A tél közepén járunk, és éppenséggel nincs hideg, ám ez a szokásos téli megfázásoknak nem hogy elejét venné, inkább direkt kedvez a kórokozók terjedésének. Ilyenkor pedig sokan a természet adta megelőző-, és gyógyszerekhez fordulnak, előkerülnek a herbateák, tinktúrák, és egyéb népi megfigyeléseken alapuló kúrák. Mind közül az egyik legegyszerűbb, és sokak szerint a leghasznosabb a gyömbértea, mely pillanatok alatt elkészíthető, íze kellemes, és hatása régóta igazolt. Mielőtt a gyömbértea készítésének kurta tudományába betekintést nyújtanék, következzen pár érdekes gyömbér információ, érdemes tehát végigolvasni a posztot!
A gyömbér az egyik legrégebb óta is ismert fűszer-, és gyógynövény, bizonyított, hogy már i.e. 3000 óta alkalmazzuk, és már az első nagy kínai füvészkönyv (szerzője Pen Cao Csing) is gyógynövényként említi. A gyömbér az indiai konyha egyik jellemző ízesítője, erőteljes, csípős-pikáns aromája a keleties fogások elmaradhatatlan alapja.
A gyömbér gyógynövényként elképesztően sok nyavalya ellenszere lehet, és ahogy az lenni szokott, olykor túlzó leírásokba is bele lehet futni a hasznosságával kapcsolatban, az azonban bizonyos, hogy ténylegesen sok kedvező élettani hatással bír. Megnyugtatja a háborgó gyomrot, enyhíti a télen oly jellemző köhögést és kínzó torokkaparást, hatásosan enyhíti a hányingert, émelygést, ezáltal nem csak gyomorpanaszok, hanem például tengeribetegség ellen is ajánlott. A gyömbér továbbá hatékony immunerősítő, jótékonyan hat a szívre, a hölgyeknek pedig nem csak a menstruációs fájdalmak enyhítése miatt javallott, hanem mert a terhesség gyakori velejáróját, a reggeli hányingereket, rosszulléteket is segít kordában tartani.
Nem kimondottan a gyógyhatások körébe tartozik, de mindenképp fontos információ, hogy a gyömbér ősidők óta ismert vágyfokozó! A gyömbért Afrikában régóta használják afrodiziákumként, nyugati szakirodalmak pedig kifejezetten javasolják fogyasztását impotencia, vagy idősebb kori lendületvesztés esetén. A legendáriumok szerint régebben szerelmes fiatal lányok sütötték kenyérbe, hogy választottjuknak felkínálva felébresszék benne a gerjedelmet. Ha már itt tartunk a gyömbérkenyér mindenképpen finom, százezernyi görög biztos nem téved, Görögországban ugyanis közkedvelt a gyömbérrel ízesített kenyér és egyéb pékáru.
A gyömbér fogyasztásán szintén nem gyógyjellegű, de annál hasznosabb mellékhatása, hogy remekül elmulasztja a hagymafogyasztás utáni kellemetlen szájszagot, a hagymás fogások rajongóinak ezért mindenképp megéri gyömbért tartani a háznál!
Fontos tudni, hogy mint általában, a gyömbér esetében is megárt a jóból a sok, a túlzásba vitt fogyasztás gyomorfájdalomhoz, epegörcshöz vezethet. Ezért napi 2-3 pohárnál többet ne vegyünk magunkhoz, és a konyhában fűszerként is mértékkel bánjunk vele!
Talán nem mindenki tudja, hogy a gyömbért akár otthon is lehet termeszteni! A gyömbérnevelés elkezdésének idej a tél vége vagy a tavasz eleje. Első lépésben friss rizómát (gyökértörzset) kell szerezni, de akár a bolti gyökér is megfelelő, ha jól fejlett csíraszemek (kis szarvacskák) találhatóak rajtuk. Az egy éjszakára beáztatott rizómát ezután jó minőségű, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű földbe kell elültetni. Fontos a tápanyagozás, a biztosabb siker érdekében pedig komposzt és homok elegyével ajánlott gazdagítani az ültetőközeget. A gyömbércsemete cserepét szélvédett, világos, de nem tűző napos helyre kell állítani, majd várni, hogy az alacsonyra növő növényke kibújjon. A gyömbér trópusi növény, ebből fakadóan hadilábon áll a hideggel, érzékeny a huzatra, és nem kedveli a közvetlen erős napsütést. Talaja sose legyen pangóvizes, de kiszáradni a sem szabad. Amennyiben földjét folyamatosan enyhén nedvesen tartottuk, és elegendő fény, melegség, és páratartalom is jutott neki, a házi gyömbér nyár végére elveszti leveleit, ami jelzi, hogy a termés begyűjthető. Ha gyömbérvirágot is szeretnénk látni, a növényt két évig a földben kell hagyni.
Végül pedig a gyömbértea elkészítési útmutatója: fogjunk egy gyökeret (rizómát), vágjunk le belőle éles késsel 2-3 vékony szeletet (vagy reszeljünk le belőle egy kiskanálnyi mennyiséget), tegyük pohárba, és öntsünk rá 2-3 deciliter forró vizet. Hagyjuk állni pár percig, majd mézzel édesítve kortyolgassuk el!
Gyömbéres előkészületek, egy gyökér, teatojás és pohár, ami nem látható, az egy reszelő vagy kés, illetve pár deci forró víz. Csupán ennyire lesz majd szükség!
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.