Megyeri Szabolcs kertész blogja

Virágzó Zugló: az állam csak levegőt fúj a parázsba

Szólj hozzá!

Papcsák Ferenc polgármester javaslatára májusban indult útjára a Virágzó Zugló 2011 utcafront szépítési program. A Kezdeményezés példaértékű sajátossága, hogy Zugló Önkormányzata és a kerületi lakosok közösen teszik virágzóvá lakóházuk környezetét. Tekintse meg képgalériánkat!

Papcsák Ferenc, a XIV. kerület polgármestere érdeklődésünkre elmondta: céljuk a programmal, azon túl, hogy szebbé tegyék lakhelyüket, az is, hogy az egy házban, egy környéken lakók jobban megismerjék és közelebb kerüljenek egymáshoz. Zugló polgármestere a programról szólva kiemelte: a lakóközösségek, a polgárok az önkormányzatnál pályázhatnak, és csak annyit kell vállalniuk, hogy rendben tartják és gondozzák a program során megszépített utcafrontot.

 

 Papcsák Ferenc kérdésünkre válaszolva kifejtette: három pilléren nyugszik a kezdeményezés: egyrészt Zugló Önkormányzata biztosítja a forrást a növényekre és a szakmai koordinációra, másrészt a kerületi lakosok munkájukkal járulnak hozzá a kezdeményezéshez, harmadrészt pedig szponzorok biztosítják az eszközöket az ültetésekhez.

 

 A mostani ültetés idén a közel kétszázadik, és eddig körülbelül négyszáz pályázat érkezett be az önkormányzathoz – tudta meg portálunk a csütörtöki akción, melynek keretében a zuglói polgárőrség épületének utcafrontját tették rendbe.

A program szakmai koordinátora, Megyeri Szabolcs kertészmérnök kérdésünkre elmondta: a kulcs itt az esztétikai élményen túl a praktikusság és a biztonságos mindennapi használat. A programban résztvevő kertbarátok döntő része hosszabb távra szeretné az utcafronti ágyást betelepíteni, a jelentkezők éppen ezért legszívesebben az évelő növényekből és a minden évben újra virágzó cserjékből választanak, hiszen szeretnék, ha munkájuk eredményét minden évben láthatnák.

 

 A program alapelve, hogy a Zuglói Önkormányzat által biztosított növényeket a kertbarátok közösen ültessék el, és később gondozzák is azokat. Öröm látni azokat a jelentkező közösségeket, ahol idősebb generáció együtt gondoskodik a ház előtti zöld terület tisztaságáról és szépítéséről a fiatalokkal – fogalmazott a zuglói kertészmérnök. Megyeri Szabolcs beszélgetésünk során rámutatott: a program egyik példaértékű eleme az, hogy itt nem az állam tesz, vagy épp nem tesz valamit az emberek pedig legfeljebb jó szándékú szemlélők lehetnek. Megyeri szavai szerint: pozitívum, hogy „az állam csak levegőt fúj a parázsba”, és a helyi közösségeknek maguknak is tenniük kell azért, hogy megszépüljön környezetük.

(fidesz.hu)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr533146493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása