Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kertépítés évről évre

komment

Általában nem csupán egy évre tervezzük a kertünket. De hogyan tudunk előre gondolkodni ebben a folyton változó világban? A mai bejegyzés és a kert-desing blogot író Szabó Franciska tippjei segítenek!


Az első néhány évben a lágyszárú növényeké a főszerep. Az évelő, egynyári dísznövények már akkor díszítenek, amikor a cserjék még nem érték el teljes díszértéküket. A kert képe ekkor főleg síkban mutatkozik meg.


A telepítés utáni 3-10 év a cserjék korszaka, ekkor a cserjék már akkorára növekednek, hogy térstruktúrát alakítanak ki.


A telepítés utáni 10-20 évben a fák kezdik elnyerni végső méretüket, ezután számos fa (pl. díszalma, díszcseresznye) növekedése lelassul. Fokozatosan kialakul az elképzelt kerti kép.
Nagyobb kertekben a telepítés utáni 20-40 év a növényzet teljes beállásának korszaka.
50-60 év után elérkezik a kert öregedésének korszaka. Ha gondosan ápoltuk kertünket, gyönyörű faóriások növekedtek az idők során, amiket célszerű kihangsúlyozni. Az idős fák különleges, védett mikroklímát teremtenek. Egyes fák 100-200 éves korukig megőrzik díszértéküket.


A kerti térstruktúra is folyamatosan változik a növények eltérő ütemű növekedése miatt. Vannak kezdetben gyorsan növekedő fajok (főként cserjék), és vannak, amik a kezdeti lassabb növekedés után gyorsulnak fel (pl. tölgy, mogyoró). Az eltérő növekedés miatt megváltoznak kertünk hangsúlyai. A korábban hangsúlyos cserjefoltot elnyomhatja egy nagyra növő szoliter fa.
Ezeket a változásokat nekünk is nyomon kell követnünk a kert folyamatos karbantartásával, a növények folyamatos ápolásával, az elöregedő, elpusztuló növények kivágásával, pótlásával. A kerteket papíron általában 10-15 évre tervezik, ebben az időtávban még jósolható a kert képe, de hosszabb távon már mindenképpen a helyszínen zajló folyamatok döntik el, hogy hogyan alakul a kert. A kertekben számos faktor dönti el, hogy egy adott növény jól érzi-e magát vagy sem: talajadottságok, vízellátás, fény-árnyék viszonyok, talaj kémhatása, szélviszonyok. Ezek közül számos még a leggondosabb tervezés mellett sem jósolható meg előre (sőt a kerten belül is változnak), így lesznek növények, amik hamar erőre kapnak, esetleg erőteljes növekedésükkel elnyomják a szomszédos növényeket; és lesznek olyanok, amik satnyán növekednek. Az előbbieket célszerű kordában tartani, ritkítani, visszavágni, az utóbbiakat célszerű lecserélni!

Szükséges, hogy a kertet folyamatosan térkompozíciónak is tekintsük, ne csak a növények halmazának. Legjobb, ha olyan szakember segítségét vesszük igénybe, aki nemcsak a növények ápolásához, hanem a térstruktúra folyamatos alakításához is ért. Egy újonnan létrejövő szakma a garden coaching, pontosan ezzel foglalkozik: a szakember az évek során folyamatosan nyomon kíséri kertünk változásait és felhívja a figyelmünket a szükséges beavatkozásokra.
A felújítási munkákat célszerű folyamatosan és nem ötletszerűen végezni, mert a hirtelen drasztikus beavatkozásokkal megbonthatjuk a kert mikroklímáját, ami a növények károsodásához vezethet!


A növényekkel együtt a kert épített elemei is fokozatos öregedésnek indulnak: a bútorokon, lépcsőkön, támfalakon, burkolaton, kerti dísztárgyakon fokozatosan mohásodás, patina jelenhet meg. Ezeket is célszerű úgy karban tartani, hogy az állagmegóvás mellett gyönyörködni tudjunk a múló idő szépségében.
 

Képek: innen, innen és innen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr204203485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geotextília · http://zoldtetokft.hu/geotextilia 2012.03.10. 15:54:53

Nagy érdeklődéssel olvastam ezt az érdekes cikket, kíváncsian várom a folytatást.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása