Megyeri Szabolcs kertész blogja

Undok-e a vakondok?

komment

Aki csak Zdenĕk Miler meséiből ismeri a vakondot, nem is gondolja, hogy mennyi bosszúságot tud okozni ez meglehetősen nagy cukiságfaktorral bíró  kisemlős. A gondozott, szépen karban tartott kiskertek réme a vakond, méretes túrásai elcsúfítják a gyepet, tönkreteszik a virágágyást, a veteményest. Pedig a vakond által okozott problémák egy része csupán esztétikai jellegű, sőt, lankadatlan étvágya a hasznunkra is válhat, ugyanis szorgalmasan pusztítja a kert kártevő rovarait, bogarait.

 

Kisvakond

Ássuk bele magunkat röviden a vakond fénytelen világába. A közönséges vakond Európától a Távol-Keletig mindenhol honos, 15-20 centiméteresre nő. Bundája dús, bársonyos fényű és tapintású, fekete színű, de előfordulnak fehér árnyalatú példányok is. Végtagjai rövidek, és remekül alkalmazkodtak föld alatti életmódjához, mancsai vízszintes helyzetűek, erősek, és robosztus karmokban végződnek, melyekkel akár 100 méteres járatrendszert is képes kiépíteni. A vakond legendásan rossz látását kiváló szaglásával helyettesíti, emellett orra érzékeny tapogatószerv is. 

Itt épp kertésznadrág nélkül

Étlapján főleg giliszták szerepelnek, de előszeretettel fogyasztja a cserebogarat, ganajtúró bogarat, lótetűt, csigákat és tulajdonképpen minden rovart és lárvát, melyhez közel férkőzik. Gyümölcsösökből például egyáltalán nem érdemes elűzni a vakondot, mert a fák gyökerét pusztító pajorokat nagy hévvel irtja.

Nem lehet eltitkolni a kis földmunkás kártékony cselekedeteit sem. Elsősorban a szépen gondozott kertek látványát rombolja túrásaival, melyeket egyébként a kiásott és a járatban feleslegessé vált földből épít, úgy, hogy a fejével a járatból kitolja, csinos kis halmocskákat potyogtatva el így. A fiatalabb ültetvények, melegágyak gyökérzetét is tönkre teheti, ásás közben fellazítja a földet, így a növények egyszerűen kiszáradnak szorgalmas munkája nyomán.

 Ezt senki nem látja szívesen...     

A vakondot tehát nem lehet egyértelműen sem a hasznos, sem a kártékony kerti lakók közé sorolni, egy azonban biztos, védett állat, tehát irtása nem megengedett. Védekezni azonban nyugodtan lehet vele szemben, ennek több kíméletes módja is létezik.

Régebbi, jól bevált módszer a petróleummal vagy terpentinnel átitatott rongy elhelyezése a járatban, ezt a vakond érzékeny szaglása nem bírja elviselni. A védendő területet egyszerűen körbe is lehet ásni, a vékony, mélyebb árkok hatékonyan állítják meg. Furmányosabb kertbarátok a nevében is jelzésértékű Vakondűző fű (Euphorbia lathyris) ültetésével is távol tarthatják a csöpp betolakodókat, ennek a növénynek a gyökere irritálja a vakondot. Hasonló hatást lehet elérni a császárkorona (Fritillaria imperialis) telepítésével. A modern metódusok pártolóinak a műanyag, földbe ásható háló vagy az alacsony frekvenciás hangot kibocsájtó riasztóberendezés lehet ideális választás.

Ha nem a gyökereket pusztítja, igazi cukipofa
 

Ha tehát a kertben vakond-gondunk támad, ne a kertislagért vagy az ásóért nyúljunk először. Amennyiben a  túrások elszaporodnak és gondot okoznak, próbáljunk meg vakondbarát módon állni a problémához és kíméletesen kitessékelni a kubikosokat birtokunkról.

 

Képek: innen, innen, innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr254293616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása