Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tavaszi hagymások bűvöletében

Szólj hozzá!

A tavaszi hagymások ültetésének ideális időszaka egybeesik az iskolakezdéssel.

Alexandre Dumas főhősét is rabul ejtette a fekete tulipán csodája

A kertben mindig csak azok a virágok, növényágyások fognak díszíteni, amelyeket gondosan megterveztünk, előre megalapozzuk egyenletes fejlődésüket. Legyen szó akár egy gyümölcsfa csemetéről, akár egy különleges rózsatőről, a kívánt díszítő hatásért sokszor már hónapokkal, de inkább évekkel előtte tennünk kell. Nincs ez másképp a tavasszal nyíló, és minden szemet magára irányító hagymásokkal sem! Gondoljunk csak a krókuszokra, tulipánokra, császárkoronákra. Legbölcsebb, ha kertünk egy feltűnő, mindenki számára látható, lehetőleg déli - délkeleti fekvésű ágyását választjuk. A talaj legyen porhanyós és tápanyagokban gazdag. Semmiképp se legyen rajta pangó víz, mert ez a hagymák rothadásához vezethet. A jó szerkezetű termőföld a siker vagy sikertelenség fokmérője is lehet.

 Megszívlelendő tanácsok

- amikor a diákok számára megkezdődik az iskola, érdemes a tavaszi hagymásokat is a földbe tenni.
- Ugyanígy, amint a következő évben véget ér a tanítás, legkésőbb júniusban a hagymákat ki kell szednünk a földből.
- Ha bizonytalanok vagyunk az ültetési mélységben, legegyszerűbb, ha mérőszalaggal megmérjük az épp ültetendő hagymánk körméretét, és aztán ezt a méretet vesszük ültetési mélységnek. Vigyázzunk! Gyakori hiba, hogy fordítva, fejjel lefelé ültetik el szegény tulipán hagymákat.

A tulipánhagyma ültetés igazi élmény gyermekeinknek

- Ha gyermekünket is bevonjuk a munkába, ezzel egy életre meg tudjuk őt tanítani a türelemre és a szépre. Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy türelmesebb felnőtté válik az a gyermek, akivel gyerekkorában tulipánt ültettek és tavasszal együtt várta a család a kihajtást.
- Ha túl sokféle hagymással dolgozunk, érdemes kis jelölőtáblákat alkalmaznunk, hogy tavasszal tudjuk majd, melyik virágunkat hol várjuk.

Az ültetőkosárral az öröm megmarad, míg a felesleges munkát elfelejthetjük.

És a legfontosabb: ma már szinte bárhol kapható elérhető áron, mégis csak kevesen alkalmazzák. Az ültető kosár, egy olyan többnyire műanyag, vagy erős rostokból font lapos tálca, amelybe földet töltünk, és azzal együtt ültetjük el a hagymásainkat. Egy - egy tálcába akár 8 - 10 hagymát is tehetünk. Az ültető kosár jelentősége csak következő év április végén vagy májusban mutatkozik meg. Ekkor ugyanis elvirágoznak már a legkitartóbb tulipánok is, és bizony a lassan száradó elhervadt virágszálak nem a legszebb látványt nyújtják. Viszont a hagymásoknál kiemelten fontos megvárni, amíg maguktól visszaszárad a száruk, mert az itt képződő tápanyag vissza tud húzódni a hagymába, erősítve, növelve azt. A hagymásoknál ez többnyire nyár elejére, tehát az iskolai tanítás befejezésére tehető. Addig viszont van legalább két csodálatos tavaszi hónapunk. Ilyenkor a már elvirágzott hagymásokat tálcástul kiemeljük az ágyásból, és egy hűvösebb sarokba tesszük, hogy itt várjuk be velük a júniust. Nyár elején pedig kiszedjük őket a földből, és száraz hűvös helyen egy szellős, lyukacsos zsákban várjuk meg velük az újabb őszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr122581915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása