Megyeri Szabolcs kertész blogja

Vámpír ellen fokhagyma

1 komment

Vámpír ellen valóban termeszthetünk fokhagymát, hiszen a folklór úgy tartja, hogy a nem evilági vérszívókat a kereszt és a szenteltvíz mellett az Allium sativum riasztja el leginkább. Persze ez csak egy ok a sok közül, ráadásul nem is áll túl szilárd lábakon, azonban a fokhagymának számos egyéb felhasználási területe is van. A magyar konyha egyik legalapvetőbb fűszernövénye, a fokhagymás pirítóstól kezdve a pörköltekig, aztán persze a népi gyógyászatban is kiemelt szerepe van, antibiotikus és koleszterincsökkentő hatású, erősíti az immunrendszert, és fogyasztása légúti megbetegedések esetén is ajánlott. A sort lehetne még folytatni, azonban talán a fokhagyma nem szorul különösebb népszerűsítésre, az ellenben már inkább hasznos információ, hogy az őszi fokhagyma ültetésének mostanában jön el az ideje.

art-Zarozje-Serbia-Vampires-20130103110844729600-620x349.jpg

Akár vámpír ellen, de inkább díszként tehetjük az ajtóra

A fokhagymát, kiemelt hazai jelentősége és hírneve miatt mindig meg lehet vásárolni piacokon, áruházakban, de a saját nevelésű hagyma mindig finomabb és nagyobb becsben tartott, így a mostanra kiürült konyhakerti ágyások benépesíthetőek vele. A fokhagyma ültetése igazán nem ördöngősség, lássuk hát, hogy alapozhatjuk meg jövő nyári termésünket.

010_a_fokhagyma_clip_image002_0000.jpg

A fokhagyma a magyar konyhakultúra szerves része, ott a helye minden veteményeskertben. Őszi ültetésével ráadásul még alkalmunk lesz kicsit tenni-venni a konyhakertben

Az ültetésnek az ősz első szakaszában veselkedhetünk neki, szeptember közepétől egészen október végéig. Alapszabály, hogy ne ültessük olyan helyre, ahol az elmúlt években is volt már, illetve gyökérzöldségek után sem tanácsos elvetni. A talajt tekintve a fokhagyma kedvence a humuszos, agyagos közeg, de az átlagos kerti föld megfelelő számára, azonban sose frissen felásott helyre telepítsük. Természetesen a talaj mély átmozgatása szükséges előkészület, de ezt a vetés előtt legalább két-három héttel – vagyis épp a napokban – meg kell ejteni, hogy a földnek legyen ideje összetömörödni. Trágyázásra az ültetés előtt közvetlenül nincs szükség, ezt a növény kifejezetten nem szereti. Szaporítóanyagként használhatunk gazdaboltban vásárolható dughagymát, de az otthon, készleten lévő fejekből is dolgozhatunk. Utóbbi esetben a kiszemelt, egészséges és ép fejeket a talaj felásásával egyidőben tegyük hűtőbe, ezzel serkentjük majdani növekedésüket. Közvetlenül az ültetés előtt (vagy előző este) bontsuk szét a fejeket, és még egyszer rostáljuk át a vetőanyagot, a satnya, sérült gerezdeket ne használjuk, ezekből gyenge, betegségekre fogékonyabb hagymák cseperednének csak. A gerezdeket ne hámozzuk meg. Egy bő kilogramm fokhagymából közel 150 ültetésre alkalmas gerezdet lehetséges kinyerni, amennyiben a selejtet és a középső szeleteket kihagyjuk a műveletből. Ekkora mennyiség szaporítása egy család éves fogyasztását is képes fedezni.

cp000143.jpg

Ha minden jól alakul jövőre ilyen csinos ültetvény lesz az elültetett gerezdekből. A fokhagyma nem csupán a konyhában hasznos,  főzete, olaja távol tartja a kiskerti kártevőket, például a csigákat, levéltetveket, káposztalepkéket!

Az így előkészített vetőanyagot a szintén előkészített helyre körülbelül 30 centis sortávolsággal, egymástól egy ujjhossznyira, és ugyanilyen mélyre helyezzük el. Érdemes ügyelni arra, hogy a dughagymák megfelelő irányban álljanak, ugyanúgy függőlegesen, mint a hagymafejen. A fordítva elhelyezett gerezdek is kihajtanak általában, ám ez erősebben igénybe veszi őket, így gyengébbek lehetnek. Egy beöntözés után ezzel javarészt véget is ért a feladatok sora, a későbbiekben csak alkalomszerű kapálásra lesz szükség. Nem kell félnünk attól, hogy a vetemény a hideg téli napokon károsodik, a fokhagyma az igazán erős fagyokat is túléli, ám arra ügyelni kell, hogy mire a fogcsikorgató hidegek elérkeznek, már meggyökeresedjen, így október végére már mindenképpen a földben kell lenniük a gerezdeknek. Az őszi vetésű fokhagyma a tavaszinál két-három héttel korábban fog beérni, így június végén már felszedhetjük, a megfelelő időt a lombozat barnulása, száradása jelzi majd. Az őszi fokhagyma terméshozama ugyan nagyobb, de eltarthatósága rosszabb, mint a tavaszié, ezért jövőre, a felszedést követően sötét, szellős helyen tartsuk, és év végig fogyasszuk el!

garlic.jpg

Balkonkertészkedőknek is javallott a fokhagymázás, igaz télen nem díszlik majd, de nyárra meghálálja a törődést

Mivel a fokhagyma jól tűri a hideget, kerttel nem rendelkező kertészek is nevelhetik, cserépben, az erkélyen, teraszon. Az ültetés módja ilyenkor teljesen megyezik a szabadföldi módszerrel, amire figyelni kell, hogy a cserépbe, ültetőládába telepített hagyma földje hamarabb kiszárad, így érdemes az egyenletes vízellátásra figyelni, ám a fokhagyma nem kíván gyakori öntözést így sem. A tavasz beköszöntével érdemes olyan helyre állítani a cserepet, ládát, hogy kellő fény érje, és melegben se szenvedjen hiányt. 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr245506242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yuing 2014.02.23. 15:15:25

ÉS ?? AZ ELEVEN-SZŰLŐ-FOKHAGYMÁK-VÖRÖS HAGYMÁK ?-AL MI VAN ?? Lassan elfelejtjük ?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása