Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mi a teendő, ha beteg a yucca?

komment

A yuccát azért szeretjük, mert egyfelől hangsúlyos, figyelemfelkeltő (szoba)növény, másfelől a megjelenésével, külalakjával a trópusokat, a tengerparti nyaralások hangulatát idézi meg, nem csoda hát, hogy rengetegen kedvelik és tartják ezt a különleges dísznövényt. A yucca azonban a kényesebb típusú zöld házikedvencek közé tartozik, így hasznos tisztában lenni a jellemző betegségeivel, azok kezelési lehetőségeivel, és általában a yucca helyes tartási körülményeivel!

yucca-recurvifolia-ras-11-2008-04-gpp.jpg

A yucca, vagy magyarosabb nevén pálmaliliom, egy lassan növő (évi 10-15 cm), de hosszú életű tőlevélrózsás növény, mely szereti a tűző napsütést, jól tolerálja a szárazságot, és még a keményebb teleket is takarás nélkül átvészeli, de jellemzően azért nem szokták tulajdonosai kiültetni a kertbe, inkább a dézsás nevelés a megszokott. A kerti tartás sem lehetetlen ugyanakkor, a yuccák helyzete a hazai kertekben azért problémás, mert legendás tűrőképességük miatt sokszor ültetik kevésbé előnyös helyekre is őket, később aztán, mire megnőnek, a ritkítás, tisztítás elmarad, így dekorációs értéküket elvesztik, és könnyebben meg is betegednek. kerti kiültetéskor tehát egyrészt gondoskodni kell a megfelelően napos, kiegyensúlyozott talajú, huzatmentes, tágas helyhez, másfelől nem szabad magára hagyni a növényt. A yuccák leggyakoribb betegsége a baktériumos levélfoltosság, mely sajnos pár év után gyakorlatilag minden példányt megtámad, hatására a levelek foltosak lesznek, beteges külsőt kölcsönözve a növénynek. A foltosodást a Coniothirium concentricum nevű baktérium okozza, melynek terjedését a túl gyakori öntözés, és az esősebb, párás időjárás segíti elő. A baj ezután nem jár egyedül, a legyengült növényt gyakran különböző gombák támadják meg. A megoldást ilyenkor az ifjítás jelenti, vagyis a fiatal hajtások áttelepítése, de lehetséges egyszerűen új növényt ültetni a régi helyére, és persze kémiai védekezés (permetezés) is szóba jöhet.

spotty_yucca_2.JPG

yucca-brown.jpg


A yuccának két fajtája van forgalomban, egyik a Yucca filamentosa, a másik a Yucca recurvifolia. A kerti pálmaliliom (Y. filamentosa) az a fajta, mely gyakoribb a családi házak kertjeiben. A beteges, esetleg elöregedett, elburjánzott növények megifjítására, átültetésére a legjobb időszak a tavasz, még a vegetációs időszak beindulása előtt célszerű a növényt bolygatni. Leginkább a fiatal, de már beérett hajtásokat érdemes leválasztani, és belőlük új növényeket telepíteni. Az idősebb növényeket meg lehet tisztítani, és visszametszeni, vigyázva a tőlevélrózsára, ugyanis ha a tőlevélrózsa megsérül, akkor hajlamos lesz a rothadásra. A leválasztott hajtásokat érdemes egy-két napig szárítani, így nehezebben rothadnak be, mikor elültetjük őket. A yuccát sose öntözzük szórófejes öntözővel, vagy felülről, mivel ez kedvez a gombák elszaporodásának, ami pedig a növény pusztulásához vezető út kezdetét jelentheti.

yucca-cutting.jpg

A dézsás pálmaliliomokat az ősz második felében költöztessük be a lakásba, a kerti példányokkal ellentétben ugyanis ezek könnyebben szenvedhetnek fagykárokat, hiszen edényük kisebb térfogatú földje könnyebben átfagyhat, mint a kerti talaj. A yuccateleltetés ideális hőmérséklete a 10-15 Celsius fok, a túlfűtött szobában a levelek besárgulhatnak és leeshetnek. A yucca öntözési alapszabálya, hogy csak akkor van szükség nedvességpótlásra, ha a földje már kiszáradt, ez télen annyiban módosul, hogy ilyenkor csupán havi egy öntözést szabad beiktatni. A teleltetés alatt a pálmaliliomtól nem szabad megvonni a fényt, tehát ne helyezzük el a ablaktalan pincében, padláson, folyosón. 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5612975778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása