Megyeri Szabolcs kertész blogja

Strapabíró növények a társasházi kertekben

1 komment

Többször foglalkoztam már a társasházi növényekkel, melyek feldobják és csinosítják a sokszor csupasz, szürke belső udvarokat. A gangok által körbeölelt területeknek szükségük is van a zöld fejlesztésekre, hiszen a társasházaknak ez a része, mely mindig szem előtt van, nem túlzás, hogy a közös udvarok határozzák meg egy épület belső terét, hangulatát, karakterét. Most kedvcsinálás helyett konkrét segítséget szeretnék nyújtani az ültetést tervezőknek, ezért sorra veszem azokat a lombhullató cserjéket, amelyek a legalkalmasabbak a vázolt célra. Hosszú, de hasznos katalógus következik!  

 

Tervezési fázisban

 Az alkalmas növények számbavétele előtt fontos tisztázni, hogy amennyiben van rá lehetőségünk, érdemes kerttervező szakember segítségét kérni, aki szakmájából adódóan kiválóan ismeri a növényeket, és a kert minden részére a legmegfelelőbb növényt választja majd ki. Ha nincs lehetőségünk kerttervezőt hívni, akkor se keseredjünk el, magunk is ültethettünk növényeket a kertbe, csak tudnunk kell hozzá, miből választhatunk.

                                                Ez már készen van

Az alábbiakban olyan növényeket ajánlok, amelyek - viszonylag jó áron - a legtöbb kertészetben megtalálhatók. Értékes tulajdonságaik között szerepel a nagy díszítőérték, a rezisztencia, a könnyű kezelhetőség és a gyors növekedés.  Ha lehet, próbáljunk mindig az alapfajokból választani, mivel ezek a legellenállóbbak. Nézzük most sorra a növényeket!
 

 

Cserjés pimpó (Potentilla fruticosa) Alig egy méter magasra növő cserje, mely sárgás virágait májustól kezdi bontani, több hullámban nyílik, sokszor egészen szeptemberig. Napos domboldalon mutat a legszebben, a félárnyékos helyet nem szereti. Lombhullató. Tökéletes rézsűnövény. 

 

Angol kékszakáll (Caryopteris clandonensis) Egy méter magas félcserje, amely a nyár végén hozza kék, illatos virágait. Fényigényes, és jó szárazságtűrő. Legjobban a laza talajokban díszlik.
 

 

Rózsalonc (Weigela Snowflake) Másfél méter magasra növő cserje, fehér virágait május-júniusban hozza. A nyár folyamán többször is virágzik. Közepesen száraz talajt, napot, illetve félárnyékot szeret. Szoliterként vagy csoportban is jól mutat. de nyíratlan sövénynek is alkalmas. 

 

Aranyvessző. (Forsythia intermedia) Sokan tévesen Aranyesőnek hívják. Két-három méter magasra növő cserje, amely tavasszal, lombfakadás előtt virágzik. Szoliterként mutat a legszebben. Ha szeretjük az élő művészetet, akár gömb alakot is formázhatunk belőle. 

 

Mályvacserje (Hibiscus syriacus) Két – három méter magasra növő félcserje. Illatos, változatos színű virágait júniustól szeptemberig hozza. Napfényigényes, jól bírja a magas vizet. Sövénynek is kiváló. Jól tűri a magyar éghajlati viszonyokat, szinte minden talajon megél. Az egyszerűbb fajták elhullajtják magvaikat a kertben és maguktól szaporodnak. 

 

Madárbirs (Cotoneaster horizontalis) Lombhullató, félörökzöld, vagy örökzöld cserje. Télálló, igen sok fajtája létezik. Ötven-hatvan cm magasra nő. Lassú növekedésű. Júniusban hozza, fehét ötszirú, illatos virágait. Kiváló talajtakaró. Piros termését a madarak szívesen fogyaszják. 

 

Örökzöld Orbáncfű (Hypericum patulum 'Hidcote') Közkedvelt cserje a kertépítészetben, mivel felhasználása igen sokrétű. Szoliternek éppúgy megfelel, mint nyíratlan sövénynek. Elsősorban virágzata és termése miatt kedvelt. Sárga színűek a virágai, mely nyártól szeptemberig virágoznak.  Jó várostűrő, és szárazságtűrő. Napos vagy félárnyékos helyen érzi magát a legjobban. 

 

Téli jázmin (Jasminum nudifolum) Két vagy négy méterre megnövő cserje, sötétzöld színű vesszőkkel. Enyhébb téli napokon már megjelennek rajta az első illatos virágok. Napos vagy félárnyékos helyre ültethető.

 

Természetesen még sok más növény létezik, melyek alkalmasak egy társasházi kertbe, hiszen a lehetséges variációk számának csak a fantázia szab határt. Ügyeljünk azonban arra, hogy egy – egy fajt mindig tömbökbe ültessünk, kerüljük el a „bazári” hangulatot, tehát például egy vegyes sövénysor esetében sem szabad keverni a különböző fajtákat, azokat legalább 3 – 4 folyóméterenként célszerű váltani.  

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen , innen, innen, innen, innen, innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr504465170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gigi7 2012.05.01. 12:49:40

Ez nagyon jó kis bejegyzés.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása