Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kertek keleten nyugaton

komment

Az utcán sétálva gyakran elmosolyodom, amikor felfedezem, hogy a szembe jövő kutyus és gazdája mennyire hasonlítanak egymásra. Jó látni az ilyen "tökéletes párokat".

Szerencsés esetben, így van ez a kiskerttel is. Saját ízlésünknek és személyiségünknek megfelelő kertet szeretnénk kialakítani, vagy kialakíttatni. Ebben lehet segítségünkre a kertészeti design és ennek szakértője. De milyen kertek közül válogathatunk?

Főbb kerttípusok


A legismertebb kerttípusok az egyenes vonalú, letisztultabb formákat kedvelő (perzsiai, európai) és az aszimmetriát előtérbe helyező (távol keleti, ázsiai)kertek.

Perzsiai kert

Az egyik legrégebbi kerttípus a Perzsa kert. Legfőbb ismérvei a nyílt terek, a sok napfény és a víz. Egyik legismertebb a Taj Mahal körül álló park.


Európai kert


Az európai kertek ha nem Londonból és Párizsból, akkor a reneszánsz festményekről lehetnek ismerősök. Személy szerint a Hyde Parknál többre értékelem a legrégebbi királyi kertet, a St. James Parkot. Persze a szerelmesek városában (Párizs) a Luxembourg-kert sem kutya. Sőt. Ezekben a kertekben a díszítő, színes virágágyások mellett, hangulatos fasorokkal övezett sétányokon, kutak és szobrok között sétálhatunk.


 

Japán és kínai kertek

Az ázsiai kertek legfőbb jellemzője az aszimmetria. A fallal körülzárt kínai kertet virágok, sziklakertek, tavak és általában egy kisebb pagoda is díszíti. Az egyik leghíresebb a Huntington Könyvtárat veszi körül.

A japán kerttervezésben a buddhista filozófia keveredett a kínai kerttervezéssel, mindez a japán kultúrával átitatva. A nagy fantáziával megálmodott és nagy precizitással kivitelezett különleges kertek központi része a sziklakert. A nyugati társadalomban sokáig nagy divatja volt a japán kertnek, ezt talán a rájuk jellemző különleges szín- és formavilág indokolja. Tudtátok, hogy Budapesten is van nyilvános japánkert?

Most csak néhány alapvető kerttípust érintettem, de a kerttervezés és kertészeti design olyan hálás és általam szeretett téma, hogy biztos vagyok benne, hogy jó pár bejegyzést olvashattok még erről a közeljövőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr493555648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása