Megyeri Szabolcs kertész blogja

Harc a fákért a Közlekedési Múzeumnál

komment

Az elmúlt napok legforróbb fővárosi történése szinte biztosan újfent a Városligettel kapcsolatos, most a Közlekedési Múzeumot, illetve annak környékét szállták meg az átépítés ellenzői, természetesen a tiltakozás egyik oka most is a fák majdani sorsa, ami egyelőre teljesen bizonytalan. Úgy gondoltam, hogy a tisztánlátás végett én magam is megnézem mi a helyzet, mi ellen tiltakoznak a demonstrálók, illetve kertész szemmel milyen jóslatokba, esélylatolgatásokba lehet bocsátkozni. Nem szeretném lelőni az alábbi rövid videóban elhangzó okfejtéseket, így csak röviden, tömören összefoglalom a lényeget, a mozgóképanyagot pedig lejjebb indíthatják el!

 

- az építkezés során várhatóan koros fák, és újabb telepítésű csemeték is veszélybe kerülnek, utóbbiakat nem feltétlenül kell kivágni, de a mélygarázs építése során esély van arra, hogy a talajuk oldalról nyitottá válik a gödörnek köszönhetően, ezért károsodhatnak.

- az idősebb értékes fák kivágása nem csak az adott példány eltűnése miatt problémás, hanem azért is, mert a helyére kerülő csemete (ha lesz ilyen) hosszú évekig nem fog valódi funkciót betölteni, hiszen egy fejlődésben lévő, vékony, gyenge lombozatú fa lesz

- az építési munkálatok a kivágásra nem ítélt, de a közelben álló fákra is negatív hatással lehetnek, hiszen a talaj összetétele, vízelvezetési tulajdonságai radikálisan megváltozhatnak

- A múzeum hátsó részen a kordon körbekerít nagyjából egytucatnyi idős, terebélyes fát, ebből arra lehet következtetni, hogy ez a terület is az építkezés része lesz, vagyis ezek a fák szanálásra kerülnek. Az ilyen 70-90 éves fák valódi pótlása értelemszerűen sok évtizedbe telik, ezen idő alatt pedig a látkép teljesen más lesz

Hangsúlyozni szeretném, hogy nem célom a hisztériakeltés, és az így is parázs hangulat fokozása, azonban a jelenlegi, hézagos információk és tervek alapján valószínűsíthető, hogy a Közlekedési Múzeum környékén élő vegetáció erősen károsodni fog, erre pedig hitem szerint fontos felhívni a figyelmet. A Városliget a főváros kiemelkedő fontosságú zöldterülete, így minden egyes darab itt élő fa komoly érték és közkincs, melyeket óvni és védeni kell. Álláspontom szerint a Városligetbe egyetlen új épület, vagy a jelenleginél nagyobb, átépített épület nem való, a liget lényegi eleme kizárólag a zöld növényzet, bármilyen új építmény csak szükségszerűen elvesz részeket a jelenlegi füves-fás területből, ezért a Városliget legkisebb mértékű beépítése sem támogatható.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr118855270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alajka Bal 2016.06.30. 14:49:56

rohadjon meg a köcsög kis geci aki királyt akar játszani, a büdös kurva anyját !

besztercei 2016.06.30. 15:23:51

Ez az írás legalább nem feledkezik meg arról az aprócska tényről, amiről a nagy fás, zöldfelületes számháborúban az egyik fél nagyvonalúan hallgat: a füvesített tető =/= egy árnyas ligettel és 2 facsemete sem vált ki egy terebélyes lombkoronájú fát még évtizedekig.
Budapest 100-on mutattak a Wekerle-telepen valamelyik hársfasoros utcáról, ahol álltunk egy majdnem 100 évvel korábbi képet: teljesen más hangulatú volt a két hely. Hőmérséklet adatokat nem tudtak hozzá mellékelni, de valószínűleg az utcák mikroklímája is más lehetett.

Neo07 2016.06.30. 16:04:37

Azzal nincs baj, ha a kormány a Várba akar költözni, mert a világon sok helyen fordul elő az, hogy a törvényhozói és a végrehajtói hatalom egy épületben tanyázzon. Ez olyan, mint a washingtoni Fehér ház néprajzi múzeumként működne, miközben az amerikai elnök hivatala a Capitolium egyik irodájában lenne...

Ellenben én is mélységesen ellenzem a Városliget "fejlesztését" (értsük, tönkretételét) célzó barbár tervet!

Egy liget akkor töltheti be funkcióját, ha nem sok épület található meg benne. Múzeumokat bárhová lehetne építeni, vegyenek meg régi egyszintes régi roskadozó házakat, és azok helyén építkezzenek! De ne a Ligetben!
Nagy házak tövében nem lehet pihenni, pont ezért menekül a városból mindenki.

Drukkolok a Ligetvédőknek, és remélem, valahogy mégis meg fog akadni és bukni ez az ostoba terv. Reménykedek abban, hogy pl. a brexit nyomán előálló hatalmi vákuum és piaci bizonytalanság miatt elszabaduló pénzpiaci zavar megakasztja ezt az őrültséget.

Neo07 2016.06.30. 16:05:37

Kimaradt az előző kommentemből, hogy: ... NEM sok helyen fordul elő...

Veridicus76 2016.06.30. 17:18:49

A Liget szebb lesz, jobb lesz, nőni fog a zöld felület. A drogos agresszív csürhe a pusztuló múltat képviseli. Hajrá Liget projekt, hajrá rendőrök, a törvénysértő csürhét ki kell vágni onnan mint a taknyot!

eßemfaßom meg áll 2016.06.30. 17:51:48

"Hangsúlyozni szeretném, hogy nem célom a hisztériakeltés"

akkor ne csináld

anyadmajma 2016.06.30. 18:16:17

@Veridicus76: Téged kéne kivágni, nem a fákat.
De hát mindegy, kell a megalománia a gazdádnak, úgyhogy eldózerolják az egészet, és majd szépen lebetonozzák.
Szerintem valamelyik fideszes kandallóval fűt, azért kell Budapesten minden egyes fát kivágni az utolsó szálig.

De hát jó ez az embereknek. Ha nem lenne jó, tennének ellene.

Azbennvót! 2016.06.30. 18:23:44

Mondd még egyszer hogy "jóvátehetetlen károkat fog okozni" mondd még egyszer ha mered:)
Idegesítő egy fasz ez, még akkor is ha teljesen igaza van.

Madag Oszkár 2016.06.30. 18:28:26

Angyalföldön egy fél Ligetnyi fát telepítenek 2 éven belül. Ez 3 ezer példányt jelent.
Nem vagyok fideszes, de ez egy város, ahol néha kivágnak fákat, néha pedig ültetnek. Ez ilyen. Aki tanyán szeretne élni, az költözzön el - most úgyis olcsó a vidéki ingatlan!
Több, kisgyermekes ismerősöm van, akik rendszeresen járnak a Ligetbe. Kivétel nélkül üdvözlik a fejlesztéseket és kiröhögik azt a csürhét, (max. 200 fő) akik a balhét csinálják.

anyadmajma 2016.06.30. 18:48:26

@Madag Oszkár: Na, te igaz magyar vagy! Ugyan nem tudod, hogy miről beszélsz, de rohadjon meg a szomszéd meg a tehene.
Településfejlesztésnél azt is kell ám nézni, hogy a zöld felületet hol és mekkora mértékben kell csinálni, hogy a település levegője jobb minőségű legyen. Érden is lehet helyette fát ültetni, kettőt is! de attól itt még szar lesz a helyzet......

Madag Oszkár 2016.06.30. 18:50:51

@anyadmajma: Érd messzebb van a Ligettől egy kicsit... Falusiak ne ugassannak bele! ;)

anyadmajma 2016.06.30. 19:29:58

@Madag Oszkár: Persze, jól mutat majd a stadion körül.
És mi lesz amúgy a liget másik felével? Meg pl. az Orczy-kert tarvágásával?
De mindegy is, úgysem fogod megérteni, hogy nem a fejlesztés és az újítás a baj, hanem ez az átgondolatlan kapkodás. Ilyen, amikor a hülyeség szorgalommal párosul.

Csak majd ne sírjanak, hogy több lett a szmog.

inuitdog 2016.06.30. 20:44:17

@Veridicus76: Az ugye megvan te szerencsétlen, hogy a raszta srácot bevitték és a drogtesztje negatív lett?

dukeekud 2016.06.30. 21:57:01

Az egesz egy libsi mubalhe.

De azt en sem ertem, hogy konkretan miert kell fakat kivagni ? Folleg, hogy ilyen balhe van korulotte. Mert evtizedek ota meg van a technologia, a fak atultetesere. Teljesen folosleges kivagni, at kell tenni mashova. Egy tobb milliardos projektben nem sokat szamitana az a plusz par tiz millio. Es kifejezetten szep gesztus lett volna a kormanytol.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.06.30. 22:20:45

Ez az a hely ahol drogosok meg buzik vannak, és sosem vinném oda a gyerekemet játszani?
Akkor rendbe kell tenni.

patkányarcúáginéni 2016.06.30. 22:55:30

Nem a fák fájnak libbantjainknak, lássuk be. Minden alkalmat igyekeznek megragadni, hogy balhézhassanak, mert már nem ők diktálnak.

patkányarcúáginéni 2016.06.30. 22:59:18

@inuitdog: A "srác" nem volt hajlandó a vérvizsgálatra ( "vallási okokból"!), tehát nem volt negatív itt semmi.

átlátó 2016.07.01. 01:07:36

Tudom, hogy kurvára unalmas, hogy bezzeg mi van az osztrákoknál Bécsben, de azon kívül, hogy a mindenkori kormányok tagjai a magyar falvakon is úgy suhannak át, hogy légkondi bekapcs, meg halk, diszkrét Ákos zene, meg központizár lenyom, megbaszhatják azt a jó kurva keresztényi mázzal leöntött polgári értékrendjeiket, természetesen konzervatív pozícióban...amúgy egyszer nézzék meg, hogy mi történik ha a látens labancok kivágnak egy fát. Nem árulom el.

eßemfaßom meg áll 2016.07.02. 10:25:06

@anyadmajma: "Településfejlesztésnél azt is kell ám nézni, hogy a zöld felületet hol és mekkora mértékben kell csinálni, hogy a település levegője jobb minőségű legyen"

és ugye a városligetet hosszas tervezés és komplex számítások elvégzése után tették oda párszáz évvel ezelőtt.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása