Megyeri Szabolcs kertész blogja

Dinnye kisokos

komment

A dinnye mindig téma a nyár derekától kezdve, hiszen az igazán forró hetek hagyományosan legkedveltebb slágergyümölcse. A dinnye azonban jó pár éve nem csak az édes íze és a remek szomjoltó hatása miatt téma, hanem az ára körüli balhék miatt is, bár biztosan nem érti mindenki, hogy miért is baj, ha olcsó a dinnye, hiszen olcsón vásárolni jó. Apropó vásárlás, ha már veszünk, hogy találhatjuk meg a legjobbat, legfinomabbat? Az is gyakran felmerül a dinnyebarátok körében, hogy nem lehetne-e még lejjebb vinni az árat, például otthoni termesztéssel? Megint mások azt firtatják rendszeresen, hogy a dinnye végül is gyümölcs vagy zöldség? Nos, most az összes kínzó kérdésre kompakt, közérthető választ kaphatnak!

188855-425x283-young-watermelon-and-blooms.jpg

Termeszthetek-e otthon dinnyét?

A kérdésnek kétségkívül van létjogosultsága, hiszen ha a céklától a barackig bármi nevelhető otthon is, akkor a dinnyét miért ne termeszthetnénk meg magunknak? Ennek elvileg semmi akadálya! A dinnye magról szaporítható, a vetés ideje a tavasz dereka, áprilistól májusig szórhatók ki a magok, tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, szélsőségektől mentes talajtípusba. Nagyjából hat hét után a kikelő palánták egyelhetőek, innentől csak öntözésre és gyommentesítésre lesz szükség, plusz egy érdekes feladatra, a dinnye indáit ugyanis forgatni, terelni kell a gyümölcs ideális fejlődéséhez. A vetés idejétől függően akár már június végétől szüretelhető dinnye, ami igazából kobaktermés, és akár 10-15 kg is lehet, megjelenése és alakja változatos, ami nem csoda, hiszen közel félezer fajtája ismert. Magyarország klímája egyébként kifejezetten alkalmas a termesztésre, mondhatni dinnye nagyhatalom vagyunk, nem ritka eset, hogy a jó minőségű magyar görög utazik külföldre (ahol többet is fizetnek érte) és a silányabb görög görög érkezik hozzánk, alkalmasint magyarnak beállítva, ezt hívjuk dinnyehamisításnak. A kerti termesztés egyetlen, ám elég komoly akadálya a dinnye helyigénye, egy tőnek ugyanis legalább egy négyzetméterre van szüksége, így ahhoz, hogy érdemi termésünk legyen, egy átlagos kert igencsak tetemes részét kéne dinnyetermesztésre átállítani. Érdekesség, hogy nem hinnénk, de akár balkonon is lehet próbálkozni, persze ehhez extra követelmények társulnak, akit érdekel a balkondinnye és konyít az angolhoz, IDE KATTINTVA kaphat szuper útmutatót.

how-to-grow-watermelon-in-pot-e1457271861238.jpg

Mi van a dinnyében?

A dinnye nem domborít vitaminok és ásványi anyagok terén, lévén hogy közel 90%-a víz, ugyanakkor ennélfogva roppant üdítő és hasznos a nyári forróságban. Ha mindenképp valami kedvező élettani hatást akarunk tulajdonítani neki, hát a vesékre éppenséggel jó hatással van a magas víztartalom miatt, de a fogyasztása inkább élvezeti oldalról értelmezhető.

Hogyan válasszam ki a legjobb dinnyét?

A tuti módszer a lékeléses kóstolás, ez azonban elvileg tiltott, bizonyos uniós rendelkezések alapján, bár az ismerős zöldséges esetleg megteszi nekünk. Ha nem ismerünk zöldségest, akkor kezdjük külső vizsgálattal, ugyanis minél zöldebb, fényesebb felületű és sötétebb tónusú a héj, annál érettebb, tehát annál finomabb a beltartalom. A sárgás, fakó foltok az éretlenséget jelzik, ezek a példányok biztos nem lesznek túl jó ízűek és édesek. A következő módszer a kopogtatás, de vajon tudjuk-e, mit is kell hallgatni? Akkor lesz jó a dinnye, mikor ütögetésre kongó hangot ad, kicsit visszhangzik, sőt, ha némi rezonanciát is érzünk, akkor szinte garantált az ízletes végeredmény! A tompa, puffogó hang gyengébb ízt, kásás belsőt jelez általában. Tudni kell azt is, hogy a "minél nagyobb, annál jóízűbb" kitétel csak a dinnyeszezon elején érvényes, akkor sem mindig, a dinnyénél nem a méret a lényeg. Augusztus második felére - önbeteljesítő jóslatként - az igazán nagy példányok elfogynak, de a kisebbek is ugyanúgy lehetnek ízletesek. Megint más metódus a kacs, vagyis a rövid szár figyelése. Ha ez teljesen elszáradt, és a környező szőrök is lepotyogtak, az azt jelzi, hogy a példány régóta áll a standon. Ha zöldes, nem túl száraz, és még némi mézgafolyás is látható rajta, akkor az áru friss. Ugyanakkor az érett dinnye szára még a földön elszárad, és ilyenkor a termés könnyen leszakítható a szárról. Mivel a dinnye nem utóérő, ezért nem mindegy, hogy az érés mely szakaszában került leválasztásra. Ezért a száradt szár azt is jelezheti, hogy jókor került felszedésre a gyümölcs, innen már csak az a kérdés, mennyit állt a ládában, pulton.

melon-small-watermelon1.jpg

Miért baj, ha olcsó a dinnye?

Indítsuk a témát kicsit régebbről! 2012-ben a magyar termelők támogatására a Vidékfejlesztési Minisztérium megegyezett a nagyobb kereskedelmi láncokkal, hogy azok legalább 99 forintos kilónkénti áron adják a dinnyét a vásárlóknak. Ezzel a kormányzat a termesztőket kívánta támogatni, hogy egyfelől beelőzzék az olcsó és sokszor gyenge minőségű importot, másfelől egy kis haszonhoz szerették volna juttatni a gazdákat, akik a korábbi évek 50-70 forintos bolti kilónkénti árból már gyakran semmilyen hasznot nem tudtak elérni (egy kg dinnye önköltségi ára ugyanis magában 40-50 forint, ehhez hozzátéve a szállítási költséget világos, hogy 70-80 forint alatt a termelőnek gyakorlatilag ráfizetés a dolog). Sajnos vagy sem, ez a minisztériumi döntés kartellezésnek minősült, így a következő évben már nem ismételték meg a szabályozást, de a felek betartották az ajánlást, miszerint nem mennek a lélektani 99 forintos kilós ár alá. A későbbiekben ez az ajánlás sem érkezett már meg a szezonkezdetre, így a dinnye újfent szabadáras, ám 100 forint alatt továbbra sem kifizetődő a termelőknek, így a túl olcsó dinnye (a lenyomott felvásárlási és eladási ár) nagy károkat okozhat az ágazatnak, vagyis aki támogatni kívánja a honi gazdákat, inkább válassza a legalább 100 forintos dinnyét, vagy ha teheti, vásároljon közvetlen a termelőktől.

A dinnye gyümölcs vagy zöldség tulajdonképpen?

Ez a kérdés klasszikus troll téma, hiszen az átlag dinnyebarátnak igazából teljesen mindegy, hogy kedvencét hova sorolja. Tény, hogy a kertészeti egyetemen a zöldségtermesztés tanszék anyaga a dinnye, a köznyelv azonban gyümölcsként rögzítette, kicsit hasonló a helyzet mint a jól ismert eper/szamóca vitánál, a magam részéről mindig a többségi, valós nyelvhasználói álláspontot támogatom, tehát részemről a dinnye egy ízletes nyári szomjoltó gyümölcs, de aki zöldségként említi, az sem mond rosszat. Több szót ez a téma nem is érdemel. 

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4812662237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

budai morcos 2017.07.14. 16:42:19

Kedves Szabolcs!
Vác határában" gazdálkodunk" egy kis területen (házikert) és a sárgarépán olyan kártevőt találtunk,ami inkább sci-fi filmekbe való.Feleségem észrevette,hogy sárgul a sárgarépa.Közelebbről megvizsgálva,látta ,hogy egy vékony sárga fonal féle tekeredik a levélre,amelynek a belső oldalán kis szivó korongok vannak.Úgy rátekeredik,hogy alig lehet-kézzel -leszedni,El is ágazik,magához húz másik levelet,arra is rátekeredik,stb.A fonalak végein mintha kis magok lennének,de nagyító nélkül nem látni biztosan.Azt se tudjuk,hogy növény ,állat ?
Ha érdekli,küldök fényképet,előre is köszönőm a segítséget. Üdvözlettel Sarlay Béla sabel86@freemail.hu

whatisevenworse 2017.07.15. 10:00:51

Nah már megint az ár és a mezőgazdaság. A magyar mezőgazdaság az nagyon rossz termelékenységgel és rohadt drágán termel ( a fizukhoz viszonyítva). Én hiszem, hogy itt a probléma gyökere.
példa:
Valamikor mikor még volt Gyulai húsüzem megérte Dániából behozni sertést (a világ egyik legdrágább országából) és itt feldolgozni, miközben a környékbeli tenyésztők siránkoztak a xxx forintos felvásárlási áron. Az senkinek nem jutott akkor és most sem eszébe, hogy kielemezzék, miért tud a dán gazda olcsón termelni, egy drága országban, hogy megérje több ezer kilométeres szállítással együtt! De ez igaz a spanyol, olasz, görög és lengyel termelőkre is. Tanulmányút, megnézni, megtapasztalni, és átültetni alkalmazni az itthoni lehetőségek figyelembe vételével. Nekem mint vásárlónak a célja, hogy minél olcsóbban kapjam meg a megkívánt terméket (hiszen kéne még gyűjteni új kocsira, lakásra, gyerekre stb...). Bérből és fizetésből élőként sem lehetőségem se kedvem nincs 1000 ft/kg áron venni valamit, még ha szűzlányok hajnali könnyének vizével öntözik is. E van, tessék hozzászokni, hogy itt éles verseny van aki kimarad az lemarad és ez igaz az élet minden területére. Ha nem képzem magam, nem vagyok elég produktív akkor a cég úgy kipenderít mint a korpába szart macskát és felvesz egy képzettebb embert, aki akar is dolgozni.

mildi 2017.07.15. 10:14:32

a zöldsèg-gyümölcskérdés rendszertanilag értelmetlen

mildi 2017.07.15. 10:15:36

@mildi: kiba telefon, kiba autokorrekt

fizeto_utas 2017.07.15. 10:20:15

Érdekes, hogy a kedves termelők mintha azért már nem lelkesednének, hogy más termékekből ők is magyart vegyenek dupla áron.
Miért pont a mezőgazdaság az, akik nem akarnak versenyezni a piacon, hanem tutujgatni kell őket, pedig még a romlandóság is nekik dolgozik?
Tessék felfogni: verseny van. Lehet, hogy van, akinek az olcsó (és esetleg nem a legjobb) dinnye kell, akkor neki azt kell eladni, és van, aki meg minőségre megy, neki a legjobbat kell megtermelni. Ha egyik sem megy, bele kell tanulni.

tompus 2017.07.15. 10:42:11

A kilónként önköltség értelmetlen. Területre vetített költségnek van értelme.

Rónarider 2017.07.15. 10:51:09

@fizeto_utas: A piacon nem az önköltségek versenyeznek, hanem az áruk mögé tett állami támogatások.
A termesztés költsége nagyjából minden terméknél, mindenhol hasonló.

Egy egyszerűsített példa:
Szlovák gazda előállít egy dinnyét 100Ft-ért, magyar gazda is előállítja 100Ft-ért, a szlovák állam támogatása mondjuk 30Ft, a magyaré 15Ft.
A magyar gazda 85 forintnál még nullszaldós, a szlovák pedig 15 forint profitot realizál. Persze a magyar sem akar nullszaldós lenni, adja 90-ért, a szlovák pedig adhatja 89...88...87...86...85 forintokért is, neki nagyjából mindegy, mindenképpen versenyelőnyben van.

Rónarider 2017.07.15. 10:55:05

@whatisevenworse: Olasz szamócásoknál láttam, vannak normális közös vállalataik és érdekvédelmük. Amíg nem érik a szamóca olaszországban, addig ezek a szervezetek importálnak és osztják el az importot (pl. Spanyolországból), ahogyan meg kész a hazai, azonnal leállnak az importtal és a sajátot osztják szét, de ott vannak a válogató/csomagoló/fagyasztó/tárolóközpontok is.

agadou 2017.07.15. 12:20:20

@fizeto_utas: Neki lehet kezdeni. Sok sikert!

agadou 2017.07.15. 12:32:59

@Rónarider: Pontosan! A helyzetet továbbsúlyosbítja az ÁFA biznisz és ne felejtse el senki, hogy Európában Magyarországon a legnagyobb a bérek terhe. A dolgozónak adott 100.000,- Ft 185.714 Forintba kerül a vállalkozónak. (tavaly 193.000 volt)
Ha nem lenne a határon átnyúló ÁFA csalás a 27%-os ÁFA akkor is nagy érvágás a termelőnek és fogyasztónak egyaránt.

agadou 2017.07.15. 12:48:47

A kopogtatás segít, de nem egyszerű. A kopogtatással történő választást sajnos nehezíti az utóbbi időben elterjedt vastag héj. A vékony héjú dinnye esetén sokkal egyértelműbben meglehetett állapítani kopogtatással a belsejének az állagát.
Ököl szabályként a következőt tanácsolom. Szezon elején a mélyebben kongót válasszuk, szezon végén meg azt ami nem kong túl mélyen. A magyarázat egyszerű. Szezon elején inkább attól kell félni, hogy éretlen a dinnye, ami kopogtatásra magas hangot ad. Ha már érik akkor a dinnye húsa nem olyan tömör és ezért mélyebb hangot ad. Szezon vége fele viszont nem igen szokott éretlen dinnye lenni, inkább attól kell félni, hogy apadt, túl érett. Az apadt dinnye természetesen üreges és mély hangot ad. Nyilván fontos információ a dinnye színe. Sajnos azt még nehezebb "megtanulni, kitapasztalni" mivel az fajta függő.

Bambano 2017.07.15. 14:19:29

én mindig úgy veszek dinnyét, hogy megkeresem a sárga foltját, és összehasonlítom mellette a zölddel. minél nagyobb a különbség, minél mélyebb a zöld és erőteljesebb a sárga, annál jobb a dinnye.

magyarázat: a posztban is emlegetik, hogy a dinnyét forgatni kell. ezt a nagyüzemi termesztésben soha nem teszik meg, ezért a dinnye mindig ugyanazon pontján támaszkodik a földre. ott lesz sárga. az lesz a viszonyítási alap a többi zöldhöz.

a dinnye genetikailag közeli rokona a tök. tehát ha a tök nem gyümölcs, akkor a dinnye sem az, legalábbis termesztéstechnikailag biztosan nem. hogy a köznyelv mit mond rá, az meg mindegy. ugyanúgy, ahogy a paradicsom is zöldség, ha a krumpli az.

jöhet a poszt a sárgadinnyéről :)

csakférfi 2017.07.15. 14:30:30

@whatisevenworse:
Aztaaaaaaa.
Tehát a magyar paraszt nemcsak hogy lusta de hülye is.
Bezzeg a kutúrált okos nyugati dán meg német meg francia....!
Öcsém lövésed nincs a mezőgazdaságról.Magyarul ostoba ember vagy.
A dán hús azért olcsóbb barátom mert nagyüzemben antibiotikummal és hallisztel feletetett marhák és disznók gyorsabban nőnek.Ezáltal nagyobb a befektetett tőke megtérülése.Gyorsabb a forgási sebesség.Ráadádul olyan csilli villi vágóhidat hoztak össze hogy naponta milliónyi állatot fel tudnak dolgozni.
Szóval az a baj hogy a magyar paraszt nem szereti a mű húst,meg csak a természetes terményekkel eteti.De ta vegyes nyugodtan és egyed.Olllan okos vagy .
A másik azt honnan vezsed hogy a növénytermesztésünk nem versenyképes???
egyiptomban a dinnyét februárban ültetik.Mivel ott az éghajlat olyan.
Görögöknél meg márciusban.
Nálunk meg május elején.
A lengyeleknél meg nem is nagyon éri meg hidegebb és nem terem annyit a tenyészidő hossza miatt.
Tehát a te hülye logikád szerint a lengyelek még dinnyét is lusták ültetni.
Mivel ha kiülteted a dinnyét akkor van kb.2 hónapod amíg szeded.Aztán olyan lesz az éghajlat hogy leáll a növény."lőrinc napja".
Hogyan tudnék versenyezni a napsütéssel???
A meleggel??
Hogyan tudnék a napi egydolláros napszámmal???
Pl. nigériában a paprikát ennyiért szedik .
Nálunk meg óránként kettőt fizet a gazda.
Ekkora egy bunkó embert,mint te.

csakférfi 2017.07.15. 14:33:29

@fizeto_utas:
Neked sincs már meg a "józan paraszti eszed".
Elmosta a verseny.

whatisevenworse 2017.07.15. 15:08:35

@csakférfi: Akkor itthon miért nem csinálják? Mert megrögzött biotermelők (muhaha nem), csak János bácsi még Ferenc koma együtt még 1 kutyaólat sem képes összerakni, mert nehogy mán az más portáján legyen. A magyar gazdák annyira képesek összetartani, mint a darfuri menekültek egy csónakban, addig nincs baj míg nem süllyed de ha igen egymást tapossák (hogy maradjunk kicsit aktuálisak). Ha csak megemlíted nekik, hogy össze kéne fogni és alakítani egy Termelői szövetkezetet akkor lekommunistáznak és élve elégetnek. A dánok is így csinálják amúgy.
Ha versenyképes lenne, akkor most nem sírna mindenki. Amúgy görögben drága a munkaerő támogatás sincs (ugye épp válságban vannak nem kicsit, nagyon, adókat emelnek stb...), spanyolban is drága a munkaerő (mennek is ki a magyarok gyümölcsöt szedni és nem azért mert sok a napsütés, mert jó a bér)
Jellemzően hozzánk nem kerül nigériai paprika, nem láttam még pedig mindig megnézem a származási országot, ellenben sok az olasz, spanyol és görög.
A lengyeleket azért hoztam itt fel, jellemzően a burgonya, tej, hús, gabonafélék termelése folyik nem nadrágszíj parcella méretekben, mivel posztszoci országként kb ugyan ott kezdték mint mi és mégis jobban megy nekik ezen a területen mint nekünk éj vajon miért.
Nem vagyok bunkó kikérem magamnak csak ezek gondolatok fogalmazódtak meg bennem az elmúlt 20 év alatt, mert azóta sír a magyar mez. gaz., hogy túl sok az eső, túl kevés, meleg van hideg van, piros hó esik, nő a haja, fáj a füle stb... random panaszkodás generátor ON. Fel kellene kelni és rájönni, hogy e van védővámot eu-s tagként másik eu-s tagra nem vethetünk ki, az én és mások adóforintjait meg költsék utakra, kórházakra, oktatásra. Mást megoldást kéne találni.

Bambano 2017.07.15. 15:14:51

gyengébbek kedvéért: alapértelmezetten a magyar mezőgazdaság és kertészet versenyképes, sőt, az élvonalba tartozik.

amitől nem lesz az, az az eu export- és agrártámogatási rendszere. hiába termelsz ugyanolyan jót vagy jobbat olcsóbban, mint a dán, ha az eu-s támogatások miatt megéri a dánt idehozni, a magyart meg elvinni az olaszoknak.

Bambano 2017.07.15. 15:16:37

@whatisevenworse: a lengyelek azért jobbak a burgonyatermesztésben, mert a burgonya a hidegebb éghajlatot kedveli. Magyarország a burgonya termeszthetőségének déli határán van, tehát már erősen véleményes és változó, hogy itt érdemes-e termelni. még kicsit melegszik az éghajlat, és nem fog megteremni.

csakférfi 2017.07.15. 16:56:49

@whatisevenworse:
Basszus és még visszadumál.

"A Magyarországról Németországba irányuló mezőgazdasági export értéke tavaly elérte az 1,3 milliárd eurót."
www.origo.hu/gazdasag/20170118-2016-a-mezogazdasagban-a-rekordok-eve-volt-az-agrarminiszter-szerint.html

Ez bizonyosan azért van mert
HADD IDÉZZELEK TÉGED
"csak János bácsi még Ferenc koma együtt még 1 kutyaólat sem képes összerakni, mert nehogy mán az más portáján legyen. A magyar gazdák annyira képesek összetartani, mint a darfuri menekültek egy csónakban, addig nincs baj míg nem süllyed de ha igen egymást tapossák (hogy maradjunk kicsit aktuálisak)"

Sík hülye vagy .

Csipyke 2017.07.15. 21:26:28

@csakférfi: a legbiztosabb helyrol: Europaban cirka 15 eve tilos hozamfokozokent antibiotikumot hasznalni. Vagyis rosszul tudod.

Csipyke 2017.07.15. 21:34:05

@csakférfi: kiegeszitesa takarmanyuzemek kozul az hasznalhat antibigyot-mikrogrammra elszamolassal-aki pl. az orosz piacra is termel, ahol megengedett.

Csipyke 2017.07.15. 21:36:02

@Bambano: viszont az EU nelkul nagyjabol becsukhatjuk a kaput, meg az ellopott milliardok nelkul is az EU tartja az orszagot eletben.

csakférfi 2017.07.15. 21:56:02

@Csipyke:
"Miután a kérődzők bendőjében a telítetlen zsírsavak nagyrészt telítődnek, az említett hatásra ezeknél az állatoknál csak kisebb mértékben vagy védett zsírkészítmények etetésekor számíthatunk.

A takarmányozás befolyásolja a hús ízét. A hatás kedvezőtlen és kedvező egyaránt lehet. Ízhibát a nagyobb zsírtartalmú, speciális zsírsav-összetételű takarmányok etetése okozhat. Ilyen takarmány pl. a halliszt vagy a nagy erukasav-tartalmú hagyományos repce. Az ízrontó hatás úgy kerülhető el, hogy az állatok levágása előtti hetekben nem etetünk ilyen takarmányokat."
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_A_takarmanyozas_alapjai/ch05s03.html

"Sok esetekben a vakcinázással az elsődleges célunk, hogy a sertésállományunkat immunológiailag áthangoljuk védve az "utcai" kórokozótól. Erre példa a kocasüldők, kocák SMEDI kórképet okozó parvovírus elleni vakcinázásával a betegség kártétele, a vetélés, a malacok reszkető kórja kivédhető. Az elmúlt években egy új sertés betegség, amelynek a hivatalos neve PRRS veszélyezteti sertésállományainkat. A mozaik szóból eredően ez a vírusos betegség egyrészt a kocák szaporasági mutatóit rontja, azáltal, hogy nő a vetélések, a halva ellések száma és csökken az egy kocára jutó élve született malacszám. Másrészt választást követően, a hízó állatokban a vírus a tüdő alveoláris makrofágjait károsítva interstitiális tüdőgyulladásos légzőszervi tüneteket okoz. Ebben az esetben is a védekezés alapja a karanténozási szabályok pontos végrehajtásával az, hogy fertőzött állattal ne hurcoljuk be a kórokozót."
ostermelo.com/rovatok/%C3%A1llatteny%C3%A9szt%C3%A9s/154-a-sert%C3%A9start%C3%A1s-f%C5%91bb-%C3%A1llateg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgyi-k%C3%A9rd%C3%A9sei

Aha okoska !!!
Nincs antibiotikum sem halliszt.Akkor mivel gyógyógyatanak???
Te sem tetted még kockára sohasem a jólétedet .
Sem az időjárástól sem a betegségektől nem függtél soha.
De okoskodni tudsz.
Nosza rajta kertészkedj és tarts állatot.Ne csak a szád járjon.Csináld jobban!!
Vagy hallgass!!
Mert akkor legalább bölcsnek tartalak.

Nem ostobának.

Csipyke 2017.07.16. 00:04:08

@csakférfi: hozamfokozas= folyamatos antibigyo etetes az allattal takarmanyban (premix, stb)
Ez tilos
Ha beteg az allat, nana hogy adnak neki

Kozeli rokonome az orszag legnagyobb premixuzeme, nem fogsz meg...

Csipyke 2017.07.16. 00:06:56

@csakférfi: tovabba nem ertem az izhiba hogy jon az antibiotikumhoz? Azt hogy keverted ide? Fele valaszodbak koze nincs az en allitasomhoz. Jol vagy?!?

Csipyke 2017.07.16. 00:08:28

@csakférfi: na meg egy: a vakcinazas-ahogy te is idezed-virusbetegseg ellen van, tehat NEM ANTIBIOTIKUM.

csakférfi 2017.07.16. 07:00:32

@Csipyke:
"Kozeli rokonome az orszag legnagyobb premixuzeme, nem fogsz meg... "

Micsoda???Megfogni???

"Jol vagy?!?":::Hogyan??Mi???

" na meg egy: a vakcinazas-ahogy te is idezed-virusbetegseg ellen van, tehat NEM ANTIBIOTIKUM."

A héten éjszakás voltam mivel 3 műszakban dolgozom egy gyárban CNC esztergályosként.
De voltam 10 azaz tíz évig vállalkozó fóliakertész.Főállásban áfa körben.
előtte meg "gazdaboltos" kereskedő.Ahol növényvédőszereket műtrágyákat és tápot árultam.
Nyilván Darázsék rokona lehetsz Jászberényben.
Emlékszem amikor átvette a keverőt.Tonnaszám állította elő a takarmányt.
Áruld már el nekem ,honna veszed hogy nem kezelnek állatokat gyógyszerekkel??
Mégis mit gondolsz honnan a viharból kerül a talajvízbe a "Xenobiotikumok és antibiotikumok",nitrátok.?
Belinkelek egy tőlem független címet ami ezeket feszegeti.
Különösen az utolsó fejezet az összefoglaló ami idevág.Olvasd el!!
books.google.hu/books?id=606jBQAAQBAJ&pg=PA279&lpg=PA279&dq=antibiotikumok+%C3%A1llateg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgyben&source=bl&ots=3wuJmYZsbQ&sig=Dz2uBrZ3bpgeHjTksnMik1Oh2i4&hl=hu&sa=X&ved=0ahUKEwjY6Nvs8YzVAhVsDMAKHbndCywQ6AEIKjAC#v=onepage&q=antibiotikumok%20%C3%A1llateg%C3%A9szs%C3%A9g%C3%BCgyben&f=false

De ha mégse akkor elmesélem neked azt hogyan szembesültem kertészként a nagy-nagy okosságom hülyeségeivel.Amikor is a küzdöttem a tripsz,bagolylepke,molytetű,levéletű és fonálféreg fertőzésekkel .Vagy a termésfokozás érdekében a "műtrágyázás áldásod" hatásaival.
Annyit permeteztem hogy már én magam is szégyelltem.Annyit kötöttem műtrágyára hogy .......!
Csak pusztán azért hogy az ilyen "monitorhuszárok" mint Te kényelmesen és jólétben éljenek.
Mivel elhittem nekik hogy Ők jobban értenek hozzá.
Nem a bogarak és kórokozók voltak az ellenségeim hanem az olyanok mint te.
Elvárják a kiváló minőseget "szaré-húgyé.
meg még ennek tetejébe le is "parasztoznak".
Tudtad hogy csak a magyar ismeri negatív jelzővel a praszt szót.
Minden más nép tiszteli azt aki a földön görnyedve éjt nappallá téve és szart taposva előállítja neki az élelmét.
Míg ő kultúráltan szórakozik a színházban.
Ennek tükrében kérdezem tőled AMIRE ILLIK VÁLASZOLNI.
TE mi a tökömöt szólsz bele olyanba amit még csak elméletben (karosszéktudós) ismersz????

Csipyke 2017.07.16. 07:34:27

@csakférfi: nem Jaszabereny. Es befejeztem, pszichopatakkal nem targyalok, meg aki osszekerveri a virust a bakteriumokkal, azzal se.

doomguard 2017.07.16. 09:13:35

@budai morcos: www.edenkert.hu/novenydoktor/novenyvedelem/az-aranka-gyom-elleni-vedekezes/2907/
A Reglone-hoz hozzájutni nem fog, viszont a glifozát is működik, egy kis nedvesítővel. A lényeg, hogy nem szabad széthordani, mert brutálisan tud terjedni.

doomguard 2017.07.16. 09:15:43

@Rónarider:
Én ezt az osztrákoknál, és a hollandoknál láttam.

csakférfi 2017.07.16. 09:28:05

@Csipyke:
ÓÓÓÓ!!!
Pszichopata???
"Tudtad hogy csak a magyar ismeri negatív jelzővel a praszt szót.
Minden más nép tiszteli azt aki a földön görnyedve éjt nappallá téve és szart taposva előállítja neki az élelmét.
Míg ő kultúráltan szórakozik a színházban."

Vezetékes vizeink 40 000-60 000 különböző vegyi anyagot tartalmaznak.
A legmérgezőbb vegyületek, amik vizeinkben megtalálhatóak:
Nitrátok, klór, toxikus fémek, szerves vegyületek, fenol vegyületek, növényvédő szerek, gyógyszer maradványok (antibiotikumok, fogamzásgátlók, stressz oldó gyógyszerek ), hormonok.

Ma már nincs tiszta víz a föld alatt!

roviz.iwk.hu/vizeink-szennyezettsege/

A mai belinkelt sertéstartási elemzésben szerepel hogy a
"A legtöbb trágya tetraciklin tartalma 0.36-23mg/kg"...ami a talajvízba kerül többek közt a többi humángyógyászatban alkalmazott szerrel.
Nem írtam és állítottam sohasem hogy a vírusok ellen használják.
Te azonban ezen lovagolsz.
A többi fontos tényt azonban figyelmen kívül hagyod.
TE CSAK ÉLD A SAJÁT RÓZSASZÍN FANTÁZIAVILÁGODAT.
Innen a monitor elől.
Dölyfös ostoba és lekezelő ember vagy, jellemzője az önmagát "arisztokratának" képzelő lusta ingyenélő kategóriának.

csakférfi 2017.07.16. 09:40:36

@Csipyke:
": viszont az EU nelkul nagyjabol becsukhatjuk a kaput, meg az ellopott milliardok nelkul is az EU tartja az orszagot eletben"
Basszus TÉGED mega hozzád hasonló dolgozni nem akaró plácamacákat.
A melós nem izgul azon honnan lopjon milliárdokat.

hvg.hu/gazdasag/20161226_Kina_vilaggazdasag_GDP_CEBR
Képzeld az unió lassan elöregszik és jelentőségét veszti.Mint gazdasági tényező.
Kénytelenek leszünk más segg után nézni.
fantáziálj csak!!!!

Csipyke 2017.07.16. 09:51:21

@csakférfi: te mit szivsz? Hogy jonnek ezek ide? Leirom, hogy nyilvan a beteg allatnak adnak antibigyot, de profilaxisbol nem, erre jossz azzal, hogy hogy kezelik a beteg allatokat. Most meg ez. Hagyjal inkabb. En vagyok dolyfos es lekezelo? Olvasd mar vissza a kommentjeidet!!! Szanalmas.

Csipyke 2017.07.16. 09:53:23

@csakférfi: ja, es nem nyert, vegyeszmernok vagyok, nem plazamaca (es ha mar dolyfosseg, nem CNC maros :DDD)
Szoval pontosan tudom, mit lehet kimutatni a vizekbol, mert nap kint nap csinalom :DD

csakférfi 2017.07.16. 10:08:20

@Csipyke:
Megint nem a tényekre válaszol!!
Bazdmeg ezt tanítják az egyetemen??!!
A hülyeséget!!!!
Ilyent!!!!
Ja mégvalami.
Én meg GÉP ÉS KÉSZÜLÉKSZERKESZTŐ mérnök!
Most összemérjük melyikünk fasza a nagyobb???
Nő vagy úgyemlékszem.

Csipyke 2017.07.16. 10:12:31

@csakférfi: allitolag mernok vagy (ugyan nem relevans tudomanyagban (vegyeszet, biologia, orvosi, stb...), es amivel dicsekedni tudsz az a farokmereted? Na innentol vegkepp nem tudlak komolyan venni, bocs.

csakférfi 2017.07.16. 10:39:36

@Csipyke:
Hát ez már aztán tényleg sok!!!
Nem idevágó de TE felhozod.
". 09:53:23
@csakférfi: ja, es nem nyert, vegyeszmernok vagyok, nem plazamaca (es ha mar dolyfosseg, nem CNC maros :DDD)
Szoval pontosan tudom, mit lehet kimutatni a vizekbol, mert nap kint nap csinalom :DD "
A lőtéri döglött kutyát nem érdekli melyikünknek milyen a végzettsége.
A kérdés az volt hogy
"
@whatisevenworse:
Aztaaaaaaa.
Tehát a magyar paraszt nemcsak hogy lusta de hülye is.
Bezzeg a kutúrált okos nyugati dán meg német meg francia....!
Öcsém lövésed nincs a mezőgazdaságról.Magyarul ostoba ember vagy.
A dán hús azért olcsóbb barátom mert nagyüzemben antibiotikummal és hallisztel feletetett marhák és disznók gyorsabban nőnek.Ezáltal nagyobb a befektetett tőke megtérülése.Gyorsabb a forgási sebesség.Ráadádul olyan csilli villi vágóhidat hoztak össze hogy naponta milliónyi állatot fel tudnak dolgozni.
Szóval az a baj hogy a magyar paraszt nem szereti a mű húst,meg csak a természetes terményekkel eteti.De ta vegyes nyugodtan és egyed.Olllan okos vagy .
A másik azt honnan vezsed hogy a növénytermesztésünk nem versenyképes???
egyiptomban a dinnyét februárban ültetik.Mivel ott az éghajlat olyan.
Görögöknél meg márciusban.
Nálunk meg május elején.
A lengyeleknél meg nem is nagyon éri meg hidegebb és nem terem annyit a tenyészidő hossza miatt.
Tehát a te hülye logikád szerint a lengyelek még dinnyét is lusták ültetni.
Mivel ha kiülteted a dinnyét akkor van kb.2 hónapod amíg szeded.Aztán olyan lesz az éghajlat hogy leáll a növény."lőrinc napja".
Hogyan tudnék versenyezni a napsütéssel???
A meleggel??
Hogyan tudnék a napi egydolláros napszámmal???
Pl. nigériában a paprikát ennyiért szedik .
Nálunk meg óránként kettőt fizet a gazda.
Ekkora egy bunkó embert,mint te. "

Nyilván ezt értetted félre.
EBBE A BESZÉLGETÉSBE folytál bele.
NŐ VAGY!!!
A feleségemnél tapasztalom olykor hogy beleáll dolgokba és az atyaúristennek sem lehet meggyőzni hogy mellébeszél.
Intelligens kedves nő.Mármint a feleségem.
A sex segít.Nekem is Neki is.Visszarendezi a "félrécsúszott" gondolkodást!!!Te ma éjjel még írtál én meg......

"

Csipyke 2017.07.16. 00:04:08
@csakférfi: hozamfokozas= folyamatos antibigyo etetes az allattal takarmanyban (premix, stb)
Ez tilos
Ha beteg az allat, nana hogy adnak neki

Kozeli rokonome az orszag legnagyobb premixuzeme, nem fogsz meg... 2
AJÁNLOM A SEXET A FÉRJEDDEL INKÁBB!!!
Egyébként normális kommentjeidre emlékszem.Más ügyekben.
Felfigyeltem már rá többször is.
:) :) :):

Csipyke 2017.07.16. 10:48:53

@csakférfi: nő vagyok, nem allitottam, hogy nem. A farokmeretnel pedig sokkal fontosabb, mennyire kemeny...

Csipyke 2017.07.16. 11:46:24

@csakférfi: te jottel azzal, hogy plazacica vagyok. Erre kozoltem, hogy felsofoku vegzettseggel rendelkezem, aminek tortenetesen nemi koze is van az altalad felhozott kimutathatosagokhoz. Tenyleg vegeztem, fegyvertelenekkel nem szellemi parbajozom.

csakférfi 2017.07.16. 15:55:17

@Csipyke:
megint kezdi!!!!!!!
A "plázamaca" nem zártja ki a "vegyészmérnököt".
Mintahogy a "paraszt" sem a "tudóst"

"Tenyleg vegeztem, fegyvertelenekkel nem szellemi parbajozom. "
Milyen párbaj???
Mi az hogy fegyvertelen??
Tényeket sorolok fel!!
Elszennyezzük a talajvizet a nyereség és a haszon miatt...Tény!
A termelő nem hibás mert szennyez,csak használja a "vegyészmérnökök" álmodta technológiát!!....Ez is tény!
A kereskedők és fogyasztók olcsón akarnak kiváló minőséget.....Tény!!
A kultúrált(vagy mégse) ember ,lenézi azt aki megtermeli a táplálékát.holott ő kényszríti arra hogy neki rabszolgáljon!!...Tény!
Találj ki egy biometrikus rendszert TE SZEMÉLYESEN és tedd jobbá a világot......lehetséges tény
Úgy hívják "trofikus kaszkád"
:) :) :)
De ha ez nem megy akkor szeresd a férjed és élj boldogan!!....lehetséges tény,mert most nem az!!NEKED
:) :) :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása