Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kell-e fizetni a konyhakertért? - Frissítve!

komment

Az elmúlt napokban riasztó híradások jelentek meg arról, hogy a földtörvény változása nyomán minden kiskertet be kell jelenteni, regisztrálni kell, emellé pedig hatezer forintos illetéket is le kell róni. A hír engem is felizgatott, hisz kertem nekem is van, kicsit hihetetlennek is tűnt azonban, hogy ezentúl minden zsebkendőnyi kiskert regisztráció-, és illetékköteles lesz, ezért az esős, unalmas hétvégi estéimet arra áldoztam, hogy alaposan utánajárjak a témának. Előzetesen elárulom, hogy a hír igaz, ugyanakkor sok orgánum hiányosan, esetenként hibásan interpretálta, ezért például a családi ház mögött udvarral, konyhakerttel, pár tő szőlővel rendelkezők számára jobbára nincs változás.

2dsc_0294_resize.jpgA családi házak kertjei 99%-ban nem termőföld besorolásúak

A dolog kiindulópontja az a száraz tény, miszerint az Országgyűlés decemberben módosította a földtörvényt, ennek értelmében minden mezőgazdasági földhasználatot - mérettől függetlenül - be kell jelenteni a földhivatalnak (míg korábbak csak az egy hektárt meghaladó területekre vonatkozott bejelentési kötelezettség). Több cikkben határidőként január 31.-ét jelölték meg, azonban ez téves információ, a bejelentés határideje március utolsó napja. Hogy még pontosabb legyek, a termőföldről szóló 1994. évi LV. tv. 2013. január 1-től hatályos módosítása alapján a földhasználati nyilvántartás kötelező tartalmi elemévé vált magánszemély földhasználók esetén a személyi azonosító szám (személyi szám), gazdálkodó szervezet esetén a statisztikai azonosító és a cégjegyzékszám. Mindehhez társult a hírek szerint a hatezer forintos illeték, mely valamelyest csúsztatás, ugyanis a hatezer Forint csak abban az esetben fizetendő, ha a bejelentéssel egyidőben a földhasználattal kapcsolatban egyéb változás is bejelentésre kerül. Ez azt jelenti, hogy az eddig is termőföldként nyilvántartott terület bejelentése ingyenes. Megjegyzem, hogy a hatezer forintos illeték nem új elem, ezt eddig is meg kellett fizetnie annak, aki valamilyen változást jelentett be. 

1303203958konyhakert_500.jpgA konyhakertek biztonságban vannak a regisztrációtól és illetéktől

Na de lássuk a fontosabb kérdést, kinek és mit kell bejelentenie, beleesnek-e a körbe a konyhakertek, kis vetemenyések, hátsó udvari gyümölcsösök? Egyértelműen nem. A bejelentési kötelezettség a termőföldekre vonatkozik, a külterületiekre eddig is érvényes volt, a mostani változás annyit tesz, hogy a belterületi termőföldek is regisztrálandók, függetlenül attól, hogy egy hektár alatti, vagy feletti méretűek. Leegyszerűsített módon mondva termőföld az, aminek aranykoronában kifejezett értéke van, hiszen a bejelentés elmulasztása esetén kiszabható bírság is az aranykorona értékhez kapcsolt (annak ezerszerese). Az ingatlan földhivatali lapján minden tulajdonos elolvashatja ingatlanának besorolását, és (ha van) aranykorona értékét, akié utóbbival nem rendelkezik, annak földje nem termőföld, ergo nem is kell semmit tennie. A belterületi, házakhoz tartozó földek jellemzően nem esnek a termőföld besorolása alá (ezek általában lakás, udvar, beépítetlen terület besorolásúak), tehát attól, hogy a kertben paradicsom, burgonya, almafa növekedik, még nem lesz termőföld besorolású. Ebben az esetben pedig sem bejelenteni, sem illetéket fizetni nem kell.

pápóckép.jpgA szántók tulajdonosainak nem új dolog a regisztráció

Felmerül a kérdés, hogy, mire jó az új szabályozás, ennek taglalásába nem mennék bele, főleg azért, mert jobbára csak találgatásokba tudnék bonyolódni, de nyilvánvalóan valamilyen kapcsolatban áll a nyáron elkészülő új földtörvénnyel, és a külföldiek termőföldhez jutásának szabályozásával. Végül összefoglalva: a változás és a bejelentési kötelezettség azokat érinti, akiknek tulajdonában eddig nem regisztrált termőföld van (például mert ingatlana egy hektár alatti, mely eddig nem volt bejelentésköteles, vagy belterületi termőföldje van, ami szintén nem volt eleddig regisztrációhoz kötött). Aki beleesik a bejelentési kötelezettség körébe, március 30.-ig teheti ezt meg a járási földhivataloknál. A bejelentést a Vidékfejlesztési Minisztérium űrlapján kell megtenni, mely innen letölthető. A bejelentés ingyenes, az illetéket csak akkor kell leróni, ha a termőföld használatában a regisztrációval egyidőben változást jelent be a tulajdonos. A bejelentés elmulasztása bírságot vonhat maga után, melyet adó formájában behajthatnak a hatóságok. Pótlás elmulasztása esetén a bírság újra kiróható.

A nem termőföld jellegű földterületek nem bejelentés-kötelezettek, így a konyhakertek, kiskertek, veteményesek tulajdonosainak nincs dolguk, csak abban az esetben, ha földjük termőföld besorolású, és aranykoronában kifejezett értékkel rendelkezik (aminek családi házak kertjének esetében vajmi kevés esélye van).

További hasznos linkek:

A termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény: ITT, a vonatkozó rész a 25/A§-tól a 25/G§-ig.

A bejelentési eljárás részletezése: ITT

Hivatalos tájékoztató: ITT

Letölthető adatlap: ITT

Képek: innen, innen, és innen

Frissítés: A poszt megírását követően, vélhetően a törvény értelmezéséből fakadó ellentmondások, a közfelháborodás, és a regisztrációs díj beszedése körüli anomáliák miatt a helyzet módosulni látszik. A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a 6000 forintos díjat nem kell megfizetni a belterületi földterületek regisztrációja után, sőt, úgy tűnik ezeket a területeket bejelenteni sem kell. A minisztérium közleménye ITT olvasható. A híradások szerint az eddig befizetett regisztrációs díjak visszatérítésre kerülnek azok számára, akikre a módosítás után a törvény nem vonatkozik, de az illetéket már megfizették. A témára vissza fogok térni, mikor  jogszabályok már véglegesen módosultak, illetve egyértelművé váltak. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a kommentelőknek a rengeteg hasznos véleményért, kiegészítésért!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr355060096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rexter 2013.02.04. 12:31:43

koszi. azert oromteli h mindenki teleszemetelte a facebookot ezzel a "tragikus" hirrel.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.02.04. 12:59:10

Nagy vagy, ki fizet ezért a meséért:)
Az oldalági, kihalálos alapon kapott sokszor pár négyzetméterekre ugyanúgy vonatkozik, beleértve a borsos büntetést is. Esetleg írhattál volna arról is, mit és mennyit jelent az ezerszeres aranykorona értékű büntetés az általad művelt földterület arányában Nincs benne a zsarolásban az elhalálozás környéki procedúra, stb. Üdv

Megyeri Szabolcs 2013.02.04. 13:28:48

@nomad: Kedves nomad! Nem tudom, mitől tűnik mesének a poszt, minden amit leírtam a vonatkozó jogszabályokon alapul, melyeket linkeltem is, tehát ha nekem nem hisz, kattintson, és Ön is olvashatja. Az aranykorona értékének magyarázatába nem mentem bele, mert a kiskertek tulajdonosait nem érinti a téma, így nem is teljesen releváns, de aki tájékozódni akar, könnyen megteheti. Az örökölt földterületekre is akkor vonatkozik a bejelentési kötelezettség, ha azok a meghatározott körbe esnek, az örökösök a hagyatéki eljárás során erről valószínűleg értesülnek. Ha az örökölt föld termőföld besorolású, és egy hektár feletti, vagy belterületi, akkor ugyan márciusig be kell jelenteni, de illetékmentesen. Egyéb helyzetben vagy nem kell bejelenteni, vagy már eddig is be volt jelentve mert külterületi, egy hektárnál nagyobb termőföldek esetén ez már régóta kötelező. A poszt azért született, hogy megnyugtassam azokat a kis-, és konyhakert tulajdonosokat, akik esetleg azt hihették az elmúlt napokban, hogy teendőjük, fizetnivalójuk van az új szabályozás miatt. A gazdálkodóknak az egész téma ismerős, hisz ők ezzel a bejelentési kötelezettséggel már biztos találkoztak. Kertbaráti üdvözlettel: Szabolcs.

KOVÁCS lÁSZLÓ 2013.02.04. 13:36:13

Kedves Megyeri Szabolcs,
érdeklődve olvastam tájékoztatóját, mivel én is érintett vagyok. Jan. 31-én be is mentem az illetékes földhivatalba, miután változást én nem jelentettem be, úgy gondoltam, hogy nem kell illetéket fizetnem. A hölgy azonban úgy tájékoztatott, hogy rám a "Földhivatal Portálon" olvasható tájékoztatás 2. pontja érvényes, annak ellenére, hogy az összes adatot a földhivatalban eddig is nyilvántartott adatbázisból írta ki, tehát semmilyen változást nem jelentettem be. Érdekelne a véleménye. Köszönettel: László

lyia (törölt) 2013.02.04. 13:52:22

Kedves Szabolcs!

Táékoztatása fontos területet érint, úgy vélem azonban, hogy némi pontosításra szorul. Az Ön által is hivatkozott linken takálható információk közül én kiemelném még azt is, hogy

" ... Ez a rendelkezés az 1 hektár alatti, jellemzően zártkerti földrészletek használóira is vonatkozik."

Eddig a zátkerti ingatlanok általában nem estek bejelentési kötelezettség alá, mert bár termőföldnek minősültek, többségükben 1 hektár (10.000 m2) alatti területűek, és - ugyancsak többnyire - olyanok művelték őket, akiknek az öszes - használt - földterülete nem haladta meg az egy hektárt, ezért nem tartoztak a bejelentésre kötelezett földhasználók közé.

Az valóban egy nagy kérdés, hogy mire lesz jó ez az adatbejelentés. Én a magam részéről egy teljesen elhibázott dolognak tartom a külföldiek földszerzésének teljes megakadályozását - a szabályozásnak a hasznosításra, és nem a tulajdonlásra kellene összpontosítania.

A blogbejegyzés azért is hasznos, mert ahogy a cégek éppen most lezárult kötelező adatbejelentéséről is sokan lemaradtak, erről a földhasználatiról is rengetegen fognak lemaradni, és bírságot kapni, hiába gondolják ugyanis a "miniszteriális emberek", hogy minden rendes magyar állampolgár a Magyar Közlönnyel kel és fekszik, ez korántsincs így. A legtöbben bizony a sajtóból értesülnek a jogszabályok változásáról, csakhogy mostanában olyan mennyiségben változik minden, hogy azzal még a sajtó sem bír, mert ha mindazt a sok marhaságot megírnák, ami a Magyar Közlönyben megjelenik, másra nem maradna hely.

Még egy:

Szerintem azok esetében, akiki eddig nem estek bejelentési kötelezettség alá, nem ingyenes a bejelentés!

Földtv.

25/D. § (1)126 Az első fokon kérelemre indult eljárásért – ha e törvény másként nem rendelkezik – 6 000 forint összegű díjat kell fizetni.

...
(3) Mentes az eljárás az igazgatási szolgáltatási díj- és illetékfizetési kötelezettség alól, ha a kérelem, illetve bejelentés kizárólag

a) az érintett földrészlet ingatlan-nyilvántartási adatai megváltozásának a földhasználati nyilvántartásba történő bejegyzésére vonatkozik, vagy

b) a 25/G. § (1) bekezdés szerinti azonosító adatközlési kötelezettség teljesítésén alapul,

és ezzel egyidejűleg a földhasználati bejelentésre vagy a már nyilvántartásba bejegyzett használatban bekövetkezett változás bejelentésére NEM kerül sor.

Ha tehát valaki most jelentkezik be földhasználóként, az ő esetében földhasználati bejelentésre sor kerül, amiért viszont fizetni kell.

Üdv.!

veto · http://erdokert.hu 2013.02.04. 13:54:44

Na végre. Köszi a hasznos infót! (Én is próbáltam keresgetni a hírrel kapcsolatban, de nem jártam sikerrel)

Megyeri Szabolcs 2013.02.04. 13:55:55

@KOVÁCS lÁSZLÓ: Kedves László, sajnos nem tudok érdemben hozzászólni az Önnel történtekhez, mert saját tapasztalatom nincs idevágó földhivatali ügyekben, és földhivatali ügymenetek sajátosságait sem ismerem. Mindenesetre azt javaslom, hogy forduljon írásbeli panasszal , vagy személyesen az illetékes földhivatalhoz, hogy kiderüljön, jogos volt-e az illeték beszedése. Üdvözlettel, Szabolcs.

Megyeri Szabolcs 2013.02.04. 14:08:40

@lyia: Kedves lyia! Köszönöm az értékes hozzászólást, sajnos a jog olyan területére tévedtünk, amelynek tökéletes kibogozásához alapos jogi ismeretek lennének szükségesek, mindenesetre én azt olvastam ki a paragrafusokból, hogy az adatközlési kötelezettség okán bejelentett használat illetékmentes. Ön ezt írja: "Ha tehát valaki most jelentkezik be földhasználóként, az ő esetében földhasználati bejelentésre sor kerül, amiért viszont fizetni kell." - ami korrekt következtetés, de azt hiszem ilyen esetben eddig is illetékkötelezettség állt fenn, tehát ez nem változás, a kiskertekre viszont nem vonatkozik. Kertbaráti üdvözlettel: Szabolcs

MACISAJT 2013.02.04. 14:23:37

"Az elmúlt napokban riasztó híradások jelentek meg arról, hogy a földtörvény változása nyomán minden kiskertet be kell jelenteni, regisztrálni kell, emellé pedig hatezer forintos illetéket is le kell róni. A hír engem is felizgatott,"

Ez is volt a céljuk.Mármint a híradások elkövetőinek.
Hogy minél több ember legyen felizgatott.
Aztán hogy ugyanúgy nem igaz a híradás,mint az oktatás, egészségügy, gazdaság stb. eseteiben..hát istenkém.
Majd "lesz mááásik".

chilii · http://chilii.blog.hu 2013.02.04. 14:55:54

Kedves Szabolcs! Az én értelmezésemben azoknak a termőföld tulajdonosoknak, akiket eddig az 1 ha-os korlátozás miatt nem érintett a regisztráció, de most újonnan kell regisztráltatni magukat (a terület mértékre vonatkozó korlátozás eltörlése miatt), azoknak meg kell fizetni a regisztráció igazgatási szolgáltatási díját.
Sajnos ebbe a körbe esik a legtöbb hobbi telekkel rendelkező kiskertész is, hiszen a termőföld fogalma a tv szerint: a)7 termőföld: az a földrészlet, amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartanak nyilván;
tehát a zártkerti ingatlannal rendelkezőknek fizetniük kell.

Üdv: chilii

IamTwo 2013.02.04. 16:57:09

Meg tudnátok mondani, hogy ki minősül földhasználónak? Nekem ugyan van a nevemen egy 1/2 zártkert, de még életemben nem is láttam.
Akkor én most közöljek adatot vagy sem?

hot-spot (törölt) 2013.02.04. 17:13:00

Mindenki kijelent,bejelent,feljelent,lejelent,átjelent,megjelent!

arg 2013.02.04. 17:54:59

Kedves Szabolcs,
a jogszabályi hátteret nem böngésztem, de a gyakorlatban tényleg kérik a 6000 Ft-os illetéket.

ANCS 2013.02.04. 18:18:25

Kedves Szabolcs!
Köszönöm az írását!Megnéztem már pár oldalt a témával kapcsolatban,de eddig ez volt a leghasznosabb. Még 1x köszönöm !Most pedig "belekuksizok" pár témába,amit a felsorolt címkék között érdekesnek találtam .
Minden jót! Anita

Megyeri Szabolcs 2013.02.04. 19:05:08

@ANCS: Köszönöm hozzászólását! Kertbaráti Üdv: Szabolcs

Megyeri Szabolcs 2013.02.04. 19:06:53

@IamTwo: Javaslom mindenképpen kérjen ki (vagy tekintsen bele, az díjtalan) egy tulajdoni lapba, és utána jöhet a következő lépés.

tóth lászló 2013.02.04. 20:08:52

zöldségtermesztésre használt kertet kell regisztrálni? 21 éve termelek eladásra kertben.

bohuš 2013.02.04. 20:20:55

A bejegyzési kötelezettség eldöntéséhez eszerint "Az ingatlan földhivatali lapján minden tulajdonos elolvashatja ingatlanának besorolását, és (ha van) aranykorona értékét, akié utóbbival nem rendelkezik, annak földje nem termőföld, ergo nem is kell semmit tennie."
Csak azt nem értem, hogy ha már a földhivatali lapon is rajta van, akkor kinek jelentek be és mit? Mert ezek szerint ez egy az állam által ismert információ.
De ez csak dödögés, ami nem a cikkírónak szól, köszönjük a cikket meg a linkelt dolgokat, ennek alapján sokkal könnyebb utána nézni a dolognak.

IamTwo 2013.02.04. 20:28:25

@bohuš: épp' a minap kaptam egy felszólítást, hogy nem tettem eleget a kommunális adó bevallásomnak. Mellékelték azt is, amit vissza kell kell küldenem. A visszaküldendő papíron _csak_ olyan adatot kellett feltüntetnem, amit már tud a hivatal, sőt mindegyik rajta volt a felszólító levélen is!
(ez kb 1 hetes élmény)

IamTwo 2013.02.04. 20:31:48

@Megyeri Szabolcs: Köszönöm. Én tudom, hogy zártkert, láttam már a tulajdoni lapját. De nem használom. Azt sem tudom, hol van :|

lyia (törölt) 2013.02.04. 20:34:02

@bohuš:

Az a helyzet, hogy a tulajdoni lapról csak az derül ki, hogy ki a tulajdonos, de az nem, hogy ki az adott föld használója.

Ha pl. haszonbérbe adod a földedet (szántó, gyep, legelő, zártkerti szőlő, gyümölcsös), akkor a haszonbérlőt terheli a bejelentési kötelezettség.

Ha haszonbérlőként (vagy más hasonló jogcímen) nem jelentkezik be senki, akkor a földhivatal majd úgy fogja értelmezni, hogy te magad használod a földedet, és, ha nem jelentkezel be a földhasználati nyilvántartásba, jól megbírságolnak.

Még egy:

A földhivatalok kétféle nyilvántartást vezetnek,ezeknek egymáshoz semmi közük (mármint informatikailag):

az egyik a tulajdoni lapok rendszere, ahol a földed alapadatait (művelési ág, terület, aranykorona), meg a tulajdonost látod, és a terheket (pl. jelzálogjog, haszonélvezeti vagy özvegyi jog);

a másik a földhasználati nyilvántartás, ahol azt lehet látni, hogy egy adott termőföldet ki használ.

De, hogy valami megnyugtatót mondjak:

ha egy városi vagy falusi családi pincéjében "marcsit" termelsz, nem kell bejelentkezned,

anélkül is megtalál a hatóság O)

lyia (törölt) 2013.02.04. 20:35:03

@Schindlеr Pistája: Ez most hogy' jön ide? Inkább műveld a kertedet!

lyia (törölt) 2013.02.04. 20:44:18

@tóth lászló:

ha termőföldön van a kerted, akkor igen.

termőföld: az a földrészlet, amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, erdő, fásított terület művelési ágban vagy halastóként tartanak nyilván.

ahol jogszabály zártkertre vonatkozó rendelkezést tartalmaz, ott a továbbiakban zártkerten a külterületi földet kell érteni

Megyeri Szabolcs 2013.02.04. 20:59:15

@IamTwo: Érdemes megkeresni, mert a tulajdon nem csak lehetőség hanem felelősség is. Pl. ha parlagfű lesz rajta, egészen biztosan megkeresik a tulajdonost, és ott hiába mondja az ember, hogy "azt sem tudom hol van". Ráadásul ha Ön nem használja, ki is tudja adni sikerrel, amiből van aki terményt profitál, Ön pedig vagy terményt vagy pénzbeli ellentételezést.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.04. 21:01:13

Ha a nemzetközi jogi irányelveket veszem figyelembe, akkor valószínű az emberek kiirtása Magyarországról a cél!

Az illeték megint csak egy adó az élelmiszer termelőkön!

A regisztráció, pedig nem jelent mást, mint egy tiltott adatbázist a magántulajdonodról! Valószínű hátrásnyosan akarnak majd a magántulajdon használatodban megkülönböztetni másoktól!

Habár az élelmiszer alapanyag termesztés a legalapvetőbb jog, így azt adóval sújtani sehol sem szokás, valószínű még nemzetközi jogba is ütközik!

Ma Magyarországon megvan adóztatva, hátrányba van hozva a nemzetközi szabályozáshoz képest!

Az elmúlt 20 évben a csatornadíj, a vízkészlet felhasználási díj, és számos rejtett adó rajta, mint az őstermelők adói, oda juttatták, hogy a géppark és az állattartó épületek mennyisége a huszadára csökkentek és azok is adóssággal terheltek!

Mivel a csökkenés általános, és ezek magántulajdonok voltak, az állam felelőssége a magántulajdon jogvesztésnél statisztikailag megállapítható! Tehát kártérítési kötelezettsége lenne! Szerintem lesz is...

Olyan drasztikus a helyzet, ha lesz egy év, amikor természeti csapás következtében megsemmisül a termények 40-55%-a... a jelenlegi adóssággal terhelt gépállomány kimegy az országból, onatstól a GDP közel 40%-a megszűnik... megismétlődik az 1936-os ukrán katasztrófa... milliók fognak éhenhalni...

Az állam kötelezetsége lenne a felvásárló piachoz féréshez való biztosítás, de nem üzemeltet raktárépületeket és árutőzsdéket sem! Még a kistételű szabad piaci feltételeket sem hajlandó teljesíteni!

Helyette a nemzetközi jogba ütköző szabályozást vezet be, tiltott adatbázisok készítését! 30 darab csirke tartásához, amíg az a vásárlóhoz kerül, kb. 12 állami engedélyre van szükség.. Ezt, állami terrornak hívják, és diktatúrának... az államnak, kötelessége lenne a termelést segítenie, nem pedig akadályoznia! Az akadályoztatási szándék egyértelmű! 1 embernek tudnia kell, az összes szabályozást... különben hülyébbnek lehet tekinteni, mint magát a termelőt, mert neki tudnia kell az összeset.... tehát nem értem, miért nem lehet 1 engedélyhez kötni az engedélyeztetési eljárást... jah .. 12 köztisztviselő állásába kerülne... ez van.. majd elmennek kapálni.. napszámban...

IamTwo 2013.02.04. 21:16:03

@Megyeri Szabolcs: kedves Szabolcs, köszönöm a tanácsot, azt hiszem, foglalkozom vele egy kicsit.

Bikfenc 2013.02.04. 22:00:41

@MACISAJT: Bocs, de én nagyon köszönöm a sajtó "riasztó híradásait", mert így majdnem két hónappal a lejárat előtt tudomásomra jutott, hogy van egy ilyen kötelezettségem.
Ha nem botlok bele a híradásba, biztosan fizethettem volna az aranykorona érték 1000 szeresét. (hogy ez mi és mennyi, azt nem tudom.)

kvadrillio 2013.02.04. 22:02:11

...HÁÁÁÁT.....NEMTOM MIT SZÓL EHHEZ A FÖLDANYA, HOGY MIT ÖSSZE-VISSZA BIZNISZELNEK A KÉRGÉN !!!!! :)

Bikfenc 2013.02.04. 22:02:19

@Bikfenc: És köszönet Szabolcsnak a korrekt tájékoztatásért!

adrfst 2013.02.04. 22:43:26

Vagyis 6000 Ft-ért jelentsd be, amit amúgy is tudnak rólad már vagy ötven éve.
Levelet nem küldenek, hogy öreg ezt most be kéne jelenteni, de a határidő utáni első nap felpörögnek majd a nyomdagépek, és kiküldik a föld értékének ezerszereséről szóló csekkeket minden indiótának, aki nem járatja a Magyar Közlönyt.

Egy sima levél nyilván nem elég, utazz 50 - 60 km-t, állj sorba egy fél napot, csengesd ki lóvét, és a végén boldogan mosolyoghatsz, hogy megúsztál egy jó kis büntit.
De ne örülj nagyon, valamibe úgyis belefutsz majd, átlagosan három havonta. Ez így van kitalálva.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2013.02.04. 23:09:18

@Con Storm: Először is nagyon köszönöm az összefoglalót, sokat segített.

Viszont nem bírok kiigazodni a szabályok között, mert szerintem ellentmondások vannak.

A Tv. hatálya kiterjed a termőföldre. Meghatározza, hogy mi a termőföld, nekem "kert" besorolású zártkertem van, 2,5 AK. Eddig ok.

Mit kell bejelenteni? Földhaszálatot. Definiálják? Nem. Vagy félig, mert a 11/B a közös tulajdonról megemlékezik. De ott csupa hülyeség van, amit én nem tudok magamra húzni (haszonbérlet, felesbérlet, stb. stb.)
_____________________________
Tehát nem vagyok földhasználó? (Tehát nem kell bejelentenem?)

Én egyedüli tulaj vagyok, két haszonélvezővel. 11.B(2)b szerint akkor nekik is bejelentési kötelezettségük keletkezik?
DE! A Ptk. a haszonélvezetről (ami ugye egyenlő birtoklás, használat, hasznok szedése) azt írja: 157. § (2) A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.
Akkor én tulajként üljek nyugodtan a babérokon, hogy majd haszonélvezőket vegzálják a büntetéssel, hisz engem ők tökre kiszorítottak a használatukkal? :D
Ugye nem?
No de akkor most töltsek ki 3 bejelentőt ugyanarra az ingatlanra?

És akkor a már korábban említett pénzügyi részről ne is beszéljünk, mert ugye eddig használatot nem jelentettem be, így ebben a tényben változás van, ezért kiszorulok a 25/D (3) adta mentességből?!?

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.02.04. 23:17:21

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:

Miért kell bármit is bejelenteni?!

Minden adat megvan az állami földnyilvántartásban!

Jah, kinek is kell bejelenteni?! Mennyibe kerül az egy hónapnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap?!

Ez csak egy jól megszervezett lopááááááás! Állami terror... tiltott adatbázis... átlátszó min a...

Dr. Földi László 2013.02.05. 01:27:52

Tisztelt Megyeri Szabolcs!
Önnek sok-sok kiskert tulajdonos, latens földhasználó mondhat köszönetet, amiért a minisztériumok, földhivatalok és nem utolsó sorban a sajtó hányaveti, pontatlan, néha szenzációhajhász tevékenységéből származó félreértéseket egyértelműen és közérthető módon tisztázta. Sajnálattal tapasztalhatjuk, hogy az Önéhez hasonló jóakaratú emberek közreműködése szükséges ahhoz, hogy az állampolgárokra rótt, amúgy ez esetben is körmönfont módon nyilvánosságra hozott kötelezettségek időben történő, mindenki számára érthetően fogalmazott nyilvánossá tételét sem a szakminisztérium, sem az irányításuk alá tartozó kormányhivatalok nem végezték el. Ennek az lett az eredménye, hogy számtalan interpretáció látott napvilágot (kell-e bejegyzési díjat fizetni, ha igen, akkor kinek, stb.) és az emberek beleszédülnek, hogy melyik hírnek, újságnak, blogbejegyzésnek higgyenek.
Számomra az Ön nyomozásának eredménye teljesen meggyőző, jogszabályhelyekkel alátámasztott, jogászként egyértelműen osztom az Ön véleményét. Két dolgot külön is kiemelek, az egyik, hogy vajon mi az oka ennek a nagy sietségnek és ennek a globalitásra törekvésnek? Én azt gondolom, hogy ez a törekvés az új földtörvény előkészítésével csak érintőlegesen van kapcsolatban, a külföldiek földhasználatának szabályozását nem a használat alatt álló földterületek pontos ismeretére, hanem inkább elvekre alapozzák. Ez a nyilvántartás - azt gondolom, hogy sokkal inkább fontosabb azok számára, akik szeretnék tudni, hogy hol és mekkora területek szerezhetők még meg a nagyobb földbirtokok további gyarapításához.
A második említésre okot adó magyar specialitás a bejegyzési díj ügye. Tekintettel arra, hogy a már nyilvántartott földhasználókat a díjfizetési kötelezettség nem érinti, az igazi vesztesek azok, akiket jogszabály kötelez arra, hogy új földhasználókként regisztráljanak a járási földhivataloknál. Mivel a földhivatali elsőfokú eljárás (alapelvként is) csak kérelemre indulhat, az a faramuci helyzet áll elő, hogy a földhasználó kéri a nyilvántartásba vételét, mégpedig nem jószántából, hanem mert jogszabály kötelezi erre. Mégis kérik tőle a 6.600,- Ft-os bejegyzési díjat- nézetem szerint méltánytalanul. Márpedig a földtörvény tavalyi módosítása folytán az 1 hektár alatti, aranykorona értékkel bíró kertek, gyümölcsösök, szőlők, stb, méretüktől függetlenül mind ide tartoznak. Ez a díjbevétel - bár csak egyszeri- mégis jelentős tétel a kormányhivatalok szegényes büdzséjében.

Bebes 2013.02.05. 03:30:02

@MACISAJT: Rexternek is szól.
Ti vagy funkcionális analfabéták, vagy "hívők" vagytok. Az az opció fel sem merül, hogy a pánik (szerintetek pánikkeltés) oka a jogszabály pontatlansága? Olvassátok már el az érintettek kérdéseit, amelyekre sem a hivatalok, sem a sajtó nem tud egyértelmű, megnyugtató választ adni. Ha akarom vemhes, ha akarom, nem vemhes.
Ha ti tudjátok, hogyan kell helyesen értelmezni, akkor miért nem segítetek a bizonytalanoknak?

zek11 2013.02.05. 06:04:59

Az új földtörvény tervezet miatt kell a regisztráció, ugyanis abban az szerepel, hogy földet bérbeadni csak egy állami szervezet engedélyével, lehet nygyon szigorú feltételek mellett (a bérbeadóra és a bérbevevőre is komoly előírások szerepelnek).

pé bérbeadni csak mezőgazdasági tevékenységet végző adhat és csak az árbevétele 30 %-áig.

bérbevevő csak mezőgazdasági végzettséggel rendelkező lehet, és a tevékenységi formától függően minimum és maximum földterületek is meg vannak határozva.

Éva Virágné Fejes 2013.02.05. 06:11:15

Kedves Szabolcs!
Tegnap este a híradóban hangzott el pár dolog. Ez nem teljesen egyezik a törvény szövegével.
Mi erről az Ön véleménye?

www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/195999
Regisztrálni kell a kiskerteket is - RTL Klub
www.rtlklub.hu
Akár kicsi, akár nagy, minden kiskertet regisztrálni kell a földhivataloknál. Va...Bővebben

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2013.02.05. 06:50:29

@Dr. Földi László: Tisztelt Földi Úr!

Ön szerint jogalanya-e valaki a törvénynek, aki csak szimplán tulajdonos, nem pedig haszonbérlő, felesbérlő, stb. stb.

Ön szerint jogalany-e a kert felett haszonélvezeti joggal rendelkező, semmilyen gazdasági tevékenységet nem végző magánszemély?

Lásd.: @▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:

HgGina 2013.02.05. 09:09:27

@lyia: kedves lyla, bár nem tartozik a kérdéshez szorosan a megjegyzésem, de a külföldiek földszerzésének akadályozása nem feltétlen rossz dolog. Bár itt csak történelmi adalék, hogy Erdély nagy része éppen úgy került román (nemzetiségű emberek) birtokába, hogy a XIX. század végétől egy román, állami tulajdonú bank kifejezetten arra adott kamatmentes kölcsönöket, hogy magyaroktól megvásárolhassák az eladó földterületeket. A nagyarányú román betelepülést éppen ez indította el. Nehogy pár évtized múlva valamilyen másik idegen nyelv legyen az oktatás alapja, ahogy az ma már helyenként sajnos tapasztalható!
Nyilván nem attól kell tartanunk, hogy majd francia borászok vagy angol marhalegeltetők, olasz paradicsomtermesztők, stb. milliói betelepülnek, de azért érdemes kicsit mélyebben, más történelmi helyzetek ismeretében támogatni vagy ellenezni ezt a helyzetet, kötelezettséget.

David Bowman 2013.02.05. 09:50:44

Nekem van kiskertem, de nem érdekel az egész. Gyanítom, hogy a málnát sem. Nem jelentek senkinek semmit, oszt megcsókolhatják a seggem.

sallang 2013.02.05. 10:39:53

Kedves Megyeri Szabolcs!
Kezdjük ott, hogy a témával kapcsolatosan eddig sajnos csak téves információk jelentek meg, és habár az Ön bejegyzése tartalmaz helytálló közléseket, még itt is van egy csomó fals információ ami nem állja meg a helyét, és félrevezetheti az olvasót! A legfontosabb kérdés ugye az, hogy kinek kell akkor most fizetni ezt a regisztrációs díjat? Ön az elején megnyugtatásként kijelenti, hogy a bejelentés ingyenes. Na, ez nem igaz, illetve a tisztánlátás érdekében leírom, hogy kétféle bejelentésre kötelezik az új földtörvény alapján a földhasználókat: az első esetben az eddig is bejelentett földhasználók, gazdálkodókat kötelezik egy azonosító adatközlési adatlap beadására, ami két fontos elemmel bővült a személyi azonosítóval és az állampolgárság bejelentésével (ehhez mellékelni kell egy lakcímkártyát is), ezzel az adatlappal pontosítják a földhasználati rendszerben már szereplő fölhasználok adatait. Ennek a bejelentési kötelezettségnek van meghatározva az időpontja március 31-ig, és ez a bejelentés, ami kényegében csak pontosítás, az ingyenes!
És akkor jön a (feketeleves) kisember kérdése:
A cikket átolvasva sok embert megnyugtathat, hogy a kiskert tulajdonosok nem érintettek a bejelentést illetően, na ez csak abban az esetben igaz, ha az ingatlanuk belterületi, azonban a települések általában úgy alakultak ki, hogy a kiskertek, pincék, szőlők a települések zártkertjébe esnek (ennek megbizonyosodására javaslom, hogy mindenki fáradjon be az illetékes földhivatalhoz, és győződjön meg erről! A tulajdoni lapokba való betekintés egyébként ingyenes), ezek a területek viszont termőföldnek minősülnek, és ezek az ingatlanok az új jogszabály értelmében -a terület nagyságától függetlenül- bejelentés kötelezettség alá kerültek. És szeretném kihangsúlyozni, hogy ezek a területek a cikkel ellentétben nem szerepeltek eleddig a földhasználási nyilvántartásban, hanem most kerülnek fel újként, és ez bizony DÍJKÖTELES!!! Ha, mondjuk a zártkerti kiskert, egy házastárs, vagy több családtag tulajdonában van, akkor a legrosszabb esetben, a jogszabály szerint külön-külön is be kéne jelenteni a földhasználatot, ennek értelmében külön 6000-6000 ft-ot be kéne fizetni azért, hogy megússzuk az esetles büntetést. Itt viszont ennek az elkerülésére lehetőségünk van, mégpedig úgy, hogy a családtagok írnak egy nyilatkozatot, arról, hogy XY a szívességi földhasználó, így a díjbefizetés csak egyszeres (6000 ft) lesz. Azonban az időpontok tévesen repkednek a hírekben. Ha valaki veszi a fáradtságot, és tüzetesen átnézi a jogszabályokat, azok a második esetre sehol sem térnek ki. Tehát ott tartunk, hogy bejelentési kötelezettsége van mindenkinek akinek zártkerti, vagy külterületi aranykoronával rendelkező ingatlana van, csak épp határidőt felejtettek megadni a törvényhozók. Ha az indulatokat még nem sikerült eléggé felkorbácsolnom, akkor még arra is kitérnék, hogy sok embernek vannak osztatlan külterületi ingatlanai, ami annyit jelent, hogy az ingatlan egy helyrajzi számmal, de több tulajdonossal rendelkezik, akik öröklés, részarány vagy egyéb úton jutottak a területhez. Ha ezeken a területeken nincs bejelentett földhasználó, ezáltal nem szerepel a földhivatal földhasználati rendszerében, ezt is pótolni kell, és az összes tulajdonossal (ez akár több tíz fő is lehet) meg kell egyeznünk a területi használatban. Ezután be kell fáradni az illetékes körzeti földhivatalba, ahol egy hiteles térképmásolatot kell igényelni (ennek díja jelen pillanatban 3000 Ft.), amin ceruzával, a megegyezett használat alapján bejelöljük az általunk használt területet, ( ha ketten vagyunk tulajdonosok, akkor laza csuklóval húzhatunk egy vonalat középre) és ezután kitöltjük a földhasználati bejelentési űrlapot, és ezzel együtt adjuk be a megrajzolt térképmásolatunkat. Ebben az esetben ugye már 9000.- Ft-unk, és rengeteg időnk bánja az új intézkedéseket.
Azt hiszem röviden így lehetne összefoglalni az új földtörvénnyel járó teendőnket, de még mielőtt bárki bármit csinálna, mindenki járjon utána, hogy az ingatlannal amivel rendelkezik, milyen besorolásba tartozik, ami a legfontosabb, az valóban az, hogy a földrészletünknek van-e meghatározott aranykoronája, ha van csak abban az esetben van bejelentési kötelezettségünk a fentiek szerint. Én személy szerint azt javasolnám, hogy egyelőre senki se kapkodja el a bejelentést, hiszen most elég nagy visszhangja lett a hírnek, valamint a MOSZ is feljelentést tett az alkotmánybíróságnál, úgyhogy kicsit még várjunk ezekkel a befizetésekkel, mert hangsúlyozom, hogy a március 31-ei időpont az nem az új bejelentésekre vonatkozik, és hátha kicsit átgondolják addig ezt az egészet!

Megyeri Szabolcs 2013.02.05. 11:28:04

@sallang: Kedves sallang, köszönöm a különösen értékes hozzászólását! Annyit tennék hozzá, hogy a posztban talán nem hangsúlyoztam eléggé, hogy a bejelentési kötelezettség azon kertekre nem vonatkozik, melyeket általánosságban kertként említünk, vagyis a családi házak mellett-mögött elterülő kisebb-nagyobb területekre. Ezek döntő többségükben nem termőföldként nyilvántartottak, így bejelenteni sem kell őket. Különböző híradások akarva-akaratlanul összemosták a termőföld-kiskert-konyhakert, zártkert stb. fogalmakat, így én elsősorban az említett, belterületi, házak melletti kertek, udvarok tulajdonosait szerettem volna megnyugtatni. Önnek teljesen igaza van abban, hogy egyéb esetekben fennáll a bejelentési kötelezettség, és alkalmasint az illetéket is le kell róni, bár érdekes jogi kérdés, hogy az adatközlési kötelezettség (melynek eleget téve az eljárás a törvény szerint ingyenes) hogyan egyeztethető össze azzal, hogy az újonnan bejelentéskötelessé vált területek tulajdonosainak papírforma szerint saját kérelmükre kell jelenteni a használatot (ami pedig illetékköteles). Gyanítom, hogy ez hosszadalmas jogi vita tárgya lesz, és végeredményben csak azt tudom javasolni, mint Ön is, hogy mindenki nézzen utána ingatlana besorolásának, emellett várjuk ki a kérdés rendeződését, mert változásra még biztosan számíthatunk. Kertbaráti üdvözlettel: Szabolcs

K.Lajos 2013.02.05. 15:13:39

a 2004. évi CXL. tv. ( közigazgatási hatósági eljárás) így fogalmaz:
36. § (2) bek: Az ügyfél azonosításához szükséges adatok kivételével az ügyféltől nem kérhető olyan adat igazolása, amely nyilvános, vagy amelyet valamely hatóság, bíróság vagy a Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogszabállyal rendszeresített nyilvántartásának tartalmaznia kell.
(földhivatali ide tartozik)
Akkor egyik törvény üti a másikat?
Vajon mire számíthatok, ha erre hivatkozok? Ha két törvény egymásnak ellentmond, a hatóság dönthet, melyiket veszi figyelembe?

Dr. Földi László 2013.02.05. 15:39:34

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
Igen, mind a tulajdonos (ok), mind az Ön által említettek (haszonbérlő, stb.) alanyai a bejelentési kötelezettségnek és a 6.000,- Ft-os szolgáltatási díjat meg kell fizetni.
Szintén igenlő választ kell adjak a haszonélvezeti jogosultra vonatkozó kérdésére is, a tv. a haszonélvezeti jogosultat kvázi tulajdonosként kezeli, úgy kell tekinteni, mintha a földhasználat közös tulajdonon alakult volna ki, így, mint vagyoni értékű joggal bíró ő is alanya a tv-nek.
Egyébként a sajtóban is megjelent 50 ezertől 900 ezer forintig történő büntetésnek nézetem szerint nincs jogalapja, mert a törvényalkotó magára a bejelentési kötelezettségre nem jelölt meg egzakt teljesítési határidőt, viszont az a földhasználó, aki a tv-ben meghatározott adataival nem egészíti ki 2013 március 31-éig a nyilvántartásban meglévő adatait, az aranykorona értékének ezerszeresére büntethető.

Bartók Klára 2013.02.05. 18:01:32

Hááát én egy erkéllyel is beérném.

őszintetudás 2013.02.05. 18:16:57

ne legyetek birkák! ne akarjatok megfelelni minden lenyulásnak!

ciconia 2013.02.05. 20:23:14

Az új fööldtörvény várhatóan csak a helyi őstermelőknek engedi majd eladni a földeket, az egésznek ez a célja.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2013.02.05. 20:26:15

@Dr. Földi László: Bocsánat, de én nem említettem haszonbérlőt. Épp azt mondom, hogy nincs rám vonatkoztatható felsorolt kategória. Tulajdonos vagyok, nem pedig "földhasználó". A haszonélvezőim sem földhasználók, mert egyikük sem:
11/B. § c)
- haszonbérlő,
- felesbérlő,
- részesművelő,
- szívességi földhasználó,
- haszonkölcsönző
- alhaszonkölcsönző
Hogy lenné(n)k így jogalany(ok)?

A másik, amivel nem tudom, mit kezdenének, ha nyilatkozom, hogy tulajdonosként kiszorultam a hasznok élvezéséből, így nem vagyok hajlandó sarcot fizetni...

@sallang: Érdekelne a véleményed az általam vázoltakról! (@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: )
Valamint nagyon érdekes @K.Lajos: felvetése is, de ott nyilván az igazolás szón csúszik el a dolog (vagy a személyi számon)...

Unknownsoldier 2013.02.05. 23:01:53

@sallang: 25/B. § (2) Aki termőföldet használ, köteles a használatot annak megkezdésétől számított harminc napon belül az ingatlanügyi hatósághoz nyilvántartásba vétel céljából - a Kormány e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletében meghatározott formanyomtatványon (a továbbiakban: bejelentési adatlap) - bejelenteni. Ha a használó nem a tulajdonos, illetve haszonélvezet fennállása esetén nem a haszonélvező, a bejelentési adatlapot a földhasználó mellett a tulajdonosnak, illetve a haszonélvezőnek is alá kell írnia.

Szerintem ez lesz a határidő a második esetre, nem? A tv. ezen paragrafusa jan. 01-től hatályos.

szecskone 2013.02.05. 23:13:00

Szép jó estét mindenkinek!
Hát azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy most már teljesen összezavarodtam!
A férjem családjának van külterületen lévő zártkerti ingatlana, mi csak teleknek hívjuk.
Több tulajdonos van. Egyik ugye anyós, övé a fele, a másik felét a két gyerek örökölte apukájuk után.
Na most úgy néz ki a dolog, hogy én elkezdtem kertészkedni, mi minden nap kijárunk a férjemmel, anyósom hétvégenként, a sógórnőm ő nem jár ki és nem használja.
Akkor most mindenkinek kéne fizetni? Vagy most mi van?
Ez undorító, és felháborító!
Holnap megnézem hogy van e aranykorona értéke. (Azt sem tudom mi az, és hogy mennyi az aranykorona értéke.)

psm 2013.02.06. 08:50:36

Kérdezze meg jogtanácsosát vagy ügyvédjét.

Szerintem nem csak az a probléma ebben az esetben (is), hogy ezek a bársonyszéklakók azt képzelik, hogy mindenki Magyar Közlönnyel kel és fekszik, hanem hogy azt képzelik, hogy amit leírnak, azt meg is lehet érteni. Ha már egyszer kitaláltak egy nehezen megmagyarázható kötelezettséget (pénzbeszedést), akkor legalább miért nem lehet egyszerűen megfogalmazni, hogy a hülye paraszt (én) is megérthesse! Azt hiszem, mi nem értjük őket, ők nem értenek bennünket.

Dr. Földi László 2013.02.06. 09:49:50

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
Rosszul idézett! Az Ön által hivatkozott jogszabályhely helyesen: 11. § (2) bek. C. pont! A fejezet címe pedig "A közös tulajdonban álló termőföldek használatának szabályai"
Ergo, ha nincs a föld hasznosításba adva (- haszonbérlő,
- felesbérlő,
- részesművelő,
- szívességi földhasználó,
- haszonkölcsönző
- alhaszonkölcsönző), akkor a tulajdonos a bejelentésre kötelezett. 25 B §. (2)Aki termőföldet használ, köteles a használatot annak megkezdésétől számított harminc napon belül az ingatlanügyi hatósághoz nyilvántartásba vétel céljából - a Kormány e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletében meghatározott formanyomtatványon (a továbbiakban: bejelentési adatlap) - bejelenteni. Ha a használó nem a tulajdonos, illetve haszonélvezet fennállása esetén nem a haszonélvező, a bejelentési adatlapot a földhasználó mellett a tulajdonosnak, illetve a haszonélvezőnek is alá kell írnia.

Sajnos magam is érintve vagyok 2400 m2 felsőörsi 10 aranykoronányi szőlővel, mégsem másra vagyok dühös, hanem a törvényalkotóra.

Apa a távolból (törölt) 2013.02.06. 09:53:26

Na, azt hiszem éppen ideje lenne az egész földkérdést az alapjaitól kezdve újra gondolni. Mert úgy rossz minden, ahogy van. Véleményem és hitem szerint:
1. a magyar föld minden magyar közös tulajdona és azon mindenkit egyenlő jogok illetnek meg.
2 a magyarok közösségének közös tulajdonát képező természeti értékek, így a föld sem adható idegen tulajdonba.
3. A termőföldnek nincs pénzben kifejezhető értéke, a termőföld nem adható, nem vehető, lévén a termőföld mindannyiunk közös tulajdona, ennél fogva csak használati jog szerezhető rá. Kivétel képezhető egy maghatározott mérték alatti, zártkerti művelési ágú termőterületre azzal az értelemszerű megkötéssel, hogy csak magyar tulajdonosa és használója lehet.
4. a közös tulajdon használati jog alapján sem birtokolható kizárólagosan olyan módon, hogy az közös tulajdonhoz való arányos hozzáférési jogában másokat korlátozzon.
5. Négyes pontból eredően: amíg van egyetlen honfitárs is, aki földet szeretne, hogy a családját eltartsa, etesse, az neki alanyi jogon jár, s kérésének helyszíne közelében abból a használatból (nem tulajdon!) lesz kiszakítva számára, ahol nagyobb területet művel valaki, mint amely a megélhetéséhez szükséges- mert alapelv, hogy mindenkinek joga van akkora földterület műveléséhez, amely a létfenntartásához szükséges.
6. azok a földterületek, melyekre nem kért senki alanyi jogon megítélhető mértékű művelési igényt, művelésbe adhatók olyanoknak, akik művelését vállalják, kérik.

Alapelv, hogy a termőföld a magyarok közös tulajdona, nem elidegeníthető, nem képviselhet anyagiakban kifejezhető értéket, nem adható-vehető, hanem igény szerint, alanyi jogon használható.
Na, csak leírtam a gondolataimat hirtelen, hogyan is néz ki egy közösség az én felfogásom szerint, legyen az család, település, vagy maga a nagybetűs Haza!
Tudom, hülye idealista ....

sallang 2013.02.06. 09:55:28

BREAKING NEWS: Az 1 ha alatti (földhasználók) telektulajdonosok úgy néz ki talán fellélegezhetnek: Úgy tűnik, hogy leállítják a földhasználati befizetéseket (A bejelentési kötelezettség valószínű megmarad, de innentől kezdve ingyenes lesz), és még arra is nagy esély van, hogy az eddigi befizetéseket visszafizeti a tulajdonosoknak az állam. Na, erre varrjatok gombot!

Dr. Földi László 2013.02.06. 09:57:06

@Dinos Aurus: Egyetértek! Ezért írtam ezen a felületen fínoman fogalmazva, hogy nem világos és nem közérthető a jogszabály, ezért az alanyok (állampolgárok) mélységes lenézése sejlik ki a dolgok mögül és a mindenképpeni kaszálási szándék, ha már mezőgazdasági témáról beszélgetünk.

Dr. Földi László 2013.02.06. 10:01:38

@Apa a távolból: Szép gondolatok ott a távolban! Nagy kár, (őszinte sajnálatomra!) hogy a magyar valóság teljesen az érem "hátlapján helyezkedik el"! De egyetértenék vele, ha például a gondolatait megismerhetné a felcsúti polgármesetr is!

Dr. Földi László 2013.02.06. 10:18:15

@IamTwo: A tulajdonos is földhasználó, ha nincs bérlője, haszonbérlője, stb. Ráadásul rád a közös tulajdonban lévő föld használatának a szabályai vonatkoznak,erre Sallang már írt jó ötleteket!

sallang 2013.02.06. 10:19:07

A földhasználók bejelentési kötelezettségeiről
2013. február 5. 19:15

A Vidékfejlesztési Minisztérium nem engedi, hogy többletterhet jelentsen a földhasználati bejelentési kötelezettség a gazdálkodóknak. A tárca felhívja a figyelmet, hogy minden földhasználónak be kell jelentenie a földhasználatát a földhivatalhoz. A földhasználati bejelentési kötelezettség a földhasználókat terheli. Ha a tulajdonos maga a földhasználó, akkor a földhasználati bejelentési kötelezettség a tulajdonosé. Közlemény.

Újdonság, hogy minden négyzetméter földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva. Kivétel az erdő művelés ágú terület használata, melyet az erdőgazdálkodói nyilvántartásba kell bejelenteni.

2012. december 31-ig a bejelentési kötelezettség csak az 1 hektár fölötti földhasználatra vonatkozott. Eddig sem mentesült a földhasználati bejelentési kötelezettség alól az, aki országosan 1 hektárnál nagyobb földterületet használt, függetlenül attól, hogy ez a használat hány darab földrészletet érintett.

A bejelentési kötelezettség kiterjesztésének célja: a földhasználati viszonyok teljes átláthatósága, országos ellenőrzése.

A Kormány tervezi, hogy a földhasználati bejelentés illeték-, és díjmentes lesz, az ezzel kapcsolatos törvénymódosításhoz szükséges előterjesztést soron kívül az Országgyűlés elé terjeszti.

A földhasználati bejelentéstől függetlenül 2013. március 30-ig a magánszemélyeknek a személyi azonosítót, (személyi számot) és az állampolgárságot, gazdálkodó szervezetnek a törzsszámot is be kell jelenteniük. Ezen azonosító adatok közlése jelenleg is díjmentes.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.02.06. 11:07:20

OFF: 2013-ban nincs valami értelmesebb formátum dokumentumok publikálására, mint a doc?

K.Lajos 2013.02.06. 13:59:17

@sallang: Nemes célok!
Csak a hozzá vezető út!
Miért kell a földhivataloknál nyilvántartott adatokból kiállított tulajdoni lapokon szereplő adatokat a földhivataloknál bejelenteni, amit természetesen a földhivatali nyilvántartásból ellenőriznek.
Ki az az őrült, aki egy már meglévő adatbázis adatait újra felviszi? Ilyen aligha van. Ezek után csak egyetlen értelme van a dolognak: pénzbeszedés. Leginkább a legszerencsétlenebbektől......... De legalább ne dolgoztatnának meg érte külön!

Józsika1986 2013.02.06. 14:01:08

Ez aztán szééép :S :(
Nincs elég galiba ebben az országban? még azt a minimális bőrt is lehúzzák az emberről ami véletlen foszlányokba megmaradt... :S
Egy szánalmasan,nevetséges..... :s

a sok ingyenélő bérét kéne csökkenteni és dolgoztatni!!!

nem az olyan "kis" embereket aki épp próbál talpraállni.... :s

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2013.02.06. 20:19:02

@Józsika1986: Gratulálok. Te, mint internetező, így az információkhoz széles körben hozzáférő állampolgár ugyanazt a demagóg dumát nyomod, mint a falusi 75 éves néni, akiktől ma egész nap ezt kellett hallgatnom. Ráadásul pont azon blogbejegyzés alatt kommentben, amit én linkeltem be a kételyeket eloszlatandó mai blogbejegyzésemben :)

gerygreyhound.tumblr.com/post/42421292749/fizetni-kell-a-kiskertekert-6000-forintot-4-ez-a

Józsika1986 2013.02.06. 20:30:48

@Gery Greyhound || (Két vonal = nem a barátotok):

értem én oké ,hogy nem jártam utána dolgoknak !
belátom ,de akkor lényegében megnyugodhat az ember?
Tehát akkor ahogy kiveszem az egész szöveget jobban értelmezve olyanokra vonatkozik akik pl "házhelyen/ken" folytatnak mezőgazdasági tevékenységet?

Erika99 2013.02.07. 12:20:32

@Dr. Földi László:
Tisztelt Földi László!
Érdekelne a véleménye, mert nem vagyok jogász, de szeretném tudni:
1.
356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 13. § (5)
A telekre vonatkozó adatokat a Földhivatal átvezeti, ha a tulajdonos és a terület mértéke nem változik.
2.
1994. évi LV. törvény a termőföldről 25/B. § (7)
A telek használatára vonatkozó adatoknál, ha a tulajdonos használta-használja, akkor 'a termőföld használójának a tulajdonost' kell tekinteni.
3.
356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 13. § (3)
Az adatokban bekövetkezett változásokat kell csak bejelenteni, azaz ezen felül ingyenesen a személyi számot meg az állampolgárságot. Eddig is én használtam a földet, hogy ezt feltüntetik a kis termőföldeknél is ezután, ez önmagában nem változás a használó adataira!

hivatkozások:

356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet
13. § (5)
A földhivatal a (3) bekezdés szerinti bejelentés hiányában a földhasználati nyilvántartásban hivatalból átvezeti a földrészletnek az 5. § (1) bekezdés c), g), h) és i) pontja szerinti adataiban bekövetkezett és az ingatlan-nyilvántartásban már átvezetett változásokat (a továbbiakban: adatváltozás), ha a földrészletnek az adatváltozást megelőzően bejegyzett földhasználója és az általa használt terület mértéke az adatváltozást követően nem változik.

356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet
13. § (3)
Az 5. § (1) bekezdés c)-j) pontja szerinti adatokban bekövetkezett változásokat a földhasználó - a Tft. 25/B. § (4a) bekezdésében meghatározott határidőn belül - köteles a változás-bejelentési adatlap vagy a változás-bejelentési adatlap és a hozzá csatolt szerződés benyújtásával bejelenteni a földhivatalnak.

356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet
5. § (1)
A földhasználati lap II. része - földrészletenként bontva - a használt földterületre vonatkozó következő adatokat tartalmazza:
c) a földrészlet helyrajzi száma,
d) a használat jogcíme,
e) a használat kezdetének és befejezésének időpontja, valamint időtartama,
f) a használt terület mértéke (hektárban, tízezred pontossággal),
g) a használt terület értéke aranykoronában (két tizedes pontossággal),
h) a használt művelési ág,
i) ha a földrészlet az ingatlan-nyilvántartás szerint alrészletekre bontott, a használt alrészletek jelei, művelési ágai, minőségi osztályai, valamint a használattal érintett terület nagysága (ha, m2) és aranykorona-értéke (AK),
j) annak megjelölése, hogy a földterület családi gazdasághoz tartozik, feltéve, hogy a földhasználati lap I. része a családi gazdálkodói minőséget tartalmazza, és a termőföld a családi gazdaság része.

1994. évi LV. törvény a termőföldről
III. Fejezet A TERMŐFÖLDEK HASZNÁLATA Földhasználati nyilvántartás
25/B. § (1)
Az ingatlanügyi hatóság az illetékességi területéhez tartozó termőföldekről, valamint a mező- vagy erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földek használatáról - ide nem értve az erdő művelési ágban nyilvántartott földrészleteket - a közhiteles ingatlan-nyilvántartás adataira épülő, de attól elkülönülő, önálló nyilvántartást vezet. A földhasználati nyilvántartás tartalmazza
a) a földrészlet ingatlan-nyilvántartási adatait;
b)
a földrészlet (alrészlet) vagy földrészletek magánszemély földhasználójának
ba) természetes személyazonosító adatait,
bb) lakcímét,
bc) állampolgárságát,
bd) a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény hatálya alá tartozó magánszemélyek esetében a személyi azonosítóját,
be) a családi gazdálkodó megjelölését és a családi gazdaság nyilvántartási számát, feltéve, hogy családi gazdálkodónak minősült
c)
a földrészlet (alrészlet) vagy földrészletek gazdálkodó szervezet földhasználójának
ca) megnevezését,
cb) székhelyét (telephelyét),
cc) a statisztikáról szóló törvény hatálya alá tartozó szervezet esetében a statisztikai azonosítóját,
cd) a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló törvény hatálya alá tartozó cég esetében a cégjegyzékszámot;

1994. évi LV. törvény a termőföldről
III. Fejezet A TERMŐFÖLDEK HASZNÁLATA Földhasználati nyilvántartás
25/B. § (4)
A földhasználó a bejelentéssel egyidejűleg köteles nyilatkozni arról, hogy termőföld használata a törvényben meghatározott korlátozásokat nem sérti.
(4a)
A földhasználó az (1) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott adataiban, valamint a használatban bekövetkezett - a Kormány e törvény felhatalmazása alapján kiadott rendeletében meghatározott - változásokat 30 napon belül köteles az ingatlanügyi hatósághoz bejelenteni az e bekezdésben megjelölt rendeletben meghatározott formanyomtatványon.

1994. évi LV. törvény a termőföldről
III. Fejezet A TERMŐFÖLDEK HASZNÁLATA Földhasználati nyilvántartás
25/B. § (7)
Ha a földhasználó személyére vonatkozó bejelentés nem érkezett, a termőföld használójának a tulajdonost, illetőleg haszonélvezet fennállása esetén a haszonélvezőt kell tekinteni.

Dr. Földi László 2013.02.07. 13:07:47

@Erika99: Bocsásson meg, de mit szeretne tudni? Felsorolt rengeteg jogszabályhelyet, amiből nem tudom meg, hogy mit szeretett volna kérdezni. Kérem, hogy pontosítsa a kérdést! Azonban jelzem, hogy ha az idézett összes jogszabállyal kapcsolatban külön-külön van kérdése, akkor az már erősen meghaladja a kommentelés során adható kimerítő válasz lehetőségét.

Erika99 2013.02.07. 13:51:27

A telekre vonatkozó adatokat a Földhivatal átvezeti, ha a tulajdonos és a terület mértéke nem változik a
356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 13. § (5) alapján?

2.
A telek használatára vonatkozó adatoknál, ha a tulajdonos használta-használja, akkor 'a termőföld használójának a tulajdonost' kell tekinteni és azt nem kell bejelenteni a1994. évi LV. törvény a termőföldről 25/B. § (7) alapján?

3.
Az adatokban bekövetkezett változásokat kell csak bejelenteni, azaz ezen felül ingyenesen a személyi számot meg az állampolgárságot a 356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet 13. § (3) alapján?
Eddig is én használtam a földet, hogy ezt feltüntetik a kis termőföldeknél is ezután, ez önmagában nem változás a használó adataira!

aVs 2013.02.07. 15:43:42

FYI:

A konyhakerteket nem, csak a zártkerteket kell regisztrálni március végéig. Fizetni pedig a tervek szerint senkinek nem kell az eljárásért, aki már fizetett, annak is visszatérítik a pénzt.

A sajtóhírekkel ellentétben a konyhakerteket nem kell regisztrálni a földhivataloknál március 31-ig, a szabályozás csupán a zártkertekre vonatkozik - mondta az InfoRádiónak Szabó Csaba földügyekért felelős miniszteri biztos. Kifejtette: a rendelkezés a gyümölcsösököt, szőlőterületeket érinti, a belterületen lévő házikertek más kategóriába tartoznak.

Szabó Csaba szerint a zárt kertek regisztrációjára a teljes körű földhasználati nyilvántartás miatt van szükség, ugyanis az új földforgalmi törvény igazán akkor tud működni, ha minden területre kiterjedő ismeretei lesznek az államnak.

Jelenleg valóban fizetni kell az eljárásért - akár 12 ezer forintot - a földhivataloknak, ám ezt a Vidékfejlesztési Minisztérium el akarja törölni - tette hozzá Szabó Csaba. Hangsúlyozta: az államnak van szüksége az adatbázisra, így nem logikus, hogy ezért fizessenek az emberek. Olyannyira, hogy visszamenőlegesen is visszakapják a pénzüket azok, akik esetleg már befizették azt. Ehhez a parlament döntése kell, amit reméljük, hogy gyorsan meg fog hozni - fejtette ki.

A konyhakert-tulajdonosokat tehát mindez nem érinti, az viszont igen, hogy a tárca tervei alapján a jövőben valahogy támogatnák azokat, akik megművelik háztáji kertjüket.
Sigmond Árpád

forrás: www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-544510

Titi 2013.02.07. 15:44:42

Kedves Szabolcs! Örököltem közel 20Ha területben kb. 0,5Ha területet. Már a szüleim se használták soha, nem is tudom, hol van pontosan. Szántó-legelő és van AK értéke. Soha nem fogom használni, mert 300km-re az ember nem megy kertészkedni. Minden bizonnyal eddig is használta valaki, de nem tudjuk ki.
Kérdésem az lenne, hogy kell-e regisztrálnom, vagy nem kell?
Egyébként közben ingyenes lett a regisztráció és akivel kifizettették, annak vissza kell kérnie.

Megyeri Szabolcs 2013.02.07. 15:53:46

@aVs: "A konyhakert-tulajdonosokat tehát mindez nem érinti, az viszont igen, hogy a tárca tervei alapján a jövőben valahogy támogatnák azokat, akik megművelik háztáji kertjüket."...Ez engem, és azt hiszem sokakat nagyon érdekelne! Kertbaráti Üdvözlettel: Szabolcs

Megyeri Szabolcs 2013.02.07. 15:58:11

@Titi: A 0.5 Ha területet biztosan el lehet adni, de mégy egyszer: a hatóságokat az olyan "érvek" minthogy: " Már a szüleim se használták soha, nem is tudom, hol van pontosan. Szántó-legelő és van AK értéke. Soha nem fogom használni, mert 300km-re az ember nem megy kertészkedni. Minden bizonnyal eddig is használta valaki, de nem tudjuk ki. " egyáltalán nem hatja meg! Tehát Önnek is csak azt tudom mondani, hogy a tulajdon nem csak lehetőség hanem felelősség is. Saját érdekében érdemes megkeresni a területet, és kibogozni a szálakat. Ha ilyesmivel nem tud/szeretne/nincs ideje foglalkozni, többeket már egy ezzel foglalkozó ügyvédhez irányítottam, ha gondolja szívesen segítek, akkor az e-mail címemre írjon. Kertbaráti Üdvözlettel: Szabolcs

aVs 2013.02.07. 16:03:07

@Megyeri Szabolcs:
Kedves Szabolcs tegnap óta követem a blogot, láttam mennyi mindenki tanácstalan, a blogtól függetlenül találtam egy "hasznos" linket, és megosztottam, hátha én is segítek vele...

;-)

szép napot

sellőlány_ 2013.02.18. 22:35:25

Kedves Szabolcs, külterületi, zártkerti ingatlannal rendelkezem, amit én a férjemmel együtt használok. Mivel "haszontalan" városi emberek vagyunk, a területen semmiféle termelés nem zajlik, max. fűnyírás és az elöregedett pár gyümölcsfa életben tartása ( az is kb. a helyiek bevonásával). A földhivatal tőlünk oda-vissza kb. 100 km (benzinben ez 7-8000 ezer Ft, autópálya matrica nélkül) plusz egy elpocsékolt munkanap. Az földterület értéke 3.59 AK, tehát a várható bírság, ha nem jelentjük be 3.590 Ft. Ön mit javasolna (és ezt most komolyan kérdezem) fárasszuk magunkat a regisztrálására vagy fizessünk bírságot? Köszönettel, Sellőlány

Megyeri Szabolcs 2013.02.19. 18:04:36

@sellőlány_: Kedves sellőlány, a kérdés megválaszolása most nehezebb, mint eddig, hiszen a friss, év eleji törvényt a minisztériumi ígéretek szerint hamarosan módosítani fogják. Amennyiben azonban földjük külterületi és termőföld besorolású (és ahogy írja, az) nagy valószínűséggel mindenképpen bejelentéskötelezett lesz. Ebben az esetben a bírság választása rossz ötlet, mert ezzel nem mentesülnek a bejelentés alól, sőt a bírság akár többször is kiróható, egész addig, míg a regisztráció meg nem történik. Azt javaslom, várjanak még pár hetet a jogalkotó törvénymódosítására, és ha a földjüket azután is be kell jelenteni, akkor inkább tegyék meg, mert a bírságok, felszólítások, kapcsolódó hivatali ügyintézések nagyobb bosszúságot fognak okozni, mint az egyszeri kiruccanás a hivatalba. Sajnos ennél biztatóbbat nem tudok mondani, figyeljék a híreket, és ha elkerülhetetlen a földhivatali bejelentés, inkább essenek túl rajta. Kertbaráti üdvözlettel, Szabolcs

sellőlány_ 2013.02.19. 23:30:31

Kedves Szabolcs, köszönöm a válaszát. Igen, én is úgy látom, érdemes lesz kivárni, hátha módosítanak a törvényjavaslaton, és csak akkor foglalkozni ezzel, ha tényleg elkerülhetetlen. Üdvözlettel, Sellőlány

Cserháti Péter 2013.02.21. 17:48:59

Üdvözlöm Szabolcs! Néhány " kivett, beépítetlen terület " tulajdonosaként, melyeken kertészkedem, felmerült bennem az a kérdése, hogy ezeket be kell-e jelenteni? Az ingatlannyilvántartásról szóló CXLI. törvény végrehajtásáról szóló 109/1999. (XII.29.) FVM rendelet 50.§. a. pontja értelmében ugyanis művelés alól kivett területként kell nyilvántartani a település belterületén az egy hektárt meg nem haladó beépített és beépítetlen földrészletet függetlenül attól, hogy azon mező - vagy erdőgazdasági művelést folytatnak. Azt gondolom ez a jogszabály rengeteg földterület művelési ágát változtatta meg, melyek korábban kertként, gyümölcsösként, szőlőként voltak nyilvántartva. A művelési ágra vonatkozó adatokat a tulajdoni lap I. része tartalmazza, amely az ügyfélkapun át a földhivatali szolgáltatások között ingyenes lekérdezhető ( havonta 20 ). Érdemes megnézni, főleg a jogszabályváltozást megelőzően tulajdonba került belterületi ingatlanok esetében. Olvasatomban ugyanis a kivett, beépítetlen területeket nem kell bejelenteni. Önnek mi a véleménye?

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2013.03.13. 19:37:39

Kedves Blogtársak!

Ma elballagtam a fődhivatalba, hogy megérdeklődjem, mi a teendője szerintük az egyszeri embernek, ha zártkertje akad.

Nos esetemben ki kell tölteni az ún. "Földhasználati bejelentési adatlap" nevű dokumentumot, mely letölthető a www.foldhivatal.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=23 oldalról.

Fizetni nem kell érte a kedves hölgy elmondása alapján, csupán jól leadni 30-áig. Azt is mondta a hölgy, hogy az nem jó, ha tulajdonosként simán kitöltöm, hogy én használom, amennyiben van haszonélvező. (Hogy miért, arra nem tért ki, nem is értem, miért ne lehetne hanyag a haszonélvezőm, aki szarik a fődre). További bonyodalom, hogy "szívességi földhasználó" csak egy mezővel szerepel a dokumentumon, így - amennyiben több haszonélvező van (és persze miért ne lenne) - a többes használóknak külön papíron is jó nyilatkozni.

A használat lejárati időpontja a földhivatali beadás dátuma legyen, a lejárat pedig az előző +20 év (pontosan)!

Ha van gazdasági épületünk is, ne felejtsük el feltüntetni, hogy zártkert + gazdasági épület!

Érdekes, hogy egy általam kicsit módosított bejelntőlap nem használható. Annyit csináltam, hogy 6-os betűméretre állítottam a gazdálkodós részeket, mert mi a ráknak pazaroljuk rá a papírt hatvan példányban, de ez hülyeség - úgy látszik.

A fentiekért felelősséget nem vállalok, a honlapi PDF változatot ellenőriztem, az majdnem teljesen egyezik a kezemben tartott (hivatalban kapott) bejelentőlappal.
--------------------------------------------------------------------------
Figylejünk, hogy ne változás-bejelentésit töltsünk, hanem sima bejelentésit!
--------------------------------------------------------------------------

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2013.03.21. 20:34:38

BREAKING NEWS

Nem kell már bejelenteni a zártkerteket a földhivatalos bácsi elmondása szerint.

Ez persze az után derült ki, hogy egy nagy halom papírral beállítottam...

Merci1313 2013.03.31. 00:34:11

Üdv!
Sajnos a kormány 03.04-én megint változtatott a "törvényen" és ezt el felejtették reklámozni-Én 03.29-én beszéltem a földhivatali illetékesekkel és közölték,hogy akinek osztatlan tulajdona van annak ki kell mérettetni és váz rajzott kell benyújtani,kb.:50000Ft-ból megússza,de cserébe a határidő 04.30.! Ja és a földhivatal honlapján új adatlap van már nem az ami itt fent az elején a cikkben megtalálható. Sokkal részletesebb. Aki nem így csinálta az majd kapni fogja a hiánypótlást. Ezt úgy elfelejtették említeni. Kíváncsi lennék hány ember járt pórul mint én és miből kap elő hirtelen erre ennyi pénzt? Én már inkább a 6000Ft-ott fizetném. Vagy ha megbírságolnak akkor nyugton hagynak? Na jó ez költői kérdés volt? Hozzá tenném,hogy az osztatlan tulajdon egyik tulaja hallani sem akar földmérőről. Most akkor miatta én is fizettek ?
Üdv

Merci1313 2013.03.31. 00:45:37

@Megyeri Szabolcs:
Üdvözlöm!
A segítségét kérném,mivel ön jártasabb a témában mint én. az ön cikkében a bejelentő lap honnan van? Azt kell kitölteni ha nekem egy 800nm2-es külterületi "szántom" van? Azon a lapon én találok olyat ahol aranykorona értéket be kellene írni pedig mindenki erről beszél. Sajnos a földhív. honlapján egy másik lapot találtam amin több adat kell és számomra sokkal hátrányosabb lenne. Ezért érdekelne,hogy az ön bejelentő lapját beküldhetem? Nem csalni szeretnék vagy ilyesmi csak az új lap bonyolult.
Köszönettel: Merci

Merci1313 2013.03.31. 00:45:37

@Megyeri Szabolcs:
Üdvözlöm!
A segítségét kérném,mivel ön jártasabb a témában mint én. az ön cikkében a bejelentő lap honnan van? Azt kell kitölteni ha nekem egy 800nm2-es külterületi "szántom" van? Azon a lapon én találok olyat ahol aranykorona értéket be kellene írni pedig mindenki erről beszél. Sajnos a földhív. honlapján egy másik lapot találtam amin több adat kell és számomra sokkal hátrányosabb lenne. Ezért érdekelne,hogy az ön bejelentő lapját beküldhetem? Nem csalni szeretnék vagy ilyesmi csak az új lap bonyolult.
Köszönettel: Merci

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása