Megyeri Szabolcs kertész blogja

Csodás vörösök ősszel

1 komment

Sosem értettem igazán, hogy a legtöbben miért tartják az őszt komor, szürke, nyomott hangulatú évszaknak, mikor a természet pont ilyenkor mutatja meg legcsodásabb színeit. Persze a városlakóknak nem mindig tűnik fel ez, a betondzsungel elrejti a növények szépségeit, aki kételkedik, csak tegyen egy októberi, novemberi sétát egy nagyobb parkban, egy közeli erdőben, és máris megkedveli az őszt! Az ilyenkor domináns színek mind melegek, kellemes atmoszférát teremtőek, elsősorban sárgásbarnák, sárgák, pirosak, vagy akár égővörösek. Hogy kedvet csináljak egy őszi erdei sétához, vagy akár a csodás színű kerti növények telepítéséhez, röviden bemutatok most egy csokornyi élénk, vöröses színű növényt, melyekben közös az, hogy otthoni kertbe is ültethetőek, könnyen hozzáférhetőek, és telepítésük éppen a mostani hetekben ideális!

Színskála

Az őszi lombszín általánosságban nagyban függ attól, hogy mennyi csapadék esik, és mennyi a napsütéses órák száma. Több csapadék és napsugárzás esetén egészen vöröses, kevesebbnél sárga, narancssárga lesz a lombozat árnyalata.

 

ACER GINNALA.jpg

ACER GINNALA_2.jpg

Acer ginnala - mandzsu juhar

A mandzsu juhar 5-10 méterre megnövő, többnyire többtörzsű bokorfa, ami ellapuló koronával rendelkezik, levelei többségben háromkaréjosak. Melegkedvelő fajta, a szárazságot közepes mértékben tűri. Intenzív vörös lombszínnel rendelkezik, díszítőértéke kiemelkedő. 

ACER SACHARINUM.jpg

ACER SACHARINUM_2.jpg

Acer sacharinum - ezüst juhar

Az ezüst juhar egy 20-30 méterre megnövő fa, széles, tetszetős gúla alakú koronával. Levelei mélyen ötkaréjosak, fonákuk pedig ezüstös színezetű. Az ezüst juhar a nedves, nyirkos helyeket szereti, de normál, átlagos kerti viszonyok között is szépen fejlődik, kivéve, ha a talaj túlságosan meszes vagy szikes. Gyors növekedésű fajta, ami mindenképpen előny, de gyorsan el is öregszik, így nem az a típus, amit unokáinknak ültetünk. Ősszel levelei csodás bíborpiros árnyalatot vesznek fel.    

CORNUS ALBA 'MIDWINTER FIRE'.jpg

CORNUS SANGUINEA.jpg        

Cornus - som

A som 3-4 méter magasra megnövő közkedvelt cserje, mely nem csak lombjával, hanem a levelek elvesztése után színes vesszőivel is díszíti kertünket. A somból többféle fajta kapható a kereskedésekben, léteznek sárga vesszejű, és egészen tűzpiros színű fajták, utóbbiak akár a hófedte birtokon is élénk színfoltként jelenhetnek meg. A som nem túl igényes, szinte bármilyen klíma megfelelő a számára, hogy sűrűn elágazó cserjévé fejlődjön, azonban időnként szükséges alaposan visszametszeni, így némi munkát ad a gazdájának. 

COTINUS COGGYGRIA.jpg

COTINUS COGGYGRIA_2.jpg

Cotinus coggygria - cserszömörce

A cserszömörce 3-5 méteres terebélyes bokor, természetjáráskor a Vértesben, Bakonyban, és a Balaton-felvidéken találkozhatunk vele, de a kertekben is jól érzi magát. Levelei ősszel sárgára vagy egészen tűzvörösre színeződnek.  Nem kényeskedő fajta, a szélsőséges szárazságot is elviseli, ellenben fény és melegkedvelő növény, és szem előtt kell tartani, hogy a nyirkosabb talajt nem kedveli és túl mélyre sem szabad ültetni. Száraz rézsűk megkötésére is alkalmas, és tudni kell, hogy a cserszömörce minden része enyhén mérgező, így kisgyermekes kertekbe nem ajánlott.

FRAXINUS AMERICANA 'AUTUMN PURPLE'.jpg

FRAXINUS AMERICANA 'AUTUMN PURPLE'_2.jpg 

Fraxinus americana - fehér kőris

A fehér kőris hazánkban dísznövényként ismert, gyors növekedésű fa, mely a 20-30 méteres magasságot is elérheti. Élénk őszi lombszínnel rendelkezik, levelei ilyenkor sárgás-bíborvöröses árnyalatot vesznek fel. A fehér kőris jó vízellátású, nyirkos talara ültethető.  

PARROTIA PERSICA.jpg

PARROTIA PERSICA_2.jpg        

Parrotia persica - perzsa varázsfa

A perzsa, vagy iráni varázsfa neve a kétes értékű teleshopos szlogeneket idézi, azonban egyetlen csodája a szépsége. Kezdetben lassan növő, kúpos termetű bokor, idős korára pedig 8-10 méter magas terebélyes, többtörzsű fává, bokorfává fejlődik. Levelei ősszel sárgára, vagy lilás-bíborpirosra is színeződhetnek. A perzsa varázsfa védett, meleg fekvésbe való, és ugyan megél nagyobb fák árnyékában is, de igazán szépen csak napon színeződik. Több nemesített változata kapható.

PARTHENOCISSUS'VEITCHII'_3.jpg

PARTHENOCISSUS'VEITCHII'.jpg       

Parhenocissus tricuspidata ’Veitchii’ - tapadókorongos repkényszőlő

A tapadókorongos repkényszőlő igazi futónövény, tapadókorongjaival 10-15 méter magasra is felkapaszkodni képes cserje, így akár leromlott állagú, vagy unalmas, egyhangú alak fedésére is alkalmas. A falat nem károsítja, leszedése pedig nem jár károkozással. Levelei  jellegzetesen háromkaréjúak, melyek ősszel fénylő narancs vagy skarlátszínűre színeződnek. A napos fekvést, normál talajviszonyokat kedveli, de árnyékos falra futtatva időnként visszafagyhat.  

QUERCUS RUBRA.jpg

QUERCUS RUBRA_2.jpg

Quercus rubra - vörös tölgy

A vörös tölgy a hazai tölgyeknél gyorsabban növekszik, és a 20-30 méteres magasságot is eléri. Széles gömbölyded koronájú fa, nagy, kéttenyérnyi levelei hegyesen karéjosak, és nevéhez hűen ősszel bíborvörösre színeződnek. A vörös tölgy kedveli a nyirkosabb fekvést, de a nagyon ingadozó, szélsőséges, túl nedves, vagy túl száraz viszonyokat megsínyli, valamint érzékeny a meszes közegre.

A felsorolás szükségszerűen nem teljes, és elsősorban a vöröses árnyalatú növényekre koncentrál, de telepítésükkel a kert őszi látképe mindenképpen vonzóbbá, hangulatosabbá tehető. Persze ezek a növények az év más szakaszaiban is jelentős díszítőértékkel bírnak, így kerti telepítésükkel több évszakon átívelő természetes dekorációhoz juthatunk, ráadásul az ősz kellemesebb oldalát is a birtokunkra csempészhetjük velük!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr57891092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kacsura 2015.10.06. 15:31:58

Fáknál az egyik legszebb őszi lombszínt a kínai díszkörténél láttam (chanticleer), de az ámbrafának is csodás az őszi színe, és a tupelófának is. Egészen káprázatos narancsvörösben játszik az oszlopos bükk egyik fajtája, a dawyck gold.

Bokrok közül a varázsmogyoró is nagyon szépen színeződik, a szárnyas kecskerágó ilyenkor maga a csoda, és bár nálunk még kevésbé ismert, de majd talán....a bóbitacserje, szintén gyönyörű. Alig várom, hogy fotózhassam az őszi kertemet, az egyik legszebb évszak..

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása