Megyeri Szabolcs kertész blogja

Balkonkertészet: első lépések

20 komment

Nem tudom, tudják-e, hogy az időjárásról való csevej a világ leggyakoribb beszédtémája, állítólag kommunikációnk bő egynegyedét ez teszi ki. Az arány nálunk és mostanában ennél biztosan magasabb, a hosszan elhúzódó tél mindenkinek az agyára megy lassan, és már a híradók is a zord klíma nyomán megnövekedett számú depressziós esetekről beszélnek. Ez ellen tenni kell valamit, ez a valami pedig könnyen lehet a kertészkedés, én legalábbis kertészként ezt a foglalatosságot tudom ajánlani. Akinek van kertje, mostanra már bizonyára elkezdett tenni-venni birtokán, a hideg ellenére már egyes zöldségek, dísznövények ültetését is el lehetett végezni, de én most a balkonkertészkedésről kívánnék szólni, hisz a városokban a kert ritka kincs, ami általában nincs, de a szabad levegőn történő növénygondozás nem lehetetlen. Így most a balkonkertészet legelső, alaplépéseit veszem sorra, hátha minél többen kedvet kapnak hozzá.

garden tranquility balcony-garden.jpg

A balkonkertészkedésről szóló írások általában úgy kezdődnek, hogy ezt és azt ültessünk, így vagy úgy öntözzük, tehát magáról a növénygondozásról beszélnek. Ezek azonban nem a kezdeti lépések, hanem már a konkrét munkafolyamatok, aki még soha nem vágott bele ebbe a tevékenységbe, annak az alapoktól kell kezdenie. Ezeket vesszük át most.

AnetteBalcony-610x290.jpg

Ilyesmi a cél: élhető, színes, dekoratív balkon

Mekkora balkon szükséges a növénytermesztéshez, gondozáshoz? Alsó határ tulajdonképpen nincs, még a csupán kilépő, ún. franciaerkély is alkalmas arra, hogy a korlátra erősítsünk egy hosszúkás virágládát, így a pár négyzetméterestől a hatalmas, szobaméretű balkonokig bárhol próbálkozhatunk. Sokkal fontosabb azonban, hogy a rendelkezésre álló helyet optimálisan, átgondoltan használjuk ki. Mielőtt bármi konkrét lépést tennénk vizsgáljuk meg erkélyünket abból a szempontból, hogy mi van ott, mi fér még el ott, és mennyi hely marad, ha növényeket telepítünk oda. Idézzük fel, hogy mire használjuk általában ezt a területet. Ha sokat ülünk (kávézunk, olvasunk, beszélgetünk, stb.) kint, akkor ne tervezzünk nagy ültetvényt, mert idővel csak bosszúságot okoz, hogy a flóra kiszorít minket. Ne csak a kihelyezett ládák méretével kalkuláljunk, hanem azzal is, hogy a bennük növekedő növények felfele és oldalra is terjeszkedni fognak. Ha az erkély aktív használatban van, inkább a dísznövényekre, egynyáriakra koncentráljunk, és ne erőltessük a veteményest. Amennyiben az erkély eddig kihasználatlan, holt terület volt, akkor jöhetnek a zöldségek, fűszernövények, amik ráadásul gyakran kicsalnak majd minket az eddig nem használt részre. Sokan tartják jó ötletnek a fal csúfságát eltakaró futónövényeket, ezekkel azonban óvatosan bánjunk, gyorsan és agresszívan terjeszkednek, nem állnak meg az erkély szélénél, és rendszerint ellepik őket a rovarok.

balcony-garden-23.jpg

Szépnek szép, de enyhe túlzás. Hová fér itt el egy ember?

Ko03VaZaFg7883rd2zd7K4hSo1_500.jpg

Nem praktikus elrendezés, a hátsó sorokhoz nehéz hozzáférni

Mikor elhatároztuk, hogy belevágunk a dologba, elsőként mérjük fel az adottságokat. Olyan alapvető körülményekre kell gondolni, mint a napsütötte órák száma, az árnyékosság, a szélvédettség, a huzatosság. Növényválasztáskor ezeket szigorúan vegyük figyelembe. Hiába rajongunk a rózsákért, ne neveljük őket félárnyékos balkonon, mert a siker el fog maradni. Magas, törékeny növényeket ne válasszunk huzatos, szélcsatornában álló, vagy nyitott erkélyre, mert megsérülhetnek, eltörhetnek, és így tovább. Tudatosítsuk magunkban, hogy ilyenkor nem a mi ízlésünk a döntő, hanem a balkon körülményei határozzák meg a lehetőségeket. Gyakori probléma, hogy túlbecsüljük a napsütéses órák számát, mert az erkélyes szobát világosnak ítéljük, ugyanakkor kint az erkélyen, például az oldalsó falaknak, vagy a nem üvegből készült frontrésznek köszönhetően jóval kevesebb közvetlen fény éri az ott elhelyezett növényeket. Köztes megoldást jelenthet, ha magasított ültetőládát használunk, vagy egyes példányokat a korlátra erősített ládákban helyezünk el. Utóbbiak esetében legyen mindig masszív, erős a rögzítés, hogy egy széllökés, vagy viher ne verhesse le őket (nem csupán a növények, hanem a lent tartózkodók biztonsága miatt).

bdg0eu7s_rect540.jpg

Ha széltében kevés a hely, lehet függőlegesen terjeszkedni

A következő lépés annak eldöntése, hogy mennyit tudunk/kívánunk foglalkozni városi kiskertünkkel. Gyakori, téves elképzelés, hogy léteznek gondozást nem igénylő, bolondbiztos növények. Ez nem igaz, minden fajtának szüksége van néha foglalkozásra, például öntözésre, gazolásra, kártevőmentesítésre, tápoldatozásra, metszésre, vagy ritkításra. Olyan virág csak műanyagból készül, amit csak ki kell helyezni, és onnantól fogva problémamentesen díszlik. A balkonok alapnövényének számító muskátlit például gyakran kell öntözni, de kerülni kell a cserép alján felgyűlő pangóvizet, és folyamatosan el kell távolítani elszáradt leveleit, valamint időnként tápanyagutánpótlásról is gondoskodni kell, tehát hetente legalább három-négyszer meg kell látgatni. És a muskátli az igénytelenebb fajták közé tartozik. Az is fontos, hogy a balkonon nevelkedő virágok földje kisebb térfogatú, mint kerti társaiké, így hamarabb száradnak ki, tehát minden balkonnövény több vizet kíván, mint szabadföldi társaik. Hasonló a helyzet a balkonveteményessel. Aki zöldséget kíván nevelni erkélyén, számítson rá, hogy folyamatos ápolást kell nyújtania terményeinek, vagyis a magvetés, palántázás, és a betakarítás között biztos akad bőven teendő.

pallet2_rect540_rect540.jpg

Ügyes, dekoratív, helytakarékos ötlet

Ha már szóba került, kicsit bővebben kell értekezni a balkonveteményesről. Én magam is ajánlom ezt a termesztési formát sokszor, azonban rögzíteni kell pár alapvető tényt. A balkonon nevelt zöldségek biztosan nem fogják kiváltani a bolti vásárlást, még egy kisebb család, vagy egy pár esetében sem. A balkonos termesztés sokkal inkább produktív hobbi, érdekes és hasznos elfolglaltság, mintsem valódi háztáji gazdálkodás. Természetesen spórolni azért lehet vele, főleg akkor, ha olyan növényeket választunk, melyek kis helyen is hoznak akkora hozamot, ami a felhasználás mennyiségét számba véve már jelentősnek mondható. A fokhagyma, a csilipaprika, a koktélparadicsom, vagy épp a saláta jó választások lehetnek, a nagyra növő padlizsán, káposzta, tök pedig bosszúságot okozhatnak, és kevés termelhető belőlük apró erkélyen. 

untsfidp_rect540.jpg

Megkönnyítjük a dolgunkat, ha magasítjuk a veteményest, például így, egy asztalkával

Mikor már mindent átgondoltunk, akár vázlatos ültetési tervet is felskicceltünk, jöhetnek a konkrét teendők, anyagok, eszközök. A kezdő balkonkertésznek mindenképpen szüksége lesz a következőkre. A választott fajtáknak megfelelő méretű, mélységű ültetőláda, ami lehet cserép, fa, vagy műanyag edény, de léteznek praktikus önöntöző viráládák is, melyek ugyan drágábbak, de segítségükkel kevesebb öntözés is elegendő lesz. Kell ültetőközeg, ami lehet általános termő-, vagy virágföld, egyes növények esetében esetleg speciális keverék. Jó ötlet kókuszrosttal keverni a földet, ennek előnyeiről ITT olvashatnak. Szükség lesz pár kéziszerszámra, melyek persze kisebbek legyenek, mint a kertben használatosak. Az alapkészlet álljon egy ásóból (ültetőkanál), gereblyéból,  kézi kultivátorból, metszőollóból (ezt kiválthatja egy jó minőségű, éles kisolló, amit csak az erkélyen használunk), öntözőkannából és ha nem szeretnénk bepiszkolni kezünket, egy  vékonyabb kerti védőkesztyűt is szerezzünk be. Ezek után jöhetnek a vetőmagok, palánták, virágtövek, valamint ha szükséges, akkor a (mű)trágyák és tápoldatok.

aa615s1.jpg

Nem nagyok, nem rozsdásodnak, nem nehezek: a műanyag szerszámkészlet balkonra ideális

A balkonkertészkedés kezdeti lépései tehát összetettebbek, mint azt sokan elsőre gondolnánk, végeredményben azonban nem bonyolultak az előkészületek, és még a kezdőknek sem szükségesek széles szakmai ismeretek, de ne vágjunk a teendőkbe ad-hoc módon, bátran tájékozódjunk a tennivalókról az ismerősöktől, barátoktól, az interneten, fórumokban (ajánlom magamat!), és a gazdaboltokban, kertészetekben is mindig szívesen állnak a kérdező rendelkezésére. Én azt mondom, a kertészkedés végcélja nem is annyira a legszebb virág, vagy a legfinomabb zöldség, hanem a sikerélmény, a jó érzés, amit szépen cseperedő növényeink nyújtanak. Így kezdőknek a "kevesebb néha több" alapelv betartását ajánlom, vagyis a siker érdekében a kezdetben kevesebb, könnyen nevelhető növényt válasszanak, később pedig, ha minden rendben ment, jöhetnek a nagyobb kihívások.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr15203778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2013.04.06. 16:00:40

Ez nagyon jó kis összefoglaló! Én is agyalok mostanában balkonkertészeten.
Egyetlen kérdésem az, hogy nincs arra valami szabály, hogy mennyi növényt lehet tartani az erkélyen? Mintha most frissen lenne valami rendelet, amit azzal egy időben hoztak, hogy a lépcsőházban nem lehet növényt tartani. Vészhelyzet esetén akadályozza a menekülést/mentést.
Érdemes ennek utánanézni, mielőtt telekerteljük a balkont :)

Megyeri Szabolcs 2013.04.06. 16:03:13

@Fenimore: jó a felvetés, a folyosói növények (és egyén tárgyak) elhelyezésével, annak szabályaival többször foglalkoztam, de tudtommal azok nem vonatkoznak az erkélyekre. Mindenesetre utánanézek, és ha szükséges, kiegészítem a posztot. Kertbaráti üdvözlettel, Szabolcs

nowy 2013.04.06. 18:29:14

Kedves Szabolcs !
Én is most gondolkozom, hogy belevágok. Az erkélyem 1x2 méteres, déli fekvésű, eléggé szélvédett, derék magasságig üvegezett (régi,dróthálós üvegtáblák). Mit javasolnál, mit és mennyit ültessek ? Elsősorban fűszernövényekre, koktélparadicsomra, rukkolára gondoltam.
Köszönettel :
Nowy

magyar bucó 2013.04.06. 18:30:41

@Fenimore: "A társasházi közlekedőfolyosókat, lépcsőházakat különböző tárgyakkal leszűkíteni nem szabad"

Látsz te itt erkélyt?

Az erkély pont olyan magánterület, mint a hálószoba, semmi közük ahhoz, hogy mit ültetsz oda.

SarahConnor 2013.04.06. 20:38:03

@Megyeri Szabolcs: kösz, utánanézek.
@magyar bucó: jóvan, bakker, csak egy felvetés volt, futólag megemlítettem.

Bartush 2013.04.06. 20:42:41

Szerintem sincs ilyen szabály az erkélyre, de azt talán érdemes átgondolni, hogy nemcsak növényekről és balkonládákról, hanem földről is beszélünk, már pedig annak súlya van. Nem baj ha nem teszünk több hatalmas dézsát az erkélyre, mondjuk egy régebbi háznál lehet ebből gond.

Kedves Szabolcs!
Nem adna arra néhány instrukciót, hogy most ebben az időjárásban, mikor lenne alkalmas bele fogni a balkonon való kertészkedésbe? Nyilván még várok vele, a virágokat sem szoktam a fagyos éjszakák előtt elültetni, de idén szeretnénk a kislányunkkal néhány (koktél)paradicsomnövényt és tűzbabot, esetleg tépősalátát is ültetni, csak hogy ismerkedjen vele a gyerek (sajnos a nagyiknál ez már nem lehetséges). A magok már megvannak, föld, dézsák és balkonládák is, de mivel a palántát is mi nevelnénk, el kellene a segítség. Szeretnénk némi sikerélményt.
Köszönöm,
B.

hot-spot (törölt) 2013.04.06. 21:00:16

@Fenimore: Már megszüntették ezt a szabályt tudtommal.

hot-spot (törölt) 2013.04.06. 21:01:34

Na én egyszer próbáltam paradicsomot és folyton termő epret az erkélyen megtermelni,de az előbbin lett 2 db mogyorónyi zöld bigyó az utóbbiról meg folyt a tetű.

SarahConnor 2013.04.06. 21:48:14

@hot-spot: akkor volt ilyen? vagy a lépcsőházast szüntették meg?

Amúgy én termesztenék zöldséget, ilyesmit szívesen, csak nálam lezabálják a madarak. Nem tudom, mennyire egyedi az esetem, vagy mennyire általános ez a probléma, de én állandóan figyelve vagyok :) A kis piszkosok még a kinn hagyott hamutálat is kitúrják.

A legnagyobb visszatartó erő meg nálam amúgy az, hogy földszinti vagyok, és hiába vagyok berácsozva, lopják a virágom, ha van. Évekkel ezelőtt ezért szüntettem be a "virágzó" bizniszt. :)

Exemplary 2013.04.06. 23:29:51

Nagyon jó cikk, köszi!

AvgDvl 2013.04.07. 00:38:04

A XIII. kerületben most dobattak ki mindent a lakókkal, növényenként harmincezer vagy nemtudom büntetéssel fenyegetve.

Pflaume 2013.04.07. 05:17:40

Hol lehet olyan nagyobb méretű ládákat kapni, mint amilyenben a saláták vannak a képen?

nota_bene 2013.04.07. 08:00:03

@Pflaume: szerintem ezek borosládák. Nekem zöldségestől vannak kb. 20x30 cm-es epres ládáim. Pillanatnyilag ez elég, a benne lévő föld súlyát is elbírja. Agrofóliával béleltem ki, hogy a réseken ne potyogjon ki a föld.

Pflaume 2013.04.07. 08:42:10

@nota_bene: Agrofólia? Az meg mi fán terem?

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2013.04.07. 09:01:19

Jó cikk, érdekel a téma.
Fűszernövényeken, paradicsomon gondolkodtam, viszont csak kb délelőtt 11ig süti a nap az erkélyt, úgyhogy letettem a dologról. Lehet nem kellett volna.
Betenném a blogot rss-be, da csak a hozzászólásokét találtam meg. Tényleg nincs a bejegyzésnek rss-e, vagy csak én vagyok vak?

BHJ-962 2013.04.07. 09:24:57

Az miért van,hogy veszek a multinál gyönyörű egészséges fűszernövényeket(rozmaring,menta,bazsalikom,stb ),majd miután elkezdem használni,szép lassan elfogynak és új hajtást nem birok belőlük kicsikarni?
Mivel az erkélyen ilyenekkel szoktam a ládát telerakni,kifejezetten bosszant,hogy pár hét után dobhatom ki őket ! Természetesen locsolom,ápolom őket,a terasz déli , napos fekvésű,de nem jutok velük előre.Ha van valami trükk,ne tartsátok magatokban,osszátok meg a velem hasonló tudatlanokkal :-)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.04.07. 10:05:07

@BHJ-962: Homokot szereti, szerintem, meg a napot. Nálam ócska homokos talajon a bolti rozmaringok, menták, bazsalikomok és zsályák akkorák lettek, mint a kocsikerék.

Bartush 2013.04.07. 10:15:23

@AvgDvl: mármint mit dobattak ki a 13. kerületben, mert én is itt lakok, és senki nem dobatott ki semmit velünk. A lépcsőházban tartott növényekre gondolsz, vagy mire?

nota_bene 2013.04.07. 13:12:54

@Pflaume: boltban. :) a lényeg, hogy vastag, strapabíró fóliát használtam. A kertben az eperpalánták közé/alá használtuk.

nadivereb 2013.04.07. 18:18:01

@BHJ-962: Azokat a fűszernövényeket a lehető leghamarabb át kell ültetni. A termelők ugyanis olyan "földben" állítják elő ezeket, ami nagyon könnyű (egyszerűbb és olcsóbb a szálíításuk), viszont gyakorlatilag semmi tápanyagot nem tartalmaz. Persze attól is függ, milyen növényről van szó, illetve milyen erősen vannak lecsupaszítva az első nap. :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása