Megyeri Szabolcs kertész blogja

Egy csokornyi érdekesség a gyömbérről!

komment

A tél közepén járunk, és éppenséggel nincs hideg, ám ez a szokásos téli megfázásoknak nem hogy elejét venné, inkább direkt kedvez a kórokozók terjedésének. Ilyenkor pedig sokan a természet adta megelőző-, és gyógyszerekhez fordulnak, előkerülnek a herbateák, tinktúrák, és egyéb népi megfigyeléseken alapuló kúrák. Mind közül az egyik legegyszerűbb, és sokak szerint a leghasznosabb a gyömbértea, mely pillanatok alatt elkészíthető, íze kellemes, és hatása régóta igazolt. Mielőtt a gyömbértea készítésének kurta tudományába betekintést nyújtanék, következzen pár érdekes gyömbér információ, érdemes tehát végigolvasni a posztot!

151018123.jpg

 

A gyömbér az egyik legrégebb óta is ismert fűszer-, és gyógynövény, bizonyított, hogy már i.e. 3000 óta alkalmazzuk, és már az első nagy kínai füvészkönyv (szerzője Pen Cao Csing) is gyógynövényként említi. A gyömbér az indiai konyha egyik jellemző ízesítője, erőteljes, csípős-pikáns aromája a keleties fogások elmaradhatatlan alapja.

A gyömbér gyógynövényként elképesztően sok nyavalya ellenszere lehet, és ahogy az lenni szokott, olykor túlzó leírásokba is bele lehet futni a hasznosságával kapcsolatban, az azonban bizonyos, hogy ténylegesen sok kedvező élettani hatással bír. Megnyugtatja a háborgó gyomrot, enyhíti a télen oly jellemző köhögést és kínzó torokkaparást, hatásosan enyhíti a hányingert, émelygést, ezáltal nem csak gyomorpanaszok, hanem például tengeribetegség ellen is ajánlott. A gyömbér továbbá hatékony immunerősítő, jótékonyan hat a szívre, a hölgyeknek pedig nem csak a menstruációs fájdalmak enyhítése miatt javallott, hanem mert a terhesség gyakori velejáróját, a reggeli hányingereket, rosszulléteket is segít kordában tartani.

freshginger-1ps-1024x968.jpg

Nem kimondottan a gyógyhatások körébe tartozik, de mindenképp fontos információ, hogy a gyömbér ősidők óta ismert vágyfokozó!  A gyömbért Afrikában régóta használják afrodiziákumként, nyugati szakirodalmak pedig kifejezetten javasolják fogyasztását impotencia, vagy idősebb kori lendületvesztés esetén. A legendáriumok szerint régebben szerelmes fiatal lányok sütötték kenyérbe, hogy választottjuknak felkínálva felébresszék benne a gerjedelmet. Ha már itt tartunk a gyömbérkenyér mindenképpen finom, százezernyi görög biztos nem téved, Görögországban ugyanis közkedvelt a gyömbérrel ízesített kenyér és egyéb pékáru. 

A gyömbér fogyasztásán szintén nem gyógyjellegű, de annál hasznosabb mellékhatása, hogy remekül elmulasztja a hagymafogyasztás utáni kellemetlen szájszagot, a hagymás fogások rajongóinak ezért mindenképp megéri gyömbért tartani a háznál!

Fontos tudni, hogy mint általában, a gyömbér esetében is megárt a jóból a sok, a túlzásba vitt fogyasztás gyomorfájdalomhoz, epegörcshöz vezethet. Ezért napi 2-3 pohárnál többet ne vegyünk magunkhoz, és a konyhában fűszerként is mértékkel bánjunk vele!

ginger-zingiber-officinale.jpg

Talán nem mindenki tudja, hogy a gyömbért akár otthon is lehet termeszteni! A gyömbérnevelés elkezdésének idej a tél vége vagy a tavasz eleje. Első lépésben friss rizómát (gyökértörzset) kell szerezni, de akár a bolti gyökér is megfelelő, ha jól fejlett csíraszemek (kis szarvacskák) találhatóak rajtuk. Az egy éjszakára beáztatott rizómát ezután jó minőségű, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű földbe kell elültetni. Fontos a tápanyagozás, a biztosabb siker érdekében pedig komposzt és homok elegyével ajánlott gazdagítani az ültetőközeget. A gyömbércsemete cserepét szélvédett, világos, de nem tűző napos helyre kell állítani, majd várni, hogy az alacsonyra növő növényke kibújjon. A gyömbér trópusi növény, ebből fakadóan hadilábon áll a hideggel, érzékeny a huzatra, és nem kedveli a közvetlen erős napsütést. Talaja sose legyen pangóvizes, de kiszáradni a sem szabad. Amennyiben földjét folyamatosan enyhén nedvesen tartottuk, és elegendő fény, melegség, és páratartalom is jutott neki, a házi gyömbér nyár végére elveszti leveleit, ami jelzi, hogy a termés begyűjthető. Ha gyömbérvirágot is szeretnénk látni, a növényt két évig a földben kell hagyni.

Végül pedig a gyömbértea elkészítési útmutatója: fogjunk egy gyökeret (rizómát), vágjunk le belőle éles késsel 2-3 vékony szeletet (vagy reszeljünk le belőle egy kiskanálnyi mennyiséget), tegyük pohárba, és öntsünk rá 2-3 deciliter forró vizet. Hagyjuk állni pár percig, majd mézzel édesítve kortyolgassuk el!

InstaCam_2013-01-06_08-59-54-du..jpg

Gyömbéres előkészületek, egy gyökér, teatojás és pohár, ami nem látható, az egy reszelő vagy kés, illetve pár deci forró víz. Csupán ennyire lesz majd szükség!

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3013554883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GöTi 2018.01.08. 15:15:13

Olvastam egy interenees okosságból, hogy GYÖMBÉR, citrom, bubis víz elkészítve fogyaszt.
Lassan, de biztosan, jól működött.

Volt viszont egy hátulütője... :)
Soha nem volt korábban aranyér problémám, lett.
Mi változott az életemben? A gyömbér fogyasztás. Elhagytam. Elmúlt.

Szóval csak óvatosan, nyilván nem mindenki egyformán ugyanarra érzékeny.

Kivlov 2018.01.08. 15:23:49

@GöTi:
Nálam is működött. 3 hét alatt -5 kg.
Aranyér nélkül. :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása