Megyeri Szabolcs kertész blogja

Élő, vagy műanyag fát?

5 komment

A karácsonyfa választása körüli mizéria központi kérdése, hogy vágott fát, élő fenyőt, vagy műfenyőt válasszunk? A hagyományos vágott fáról már értekeztem a napokban, így most a másik két alternatíváról ejtenék szót, főleg, hogy olvasóim is kérdezték kommentekben, hogy az élő fenyőt hogyan kell tartani.

fenyo.jpgFaóvoda, belőlük dézsás fenyő lesz

Kezdjük a rövidebb témával, a műfenyővel. A jellemzően műanyagból készülő élettelen karácsonyfák előnye nyilvánvaló. Tartósak, sok éven keresztül csatasorba állíthatóak, és használatukkal megelőzzük a valódi fenyőkkel járó vesződségeket, nem kell minden decemberben válogatni, szállítani, söpörni a lehullott leveleket, a végén pedig a kidobásról gondoskodni. Többé-kevésbé környezetbarátok is, mert annak ellenére, hogy műanyagból készültek, sokéves használati ciklusukkal nem terhelik túlzottan a környezetet. Sajnos az többé-kevésbé illúzió, hogy minden műfenyő megment egy valódit, hisz ha valaki az előbbit választja, attól még az utóbbit is kivágják, de legalább elmondhatjuk magunkról, hogy mi tevőlegesen nem veszünk részt a fenyőpusztításban. Hátrányként jelentkezik természetesen, hogy a műfenyőnek nincs illata, nem olyan szép, mint egy igazi fenyő, és sokaknak egyszerűen hangulatromboló. Ár tekintetében a mesterséges fa széles skálán mozog, a hipermarketekben kínált darabok egyszerűek, olcsók, de egy valóban mutatós műfa roppant drága is lehet. Az igazán luxuskivitelű műfenyők beépített világítással is rendelkeznek, így izzósorról sem kell gondoskodni, ízlés kérdése, hogy vonzó-e az ilyesmi.

0970041107pr.jpgMűfenyő. Egyeseknek kiábrándító, másoknak praktikus, környezetbarát megoldás

A másik kardinális kérdés a karácsonyfa témakörben, hogy megéri-e dézsás fenyőt vásárolni? Csábító, hogy az élő fenyőt általában valamilyen akció keretében kínálják, például az ünnepek után visszaveszik a vételár egy részének visszatérítésével, ez tulajdonképpen a kölcsönzött fa, ami jó választás azoknak, akiknél nem jöhet szóba a kiültetés. Más esetekben a dézsás, földlabdás fenyőkhöz levásárolható kupont adnak a kertészetek. Az élő fa előnye, hogy (szerencsés esetben) maradandó kerti díszhez jutunk, kölcsönzés esetén pedig a műfenyőhöz hasonlóan kivonjuk magunkat az élő anyag pazarlásának vádja alól. Hátrányként jelentkezik, hogy az egyáltalán nem szobába való fenyő tartása gondoskodást igényel. Akár kölcsönözzük, akár kiültetésre szánjuk fánkat, az a legnagyobb kihívás, hogy életben tartsuk az ünnepek végeztéig.

Living_christmas_tree.jpgTalp helyett dézsa, nem nagy különbség a látványt illetően

20121208-foldlabdas-karacsonyfa-gyokeres-fenyofak-fakolcsonzes3.jpg

Földlabdás fák. Alaposan válogassunk!

Sajnos az átlagos szobai klíma mindenképp túl meleg, és páraszegény, ezért lakásban nem ajánlott huzamosabb ideig tartani a gyökeres fenyőt, legfeljebb pár napig, amíg ténylegesen ünnep van. Beltérben lehetőleg ne radiátor mellé állítsuk, ha pedig kényszerűen oda kerül, akkor lehetőség szerint a legközelebbi fűtőtestet kapcsoljuk ki. A növényt a szobai tartás során párásítani, spriccelni nem kell (hisz ideális esetben csak pár napról van szó), főleg ha még égősor is van rajta, a miértet nem kell taglalni. Az égősorral egyébként is óvatosan bánjunk, lehetőleg hagyjuk el az élő fáról, vagy inkább kisebb fényerejűt vásároljunk, mivel az égősor hőmérsékletkülönbséget alakíthat ki az ágakon, főleg a csúcson, ami a fát megzavarja a nyugalmi időszakban, és kiültetéskor megfagyhat, sérülhet. A napi rendszerességű öntözésről se feledkezzünk meg!
A nedves közeg megtartása érdekében a fenyő konténerének tetejére tegyünk mulcsot 8-10 cm vastagságban, ez is gátolja a kiszáradást, persze a megfelelő öntözés mellett. Ünnepi vendégünket karácsony után bármikor ki lehet ültetni fagymentes időszakban, vagy védett, de hűvös, napos helyen lehet tárolni a kiültetésig.

250.jpgEzüstfenyők, zsákban

Az élő fenyőfát dézsában, vagy földlabdásan lehet megvásárolni. Vásárlás előtt vegyünk figyelembe pár szempontot. Tartsuk észben, hogy nem a méret a lényeg, akkorát vegyünk, amekkora a dézsával együtt is elfér a lakásban, utólagos korrekcióra nem lesz lehetőségünk, hiszen ez nem kivágott fa, nem alakítható méretre. Általában egyszer, vagy kétszer iskolázott fenyőket lehet kapni, ezért célszerű jól megnézni a vásárolt növényt, alak, egészségi állapot szempontjából. A földlabdások minden esetben jutazsákban vannak, ez a későbbi ültetéskor is rajta maradhat a fenyőn, csak a száját nyissuk majd ki. Az életben maradás érdekében próbáljunk strapabíróbb fajtájút, korút (4-5 éves), és kezelhető méretűt (maximum 150-180 cm) választani. Ha az ágak barnásak, ritkásak, simításra pedig peregnek a levelek, keressünk tovább. A hálós fát is érdemes végigvizslatni, bár itt már nem látjuk az ágrendszert. A válogatás során nézzük meg a fa színét, ágrendszerét, ha konténeres, akkor a gyökérzetét is (ha kiemelve szétesik, akkor frissen konténerezett, nem gyökeresedett még be, kevesebbet fog kibírni). A növényeket hangsúlyozottan legfeljebb tíz napig lehet biztonságosan a lakásban tartani, és ebben már az ünnep előtti beltérbe állítás, hőmérséklethez szoktatás is benne van. Kereskedelmi forgalomban általában lucfenyőt, ezüstfenyőt, és nordmann fenyőt találunk a dézsásak között.

56577_1202305135_320x240.jpgKiültetés után

Vágott fa, műfenyő, dézsás fa - nincs egyértelmű válasz arra, hogy melyik a legjobb választás. Minden esetben az egyéni lehetőségek, igények és ízlés a döntő, azonban arra ügyeljünk, hogy az élő fa választásával felelősséget is vállalunk, ha hazavittük, gondoskodjunk is róla!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr814960326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyrségi Trolls (törölt) 2012.12.12. 11:05:04

Ne feledjük, hogy az erkélyen baltával faragás percei is kimaradnak, ha műfenyőt veszünk :)

2012.12.12. 15:43:51

@Nyrségi Trolls: nálunk egy bazi nagy konyhakés van erre rendszeresítve. Gány egy meló.

Bartush 2012.12.12. 18:09:52

Köszönöm a cikket, én voltam az egyik aki nagyon érdeklődött a dézsás fenyő iránt.
Egyébként mi egy kisebbet szeretnénk, mert hely van, és hűvösebb rész is a nappaliban, ahol el lesz, de mi nem tudjuk kiültetni később egy kertbe, hanem meghagynánk dézsában, és a következő karácsonykor megint betolnánk pár napra a szobába, aztán száműznénk a teraszra. Tehát több éven át "Ő" lenne a karácsonyfa, így nem kell egy nagy, elég egy kicsi, ami nőhet. Gondolom praktikus egy nagyobb dézsába telepíteni, hogy legyen helye a későbbiekben a gyökérzet növekedésének. Megvalósítható ez vagy sem?

Megyeri Szabolcs 2012.12.12. 21:46:08

@Bartush: Kedves Bartush!
Sajnos a dézsás fenyő tartása, olyan módon, ahogy Ön vázolta, nem a legjobb ötlet, ezek a növények nagyon kényesek a környezetükre, nem szeretik a bolygatást, mozgatást sem. Mindettől függetlenül természetesen meg lehet próbálni, esetleg egy alap fenyővel, például a közönséges luccal (Picea abies), vagy a kedvelt ezüstfenyővel (Picea pungens). A dézsa - ahogy Ön is felvetette - mindenképp egy nagyobb méretű legyen, ha tényleg ennél a megoldásnál maradnak, így a termesztőközeget fel lehet kicsit javítani a növény számára trágyával, ami lassan adja át a tápanyagot. Ha az edény kellőképpen nagy, akkor kevesebbszer kell átültetni a növényt, ami szintén javítja a túlélés esélyeit.
Lehet ugyan lassan növő fajtákat is választani, de általában ezek még kényesebbek, ilyenek a csüngő ágúak, és a színesek is.

Bartush 2012.12.14. 16:13:21

Kedves Szabolcs! Köszönöm a választ és a tanácsokat. Drága férjem nem tágít, itt bizony dézsás fa lesz vagy semmi, tehát dézsás karácsonyfa érkezik. Igyekszem életben tartani szerencsétlent. Remélem, a következő karácsonykor, egy hasonló cikkénél, mint lelkes olvasója írhatom, hogy bizony a mi fánk még mindig zöld és szép. Lehet drukkolni! Bartush

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása