Megyeri Szabolcs kertész blogja

Virágzó balkonok, zöld erkélyek

1 komment

Tavasz tájékán szinte minden növénnyel kapcsolatos kijelentés úgy kezdődik, hogy itt az ideje az ültetésnek, most sincs ez másképp, hiszen dübörög a szezonkezdet, szépülnek a kertek, zöldülnek a fák, éled a természet. Van, ami viszont nem tud éledni, például a panelek, társasházak egyhangú tömbjei, ezeket azonban lehet tuningolni, fejleszteni. Mi mással, mint növényekkel. 

 

Valahogy így

Konkrétan a balkonokról, erkélyekről, teraszokról szólnék most. Ezek a kisebb-nagyobb felületek sokszor a városlakó emberek egyetlen mentsvárai, amennyiben némi virágos, természetes környezetet szeretnének maguk köré. A lakás bensőjében található növények más körbe tartoznak, díszítenek, szépítenek, de a szoba sosem fogja a kert illúzióját megadni, ellenben egy erkéllyel, ahol jár a levegő, süt a nap és egy székre kiülve már-már kerti élményben lehet részünk. A balkonra való virágtelepítés ugyanakkor nem csupán annyiból áll, hogy nyakon ragadjuk a kiszemelt növényt, és egy határozott mozdulattal kilakoltatjuk.

A szoba és az balkon közti alapvető különbségek nem szorulnak magyarázatra, így szem előtt kell tartani a kinti körülményeket, ha virágzó kiskertet szeretnénk varázsolni erkélyünkre. Tulajdonképpen elég, ha egy hármas szabályt követünk, amit a következőképp lehet összefoglalni: megfelelő edény, alkalmas föld az ültetéshez és jó növényválasztás. Vegyük sorra ezeket a pontokat.

 

A legapróbb erkély is alkalmas a zöldítésre

Az első lépés legyen a virágláda. Mivel a kinti növény kint fog lakni, az ennek megfelelő adottságú ládát válasszuk. Erre a célra olyan önöntöző edény a legalkalmasabb, melynek használatával kiküszöbölhető az elfeledett (vagy épp a nyaralás miatt elmaradt) locsolás okozta elhalás, kiszáradás. Készülhet cserépből vagy műanyagból, ami fontos, hogy az alsó részében megálljon a víz, így a gyökér annyit tud felvenni belőle, amennyire szüksége van, mégsem fog berohadni.

 

Önöntöző balkonláda

A második lépés a föld kikeverése. Sokan megelégednek az egyszerű virágföld használatával, pedig a megfelelő keverékkel a növénynek jobb körülményeket lehet teremteni, amit minden esetben látványosan meg is hálál majd. Alapnak kiváló a sima virágföld, nagyjából a teljes mennyiség 80%-ára kiszámolva, ehhez adhatunk a hatás fokozásának érdekében tőzeget és/vagy homokot. A tőzegről tudni kell, hogy önmagában nem nyújt tápanyagot a növénynek, a boltokban kapható tőzegbe ültetett virágok tápellátását műtrágyával oldják meg, mégpedig olyannal, ami csak bizonyos ideig táplálja a növényt. Ezért a tőzeges ültetésű virágainkat mindig ültessük át, mert egy idő után a leggondosabb ápolás ellenére is el fognak pusztulni.

Ha már elültettük szerzeményünket, arra is figyeljünk, hogy földje nem csak alulról, hanem felülről is ki tud száradni, hisz odakint jóval több napsütés és szél éri, mint benti társait. Óvintézkedésként a föld tetejére mulcsolóanyagot helyezhetünk el, ami lehet fa-, vagy kődarálék, de divatosak és praktikusak a kavicsok is. Bármelyiket beszerezhetjük kertészetekben, szakboltokban.

 

Futónövénnyel kombinálva ízléses mediterrán hatás érhető el

Ha mindezzel készen vagyunk, jöhet a ládába a lakó. Magyarországon nagy divatja van a muskátlinak és egynyári társainak, de bátran választhatunk évelő növényt is. Az évelőkkel egész évben díszíthetjük balkonunkat, külföldön már lekörözték az egyébként is kissé unalmas muskátlit, ajánlom, hogy tegyenek velük egy próbát. A méretet illetően érdemes figyelembe venni a növény lakhelyének sajátosságait, például szeles, vagy a széltől kevésbé védett helyekre kisebb évelőt vagy egynyárit telepítsünk, megakadályozva a törést, sérülést.

A klasszikus muskátlis balkon

A balkonra ültethető növények választéka majdhogynem végtelen, válogassanak kedvükre, de sose feledjék vásárlás előtt megtudakolni a kiszemelt példány pontos igényeit, és összevetni azokat a balkon adta lehetőségekkel. A kertészkedés akkor öröm, ha sikerélmény társul hozzá, nincs ez másképp az erkélyek, teraszok esetében sem. A körültekintő választás és a gondos ültetés biztosan meghozza majd a kívánt eredményt.  

Ha részletesebben szeretne hallani a témáról, és a gyakorlatban is megnézné az elmondottakat, kattintson az alábbi videóra!

 

 Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr864350624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása