszerű. Azóta forgolódunk..

fidesz = házmesterek pártja 2012.06.04. 15:54:37

Szívesen mondanám, hogy ezek elmebetegek, de (amellett, hogy részben azok) ezek a lakosságot terrorizálják ezekkel a "szabályozásokkal".

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 15:55:03

@halaloszto: miert is gond neked, ha mindenki a sajatjaval kezdi
miert kell a kozteruletre meg a MAV-ra hivatkozni
oda mehetnenek pl a rabok, mint itt nalunk, takaritani

fidesz = házmesterek pártja 2012.06.04. 15:56:04

@Swinn: pölö az, hogy napi tizenkét órában robotol, hogy ne dögöljön éhen és már nincs energiája a kertet rendben tartani. (csak egy példa a lehetséges sok közül)

fidesz = házmesterek pártja 2012.06.04. 15:56:54

@hagyma: neked meg amcsiba szakadt hontalanként miért kell belepofázni a magyar belügyekbe? (nem csak erre gondolok, hanem évekre visszamenőleg pl. index fórumán)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 15:58:12

@halaloszto: ezek remdezett reszeknek tunnek, ja csinalj 2,5 meteres falat, vagy keritest

sose gondoltok arra, hogy a rendelet egy szebb es tisztabb magyarorszagert, varosert keszul, hanem ellenpeldat kerestek es ellenkezest valt ki meg kibuvokat kutattok

tartsa mindenki rendben a sajat portajat es lehetoseg szerint a kozossegi teruleteken is vigyazzon a rendre es tisztasagra
ha ehhez buntetes kell, mert valaki igenytelen lusta fasz akkor buntessek meg

Radio Silicon 2012.06.04. 15:59:22

@halaloszto: az ilyen házelőkért, amiket a képeken mutattál biztosan nem fognak büntetni, kivéve, ha
1. zavarja a gyalogosközlekedést (pl. ha járda van ott)
2. zavarja a járműveket
3. nincs rendben tartva
4. ha nincs egyértelműen tiltva, hogy pl nem lehet virág a kerítés előtt (ennek nagyon életszaga van... ;))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 16:00:43

@A fidesz a betegek kiirtására készül: most leirjam ki a hontalan Te idiota?
pont eggyel tobb allampolgarsagom van mint neked

en nem beleszolok, en kinyilatkoztatok mint a fold legnagyobb politikai, gazdasagi es katonai hatalma allampolgarakent, mintegy segitseget nyujtva a vilag normalis mukodesenek megertesehez
neked nem is art

de ha komolyra forditom, aki ez ellen a rendelet ellen agal, az lusta, igenytelen fasz
es mindjart megyek fuvet nyirni

Radio Silicon 2012.06.04. 16:02:57

@A fidesz a betegek kiirtására készül: azt hiszem lesz egy ilyen kitétel, hogy a 12 órás éhendöglést megakadályozandó robot esetén nem kell a kerítés előtt gazolni. Csak a robotot igazolni.

Szimba 2012.06.04. 16:04:53

Először örülnék, ha az utcán és a parkokban, erdősávokban nem lenne kidobott sitt, fürdőkád, lyukas lavór, és több tonna szemét. Ha a fák ágain nem nejlonzacskók lobognának, és a cigarettacsikk nem borítaná be az eldobott csokipapírokat, valamint a fém sörösdobozokat a járdán stb.

Aztán majd jöhet a kert, meg a kerítés, főként, ha van rá pénze az embereknek. Arról nem szólva, hogy az utcán álló fákat olyan undorító módon csonkítja meg az évente érkező önkormányzati vagy a villanyhálózatot ellenőrző darus kocsiban ülő ember, hogy az már maga megér 5 év szigorítottat.

És sem könyörgés, sem borravaló nem szokott segíteni, hogy egyenletesen, normálisan metsszék vissza az ágakat, úgy, hogy a következő években ne legyen rájuk gond, meg még jól is nézzen ki, és életben maradjon a fa, mert a munkavezető azonnal ott terem, mert ő akarja a pénzt kapni.
4 fa ágainak megmetszése került 40 e Ft-ba 2 éve. És nem voltak a fák nagyok!
No, legközelebb az kérje számon rajtam a kilógó, meg bármilyen növényt, aki kifizeti a munka árát. A sittről nem szólva, amit valami irgalmatlan összegért szállítanak el.

herpa 2012.06.04. 16:05:33

Az ilyen rendeletalkotásnak egy célja van: KELL SOK PÉNZ! Minden évben van pár blogon szó arról, hogy a parlagfüves területek sok helyen önkormányzatokhoz tartoznak. Biztos meg fogják őket büntetni.

Бабаяга 2012.06.04. 16:06:59

@Radio Silicon: Gondolom, hogy ott van működő közvilágítás. Amit a közmunkások barmoltak. Az nem érintett se embert, (3m), se vezetéket, se lámpát. Egyébként általában igyekszem szakszerűen nyesegetni a kertet, mivel ez a saját érdekem is. De eszerint a jogszabály szerint azért is büntethetnek, mert a rózsák egyike-másika kifelé hajlik.
Tudtommal nálunk fejlettebb kultúrájú országokban eleve van közösségi zöldhulladék gyűjtő konténer. Nálunk miért nem lehet?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 16:14:08

@herpa: mondtam, itt kivezenylik a rabokat ilyen melora...
@Radio Silicon: szinte nincs het, hogy ne dolgozzunk 50-60 orat...
1-2 szabadnap azert akad
meg a gyerek se aluggyon vasarnap delig a szombat ejjeli bebaszas utan es nyirja le a fuvet

raycoon 2012.06.04. 16:17:24

@Szimba: csak a sitt elszállítás drágaságára válaszolnék.. Sokan azért teszik le az erdő szélére, mert olyan drága elvitetni. Ezek közül sokaknál azért lett sitt, mert kényelmesebben akart élni és építkezett, felújított. Mert az jár.. Talán be kellene kalkulálni ezt is a költségekbe. Mert a fentiekhez ez is jár! De sajnos sokan úgy gondolkodnak ezen, hogy vagy ott marad az udvarban és leszarja, ha ez valakit zavar.. Vagy kiviszi az erdő szélére.

Elhiszem, hogy vannak akik annyira meg vannak szorulva, hogy nem telik rá pénz, hogy elvitessék, de szerintem a legtöbb esetben nem erről van szó..

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.04. 16:19:39

Azért az utcazene, a koszos cégtáblák, meg az ember magánterületén levő sitt, az eléggé a b*zmeg kategória...

Azért amúgy ki a felelős, ha az önkori nem szedeti össze a szemetet? Meg pl. ami nálunk van, hogy bizonyos fák termése lepotyog, és a földön, járdán rohad egész nyáron. Csúszós, és büdös.

para_noir 2012.06.04. 16:23:04

Belvárosiként engem a gaznál jobban érdekela gangos házak (konkrétan a miénk) helyzete. Nálunk másfél hónap után most vitte el valaki az eddig az udvarra lebaszarintott cuccait, gondolom felújítottak, és új bútorokat vettek, mert ócska régi fotelek, polciok, szőnyegdarabok, ilyesmik voltak. namost ez elsősorban kiba idegesítő, mert randa. Másodsorban ezért is járna bünti? ha igen, akkor közfelkiáltással rámutatunk a lakóra, aki kirakta, és akkor neki megy a csekk? és ha letagadja, akkor mi lesz, tárgyalás? nem hiszem. Ha meg büntiznek, akkor világos, ki kapja majd a büntit: a teljes ház. Végsősoron az a legjobb, ha az ilyen lakót a sötét lépcsőfordulóban pofánvágja a ház potens férfiközönsége.

Szimba 2012.06.04. 16:23:51

@hagyma:

Ha arra gondolsz, hogy miért a közterület tisztaságát szeretném előbb látni, akkor az a válaszom, hogy ott lehetne büntetni, mert egészen elképesztően sokan dobják el a szemetet, és már "Te szedd!" néven éppen most rendeztek akciókat bizonyos területein a városnak. Rengeteg ember ment szemetet gyűjteni, és több tonnát szedtek össze pillanatok alatt.
Ezt miért nem figyelik, miért nem büntetik, elvégre nagyon sok embert érint.
A saját kert viszont csupán néhány ember ügye. Nyilván ma is van lehetőség kihívni a hatóságokat, ha másokra is ártalmas szeméthalom, állatok tömege, mérgező, allergiát okozó növények vannak egy háznál.

Már kisgyerekkortól kellene erre nevelni a gyerekeket, és felnőttkorig ezt jutalmazni, ill. büntetni. Jelenleg mindenki eldob mindent, ami éppen a kezében volt, de már nincs rá szüksége. Mentségük lehet, hogy szemétgyűjtők, kutyakaki gyűjtők nagyon kevés helyen vannak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 16:24:25

@ColT: az ember maganteruleten is rendet kell tartani es tisztasagot
meglepo mi?
na Te vagy a tizedik aki azzal jon, hogy jajj de az "onkori" se
azert nem bazmeg mert a fel orszag nem fizet adot
masodszor azert nem mert meg kozmunkara sem mennek el
harmadszor mert nem vezenyelnek ki rabokat kozmunkara
negyedszer, meg eloszor tartsal Te rendet, meg mindenki es az" onkor"-inak kevesebb dolga lesz

nyünyüge 2012.06.04. 16:25:41

"tiltott tevékenység a közterületre kihajló faág le nem vágása"

azért ez Örkényt idézi :)!

Hódos Hajnalka 2012.06.04. 16:26:44

kedves posztíró, hol a rendelet?
láthatnám?
sajnos, a hivatalos oldalról nem tudom letölteni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 16:27:31

@Szimba: nem hiszem, hogy nehany ember ugye lenne a sajat kert udvar, nyaralo barmilyen tarsashaz
kozteri szemetelesert buntessenek is kemenyen, ugy tudom van ilyen
a Te szedd azert vicces, mert elotte Te dobtad el
ha erted hogy mondom
tehat fontosabb lenne, hogy "ne dobd el, Te seggfej" cimu akcio

en jonak tartom ha eloirjak, hogy tartsd rendben a sajat kornyezetedet, de mint mondtam ez nalunk is igy van, a nagy a'merikaban
centire meg volt szabva mekkora lehet a kertedben a fu...

para_noir 2012.06.04. 16:28:02

@Szimba: Mondjuk utcai szemetesek 8a belvárosban) rengeteg helyen vannak. bevallom férfiasan, pár évell ezelőttig a csikket simán eldobtam, aztán kaptam átnevelést (barátnő), és azóta pedánsan csak kukába dobom. És bármerre járok a tágabban vett belvárosban, mindenhol találok pár tíz méteren belül kukát.

Szimba 2012.06.04. 16:28:13

@raycoon:

Én beszámoltam a költségekbe. Elvitték, majd kiborították a legközelebbi kiserdőben. Röhögve mesélték, hogy ez az ő helyük.
Máskor meg a kőművesek elvitték a saját telepükre, de nem árulták el, hogy később hová teszik az ott gyűlő törmeléket.
Tőlem persze elfogadták a pénzt.
Jó üzlet ez.

nyünyüge 2012.06.04. 16:28:40

@para_noir:
Ez viszont a társasházi tulajdon, társasházi törvény anomáliát és gyengeségét mutatja.
Mert egy igazi tulajdonos két perc alatt elszállíttatná a közös területről a lomot és be tudná hajtani az elkövetőn ennek költségét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 16:29:01

@nyünyüge: mondjuk az hozzatartozik,, hogy a dologra normalis rendeletet kell hozni, nem baromsagokat beleirni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 16:30:38

@para_noir: kell egy uj baratno aki legalabb arrol leszoktat, hogy utcan cigizzel:)
homeless tempo

para_noir 2012.06.04. 16:30:43

@Hódos Hajnalka, a Baltás Démon: ja, azt én se találtam, csak azt a budapest.hu-s közgyűlési beszámolót, amit feljebb linkeltem. de ahogy olvastam, még alakul, bár már április 25-én hatályba lépett, gondolom ilyenkor kiegészítő paragrafusok születnek még hozzá.
(És lájkolom HV-jaidat:)

para_noir 2012.06.04. 16:31:59

@hagyma: A cigizésről kompletten akar leszoktatni, nagy erőkkel folyamatosan. Előbb-utóbb sikerlni is fog:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 16:32:27

@para_noir: arrol is rendelet kene, hogy beles sem foghatsz felujitasba, ha nem helyezel le mondjuk az udvarra egy kontenert a tormelknek
ilyen egyszeru
onnantol erdeked, hogy minnel hamarabb elvigyek, mert draga

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 16:33:38

@para_noir: drukkolok neki:)
en is szivtam 10 evig, de mar 12 eve nem
nem no miatt, de boldog vagyok tole

Szimba 2012.06.04. 16:34:07

@hagyma:

Tévedsz. :-)) A Te szedd! akciók semmit nem érnek, mert pont nem azok mennek összeszedni, akik eldobták a szemetet. Ugyanis bizonyos erdősávokba, erdős kis területekre, parkokba nagy mennyiségű szemetet visznek. Sokszor látni rajtuk, hogy egy irodának vagy boltnak a kidobott holmija. Magánemberek pedig a régi elromlott hűtőt vagy egyéb nagyobb darab régi bútort dobják ki.
Akadnak, akik nem fizetnek szemétszállítási díjat, nincs is kukájuk, és időnként zsákban elviszik valami közelebbi helyre a szemetüket, vagy a kertben elégetik.
Ahol a nyaralónk volt - természetvédelmi terület - valamilyen üzem szórta ki rendszeresen a vízpartra, a vízbe a vasforgácsokat. (Lehet nem vas volt, csak alumínium?! Különben már a fémgyűjtők lecsaptak volna rá.)

Szimba 2012.06.04. 16:35:40

@para_noir:

A belvárosban valóban van szemetes. Sajnos én nem ott lakom.

Hódos Hajnalka 2012.06.04. 16:36:53

@para_noir: köszi! :) no, hát a rendelet szövege nélkül elég nehezen tudom komolyan venni a posztot, arra meg gondolni sem merek, hogy a lényeg elsősorban a zuglói program reklámozása lett volna a cél. (dehogynem)
elég zavaros írás, sztem alapvető fogalmakkal nincs tisztában az írója.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 16:39:02

@Szimba: nem tevedek, mert pont ezt mondtam
a Te szedd helyet Ne szemetelj akcio kell es kurvara buntetni

es mint mondtam az autopalyak melle meg ilyen lerakos helyekre kivezenylik a rabokat szemetet szedni, meg akit kozmunkara itelnek, azokat is
/ ugy mint a filmeken, megy az autopalyan es nagy hosszu puskaval az or, a rabok meg meloznak/
ez nem rossz otlet, nekem tetszik
de az ilyen kisebb vetsegek is mint bolti lopas
40 ora kozmunka
osszeterelni oket irany szombat-vasarnap takaritani

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 16:40:38

@Hódos Hajnalka, a Baltás Démon: azert nekem is ez a gaz, hogy meg ugy teljesen nem is ismeri senki, de mar
- majd ha az onkormanyzat eloszor
- mi az hogy az en udvaromon nem lehet sitt
- ki nem szarja le az egeszet
stb.

/es nem olvasok HV-t:)/

Zuzzant 2012.06.04. 16:40:39

Ugyanolyan átgondolatlan, kidolgozatlan szabály, amilyenek két éve, sorra születnek.

Mondok egy élő példát. Letelepítenek a portád elé egy szelektív szigetet, csak mert "uniós".
"Élvezheted" annak minden gyümölcsét, a zajt, a bűzt, a hajléktalanokat, éjjel és nappal. Nézheted a szemetet, és szégyenkezhetsz, hogy egy élő szemétdomb a házad eleje.

De mind ez még nem elég, hogy el kell tűrnöd - elköltözni már nincs esélyed, hisz' az ingatlanod értéke felére zuhant - ennyiért lófenét sem kapsz, ezek után már teljesen természetesnek hat, hogy az önkormányzati rendelet alapján téged, mint a porta tulajdonosát büntetnek meg azért a házad előtt levő szemétért, mait kutyák / szél / hajléktalanok hordtak oda.

Ha lehet a földön fekvőbe még rúgni, akkor azt majd a helyi önkormányzat biztosan megteszi.

Hertelendi 2012.06.04. 16:42:26

Többen is próbálják magukat az önkormányzatokhoz, hogy ha azok megtehetik, akkor ők is...Ez tök hülyeség. Az önkormányzatokban okos emberek ülnek. Jó hogy már neki nem álltok fideszezni.

Különben is...tiszta udvar rendes ház

Szimba 2012.06.04. 16:42:40

@hagyma:

Ne nevettess! Az utcán esznek, isznak, és elvégzik a dolgukat az emberek. Milliószor találok az utca összesöprésekor a kocsiból kiszórt nagy marék csikket. Gyógyszeres doboztól, levélpapírig mindent. A kedvencem a csokoládés papír és a jégkrém pálca, meg papír. A szél befújja a bokrok ágai közé, ahová a fém v. műanyag üdítős, sörös flakonokat dugják be mások.
Bokor alján meg a végtermék.
Néha olyan undor fog el, hogy rohanok be átöltözni, zuhanyozni, ruhát váltani.
A "jobbik" figyelmesebb emberek pl. a kutyaszart felszedik nejlonzacskóba, de nem találnak séta közben semmit, ahová dobhatják, hazavinni nem akarják, és viccesen feldobják valamelyik fa ágaira a csomagot. Ez Magyarország!

Ne álmodjatok Amerikáról! Másrészt ott is van gettó, meg szemét is.

para_noir 2012.06.04. 16:43:26

@Hódos Hajnalka, a Baltás Démon: nem az írót akarom védeni, csak mivel én is kerestem linket a szablyozáshoz, elolvastam a közgyűlési beszámolót, és ott is ez van, feltételezm, a poszt infoi is onnan vannak. Plussz itt is ugyanez: nol.hu/belfold/20120601-extra_magas_birsagok

almatermelő 2012.06.04. 16:44:16

Ez a rendelet durván belenyúl a magánszférába, a magántulajdont semmibe veszi.
Arra irányul, hogy a polgárokat kiszolgáltatott, vegzálható, kifosztható helyzetbe hozza. (hasonlóan a közlekedési bírságokhoz).
Most olvastam egy cikket Trianonnal összefüggésben: a szlovák népeséggyarapodás az elmúlt 100 évben 5x, a magyar 2x. Nem szeretném, hogy a leszármazottam kiszolgáltatottként éljen, valószínű más sem.

Szimba 2012.06.04. 16:44:41

@hagyma:

Ezzel teljesen egyetértek!

Szimba 2012.06.04. 16:45:26

@hagyma:

Ezzel teljesen egyetértek!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 16:49:48

@Szimba: hogyne lenne, de en nem oda koltozok
masik en a kozneprol beszelek
bunzook is vannak, kurvak is megha tiltjak is
de ugy a normalis koznep teljesen maskeppen all egy torvenyhez-rendwelethez, mint otthon'
igyekszik betartani, mert megbasszak, meg erre nevelodott
tehat nem dobja el a csikket a 90 szazalek
lenyirja a fuvet
es nem ordibal este 10 utan reszegen az utcan sorrel a kezeben
mert pl az utobbiert lecsukjak:)

Hódos Hajnalka 2012.06.04. 16:51:30

@para_noir: aham, kezd világosodni, de akkor is kéne a rendelet szövege :)
egyetlen dologban értek egyet jáksóval: az újságíró azt írja meg, amit megért a témából. :)))

lavór 2012.06.04. 16:58:36

Szerintem büntetni kéne azt is, ha valaki nem vasalt zakóba, nyakkendőben sétálgat az utcán. Igaz, közöm nincs hozzá, hogy mit vesz fel, de mégis. De a büdös testszag is zavar a tömegközlekedési járművökön, sorban álláskor a tacskó pénztáránál. Szigorú büntetést kéne alkalmazni az ápolatlan emberek ellen. Továbbiakban rettentően zavar a trágár beszéd, pláne művelt, iskolázott emberektől. Fegyházbüntetésre ítélném például a káromkodó miniszereket, köztársasági elnököt... Úgyhogy van még mit törvénykezni. Igaz, hogy baromság, semmivel nem viszi előrébb az országot, annak lakóinak életét, de olyan, mintha mégis miattunk forgolódnának álmatlanul ágyukban bölcs és tanult vezetőink.

belekotty 2012.06.04. 17:02:28

Kertemben áll a Hármashatárhegy legnagyobb gesztenye fája.
Ki nem vághatom, mert akkora és közvetlenül a telekhatáron áll. Az utca felé dől, 60 százaléka a kerítésen kívül van. Na most akkor mi van?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 17:04:51

@lavór: egy normalis zakot nem kell vasalni
nyakkendot sem
a budos mindenkit zavar, de nem kell tomegkozlekedni, ha nem birod, de ha muszaj akkor el kell viselni, szemelyi igenyessegre senki sem kotelezheto
tragar beszed itt nalunk bizony buntetheto

viszont az hogy a lakokornyezetedet, az udvarod meg a kertedet tartsd rendben ez alapveto
lenne
de mivel nem az, ezert kell rendelet
itt is van ra torveny
lehet azert lett alapveto?
tehat torveny utan, lehet 30 ev mulva alapveto lesz otthon is

amugy magara valamit ado ember rendben tartja a kornyezetet legalabb

lavór 2012.06.04. 17:16:17

@hagyma:

Szerintem el lehet költözni onnan, ahol rendezetlen a környezet. Ugyanúgy, mint nekem nem kötelező tömegközlekednem. Remélem lesz a bűzre, ápolatlanságra is törvény hozva. Mondjuk a csatornaszagot is betiltanám a Mester utca környékén a körúton. Mekkora égés már a turisták előtt. Ez már az álszentek országa.

Tésztakészítő asszony 2012.06.04. 17:23:55

@belekotty: Örülj neki hogy ilyen helyen lakhatsz:)

Clearvoyance 2012.06.04. 17:23:56

Reggel haza munkából, (alvás helyett) fűnyíró utcafront. Aztán kapa, gazolás. Közben el jobbra-balra.
Majd folytatom (természetesen ismét munka után alvás helyett). Pénz nuku, emlékeim szerint valahol hentereg egy doboz tavalyi fűmag. Azt elszórom ha kikel jó, ha nem nem. A kertembe nem tudok fűmagot venni, egyelőre marad a pipacs és a százszorszép. Abba ne szóljanak bele. Különben is, a sünöknek (itt nem a rendőrökre, hanem a tüskéshátuakra gondolok) tetszik.
Ezúton üzenem a kocsibejárónál cigarettásdobozokat eldobálónak illetve a kutyáját odaszaratónak, hogy mindezeket, továbbá a szétdobált csikkeket legyen olyan kedves a saját nappalijában tapossa mélyre a szőnyegbe.
Amúgy Zugló.

halaloszto 2012.06.04. 18:05:42

@hagyma: egyetertunk!!! mindenki kezdje a sajatjaval! pl az allam az allami teruletekkel, az onkormanyzat az onkormanyzatiakkal. en meg majd rendbentartom a sajatomat.

de nem ez tortenik.

hanem azzal kezdik, hogy megfenyegetnek engem, hogy habar messze szebben nez ki az utcank mint pl a kozparkok, majd megbuntetnek mert nem csonkitom meg a famat ami kicsit kilog a keritesen, habar nem zavar senkit.

vajk

halaloszto 2012.06.04. 18:07:06

@Radio Silicon: pedig de! Ugyanis

"A jövőben tiltott tevékenységnek, illetve közösségellenes magatartásnak fog minősülni az, ha valaki a kertjéből az utcára nyúló fákat, bokrokat, nem vágja vissza, "

Ez alapjan szegeny osztrakokat szarra lehetne birsagolni.

vajk

HighTroller 2012.06.04. 18:13:07

kertvárosi lévén meglehetősen rossz néven venném, hogy az állam abba is belepofázik (a telekre építhető ingatlan maximális méretén, és külsején túl), hogy a magánterületemnek számító kertemben mit művelek. akinek nem tetszik, ne nézze.
a nappalim berendezésére esetleg nem kívánnak szabályozást alkotni?
miközben azért ennél nagyobb gondok is vannak, talán arra is lehetne koncentrálni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.04. 18:53:57

Én rendben tartom a portámat.

Az önkori helyett rendben tartom az előttem levő útszakaszt is.

Ezek után az önkori köszönje meg és kussoljon!!!!

röhögő 2012.06.04. 19:13:00

@belekotty: Még egy kicsit hencegj a kutyáiddal is!

Martian (törölt) 2012.06.04. 19:48:13

Én nem bánnám a kertemből kihajló faágakat... legalább lesz majd mire felakasztani a közgyűlési képviselőket. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 20:06:28

@lavór: en meg is tettem
@halaloszto: hat akkor kezdd a sajatoddal
tudod nem a fu legeli a lovat egyelore

halaloszto 2012.06.04. 20:09:28

@hagyma: de miert nyomoritsam meg azt a szerencsetlen fat, amikor nem art senkinek?

vajk

lavór 2012.06.04. 20:22:39

@hagyma:

Ez hallatlan! Felháborító, skandalum! :D

Mit szólt ehhez a szomszéd? :D (költői kérdés)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 20:25:35

@halaloszto: en nem hiszek egyelore ebben a kilogos dologban
ennek helyfuggonek kell lennie es fafuggonek egy ilyen torvenyt/rendeletet/ nem lehet rahuzni mindenre
egyes alapelvek mellett, dontson aki ert hozza
de szerintem a lenyeg itt az lenne, hogy mindenki gondoskodjon nbormalisan a sajat kornyezeterol, udvararol, uzleterol stb.
es ez helyes

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 20:29:10

@lavór: a szomszedom, bar demokrata:), egy tunemenyes 70-hez kozeli, rendezett erkellyel, mindig tiszta kocsival, es minden vasarnap templom es amugyis aktiv eletet el, volt hogy majd meg fagytam februarban oszt bermuda farmerben huzott valahova
na O el nem dobna egy papircetlit sem, sot inkabb rutinbol felvenne ha latna
mondjuk a mi kornyekunk az valoban tiszta csendes es rendezett es erre igyekszik is mindenki vigyazni

halaloszto 2012.06.04. 20:30:49

@hagyma: latszik hogy nem itt elsz. ezer dolog van, amit az ember nem hinne, aztan megis. hogy mast ne mondjak, ehh, inkabb ne politizaljunk.

vajk

lavór 2012.06.04. 20:39:24

@hagyma:

Igen, vannak ilyen országok... Na de ez nem az az ország. :D
De találkoztam az általad említett országból érkező turistákkal, mint a féktelen musztángok a prérin, úgy viselkedtek. Hazai környezetből eltávolodva kiélik elfojtott vandalizmusukat... És sajnos pont itt. :D

dr Smittpálelnökúr 2012.06.04. 20:39:45

@halaloszto: Hagyd, fel nem tudja fogni, hogy mi a problémánk, csak osztja az észt, igazi kibic módjára.

Engem azért akart megbüntetni az önkormányzat, mert a házam előtt kialakítottam egy virágos területet, és a növények közé rendeltem némi kavicsot.
Amit kiszállítottak napközben, amikor dolgoztam. Este nyolckor nem akartam szétteríteni, másnap pedig mikor szintén este nyolckor hazaértem, már várt az értesítés, hogy azonnal hordjam el az építési anyagot a házam elől, különben megbírságolnak. Mondanom sem kell, hogy egyrészt semmiféle építési munkát nem végeztem, másrészt annyi kavicsból semmit nem lehetett építeni.

Kedves hagyma valószínűleg azt mondaná, hogy milyen igaza volt a köztereseknek.
Én viszont azt mondom, hogy az agyatlan köztesek jobban tették volna, ha felakasztják magukat. Meg az is, aki egyetért velük.

taecleau 2012.06.04. 21:31:57

"az egyébként minden bizonnyal jószándékú rendelet"

itt felnevettem.

Anti Anyag (törölt) 2012.06.04. 21:42:42

Régen ideje volt már ennek.

Vehicular cyclist 2012.06.04. 21:45:39

Elolvasva a hozzászólások többségét: innen szép nyerni.

Sebajj Tóbiás 2012.06.04. 21:51:08

@hagyma: Fogalmad sincs a magyarországi helyzetről, felvilágosítalak egy picit, hogyan megy törvényesen.
A ház előtti füvet (ami közterület) le kell nyírni. Ez a szabály. Van ezzel gond? Nincs!
De!
Közterületen munkát végezni az önkormányzat engedélye nélkül nem lehet! Ez egy másik szabály.
Tehát...
1. bemész az önkorihoz kérsz engedélyt közterületen végzendő munka miatt. (kevesen tudják, hogy kellene)
2. A munkaterületet el kell keríteni. (Különben megbírságol a mukaügyi hatóság!)
3. Ha akadályozza a forgalmat (már pedig akadályozza mert MUNKATERÜLET) akkor az utca túlsó oldalára kell terelni a gyalogos forgalmat.
4. Ha forgalmas az utca és veszélyes az átkelés akkor az önkorinál kérvényezned kell a forgalom lassító táblák kihelyezését.
5. Megfelelő személyi védőeszközök beszerzése, munkavédelmi sisak, szemüveg, védőruha, mert MUNKATERÜLET, különben megbírságol a munkaügyi hatóság!
6. Nyírhatod a füvet. Kizárólag olyan berendezéssel, amelynek minden engedélye, minősítési papírja megvan különben megbírságol a munkaügyi hatóság! Benzinmotoros gép, vagy elektromos, agregátorról! Elektromos áramot a házból a telekhatáron kívülre nem vihetsz mert büntet az áramszolgáltató.
7. A keletkezett hulladék (nyesedék) megfelelő hulladék kezelési engedéllyel rendelkező személy általi elszállíttatása. Igazolás szükséges!
És akkor még szerencséd van, hogy ha nem kell építésvezetőt is fogadnod a munkálatokhoz. Ahhoz a fél órához amíg levágod a füvet.
Na ez magyarország ezt übereld amerikával.

szita szita péntek 2012.06.04. 21:52:42

@hagyma: Az a kevés dolog, ami még itt marasztal néhányunkat, hogy ezt a kultúrát szoktuk meg, kedveljük. Az a kultúra, ami engedi a közösségnek, hogy a másik magántulajdonába belepofázzon, na az egy másik. Vannak akik szerint ez élhetőbb, van aki szerint az. Én pld. úgy gondolom, hogy az én portám az én birtokom - nem a közösségé. Megértem, hogy a helyi rendelet szerint nem tarthatok kettőnél több kutyán, nyilván zavarná a csaholásuk a szomszédságot, érthető. Nehezen, de elfogadom, hogy a szüleim által még művelt háztáji állattartás lakhelyükön már tiltva vagyon. Megértem, mert biztos zavarja a kisvárosi szomszédságot a kukorékolás. (Mondjuk előtte pár száz évig nem zavarta, de hát ez van) Még akár azt is hajlandó vagyok elfogadni, hogy a parlagfűre allergiások miatt irtani kell - ok. Ugyanakkor azt már nem akarja bevenni a gyomrom, hogy a kertem rendezettségébe akarjanak beledumálni. A tulajdonról alkotott felfogásom szerint ami az enyém, az bezony az enyém. Akkor is enyém, ha giccses, üzekedő kertitörpékkel akarom telepakolni a pázsitot, akkor is ha lebetonozom az egészet és akkor is ha tökig ér a fű.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 22:12:10

@lavór: lehet mert tehetik?
@szita szita péntek: igazad van naggyabol, ez itt is igy van
tokig nem erhet a fu
ennek tobb oka van
ronda pl
de mondjuk floridaban az is hogy megbujhat benne a kigyo
floridaban meg tuzet sem gyujthatsz az udvarodon bogracshoz...
a torvenyeket a helynek megfeleloen kell hozni azpknak, akiket az emberek erre feljogositottak
@Sebajj Tóbiás: mondjuk ezt igy nem igazan hiszem, vagyis eros tulzasnak tartom
a haz elotti fu lenyirasa vagy lekaszalasa 5 perc altalaban, ha meg van ra az akarat nem a kifogaskereses
itt is, mint majdnem minden ugyben azt latom
hogy de minek, es miert NE es miert SZAR es egyebkent is, miert pont en
azutan ha kimegy kulfoldre / kijon amerikaba/ eszs nelkul betartja a torvenyeket
ez tenyleg csak a fizetesen mulik?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.06.04. 22:15:41

Szerintem elég eröltetett már ez a műmagyarkodás, a nemzeti összefogás napja, a nemzeti ez meg az, az állandó magyarkodással való hencegés. Már lassan- bocs de -a vizeletük is piros-fehér-zöld.
Nagy a világ találd meg benne a helyed, de szeresd normálisan a hazádat. Ne állandóan az érzelmi húrokat pengetve, sírjuk vissza az elveszett földünket, tudomásul kell venni a rossz döntést és előre nézni.
Elveszi apám rokkantnyugdíját ez a nemzeti csőcselék, lehet nem tudom befejezni az egyetemet. De ezerrel nyomják külföldre a saját magyar pártjaiknak a lóvét. Itthon iszonyú a szegénység, ők meg Erdélyt segítik. Mi pénzbe kerül pár tízezer ember látványos magyarrá avatása, de nincs gyógyszer a kórházakban az nem érdekli őket.
A csaló bukott Schmitt Pálnak az 5 ingatlana mellé 150 milláért adnak palotát, komoly fizetést stb mert mi kutyánknak jár. A rokkant bányász halljon éhen, mert elvették a rokkantnyugdíját. Schmitt elvtárs ha lenne benne egy kis "nemzeti jóérzés" felajánlhatna a nyírségi viharkárosultaknak. Eszébe nem jut a nemzeti nyavalyásnak!

Ilyenek vagytok parlamenti kétharmad, pedig a választók kétharmada nem szavazott a fideszre !

Lebarbározni hazájukban a szomszéd románokat, mi ha nem nemzeti bunkóság, tahóság, Kövér eltárs!

Álszent, sunyi, tetű, simlis banda vagytok.
Sokszor kérték már a kinti magyarok, hogy ne ugassatok bele az ottani dolgaikba. Ők tudják mi a jó nekik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 22:18:06

@lavór: amugy szerintem olyan sok amerikai nem tombol pesten
nemetek-angolok, hollandok eszakiak akik hajlamosak ra, mert otthon nem tehetik, magyarorszagon meg ihatnak meg kurvazhatnak kedvukre, sot meg fesztivalokat is szerveznek nekik e celbol.. hat ez ma a szulohazam:)

Sebajj Tóbiás 2012.06.04. 22:26:02

@hagyma: "azutan ha kimegy kulfoldre / kijon amerikaba/ eszs nelkul betartja a torvenyeket"

Azért, mert azok a törvények betarthatók, gondolom egyértelműek is, és főleg nem ellentmondásosak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 22:27:45

@Sebajj Tóbiás: azert erre ne vegyel merget
meglepodnel mennyivel szigorubbak az amerikai torvenyek sok esetben es milyen gyorsan bebasznak a bortonbe ha megszeged

de en ertekelem, mert engem - a legalabbis gondolom normalis embert - vedi
ezert en is igyekszem betartani, de en is voltam mar 5 orat sitten

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 22:33:46

ja es ppen ez a kornyet tisztan es rendbentartasa az nagyon jelen van
namost persz azt tudni kell/ nem kell de teny/ ha en amerikarol beszelek, az a keleti part par allam a nagyvarosok nelkul
sosem eltem bostonban chicakoban plane NY-ban
ugy altalaban beszelek
es tuti mas kansas texas, plan san francisco vagy alaszka

Megyeri Szabolcs 2012.06.04. 22:36:23

@hagyma: szívesen venném, ha küldene fotókat ottani utcafrontokra, illetve ha leírná, ott milyen alapon füvesítenek, vagy ültetik be növényekkel a porta előtti részt!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 22:43:19

@Megyeri Szabolcs:
OK
majd teszek fel, ha akarod
ez egy kisvaros
asheville NC// Eger meret?/
en lakoparkban lakom, itt nekunk nincs gondunk mert gondozzak a kornyeket heti 1 alkalommal jon a kerteszbrigad
de OK beteszem a kocsiba a fenykepezot:)
es lovok parat, ha tenyleg erdekel

Sebajj Tóbiás 2012.06.04. 22:46:49

@hagyma: A szigorú de betartható és a szigorú de betarthatatlan szabályok között azért van különbség. Fentebb írják, hogy a büntetés 150 ezer forint is lehet, magyarországon a legális legkisebb munkabér 47 ezer forint, a legkisebb nyugdíj kb. 28 ezer. Szigorú vagy sem a 150 ezres bünti? De szerintem eltértünk a blog témájától...

Megyeri Szabolcs 2012.06.04. 22:47:54

Igen, tényleg érdekel, és mégjobban a "hozzá" vezető út. Ott pl. akkor is tisztán és szépen tartanák az emberek a házuk előtti utcafronti részt, ha nem lenne rá szabály/törvény, vagy pedig a társadalmi "nyomás"miatt tesznek így? Ha lesz pár jellemző képe, azt megköszönném!

villamos alóli kacaj 2012.06.04. 23:01:02

Akkor én nem értem miért vágtak engem pofán amikor az átnyúló ágakat levágtam??!!
Lehet, hogy azért mert az a szomszéd fája volt?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.06.04. 23:11:45

@Megyeri Szabolcs: hat ezt nem tudom, szerintem a ketto egyutt van
fizetni sem akarnak meg a szomszed elott egni esm
probalok par "jellemzobb" fotot csinalni, de mondom, ez nem budapest meret
3 allamban van sok eves tapasztalatom FL NC KY, ezekben kb hasonlo a helyzet
/mondjuk eleve eleg keves a kerites:)/
nem tud kinyulni az ag

lavór 2012.06.05. 06:20:55

@hagyma:

Értem én, Amerika a rendezett kertváros, sehol az erőszakos bűnözés, a drog, a mocsok.
Magyarországon is találsz zárt lakóparkokat kertésszel, biztonsági szolgálattal. Van már folyó víz és angol wc is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.05. 06:29:34

@hagyma: Én rendet szoktam tartani.
De azért ne legyünk már képmutatóak. Az állam ott baszik mindenre, ahol éppen gondolja, de az egyszeri polgárt meg megbasszák, ha éppen gondolják.
Ebből van elegem.
És ha fizet adót az ember, nincs látszatja... Ha meg nem fizet, szedjék be b+. Azt se csinálják rendesen. beszedik a kisembertől, aki meg milliókkal lóg évek óta, attól nem.
Hát lófasz jogalapjuk van ezek után azért baszogatni, hogy sitt van a telkeden, az.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.05. 06:30:27

@nyünyüge: Ez simán. @hagyma: -nak is szól ez.
Simán áttolni a feladatokat a lakosságra, az megy.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.05. 06:32:32

@Kövér hagyj minket, takarodj Erdélyből ne keverj!: Nyugi, nem kell ide kétharmadozás, mert semelyik másik párt/kormány tagjai sem ajánlanák fel hasonló esetben.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.06.05. 06:50:15

@belekotty: Meg leszel büntetve, mert nem vágod ki. Ha kivágod, akkor azért. És különben is, nem dőlhet :D

geotextília · http://zoldtetokft.hu/geotextilia 2012.06.05. 08:41:08

Eléggé elgondolkodtató a cikk az biztos.

kukube 2012.06.05. 11:34:51

Tisztelettel kérdezem, hogy a Föv. Önk. hivatkozott rendelete hol olvasható, mert első nekifutásra nem találtam.

para_noir 2012.06.05. 19:14:44

@kukube: egyelőre sehol, ha olvsol feljebb, láthatodhogy többen kerestük, de a hivatalos szájtokon nincsen, csak tengernyi híradás van róla, meg a tény, hogy szavztak róa, és elfogadták. Utóbbi hótziher, tehát éla dolog.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.06.05. 19:22:46

Élvezettel olvasom a hagymával folytatott vitákat. Kézzelfoghatóan le lehet mérni, mennyire más az amerikai gondolkodás.

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.06.05. 20:15:29

@para_noir: így korrekt, ha nincs khirdetve, nincs rendelet. Asszem.

para_noir 2012.06.05. 20:27:09

@Czauner Péter: én igazán nem akarokfogadatlan prókátor lenni, de ha itt így írnk róla (ahogy azt már 50nel feljebb is linkeltem): nol.hu/belfold/20120601-extra_magas_birsagok, azt gondolom Önis megfelelő forrásnak tartja...

Czauner Péter · http://kapanyel.blog.hu 2012.06.05. 20:52:26

@para_noir: Ez már segítség volt, mert a tudósításban olvasható a gyűlés napja, s az előterjesztés megnevezése, hogy mások is tudják, emitt olvasható. Köszönöm a segítséget.
infoszab.budapest.hu:8080/akl/tva/Tir.aspx?scope=kozgyules&sessionid=6178&agendaitemid=80666

Vehicular cyclist 2012.06.05. 21:57:43

Én híve volnék a társadalmi haladásnak, de némely hozzászóló miatt elgondolkodom azon, nem volt-e korai a jobbágyfelszabadítás?

Vehicular cyclist 2012.06.05. 22:00:53

@edd: Akkor mégegyszer: Burgenlandban kisebb az egy főre jutó jövedelem mint Zuglóban vagy a Budapesten átlagban.
De ott a gondolokodás eljutott a szabadparaszti szintre. Itt meg megmaradt a jobbágyi szinten. Kár volt elkapkodni azt a földosztást....

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása