Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mi az a grincsfa, és hogyan készül?

komment

A karácsonyi időszaknak mindig megvan a maga bolondériája, pár éve az aktuális fura kiegészítő a grincsfa, ami egy manósipka alakú fácska, vagy legalábbis örökzöld fának látszó valami, ami lehet kicsi asztaldísz, nagyobb méretű szobai dekoráció, vagy akár egészen méretes karácsonyfa-pótlék. Ha Önnek még újdonság a grincsfa, akkor jó helyen jár, olvasson csak tovább!

dsc08699-600x600.jpg

Egyébként lehet, hogy tévedek, és a grincsfa már korábban is divatos volt, én töredelmesen bevallom, tavaly hallottam róla először. Maga a grincsfa Dr. Seuss híres meséjéhez kapcsolódik, melyben a grincs gonosz manóként próbált keresztbe tenni a karácsonynak, de persze aztán végül őt is meghódította az ünnep szelleme és a szeretet ereje, ahogy az a gyermekmesék gonoszaival rendszerint megesik. A grincsfa, vagy manófa tehát ennek a mesének a világát idézi, maga a fa felfelé csúcsosodó, a tetején lefelé hajló faforma, és természetesen a karácsonyfa mintájára fel is díszíthető többféle szokványos fadísszel, vagy akár csak egyetlen lelógó csúcsdísszel, de girland,  színes szalag, vagy akár égősor is tekerhető rá. A grincsfa, mint minden viszonylag új hóbort, elég drága az üzletekben, ugyanakkor ez pont az a fajta dekoráció, ami szinte kiált a házi készítésért, így aki megkerülné az 5-10 ezer forintos bolti darabokat, töredékáron kihozhatja sajátkezűleg, ha van egy kis ideje és kézügyessége! A házi grincsfa alapanyaga többféle lehet, készülhet egyszerűen méretre nyesett örökzöldek (tuja vagy fenyőfélék) ágaiból, de ha még egyszerűbben szeretnénk elintézni, akkor egyetlen komplett növényt kell átalakítani, ehhez alanyként a zanót vagy a leylandi ciprus lesz a megfelelő (azzal viszont számoljunk, hogy az élő növény nem feltétlen éli túl a dolgot, főleg ha pár hétig a lakásban tartjuk). A készítés menete elviekben egyszerű, vékony dróttal vagy madzaggal összeszorítva az ágakat, hajtásokat, felfelé vékonyodó csúcsos alakot kell kialakítani, úgy, hogy a vége lefelé kanyarodjon, manósipka formát felvéve. A díszítés teljesen ízlés kérdése, akár már a kötöző madzagra is lehet gyöngyöket fűzni, lehet gazdagon díszíteni, vagy minimál stílusban dolgozni. A készítéshez lejjebb tekerve egy rövid videó nyújthat segítséget, aki pedig még nem nagyon látott grincsfát, az alábbi képgalériát lapozza végig először!

Fenti kattintásra galéria nyílik meg, lenti kattintásra videó indul el!

(Bár angol nyelvű videó, nyelvtudást nem igényel!)

 

Grincsfát készítene? Karácsonyfát rendelne az interneten?

Kertészeti webáruházamból megrendelheti fenyőjét mindehhez!

Karácsonyfa rendeléshez KATTINTSON IDE!

 

Képek: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6813467653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása