Megyeri Szabolcs kertész blogja

Zöldség és virágpompa a társasház kertjében

komment

A kertes házban élők minden évben más és más növénykülönlegességeket és növény kombinációt próbálhatnak ki saját kertjükben, és a gondos munkának köszönhetően az évek múlásával a kert egyre szebb, izgalmasabb és hangulatosabb lesz. Egy jól sikerült veteményes vagy virágágyás a hobbikertész számára minden kincsnél többet ér.  De mi a helyzet azokkal, akinek nem áll elég hely rendelkezésre, vagy azokkal, akiknek egy társasházi udvaron/kerten kell osztozniuk? Számukra jelenthet megoldást a magas ágyás kialakítása, mely számos előnnyel rendelkezik.  

 

Emelt ágyások látványterven

A magas ágyásokat előszeretettel alkalmazzák a kertészeti árudákban. Bizonyára mindenki találkozott már 15 cm magas, fakeretbe foglalt ágyásokkal, amelyekben ott voltak az eladásra szánt növények.  Az ilyen  ágyásokat legkevesebb 15 cm, de maximum 70-80 cm magasságúra javasolt kialakítani, szélességük pedig ne haladja meg az másfél métert, mert az ágyás gondozása ekkor már nehézkessé válik.  

Rendezett, ízléses belső udvar

A magas ágyások több olyan előnnyel rendelkeznek, amiért mind a családi házban, mind a társasház kertjében érdemes alkalmazni őket. Már önmagukban is kiváló kertépítészeti elemek, és mivel gondozásuk nem igényel komoly szaktudást, így a kezdő kertészkedők is könnyen elboldogulnak vele. A magas ágyásba került földkeveréktől függően bármilyen kertstílust vagy hangulatot a kertbe varázsolhatunk. Savanyú talaj alkalmazásával például Hortenziát (Hydrangea sp.) vagy Rhododendront (Rhododendron sp.)  is nevelhetünk. A 70-80 cm magasságban elhelyezett alacsonyabb növények látványa sokkal jobban élvezhető, mint a hagyományos ágyások esetében, ráadásul kerekes székesek számára a magasított ágyás beültetésével lehetőség nyílik a kertészkedés örömeinek megtapasztalására.  

Egyszerű kialakítású magas ágyás

Azonban sok múlik azon, hogy mennyire tudjuk kihasználni a kert tereit és adottságait. A terek elrendezése hasonló a hagyományos lakásmodellhez, mely közösségi és privát terekre oszlik. A zöldségeskertben saját magunk termeljük meg a zöldségeinket, így ebben az esetben ez a privát szférát jelenti. Egy társasház esetében azonban nem könnyű eldönteni, hogy hová is kerüljenek az ágyások, vagy, hogy hogyan alakítsuk ki a rendelkezésre álló tereket. Nyugati mintára nálunk is egyre gyakoribb egy ún. garden coach bevonása a kertészeti munkákba. A garden coach egy olyan kertészeti szakértő, aki szakmailag segíti és irányítja a kertészeti munkákat, meghatározza az ágyások ideális helyét, méretét, segít a növények kiválasztásában, elrendezésében, és felügyeli a kertészeti munkálatokat.  

Szintén látványterv, de megvalósítható

Az ágyások fényviszonyai nagyban meghatározzák az oda ültethető növények fajtáit. A zöldségeskertet minden esetben a világosabb részekre kell telepíteni. A magasra kúszó növények ültetéséhez alkalmazzunk kapaszkodórácsokat az ágyásokon belül. Az árnyékosabb területeken helyet kaphatnak az árnyéki évelők, köztük az árnyékliliom (Hosta sp.), a gólyaorr (Geranium sp.) valamint a nefelejts (Myosotis sp.). Ha azonos igényű növényeket ültetünk össze, vegyes ágyások alakíthatók ki.  

Csak kézügyesség kérdése

A harmónia mellett törekedni kell a fenntarthatóságra is. A kerti csaphoz csatlakoztatható tömlő segítségével az ágyások könnyen elérhetők és könnyen locsolhatók legyenek, amely alapkövetelmény a növények életben maradásához. A víz biztosítása elengedhetetlen, mivel a magas ágyásokban lévő növények sokkal hamarabb kiszáradnak, mint a hagyományos ágyásokban lévő társaik. A gombásodásra való hajlam miatt a zöldségeket mindig lentről, vagy csepegtetővel öntözzük. A növényválasztás alapja sokféle szempont alapján történhet, egyik elterjedt módja a színkör alkalmazása. A színkörben egymás melletti színek harmóniát sugároznak, míg az ellentétes színpárok felerősítik egymás hatását. Az anyagválasztás szintén meghatározó. Az ágyások készülhetnek fából, kőből, téglából vagy betonból. Az ágyás alakja lehet kör, négyszög vagy trapéz alakú, arra azonban ügyelni kell, hogy a társasház kertjén belül csak egyféle formavilágot használjunk, különben zavaró hatás keletkezik. Ha az ágyás szélét oldalirányban meghosszabbítjuk, ülőfelületet is kialakíthatunk. Amennyiben tetővel is ellátjuk, úgy korai zöldségeket is termeszthetünk benne, mivel így az ágyás melegházként működik. Az ágyások közötti burkolat felülete ne legyen csúszós, vagy balesetveszélyes. Harmonikus megoldás az ágyás, a burkolatok, és a ház stílusának összehangolása.  

Szűk helyre extra magas, lépcsőzetes ágyás

A társasházi kertben való zöldségtermesztés, valamint a kert szebbé és igényesebbé tétele tehát nem lehetetlen feladat. A pontos és alapos munka gyümölcseként a köves vagy silány udvarok, és a társasházak közös kertjei oázissá varázsolhatók.  

 

Itt lenne min javítani

Emelt ágyás készítéséhez leírás itt, további társasházi kerti tanácsok és tudnivalók pedig az alábbi videóban:

 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr384491636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása