Megyeri Szabolcs kertész blogja

"Ha elmúlik karácsony..."

Szólj hozzá!

Elfogyott a bejgli, részben ledolgoztuk az ünnepek alatt fölszedett súlyfelesleget, vízkereszt is eljött, úgyhogy épp itt van az ideje, hogy a fenyőfánkról lekerüljenek a díszek vissza a dobozba. Na de mi lesz a fával? Brenda Lee régi receptje alapján körbetáncolhatjuk, de én inkább a kiültetést javaslom.


Mikor, hol és hogyan ültessük el a gyökeres fenyőfát?

Az, hogy hová, talán a legegyszerűbb kérdés vagy mégsem? A fenyő fényigényes növény, a napon jobban és szebben is fejlődik. Ezért ültetés előtt, találnunk kell a kertünkben egy olyan világos, szabad területet, ahova árnyéktűrő növényeket telepítettünk korábban. Kis növénykéink hálásak lesznek az új fenyő árnyékáért. Fontos, hogy a kiszemelt terület ne legyen sűrűn beültetve fákkal, amik a későbbiek során elnyomhatják a fácskánkat!

Ha ez megvan, rátérhetünk a mikor kérdésére. Gyakorlatilag a fagymentes napokon bármikor kiültethetjük. Azonban a fagyos napok és a fagyos talaj sem jelenthet problémát - persze csak ha van jó meleg kerti-ruhánk - csupán az ültetés előtt pár nappal fagymentessé kell tennünk a földterületet. Ezt egyszerűen elérhetjük, ha talajtakarással felmelegítjük a beültetendő részt.

Végül pedig a hogyan kérdésre válaszolva: a faültetésnél megszokott módon gödröt ásunk, amibe belehelyezzük a fánkat. Fontos, hogy körülbelül olyan mélyre ültessük, amilyen mélységben, karácsonyfa korában az edényben volt. Ez után következhet a bőséges beöntözés. Ezt egy héten belül meg kell ismételnünk! A fenyőknek sok vízre van szükségük, mivel köztudottan télen is vegetálnak. A tápanyag utánpótlással viszont nem lesz gondunk, mivel alacsony tápanyagtartalmú területeken is jól megélnek.

Begyökeresedés után - ami akár 3 évig is eltarthat a fenyőkre jellemző lassú gyökérfejlődés miatt - kertünk új díszének kevés törődésre van szüksége.

 

Karácsonyfa ovi

A karácsonyfa telepeken, ahonnan az ünnepek előtt beszereztük fánkat, nagyobb a veszélye a rovar és gombafertőzéseknek. Ajánlott a tél végi lemosó (olajos) permetezés, a teljes hatás elérés érdekében ismétlő kezelés javasolt. Azért, hogy megakadályozzuk a további fertőzések kialakulását, szükség szerint gomba és vagy rovarölő szerekkel védekezhetünk.

Jó időtöltést és szép fenyőfát kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr13525276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása