Megyeri Szabolcs kertész blogja

Sakktábla alakú fűszerkertet építünk 2. rész - Borsmenta

Szólj hozzá!

Hogy fenntartsam a lelkesedéseteket, most bemutatom Nektek a legkönnyebben termeszthető, így szinte biztos sikerrel kecsegtető fűszernövényt, amellyel szinte bárki próbálkozhat!

 

Évelő, lágyszárú növény, ami földalatti módosult hajtásaival telel át. 30 – 100 cm magasra nő meg. Szára lilásan elszíneződő, rajta csipkés szélű levelei tojásdad alakúak. Világos lila virágait július és augusztus között hozza. Az egész növény kellemes, mentolos illatot áraszt. 

Szélsőséges hőmérsékleti körülmények között is jól termeszthető. Habár rendkívül fényigényes és a vízigénye is igen nagy, félárnyékos helyen is megél, de minél több fényt kap annál nagyobb lesz a terméshozama, és annál magasabb lesz az illóolaj tartalma. A jó vízgazdálkodású, középkötött, nedvesebb talajokat kedveli. Úgy válasszuk meg az ültetés helyét, hogy ne tudja elnyomni a szomszédos növényt, mert gyökérzete rendkívül gyorson nő, és egy szempillantás alatt elterjedhet a kertünkben! Megfékezésére használjunk geotextiliát! Az is jó megoldás, ha cserépbe ültetjük, és a teraszunk szélére tesszük (így izoláljuk a többi növényünktől, és még a szükséges fényt is megkapja). 

Érdemes inkább kertészetben megvásárolnunk a növényt és azt kiültetnünk. Ha már van a kertünkben, és tovább szeretnénk szaporítani, a menta föld alatti, módosult hajtásairól végezzük el. A talajból kiszedett gyökérdarabokat 5-10 cm mélyre ültessük el októberben, egymástól 20-30 cm távolságra. A mentát tehetjük cserépbe vagy erkélyládába, ahol kellemes illatával színesíti otthonunkat. Bárhogyan is telepítettük a növényünket (palántáról vagy földalatti hajtásról) indítótrágyaként keverjünk a talajba komposztot. Ez után a legfontosabb ápolási munkánk az öntözés. Ha mindent jól csináltunk, jöhet a termés betakarítása! A leveleket és a hajtásvégeket a virágzás előtt gyűjtsük be, amikor megjelennek az első bimbók! Ekkor a növények kb. 40-70 cm-es magasságúak. A vágás után azonnal terítsük ki és szárítsuk a levágott részeket!

A borsmenta fő hatóanyaga a mentol. Rendkívül széles körben használjuk fel (gyógyászat, élelmiszeripar, kozmetikaipar). Otthonunkban elsősorban teát készíthetünk belőle. Hideg teája csökkenti a hányingert. Ha forrón, apránként isszuk, akkor csillapítja a migrénes fejfájást, valamint gyomor – és bélpanaszok estén, felfúvódáskor is használhatjuk. Két teáskanálnyi szárított borsmentát forrázzunk le egy csésze forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni 5-8 percig, majd szűrjük le! Teák, italok, koktélok ízesítésére mentol tartalma miatt kiválóan alkalmas, illetve hűsítő hatása sem megvetendő, főleg a nyári hőségben. Cserépben nevelve, télen is mindig friss mentalevéllel tehetjük különlegessé teánkat. Légúti fertőzések vagy eldugult orr esetén inhalálásra használhatjuk. Egy tálba 3 teáskanálnyi szárított mentát teszünk, majd forró vizet öntünk rá. Tegyünk egy törülközőt a fejünkre, és hajoljunk a tál fölé, így inhaláljunk 10 percig! A konyhában hústöltelékek, sültek, saláták ízesítésére más fűszerekkel (pl. kakukkfű, majoránna) együtt bátran használjuk! Figyeljünk rá, hogy gyerkőcöknél és csecsemőknél ne, vagy csak igen kis mennyiségben alkalmazzuk, mert magas mentoltartalma nehéz légzést okozhat náluk!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr382857599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása