Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tanácsok zöldségeskert-tervezéshez Vol.2

Szólj hozzá!

Múltkori bejegyzésemben a veteményeskert tervezésével foglalkoztam. Most, hogy lassan itt a tavasz, jöjjön a gyakorlat, lássuk, hogyan érdemes megépíteni, mire kell odafigyelni! Előbb azért örüljünk kicsit a vizet árasztó tavaszi szélnek :)

 

Az ágyás helyét akkor ássuk fel, ha már nincsenek fagyok, és a talajba már be tudjuk szúrni az ásót. Általában a talajjal egy szintben alakítjuk ki, és a könnyebb öntözés érdekében körbevehetjük bakháttal. Ez valójában egy földsánc, ami megakadályozza a víz kifolyását. A veteményesünk lehet emelt ágyáson is, melynek a lényege, hogy építünk egy körülbelül 0,2-0,8 méter magas téglalap, négyzet vagy kör alakú vázat téglából, fából különböző terméskövekből. Ezt a vázat feltöltjük földdel, és ebbe alakítjuk ki a veteményesünket. Ez azért jó, mert a növényeink gyökerét távol tartja a pangó víztől, emellett a fenntartása is könnyebbé válik, mivel a kapálásnál nem kell akkorát hajolnunk mint nagy színészeknek egy szombat esti teltházas előadás után :)

Fontos még, hogy a termesztésre használt terület talaját felturbózzuk. Ez történhet műtrágyával vagy szerves szarvasmarhatrágyával is, de ha már rendelkezünk a kertünkben komposztálóval, akkor az abban termett komposzt is kiváló talajjavító adalék.

 

Ezután jön a növények kiültetése, aminek ideje függ a növény tenyészidejétől, a hőigényétől és attól is, hogy mikor szeretnénk a termését fogyasztani. A paradicsom palántákat már április végén ki lehet ültetni, mivel ha jól begyökeresedik, akkor a kisebb fagyokat is átvészeli. A paprikánál már más a helyzet, mert ez sokkal fagyérzékenyebb, ezért érdemes csak május 15-e után kiültetni, amikor már biztosan nem számíthatunk váratlan fagyra. Kiültetésnél figyelni kell arra, hogy elkerüljük az úgynevezett átültetési sokkot, melyet a hirtelen megváltozott környezeti körülmények, és a gyökérzet megbolygatása okozhat. Ilyenkor a növény fejlődése kissé lelassul, amíg meg nem szokja az új helyét, ezért érdemes borús, esős időt választani a kiültetésre, vagy ha ez nem oldható meg akkor esti órákat. Figyeljünk arra, hogy a frissen kiültetett kis növényeinket jó alaposan öntözzük be! A palántákat mindféleképpen érdemes először hozzászoktatni az új helyükhöz, mivel itt más a páratartalom, nagyobb hőmérséklet ingadozásnak lesznek kitéve, és nem szeretnénk, ha a gondosan felnevelt palántáink a kiültetés után pár nappal beadnák a kulcsot. Érdemes pár palántát tartalékolni, mivel előfordulhat, hogy a legnagyobb óvatosság ellenére is egy pár tő tönkre megy, ilyenkor a tartalékokkal pótolhatjuk azokat.

 

Véleményem szerint ezek a legfontosabb szempontok, ha veteményes kert kialakításával próbálkozunk. Természetesen a nagymamák és nagypapák, az utcában lakó idősek is sok hasznos tippel és jó tanáccsal tudnak szolgálni ezen a téren, és természetesen én is várom a kérdéseiteket a Facebook falamon vagy e-mailben a kertesz.blog@gmail.com címre.

 

Képek:innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr44187699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása