Megyeri Szabolcs kertész blogja

Jogok a kertben (frissítve)

komment

A jogászkodás mára mintha szitokszóvá vált volna, és persze van az a helyzet, amikor a jogi okoskodás inkább zavaró, mintsem hasznos, ugyanakkor egy kertes ház tulajdonosának is számít a törvény szava. Az én házam, az én váram - tartja a mondás, és sokan akár szó szerint is veszik ezt, pedig a törvény hatálya nem áll meg a kerítésnél. Érdemes tehát az alapvető kérdésekben tájékozódni afelől, hogy mit mond a törvény, ezzel számos konfliktus elejét lehet venni, legyen szó szomszédokról, utcabeliekről, vagy éppen a hatóságokról. Példaképpen pár olyan gyakran előforduló helyzetet, szituációt gyűjtöttem össze, melyet a törvények viszonylag egyértelműen szabályoznak a kertgazdák azonban erről nem mindig tudnak, vagy éppen tudnak, csak rugalmasan tartják be az előírásokat.

gardenparty.jpg

(kép: innen)

Hangoskodás kerítésen belül 

A hangoskodás az egyik legalapvetőbb szomszédi konfliktusforrás a társasházakban és a kertes házaknál egyaránt. A legtöbben úgy tartják, hogy a saját területükön azt csinálnak, amit csak akarnak, ez pedig általában a nagy hanghatással járó cselekedeteket is érinti. Kerti viszonyokra értelmezve a munkagépek zúgása (a vidéken legendás hétvégi "flexelés"), a kerti partik zaja, vagy a sokat ugató kutyák nem ritkák, ezek pedig zavarhatják a szomszédokat, akik nem kötelesek mindent elviselni. Amennyiben valaki túlzónak ítéli meg a szomszédból átszűrődő zajt, elsőként a helyileg érvényben lévő csendrendeletet kutassa fel, már amennyiben van ilyen az adott településen (általában van). Tudni kell, hogy országos érvényű, egységes csendrendelet nincs, az egyes önkormányzatok saját hatáskörben állíthatnak fel erre vonatkozó szabályokat. Ezek a rendeletek jellemzően részletesen szabályozzák például a fűnyírás, hangos munkavégzés megengedett időszakait, az ezen kívül eső tevékenységek esetében hatósági intézkedés kezdeményezhető. A törvényi út választása előtt azonban mindig ajánlott a konszenzusra való törekvés, vagyis az érintett felek próbálják meg megbeszélni a helyzetet, mert miután már ráhívtuk a szomszédra a hatóságot, nagyon kicsi az esély, hogy megőrizhető a jó viszony.

 

Kié az utcára ültetett fa? 

Szinte minden utcafronti földes sávban vannak növények, többségében fák, legyen szó családi házas övezetről vagy éppen városi társasházas területről. Azt már kevesebben tudják, hogy minden, az utcafrontra tehát közterületre ültetett fa automatikusan a helyi önkormányzat tulajdonába kerül, függetlenül attól, hogy ki telepítette. Ezért nagyon alaposan át kell gondolni az ilyen ültetéseket, hiszen egy rosszul kiválasztott, a későbbiekben árnyékoló, a járdát rongáló, vagy a kilátást eltakaró fa nem vágható ki, csak jegyzői engedély birtokában, ezt pedig nem biztos, hogy megkapja a kérelmező. A kivágási kérelemnek alaposnak kell lennie, az elfogadható indokok köre szűk, és általában az anyagi károkozást vagy balesetveszélyt fogadják el, azt, hogy a fa árnyékol vagy levelet hullat, szinte sosem. Az önkényes utcai fakivágás több tízezer forintos büntetéssel járhat, az én környezetemben is akadt már, akinek bizony fizetnie kellett ilyen esetben.

 

A szomszédba átlógó fa esete 

Gyakori dolog, hogy a kerítéshez túlságosan közel telepített fa ágai átlógnak a szomszéd kertjébe, és az sem ritka, hogy a szomszéd ez ellen kifogást emel, akár valóban zavaró számára, akár csak indokot keres az összetűzéshez. Az ilyen viták nem ritkán elmérgesednek és a jószomszédi viszony teljes megszűnéséhez vezetnek, érdemes tehát eleve úgy ültetni, hogy a fa jövőbeli méreteit figyelembe vesszük, és megelőzzük az átlógást. Amennyiben már kész helyzettel állunk szemben, azt kell tudni, hogy az átlógó ágakat önkényesen nem szabad levágni, de a károsult fél a jegyzőtől kérhet birtokvédelmi eljárást, ami zárulhat az ágak levágásával. Az is érdekes, és kevésbé ismert tény, hogy gyümölcsfa esetén az átlógó ágakról leesett gyümölcs azon kert tulajdonosát illeti, ahová a fa átlógott, ugyanez a tulaj viszont magáról a fáról nem szüretelhet!

 

 Kell engedély a kútásáshoz? 

Általános tévhit, hogy a kerti kút ásásához semmiféle engedély nem szükséges, pedig a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) kormányrendelet alapján minden ásott vagy fúrt kút kialakítása engedélyköteles, az eljárás pedig az önkormányzat jegyzőjénél kezdeményezhető, ráadásul jelentős adminisztrációval és anyagi kiadásokkal is jár. Az illegálisan ásott vagy fúrt kutak tulajdonosait pénzbírsággal is sújthatják! Hozzá kell tenni, hogy a lebukás esélye kicsi, és az ellenőrzés is marginális ezen a területen, talán éppen ezért számít természetesnek a nem hivatalos úton történő kútásás. Ezzel persze senkit nem bátorítani szeretnék, a legtisztább mindig az, ha a hivatalos utat járjuk végig.

Frissítés: több kommentelő megjegyezte, hogy a fúrt kutakról szóló fejezet már nem aktuális, illetve helytelen, ezért alaposabban utánanéztem a dolognak. Annyiban mindenképpen hiányos a bejegyzés, hogy nem szól az illegálisan fúrt kutak legalizációjáról, ez ugyanis lehetséges egy utólagos - bírságmentes - engedélyeztetési eljárással, ám az engedély nem automatikus, bizonyos feltételeknek meg kell felelnie a meglévő kútnak. A vonatkozó jogszabályt és annak értelmezéseit áttanulmányozva ugyanakkor nem találtam annak nyomát, hogy az utólagos legalizáció azt vonná maga után, hogy a jövőben is engedély nélkül fúrható kút, a legalizáció a már meglévő kutakra vonatkozik.

Aki tovább szeretne kutakodni a témában, ezeken a webhelyeken teheti meg:

A vonatkozó törvényi passzus

Tájékoztató az utólagos engedélyeztetési eljárásról

Részletek a kutak engedélyeztetéséről

 

Égetés és füst

Szintén nagyon gyakori problémaforrás a kerti égetés. Tulajdonképpen az év bármely szakában fellobbanhatnak a kerti tüzek, hol a metszés maradéka, hol a favágás hulladéka kerül a máglyára, de sajnos az is előfordul, hogy egyesek szemetet égetnek. A kerti égetésnek jellemzően minden településen megvannak a szabályai, ezeket az adott falu vagy város hivatalos honlapján szinte mindig megtalálni. Általában a hét egy adott napján kerül kijelölésre pár órányi intervallum a kerti hulladék égetésére, ám ez csak a kerti hulladékra vonatkozik és rendszerint csak a kerítésen belül engedélyezett. Amennyiben valaki ezen időszakon kívül éget, vagy jól érezhetően olyat éget, amit nem szabad (sőt veszélyes anyagot, például műanyagot, gumit) tegyünk bejelentést a jegyzőnél vagy a területi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, ha pedig az égetés nem csupán zavaró, hanem veszélyesnek ítélhető, akkor a 112-es telefonszámon kérjünk segítséget.

Nem szeretném azonban, ha írásomnak olyan kicsengése lenne, miszerint probléma esetén rögvest a feljelentéshez kell nyúlni, csupán a lehetőségeket igyekeztem feltárni. Én magam azt javaslom, hogy probléma esetén mindig először hagyjunk időt magunknak kicsit lehiggadni, majd utána próbáljuk meg a szomszéddal, érintettel normális hangnemben megbeszélni, megoldani a konfliktust. Sokat számít az prevenció is, elejét vehetjük a haragnak, ha előre szólunk egy-egy buliról, hangos munkával járó hétvégéről, füstölésről. Az eseti jellegű zavaró bulikat, munkálatokat próbáljuk elfogadni, és a vidéki lét természetes velejárójaként kezelni, mindig gondoljunk bele, hogy fordított esetben mit tennénk mi magunk. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8213983972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

d.j 2018.05.20. 16:42:40

Én azt vettem észre, amit a blogoló is említett, hogy az emberek az hiszik mindent megtehetnek az ingatlanukon. Magasról tesznek a csendrendeletre, a tűzgyújtási tilalomra, ha meg nincs ilyen rendelet akkor egyenesen felhatalmazva érzik magukat, hogy a lehető legképtelenebb időpontokban, legnagyobb zajjal és büdössel járó tevékenységet folytassanak, hiszen nem tiltja semmi. A petárda és a tűzijáték bármely pitiáner alkalmakkor használatáról már ne is beszéljünk. Egyre több ember közönyös és csak saját maga érdekli, ráadásul ezt természetesnek veszi.

consul 2018.05.20. 17:50:33

Az áthajló ágakról lehulló gyümölcsöket az ingatlan tulajdonosa szerintem csak akkor tarthatja meg, ha a fa tulajdonosa arra nem tart igényt.

Semper Fidelis 2018.05.20. 18:12:18

@consul: Abban a pillanatban, ahogy a kertem talaját érinti, az enyém.

Mondjuk én veszett jóban vagyok a szomszédokkal, mi inkább adunk egymásnak tonnaszám, szóval engem nem érint, de akkor is.

zsoci 2018.05.20. 18:55:16

@d.j: Én meg azt veszem észre, hogy sokan azt hiszik, hogy joguk van megmondani, mit csinálhat a szomszédjuk. Mert bizony a normális kereteken belül azt csinálhat. például a szomszédnak konkrétan semmi köze ahhoz, hogy mikor nyír valaki füvet, vagy mikor barkácsol, ha azt helyi rendelet defacto nem tiltja. Inkább azt a részt kén erősen tanulmányozni, ami a kompromisszum keresésére szólít fel, és kiemeli, hogy nincsenek bebetonozott alapjogok.

Tatai Katalin 2018.05.20. 19:06:25

kedvenc szomszédom közvetlenül az oldalhatáros kerités mellett,miért is ne,ássa fel,veteményez, szinte alámegy a drótkerités alá,- 3oo négyszögöles kertje van,csak tele van neki traktorokkal, szegény ember -ugy vélte, hogy a kerités melletti bokorsoromat megritkitja, hát átnyult valami hosszabbitott motorfürésszel,mondom átnyult,nem a hozzá átlógó, hanem a nálam lévő bokorsort végigvágta, - volt annyi esze hogy egy szál ágat sem hagyott nálam levágva, hame mindent áthuzott magához

Tatai Katalin 2018.05.20. 19:09:24

két eset van, először is elnézem,ezt tettem, végiggondolva a dolgot, mert nem akartam, hogy aztán bosszutól fütve nagy kárt okozzon nekem,

consul 2018.05.20. 20:43:09

@Semper Fidelis: A Ptk. 5:25. § szerint az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból a tulajdonos - kártalanítás ellenében - még a földjére való belépést is köteles megengedni.

Arcade Macho 2018.05.20. 20:45:47

@Tatai Katalin: ha engem zavarna a "kedvenc szomszedom" bokorsora amint eppen szanaszet cseszi az EN altalam grundolt keritesemet, akkor attennem a letrat es letaposnam

silverrant 2018.05.20. 21:22:42

Átdobni a másik kertjére egy kiló pitypang magot?
Azért mi jár?

Hogyan lehet bizonyítani a xylites kutya lemérgezést?

Vakond telepítést?

Kerítést elektrolízisre kapcsolni és elrozsdáltatni pár hónap alatt?

Tehetséges ugandai buzi 2018.05.20. 22:38:31

Olyan pince kialakítása, ami a szomszéd telkéről indul, de az én telkem alá megy be?

kacsa. 2018.05.20. 23:13:47

Az önkormányzati rendeletek néha túlszabályozzák a kérdést. Ha nehéz megjegyezni és egyik nap ekkor, másik nap akkor lehet például füvet nyírni, akkor azt az emberek kisebb eséllyel fogják betartani. A másik az égetés: felénk is van legalább 3 megrögzött műanyagégető, az egyik a szomszéd, akit a saját családja sem tudott még erről lenevelni és tényleg zavaró. Viszont azzal, hogy teljesen betiltották az égetést, csak azt érték el, hogy a kerti hulladékot elégetik, de kiszámíthatatlan időben. Megjegyzem, van pár típus, aminél nem sikerült még rájönnöm, hogy mit lehetne vele kezdeni az égetésen kívül: ilyenek például az örökzöldek és a girbe-gurba ágak. Az ágdaráló és komposztálás nem játszik, kukába nem fér, ahogy a zöldhulladékos zsákba sem mehet. Ha ráadásul az utcai részről van szó és vezeték van, akkor az ELMŰ vágja, bejelentés nélkül és úgy, hogy otthagyják maguk után az ágakat, így még időzíteni sem lehet a munkát.

Beer Monster 2018.05.21. 00:03:28

@kacsa.: Komposztálni bármilyen élő anyagot lehet, ágakat, örökzöldet is, legfeljebb tovább tart.

Beer Monster 2018.05.21. 00:12:06

"közterületre ültetett fa automatikusan a helyi önkormányzat tulajdonába kerül"

Ezt nehéz fenntartás nélkül elhinni, hiszen még a közterületre épített épület is magántulajdonban marad. Milyen jogszabály rendelkezik arról, hogy a fa önkormányzati tulajdonba kerül?

vergyula 2018.05.21. 07:31:35

@d.j: "A petárda és a tűzijáték bármely pitiáner alkalmakkor használatáról már ne is beszéljünk." - Ne is beszéljünk, inkább pofoztassuk fel az összeset a bakterrel.

csakazéris 2018.05.21. 09:27:14

A szomszéd múltkor hajnali háromkor kezdte üvöltve rugdosni az ajtómat. Úgy megijedtem, majdnem kiejtettem a flexet a kezemből.

rfbzs 2018.05.21. 09:52:12

@kacsa.:
"Az ágdaráló és komposztálás nem játszik, kukába nem fér, ..."
De metszőollóval felaprithatod, máris belefér a kukába. Nem nagy ügy.

wrstjnethn 2018.05.21. 09:57:07

@Tatai Katalin: @Arcade Macho: Akkor mondom a tutit, hipó és víz 50-50% kevertje bele a permetezőbe, aztán hajnal kettőkor a kerítés felett átnyúlva le lehet kezelni a szomszéd három méteres sávját. Ezt párszor meg lehet ismételni ha kell, aztán sajnálkozva nézni a szomszéddal együtt a rejtélyes pusztulást...

$pi$ 2018.05.21. 10:04:49

Én ezektől a benzines fűkaszáktól kapok agyhasmenést. Nincs olyan hétvége, hogy ne menne egyszerre legalább három, de egész nap!

Nincs akkora terület, aminek neki ne állnának szegélynyíróval. Órákon keresztül nyektetik, szépen interferálnak is egymással... :(

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.21. 10:09:27

A kútfúrással kapcsolatos rész már nem aktuális, kérlek, javítsd. Nem kell tévhiteket terjeszteni.

Megyeri Szabolcs 2018.05.21. 10:46:01

Köszönöm a kutakkal kapcsolatos észrevételeket, kiegészítettem a bejegyzést.

szepipiktor 2018.05.21. 11:59:29

Erre azok, akik "kertlakók", számtalan dolgot írhatnak és azt is tudják, hogy NINCS megoládás!
Mi a megodás, amikor a hétvégi telken a szomszéd kibssza a sokol-rádióját a telek közpére, üvölt a magyarnóta, hogy ő a kert végén kapirgálva hallhassa???
Mi a megoldás, ha a szomszéd csilingelő keleti szélbaromságot akaszt ki, te ott pihensz, ő sehol és a csendet folyamatosan zavarja a csilingelés (én légpuskával szétlőttem)
Mi a megoldás, ha egy saját ingatlanodon hétvégén családi programot rendezel (nem este!!!) és a szomszéd nekedtámad, mert ő az őslakos, a "zajongók" csak betelepülők, ő reggel megy a földekre és zavarja a főzés, a gyerekek stb. A testvére a körzeti megbízott...
Szóval ezek alapok...

szepipiktor 2018.05.21. 12:07:47

A poszt azonban érdekes... Nem arról szól, hogy ami nem tiltott, azt tetszik-nem tetszik, el kell tűrni.
Nem arról szól, hogy valaki éjjel vág fát, hanem a klasszikus dolog, vannak a hobbikertesek és vannak azok akik azt használják.
Amíg be van tartva a helyi rendelet, törvény, addig egy megoldás van: elköltözni.
Angyalföldön, a drága kertvárosban a szomszéd medencét telepített és hétvégén a csal gyerekei önfeledten játsdzottak, ugráltak. De nappal és semmit nem vétettek, miközben a régebben ottlakót idegesítette a dolog.
Eladó volt az ingatlan, miért nem vette meg?
Más ne vegye meg, ne használja a neki tetsző módon?
Kirekesztő, Y generációs filozófia az, hogy nekünk mindig igazunk van és aki nem így él, az takarodjon, pusztuljon...
.
A kuttal mi a gond? Akár engedélyes, akár nem, mit bánt? Idegesít, hogy ő nem csapvízzel locsol?
A permetezés? Mi tiltja, pontosabban, ha betartják a szabályokat, mi tiltja? Vágja ki a gyümölcsfáit egyen rothadó, férges termés, mert te meg a full füves pihenőgyepet szereted? És ha te meg pingpongozol, akkor ő szóljon az órás kattogásért?
Magyar ember alapból kirekesztő, irigy és feljelentő...

Boar. 2018.05.21. 12:50:23

@$pi$: A fűkasza és a szegélynyíró, bár megjelenésükben hasonlítanak egymásra, két nagyon különböző dolog...
Fűkaszával nem azért dolgozik az ember mert az olyan nagyon jó, hanem a tagolt, akadályokkal teli, ritkán nyírt ezért vastag gazokkal, akáchajtásokkal teleszórt terepen is használható.
A közmunkások meg simán felkötözik a biciklire oszt gyia, mehetnek dolgozni. A tologatós fűnyíró nem ennyire mobil.

Boar. 2018.05.21. 12:53:54

@szepipiktor: "Mi a megoldás, ha a szomszéd csilingelő keleti szélbaromságot akaszt ki, te ott pihensz, ő sehol és a csendet folyamatosan zavarja a csilingelés (én légpuskával szétlőttem)"
Basszus, új szomszédom van és ugyanezt csinálta. Telebaszta az egész kertjét ilyen sörösdobozokból gyártott madárijesztőkkel. Még várok, hátha leszedi amikor kikelt a vetemény(gyanús, hogy gyep lesz) de ha nem szedi be őket akkor lépni fogok. A telkek sajátos helyzete miatt az alattunk lévő merőleges utca kertjei az telkem mentén húzódnak, ezek a csilingelő lófaszok konkrétan az ablakom alatt vannak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.21. 13:25:21

@szepipiktor:

"saját ingatlanodon hétvégén családi programot rendezel (nem este!!!) és a szomszéd nekedtámad, mert ő az őslakos, a "zajongók" csak betelepülők"

Én ezt évekig a másik oldalról tapasztaltam meg, és örülök, hogy pár éve már nem kell. Ne gondold, hogy nagy élvezet, amikor a városlakó szomszéd gyerekei a hét végén tombolják ki magukat egy-két hét városi bezártság után. A szülők meg azzal jönnek, hogy csak hét végén vannak ott, annyit igazán ki lehet bírni.

"A permetezés? Mi tiltja, pontosabban, ha betartják a szabályokat, mi tiltja? "

A józan és kompromisszumra törekvő megoldások itt is inkább nyerők.
Nálunk a szomszédban egy méhészet van, már vagy 20+ éve, de mi csak két éve költöztünk ide. Megtehetném, hogy akkor permetezem a gyümölcsfa-csemetéimet, amikor csak kedvem tartja, semmilyen törvény nem akadályozhatna meg ebben. Na de nem normálisabb dolog megkérdezni a szomszédot, mikor a legalkalmasabb neki is, nehogy halomra öljem a méheit a permetezőszerrel? (Mostanság amúgy is valami kór pusztítja a méheket, tavaly világszerte az állomány 40%-át vitte el.)

Mellesleg 2-3 év múlva nekem is hasznosak lesznek a méhek, amikor beporozzák a termőre fordult fáimat. Addig csak meg-megcsípnek (volt, hogy egy nap kétszer is), de szerencsére nem vagyok allergiás a méhcsípésre, pár pecig ég a helye, aztán nyom nélkül eltűnik.

hátezgáz 2018.05.21. 13:26:58

A szomszéd a kert sarkába tyúkólat telepített a kertvárosban. Nem rászorultságból, nem a mezőgazdaság iránti erős elkötelezettségből, még a füvet is mással nyíratja, talán gyerekkor utáni nosztalgia. De tett bele három kakast, amik hajnaltól estig pofáznak. A háló ablakunktól kb. 15 méterre. Minden nap 4-kor ébresztenek, nappal meg lehet bolondulni, egyébként síri csend lenne. Nagyjából ugyanekkora távra van még két szomszéd ablakaitól. A helyi rendelet nem korlátozza, maradna a jóérzés. Beszélni vele nem hiszem, hogy érdemes, mert ha tekintettel lenne másokra, eleve nem csinálja és kakasból is elég lenne egy öt tyúkra. Ti mit tennétek?

hátezgáz 2018.05.21. 13:48:47

@Tehetséges ugandai buzi: Szeressük mi is. Sőt ennél unortodoxabb megoldások is eszembe jutottak. De ahhoz át kéne mennem a kerítésen, ami némileg illegál. Persze nyitott vagyok a sötét oldal megoldásaira, csak olyan kell, ami nem rám tereli a gyanút.:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.21. 13:50:38

@hátezgáz:

Szar ügy. A mérgezés tűnne a legcélravezetőbb megoldásnak, csak hát ez eléggé embertelen a kakasokkal szemben. Na meg ha van bármilyen állatotok, akkor ő is ugyanígy visszavághatna. Lehet, hogy neked jobban fájna Cirmi vagy Bodri elvesztése, mint neki a kakasoké.

Valahol olvastam, hogy ilyen esetre egy-két gyöngytyúk beszerzése a jó megoldás. A hangja:

www.youtube.com/watch?v=Mol4ZNy9Cmo

Ez egy kakas, a tyúk hamgja állítóléag még elviselhetetlenebb.

"Hangja kellemetlenül hangos, rikácsoló, nem "szomszédbarát"."

( hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1zias%C3%ADtott_gy%C3%B6ngyty%C3%BAk )

Mondjuk a dolog hátulütője az, hogy ti is hallani fogjátok. :D

Tehetséges ugandai buzi 2018.05.21. 14:10:28

@szepipiktor: A kúttal szerintem nem a szomszédnak van gondja, hanem a vízműveknek. Ha a saját kutadból veszed a vizet, azért nem neki fizetsz.

hátezgáz 2018.05.21. 14:28:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszi a vígasztalást. Nincs semmilyen állatunk, még kutya se. Mi felértük ésszel, hogy nem tartunk olyat, amiről nem tudunk gondoskodni, vagy nem tudunk elég időt szánni a vele való foglalkozásra. A szomszéd sem ebből él, ez valami újsüttetű kertvárosi sznob allűr, tartsunk tyúkot, kakast, az olyan népies, trendi. Jól néz ki a merci, meg a medence között. A legolcsóbb (konfliktus kerülő) megoldást választottam, füldugóval alszunk. Tudom, nem normális dolog, de ma itthon egy ilyen perlekedésbe belekezdeni önpusztító dolog. Rövid az élett ilyen szarságokkal eltölteni. A gyerekem szokta mondani, ha valamin felhúzom magam és láthatóan nincs megoldása a dolognak: engedd el, apa.

hátezgáz 2018.05.21. 14:30:52

@hátezgáz: élet egy "t", nem kettő, bocs:)

BiG74 Bodri 2018.05.21. 15:06:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Mi az aktuális a kútfúrással, meg a legalizációval? A jogszabály alapján engedélyköteles és elvégzendő. Az más, hogy jelenleg senkit sem érdekel. Kútas fórumon is inkább zizgő hülyének néztek, mert a legalizáció is teljesen lényegtelen.

A posthoz. Van a jogszabály és van az élet. Az élet az, hogy pl. az átnyúló fa ága ha gondot okoz levágom, a rajta levő termést pedig leszedem. Ez fordított esetben is normális.
Egy rossz helyre ültetett fa pedig teljesen tönkre tehet egy családi házat.
A fűnyírás és egyéb. Nem mindenki állandó délelőttös ám!
A kerti hulladék, a komposztáláshoz is hely, eszközök, ésnémi tudás kell, de ennek ellenére van olyan hulladék amely bár növényi, nem komposztálható. Viszont egy ideje a dillettancia vette át a terepet a hulladékgazdálkodás területén, így pontosan mit is várunk?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.21. 15:55:06

@BiG74 Bodri:

"Mi az aktuális a kútfúrással, meg a legalizációval?"

Fentebb @Artie: belinkelte, de én is bemásolom:

"Az eredeti javaslat annyiban finomodott, hogy 80 méteres kútmélységig nem teszi szükségessé sem engedélyezési, sem bejelentési eljárás lefolytatását, vagyis eddig a mélységig nyugodtan lehet fúrni. Feltétel még, hogy a vízkivétel nem haladhatja meg a házi vízigényt."

24.hu/fn/penzugy/2017/04/27/visszakozik-a-kormany-80-meterig-nem-kell-engedely-a-hazi-kutakra/

Sajnos a rendelet azóta sem jelent meg, teljes a bizonytalanság:

hvg.hu/kkv/20171128_Most_akkor_engedelyeztetni_kell_a_gazdaknak_a_kutakat_vagy_sem

Szóval bár elvileg még a régi törvény van hatályban, be lett lengetve az engedélyeztetés megszüntetése. Erősen kétlem, hogy ezt visszavonnák, de annyi tény, hogy ez bizony egy ex lex állapot.

Sydney Briar életben van! 2018.05.21. 15:57:32

Mi a helyzet a gondozatlan, gaztól burjánzó szomszéd kertekkel? Felső szomszédunkban romokon és gazon kívül nincs más. A házat lebontották, a kertet nem gondozzák, akkora bodzabokrok vannak, hogy az égig érnek, nem is bokrok, hanem már fák. Mindenféle gaz "árad" át hozzánk a kertbe, amit mi művelünk. Ha nem foglalkoznánk vele, pl. nem vágnánk ki a bokrokat, vagy gyomirtóznánk, kaszálnánk, hát szerintem már a mi kertünk közepénél járna a dzsungel. Embermagasságú gaz van a kertben, le sem kaszálják már. A másik szomszédnál a telekhatáron egy régi vályogház állt, pár éve fogta magát, ráomlott a fél kertre. Nagy nehezen visszalapátolták, de a romok ugyanúgy ott vannak, burjánzik rajta a gaz, nő az akác és jön át minden hozzánk, mert ott nincs kerítés. Most miért nekem kell költenem kerítésre, gyomirtóra és miért a férjemnek kell egyáltalán a másik gazával foglalkoznia? Már sokszor kérdeztük, hogy nem lehetne-e valamit csinálni a romokkal, de egy özvegy lakik ott egyedül, bár néha jönnek hozzá segíteni, de ez azért teherautót igényelne, azt pedig soha nem fogja kifizetni. Nem tudom, hogy kötelezhető-e a romok eltakarítására.

BiG74 Bodri 2018.05.21. 16:12:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Szerintem ez nem ex lex. Van egy érvényes jogszabály, hivatalosan az követendő. Minden más jelenleg csak, terv, elképzelés, lehetőség. A baj ott kezdődik, hogy nagy a különbség a szabály és a változtatási elképzelések között. Ha az ember megcsíp egy frankó önkormányzatot akkor méretes orális aktus néz ki. Isten ments a jogászoktól!

Beer Monster 2018.05.21. 16:18:59

@BiG74 Bodri: Bármelyik növényi hulladék komposztálódik, legfeljebb vannak hátrányai is.

Beer Monster 2018.05.21. 16:25:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez a gyöngytyúk az É-Koreai taktika, aminek nagy a füstje, mindenki felfigyel rá és feláldozza a hátországot. A másik verzió az izraeli vaskupola elhárító taktika. Nos, nem volna kedved görényt tartani?

A harmadik a székely taktika: Új kanászlegény érkezik a faluba, minden hajnalban a porta előtt furulyál. A gazda pár nap után meg is elégeli, korán felkel és már egy kupica pálinkával várja.
- Nagyon szép ez a muzsikaszó, hallja kend, ha minden reggel jó hangosan fújja, itt fogja várni egy kupica pálinka a párkányon. Három napig ott is van minden reggel egy kupica jó házi barackpálinka, felhajtja a kanászlegény, ám a negyedik nap megfeledkezik róla a gazda. Elég kelletlenül fújja a legény a furulyát. Ám másnap megint csak hűlt helye a pálinkának.
- A rosseb fog ezeknek zenélni. - szitkozódik magában a legény, és onnantól fogva az egész utca elejétől a végéig amíg kihajtja a kondát, jól el is teszi az ingébe a furulyát.

BiG74 Bodri 2018.05.21. 16:30:21

@Beer Monster:
Maradjunk egy átlagos kertnél. Minden komposztálódik, lebomlik, csak hogyan, mennyi idő alatt, és mit lehet vele csinálni? Egy viharkár, vagy fa megújjítás, kivágás után a 4-7 cm -nél vastagabb ágakkal mi legyen? A dió, fenyő, tuja ágakkal mi legyen. Ott ahol 20-30 tuja szegélyezi az utat, mennyi hulladék lesz, csak egy igazítás után?
Félre ne értsd, nem vagyok a komposztálálás ellen, jelenleg is kb.: 4 m3 komposztom érik, de a szabályokat és a háttereket az igények széles körű felmérésével kellene meghozni, és betartatni!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.21. 16:47:44

@Beer Monster:

"Új kanászlegény érkezik a faluba..."

Ez nagyon tetszett, de a konkrét esetben (kakasok a szomszédban) ez hogyan valósulna meg?

@BiG74 Bodri:

"Minden más jelenleg csak, terv, elképzelés, lehetőség."

Ez igaz. Más kérdés, hogy a terv a már megfizetett illetékek stb. visszafizetését is kilátásba helyezi, de persze az utánjárásra elpazarolt időt senki nem adja vissza.

Mindenesetre komolyan nem értem, miért nem lehet végre kiadni azt a kormányrendeletet, vagy legalábbis azt a részét, amely tisztázza a házi használatú kutak engedélymentességét. Kinek jó az, hogy olyan utánajárásra, bürokráciára kényszerítik az embereket, amely megszüntetésére visszamenőleges hatállyal már ígéret van?

GöTi 2018.05.21. 17:09:49

Az égetés - komposztálás témában van egy alapvető kérdésem:

- Ha elégetem a növényi hulladékot, akkor elegendően nagy tüzet indítva kb. annyi CO2 megy a légkörbe, amennyit a növény a fejlődéséhez felhasznált. (Elegendően nagy tűz mellett, nem az órákig bealvás határon vergődő füstölésnél.)

- Soha sehol nem láttam még korrektül elemezve, leírva,
hogy milyen gázok, és az égetéshez képest milyen kártékonysággal képződnek komposztáláskor. Vannak valakinek erről értelmes adatai?

BiG74 Bodri 2018.05.21. 17:32:35

@GöTi: https://www​.levego.hu/.../avaregetes.pdf

A gond valójában az, hogy a kertihulladék elégetésébe sokan sok mindent bele tudtak képzelni. A vizes levelek, zöld hulladék elégetését, esetleg jól meglocsolva étolajjal, gázolajjal, és az se baj ha a lusta voltam a lomtalanításnál.

BiG74 Bodri 2018.05.21. 17:41:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Én a magam területén azt látom, hogy szakmaitlan, vagy gyenge tudással rendelkező előkészítés után, beleavatkozik, módosít, megszavaz egy abszolút hozzá nem értő társaság egy jogszabályt, melyet aztán a terület szakmájához nem is konyító jogászok tartatnak be. Sokszor az előkészítő sem mer változtatást kezdeményezni, ha hibát talál, majd lesz valahogy.

Visceroid 2018.05.21. 18:19:52

"Milyen jogaink vannak, ha a szomszéd valamely tevékenysége zavar minket?"

Semmilyenek. Az átlagbunkó szomszéd általában jó kapcsolatot ápol a rendőrséggel, illetve biztosan van népes rokonsága is, akik segítenek, ha baj van. És itt nem csak cigányokról van szó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.21. 18:32:21

@BiG74 Bodri:

Ez sajnos szerintem is így van.

"https://www​.levego.hu/.../avaregetes.pdf"

Nem működik a link, bizonyára a hármaspont miatt, ami további karaktereket "pótol".

GöTi 2018.05.21. 18:37:59

@BiG74 Bodri:
Köszönöm a válaszodat, de amit linkeltél,az pont az a sötétzöld propaganda duma, ami miatt a kérdés megfogalmazódott bennem.

Azt nem hiszem el nekik, hogy lebomlik a növény, és közben semmilyen (káros) gáz nem képződik - nagyvonalúan átsiklanak felette.

Komposztálás közben milyen gázok, mekkora mennyiségben képződnek, mennyire károsak a légkörbe kerülve?

Elfogadom a propaganda hatására, hogy kevesebb és kevésbé káros (bár még egyetlen propagandista sem állt elő korrek, mért, ellenőrzött adatokkal) a komposztálás, de szeretném rizsa helyett az adatokat megismerni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.21. 18:59:58

@GöTi:

"amit linkeltél,az pont az a sötétzöld propaganda duma, ami miatt a kérdés megfogalmazódott bennem. "

Én nem látom ilyen sötétnek a belinkelt írást az avarégetésről. Bár nem vagyok vegyész (sem), az az erős gyanúm (aki akar, utánakereshet), hogy a felsorolt káros anyagok nagy része az égetés során fellépő hőmérsékleten keletkezik. A lebegő részecskék (többek között miattuk is akarják elkaszálni a dízeleket) pedig egyértelműen csak az égetés során keletkeznek, komposztáláskor nem.

Bár az írás nem ad semmi infót a komposztálás során keletkező káros anyagokról (biztos vannak ilyenek is, ha más nem, akkor a metán mint üvegházgáz biztos bejátszik), az minden bizonnyal (tudom, ez nem érv és nem is bizonyíték) igaz, hogy komposztáláskor jóval kevesebb káros anyag keletkezik. A CO2-t azért nem említem, mert ha a komposztáláskor nem is, de a későbbi felhasználás során a komposztban lévő összes szén előbb-utóbb oxidálódik. Mindden növény előbb-utóbb elpusztul, és akkor az általa megkötött szén visszakerül a körforgásba.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.21. 19:04:09

"Minden növény előbb-utóbb elpusztul, és akkor az általa megkötött szén visszakerül a körforgásba."

OK, a mocsarakban nem vagy nem azonnal, de most kultúrnövényekről és termőföldi gazról beszélünk. Ahol meg tőzeg képződik belőlük, azt úgyis kitermelik, így visszakerül a körforgásba.

BéLóg 2018.05.21. 19:46:08

@consul: Ami a telkeden van az a tiéd.

BéLóg 2018.05.21. 19:50:37

@GöTi: Ugye súlyosan beteg, vírusos, férges, gombás, beteg növényeket az ember NEM komposztál hanem azt elégeti. Ugyanakkor mióta van az a zöld zsákos izé, Budapesten (se) SEMMIT nem lehet elégetni, se jót, se rosszat.
Mondom SEMMIT!

Megoldás (kijátszás) ha valaki a kályhályában égeti el ezeket mondván, fűtűnk, de műanyagot, festékes fát, stb. NEM keverhet hozzá akkor sem.

Másik megoldás hogy hát a grillezéshez nem kell semmi engedély és ha valakinek a diófalevél vagy a vágott zöld jelenti a grill alapot, ki tud abba belekötni???

BéLóg 2018.05.21. 19:53:24

@hátezgáz: Ellopnám őket és rókanyomokat hagynék. Esetleg görényszagot.

hátezgáz 2018.05.21. 20:10:17

Ha egy hétig nem fürdök, megteszi görényszagnak?:)

BiG74 Bodri 2018.05.21. 20:50:16

@GöTi:
Nos, igen, némi sötét zöld játszik a lapon, de az az igazság, hogy nehezen lehet ezeket a dolgokat számszerűsíteni. Igen sokféle növényről van szó, igen sokféle összetevővel. Pl. ha én a kanabis ültetvény maradékát égetem, mindig nagyon vidám a környék.
Az alacsony égetési hőmérséklet eredménye, hogy nagyon érdekes füstgáz alkotókat lehet összehozni. Sőt sok esetben talán még füstgázokról se nagyon beszélhetünk, mivel egy lédús növényi szár inkább kigőzölög, mint ég.
Ha csak azt nézzük, hogy a sima fakátrány milyen jellemzőkkel bír, akkor látható, hogy van ráció a veszélyességben.

A linkért bocs, de nem akartam visszatörölni, hogy ne csak a lapra mutasson, keresve viszont látható, hogy van még néhány cikk mellette. Persze, ezt a fajta levegővédelmet egy kicsit irreálisnak és falsnak érzem, úgy hogy látom mi folyik a nehéziparban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.21. 22:02:52

@hátezgáz:

"Ha egy hétig nem fürdök, megteszi görényszagnak?:)"

Csak nehogy a görény tisztelegjen neked a hét elteltével. :DD

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.05.21. 22:14:17

@hátezgáz: kérdezd meg, hogy mire kell a kakas, talan aggódik a tyúkok szexualis élete miatt? Mert hogy a tojáshoz nem kell kakas.

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.05.21. 22:20:55

Nem kell a migransokkal riogatni, egymást is ugyanannyira gyűlöljük. Migráns nincs, szomszéd meg van.

Boar. 2018.05.22. 00:15:40

@BéLóg: A növényegészségügyi rendszabályok alapján a gombafertőzött, tűzelhalásos stb. ágakat azonnal el kell égetni. Ez egyetlen önkormányzat hirdetményében sem szerepel, azok szerint égetni tilos és punktum. Némelyik még reklámozza is, hogy ők annyira veszettül zöldek, hogy bedarálnak és komposztálnak minden zöldhulladékot. Végülis el kell annak a fertőzésnek valahogy terjedni...

kiskutyauto 2018.05.22. 01:21:13

Nálunk már rég nincs visszaút, hiába szóltam többször, még neki állt feljebb... a vége az lett hogy nekem rontott, mert oda mondogattam AZ IGAZSÁGOT... nagy szerencsémre tudtam magam türőztetni, mert most halott lenne, négy gyerek anyja, én meg életfogyton.... azótai is változatlan a zaj amit csinálnak, nem tetszek, nem tettem semmit, a saját családomra való tekintettel, de eladtuk a házat (nem csak miattauk, de jelentős részt) és hamarosan nem lakunk itt... és az ISTENRE ESKÜSZÖM VÉRBOSSZÚT FOGOK ÁLLNI... nem érdekel sem börtön sem semmi más... miattuk lettem pszichiátriai beteg és szívbeteg a napi szintű pokoltól és stressztől, ezt nemhogy nem bocsátom meg, nem hagyom annyiban, de már perelni sem akarok, nem fogok azzal bajlódni... már semmi nem érdekel, már semmi vesztenivalóm sincs... sem börtön, sem halál nem riaszt vissza, és ezt ők érték el... maguknak főzték, hamarosan meg fogják enni... EZT MÁR CSAK VÉR MOSHATJA LE... igen nem is tagadom, nem is vitatom, nem szégyellem vállalom, durván pszichopata lettem... nyugtatókon élek... (és nem is sorolom még a bajaim amit egy év alatt gyűjtöttem be, kizárólag a folyamatos elviselhetetlen zaj miatt) és ez nem vicc...!!!! (de nagyon nem)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.22. 01:58:23

Kedves Megyeri Szabolcs,

tavasszal vettem egy Linda fajtájú cseresznye csemetét a közeli faiskolában. Ott azt mondták, hogy önporzó, ám a weboldaladról megtudtam, hogy bizony kell neki porzópár, így vettem mellé egy Germersdorfi 3-at is. Köszönöm az infót, komoly segítség volt és sok sikert kívánok a vállalkozásodhoz is, megérdemled. A weboldalad pedig szuper informatív, ahogy most is kiderült.

Más kérdés, hogy mindkettő elszáradt, hiába tettem le a gyökerükhöz dréncsövet is, amin át rendesen locsoltam őket. Majd ősszel újrázok. :)

Beer Monster 2018.05.22. 19:46:02

@GöTi: Nem egyszerű a kérdés, de első megközelítésben a komposztálás csak szén-dioxidot juttat a légkörbe. A bakteriális anyagcsere létrehoz mást is. A komposztáláskor, főleg locsolás nélkül, azonos folyamat játszódik le, mint a nővényi anyagok természetben való lebomlásakor, tehát ez nem avatkozik be a természet működő körforgásába ahhoz képest, mintha megvárnánk, míg maguktól dőlnek ki a fák. A biogén elemek csak a természetes körforgásukban vesznek részt.

Az égetés széndioxid-termelése az előzővel azonos. Emellett a széntartalomból keletkezik korom és szénmonoxid (a tűz hőmérsékletétől függően általában jelentős mértékben, mivel nincsen zárt tűztér) a többi biogén elemből kén-, foszfor- és nitrogén-oxidok. Ezek bekerülnek a légkörbe és kikerülnek a körforgásból. Így tényleg nem előnyös az égetést választani.

Beer Monster 2018.05.22. 19:48:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nos, azt nem találtam ki, a konkrét esetben borzot választanék, az átássa magát a kerítés alatt és beköltözik a tyúkólba :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.22. 21:23:07

@Beer Monster:

"átássa magát a kerítés alatt és beköltözik a tyúkólba :)"

Szerintem tökéletes megoldás!

A boileres kérdésre sajnos nem tudok válaszolni.

Arcade Macho 2018.05.27. 01:53:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Mellesleg 2-3 év múlva nekem is hasznosak lesznek a méhek, amikor beporozzák a termőre fordult fáimat."

nocsak nocsak...
elhitted a propagandat?
en is sokaig beszoppantottam ezt a dumat, de figyelj oda rendesen, ez a kihal a mehecske ez a TEJELO mehecskekre vonatkozik

Arcade Macho 2018.05.27. 01:54:47

@wrstjnethn: en sem ertem minek feszkozni a szomszeddal, aki ott van es allandoan ki tud cseszni az emberrel, ugy hogy eszre se veszi

Arcade Macho 2018.05.27. 01:57:40

@Boar.: "Fűkaszával nem azért dolgozik az ember mert az olyan nagyon jó, hanem a tagolt, akadályokkal teli, ritkán nyírt ezért vastag gazokkal, akáchajtásokkal teleszórt terepen is használható."

te arrol a ketutemu sz.rrol beszelsz?
ennekem is van es a 2.4 mm -es damilt egy egeszsegesebb lagyszaru kirolytositotta a veget
amit akartal volna mondani az a KASZA, az a 2 cm atmeroju facskakat is elviszi

Arcade Macho 2018.05.27. 02:02:58

@BiG74 Bodri: "Egy viharkár, vagy fa megújjítás, kivágás után a 4-7 cm -nél vastagabb ágakkal mi legyen? "

keresni kell helyi vagany csavot aki orommel elviszi toled, elvegre azt el lehet egetni, vagy esetleg csinalsz egy grillpartyt, es rossz hatasfokkal sikerul eloallitanod a parazsat

Arcade Macho 2018.05.27. 02:08:50

@Beer Monster: "A komposztáláskor, főleg locsolás nélkül, azonos folyamat játszódik le, mint a nővényi anyagok természetben való lebomlásakor, tehát ez nem avatkozik be a természet működő körforgásába ahhoz képest"

BINGO
a termeszetben van rendes erdotuz is, ugymond hozzatartozik...

Beer Monster 2018.05.27. 13:29:06

@Arcade Macho: Olyant mi nem tudunk létrehozni, csak tűztérben.

Boar. 2018.05.29. 10:15:26

@Arcade Macho: Nem tudom, mit is akartál mondani. Szerintem semmit...
Olyan "kétütemű szar" létezik a nagyon kicsitől a nagyon nagyig. A "nagyon kicsi" arra való, hogy a fűnyíróval nehezen "művelhető" árokpartokat, kerítésszegélyeket stb. levágja az ember miután a terület sík, akadálymentes részét már megcsinálta. A "nagyon nagy" meg visz mindent mint a bozóttűz. A 2.4-es zsinór jó a lágyszárúakhoz. A fásszárú sarjakat én 3-as "Ratioparts Alu-cut" zsinórral vágom, ha ez is kevés akkor felteszem a három pengés kést. Ez utóbbival három-négycentis vastagságú akácokat is ki lehet vágni ha ésszel csinálod. Persze ehhez gép is kell, nekem egy FS450-es Stihlem van, amit többre tartok mint a dizájnos, modern utódját.

Beer Monster 2018.06.01. 18:43:43

Nagyon nem akar viszont kiderülni, hogyan kerül a közterületre ültetett fa automatikusan az önkormányzat tulajdonába.

Megyeri Szabolcs 2018.06.09. 20:39:41

@Beer Monster: Itt kiderül:
346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) a fák védelméről

125/2012. (VI. 26.) Korm. rendeletea fás szárú növények védelmérõl szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet módosítása

Beer Monster 2018.06.18. 23:11:34

@Megyeri Szabolcs: Köszönöm. Elolvastam a kormányrendeletet és a módosítást, azonban én nem találom az inkriminált részt.

swede 2018.06.27. 04:58:59

Nagyon hasznos cikk. Köszönöm!
Arról van esetleg hivatalos adat, hogy ha a helyi önkormányzati rendeletben nincs külön szabályozva, akkor a telekhatártól 1-2m-re ültetett fákat milyen magasra lehet "felengedni"? Ha pl egy déli szomszéd engedi nőni a fenyőfáját 10-15m-ig, akkor az egy esetleges vihar-kidőlés esete mellett komoly árnyékoló tényező is lehet.
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása