Számtalan növénnyel, illetve termésükkel csak feldolgozott állapotukban találkozunk, és jó eséllyel fel sem ismernénk őket eredeti formájukban. A fiatalabbaknak és főleg a városiaknak talán már a fejessaláta és káposzta, vagy a répa és a zeller elkülönítése is gondot okozhat, azonban vannak olyan - jellemzően nálunk nem honos - növények, melyek termését, gyümölcsét gyakran fogyasztjuk, ennek ellenére még a tapasztaltabb növénybarátok sem tudják feltétlen megmondani, hogy is néz ki eredetiben, növény formájában. Ezen próbálok meg segíteni most, úgyhogy lássunk pár ismeretlen ismerőst, akiket kedvelünk, de nem feltétlen ismernénk fel növényként!
Kezdjük egy könnyebb rejtvénnyel, az alábbi furcsa fák gyümölcse az egyik legkedveltebb gyümölcs, melyért a rendszerváltozás előtt fél napokat álltak sorba az emberek a közért előtt, ha egy szállítmány érkezett. Trópusi növény, egy fa évente 50-70 kg gyümölcsöt ad, a legtöbb pedig Ecuadorból érkezik hozzánk (és mindenhova).
A megfejtés természetesen a banán:
A következő feladvány már nehezebb lesz, ez a gyümölcsét tekintve világszerte rajongott növény eredeti formájában eléggé jellegtelen. A Dél-Amerikában honos, akár 15 méteresre is megnövő fa terméséből sokféle édesség és népszerű forró ital is készül, talán már dereng, hogy miről van szó...
...igen, hát persze, hogy a kakaóról!
Az alábbi növény termése is központi szerepet játszik a főétkezéseken kívüli nassolásoknál, nincs is egy jó meccsnézés, vagy sörözés nélküle. Érdekesség, hogy közeli rokona a babnak és a borsónak, bár ezt kevesen gondolnák róla. A megfejtéshez nagy segítséget jelent két szó: sós, pörkölt!
Igen, ez itt fent és lent a földimogyoró!
Az alábbi nem túl díszes növény Indiából származik, és az egyik első tudatosan termesztett kultúrnövény, nagy múltra tekint hát vissza. A Távol-Keleten a magokból készült olajnak is fontos szerepe van, Dél-Európában mézzel is keverik, nálunk inkább csak péksüteményekre szórva használatos, pedig ennél sokkal sokoldalúbb a...
...szezámmag!
Közép-amerikai örökzöld, 5-10 méteres kompakt fa,melynek termése csalóka, azt hihetnénk ugyanis, hogy valamilyen húsos, lédús gyümölccsel állunk szemben, holott a lényeg a gyümölcsnek kinéző termés alján van. Szintén kulcsszavak a sós és a pörkölt, de most kimondottan nehéz a rejtvény. Vajon hányan vágták rá eddig olvasva, hogy...
...kesudió!
Az alábbi igazán hangulatos képen egy olyan növény látható, melynek termésével 10-ből 8 ember biztosan napi kapcsolatban van. Dél-Amerikából érkezik legnagyobb mennyiségben, két fő faja van termesztésben - és ezzel nagyjából le is lövöm a poént - az arabica és a robuszta.
A megoldás természetesen a kávé!
Utolsó előttiként egy szintén napi használatban lévő fűszernövény kerül sorra, a kép eléggé becsapós, ugyanis nem a fát kell nézni, hanem a kúszónövényt, ami felfutott rá! Az őshazája Mexikó, ahol már évezredekkel ezelőtt is ismert volt fűszerként, az indiánok előszeretettel ízesítették vele forró kakaójukat. A leszedett toktermés hosszú, nyolc hónapos érlelés után válik fogyasztásra, felhasználásra alkalmassá.
A megfejtés pedig: hát persze, hogy a vanília!
A gyorstalpaló kislexikont egy újabb sós és pörkölt zárja, mely a mogyoróhoz és a kesudióhoz hasonlóan körülrajongott ropogtatnivaló. Alanyunk növényként sivatagi fa, a legjobb termés Iránból és Szíriából érkezik, de az USA-ban is nagy területen termesztik. Kár, hogy nálunk nem él meg, mert egyetlen fáról átlagosan 50 kg termést gyűjthetnénk be. Az utolsó megfejtés nem más, mint a...
...pisztácia!
Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.