Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hangyafrász

komment

La Fontaine meséje óta tudjuk, hogy a hangya egy szorgalmas és kedves élőlény, szemben a hedonista tücsökkel, aki csak a zenére tud gondolni, de az előtakarékosság nem jellemző rá. A hangya megítélése ebből kifolyólag kiváló, mindenki szeretettel gondol rá, egészen addig, míg meg nem jelenik a kertben, aztán viharos gyorsasággal a lakásban is. Ezen a ponton már szorgalom ide, vagy oda, szeretnénk megszabadulni tőle. Ami egyáltalán nem egyszerű.

 

A tücsök hegedül valahol...

Mielőtt a kitessékelés módszertanára térnék rá, merüljünk alá kicsit a hangyák munkás világába, amolyan ismerd meg az ellenséged megfontolásból. A hangya igazából egy gyűjtőnév, a család igen népes, a városokban a fáraóhangya (Monomorium pharaonis) a gyakoribb, kertesházak környékén pedig többek közt a házi hangya (Lasius emarginatus) és a kis fekete hangya (Lasius niger) található meg. Az apró, átlagosan 5-9 mm-es termetű rovarok roppant jól szervezett kolóniákban élnek, rétegzett társadalomban, melyben minden egyednek megvan a maga helye és feladata. Telepeikben (ez a hangyaboly) akár több millió példány is élhet, közülük általában a szárnyatlan dolgozókkal találkozunk, akik fáradhatatlanul szállítják a bolyba az élelmet. Akit bővebben érdekel a hangyák összetett univerzuma, döbbenetesen részletes leírást találhat róluk itt.

 

Invázió!

Az átlagembert a rendszertani fejtegetésnél sokkal jobban izgatja, hogy miként lehet védekezni ellenük. Tudni kell, hogy a hangyák megjelenése a kertben azt jelzi, hogy a növényeink valószínűleg tetvesek, a kis rovarok ugyanis a levéltetvek nedvét fogyasztják - remélem senki nem étkezik éppen. A kertből aztán élelmet kutatva jutnak be a házba, és ha találnak valamit - elsősorban az édes dolgok érdeklik őket - akkor megindul az offenzíva, és jönnek seregestül. Most már végre jöjjön a hadviselés módszertana.

Ha ételt találnak, rohamoznak
 

Ha már bent vannak a kis piszkok, tengernyi természetes eljárással riaszthatjuk el őket. Sokan a fokhagymára esküsznek, gerezdeket helyeznek el az útvonalukon, ezt nem szeretik. Hasonló hatás érhető el a küszöbre és ablakpárkányra helyezett szegfűszeggel, levendulakivonattal, terpentinnel, ecettel, továbbá állítólag sikert lehet elérni a szegfűszeggel, élesztővel, sütőporral, fahéjjal. Ha utóbbiak nem válnak be, mézeskalácsot még süthetünk belőlük.

 

Van aki viszont házikedvencnek tartja őket

Az ablakba kiültett paradicsom is környezetbarát hangyaűző, ha pedig már a kertben megállítanánk őket, ültessünk zsályát, levendulát, izsópot, ezektől is irtóznak. Ha a riasztás már nem elég, jöhetnek a keményebb fegyverek. Vidéki praktika a sós, vagy timsós vízzel való alapos felmosás, az egyszerűbb megoldások hívei pedig fel is porszívózhatják az apróságokat, igaz ez főleg tüneti kezelés, utánpótlás akad bőven. Csapdákat is állíthatunk, a cukros vízzel átitatott szivacs hangyamágnes, ha ellepték a csalit, máris lehet megszabadulni tőlük. Hasonló elven működik a sekély tálban kihelyezett cukros víz, vagy cukros sör, belemásznak, megfulladnak, agyő.

 

Előregyártott hangyacsapda

Ha semmiképp nem jutunk dűlőre, akkor jöhet a vegyszeres irtás, például a különféle bolti hangyacsapdák, melyek mérget tartalmaznak, a dolgozók ezt beviszik a bolyba, így ott is pusztít, de rovarirtó szakembert is hívhatunk, aki körbepermetezi a lakást, utóbbi már nem filléres, de elég biztos megoldás. Ha sikerült a kilakoltatás, akkor ügyeljünk arra, hogy az újabb próbálkozók ne találjanak eleséget, vagyis morzsát, ételmaradékot, szétszórt cukrot, ennek hiányában ugyanis önként távoznak. A kertben hasonló elvet követve a tetvek irtásával előzhetjük meg a hangyák elszaporodását.

Ha van holtbiztos megoldása hangyariasztásra, segítsen az invázió alatt állóknak, és adjon tanácsot kommentben!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr394542396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2012.05.24. 09:44:41

A hangya tényelg gáz, nálam is befurakodnak főleg az ablak környékén, bár nekem sokkal zavaróbb a nyári rendszeres muslincainvázió. A konyhaszekrény egyik fiókjában meg egy pók lakik, őt nincs szívem kinyírni, meg van tartva szerencsepóknak.

baliquez 2012.05.26. 00:27:55

Családi ház konyhájában randalíroztak tömegesen mert csőtörés volt és felmenekültek a falakba, a tömítés közé ahol megtetszett nekik és kolóniát alapítottak. Sok mindennel próbálkoztunk, de egyetlen dolog vált csak be: ragasztópisztollyal egy markáns csepp tömör ragasztó az összes lukakba, résekbe. Purhabot szerintem elbontanák.

Érdekességképpen leírom hogy Lappföldön, ahol könnyűszerkezetes tanyákban szeretnek lakni az emberek* komoly probléma a késő tavaszi enyhüléssel járó hangyainvázió, és igen nagy hangyabolyok vannak arrafelé, bokáig érő magasságúak, harcias hangyákkal**. Ha egy új hangyaboly túl közel van a lakóházhoz akkor már nyáron de legkésőbb ősszel belevernek egy vasrudat a közepébe jó mélyen, ami télen levezeti a súlyos mínuszokat, így a kellemetlen szomszédság következő tavasszal már nem ébred fel.

(* másban elég nehézkes, lévén egy méteres a földréteg, alatta pedig végig jégkori szikla van, ebből adódóan azoknak a vékony törzsű fenyőknek kéretik nem nagyon nekitámaszkodni mert simán kidőlhetnek)
(** csípősebbek mint a mi erdei vöröshangyáink, de a rénszarvasokat rajokban követő homoklégy az igazán félelmetes rovar - nem a körömnyi moszkitók -, nyáron teljes védőöltözetben lehet csak miattuk járni a lapp erdőségeket, bár aki teheti inkább elmenekül nyaralni olyan helyre ahol nincs homoklégy.)

baliquez 2012.05.26. 00:35:39

@para_noir: a muslinca jóbarát, borivó ember olyan kocsmában nem rendel bort ahol nincs egy pár muslinca.

juditd 2012.06.08. 14:01:04

Hangya ügyben érdekelt vagyok, de a kertben.
Vettem egy nagy zsák tőzeget, amibe beköltöztek a hangyák...komplett boly :(
Hogyan űzzem ki őket onnan? Ha valakinek van valami használható ötlete kérem írjon!!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása