Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kemény dió

komment

A mostani időszakban indul a dió szezonja, a piacokon, üzletekben már lehet vásárolni a friss termést. Sajnos azonban a hírek szerint jelentős áremelkedés várható diófronton, az idei fagyok, majd a később tomboló aszály hatással van/lesz az árakra, jelenleg a dióbél kilogrammja akár a 2700 Forintot is elérheti. A csonthéjas gyümölcs rajongóinak (beleértve magamat is), ez egyértelműen rossz hír, azonban egyben alkalmat is teremt arra, hogy kicsit közelebbről bemutassam a diót, hátha valaki kedvet kap egy csemete ültetéséhez, hogy idővel majd saját terméséből ropogtathasson.

Juglans regia.jpg

A diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozó dió (Juglans) nemzetség nem egy fajt jelöl, hanem egész pontosan huszonegyet. Amit mi diónak (diófának) hívunk, az a Juglans regia, vagyis a közönséges dió, ám megjegyzem, hogy a latin név sokkal hívebben tükrözi a növény tulajdonságait, ugyanis lefordítva királyi diót jelent. És valóban királyi, mert mind a fa, mind a termése sokoldalúan felhasználhatóak, szépek, ízletesek, hasznosak. Közép-Európától Kína délnyugati vidékéig honos, lombhullató, egylaki fa. Magassága átlagosan húsz méter, egyes példányok ennél nagyobbra is nőhetnek, élettartama pedig akár 150 év is lehet, de növekedése a maximális élettartam felének környékén megáll. Kedveli a meszes, humuszos, jó vízellátottságú talajokat, különösen jól érzi magát déli fekvésű lankákon. Magas, széles lombkoronája nagyobb alapterületű kertek díszítésére teszi alkalmassá szoliterként, de előszeretettel ültetik közterületre is. A magról ültetett fák 10-12 év múlva hozzák első termésüket, akinek ez túl hosszú idő, oltott csemetével próbálkozzon, ezek esetében már 3-4 év után elérkezhet az első szüret. Telepítésnél számba kell venni, hogy a diófa terebélyes gyökérzetet ereszt, ezért a többi fától nagyjából 10 méterre kell elhelyezni, és házfal, kerítés közelébe se ültessük, mert szó szerint a fejünkre nő, továbbá azzal is számolni kell, hogy a dió lombja alatt más növény nemigen él meg. A diót tavasszal tilos metszeni, a magas gyökérnyomás ilyenkor rothadást indíthat el, a metszés helyes ideje szeptember környékén van (tehát most még időszerű). A diót általában betegség és kártevőmentes faként említik, ami nem teljesen igaz. A legáltalánosabb betegségei a gnomóniás levél és gyümölcsfoltosság, sok helyen pedig a Xanthomonas-os baktériumos rothadás tarol, főleg nedvesebb nyár idején. A fák esztétikai értékét sajnos szinte a legtöbb helyen a nemezes gubacsatka rontja, ez tényleges kárt nem okoz a növénynek, "csak" a látványt rontja. Ezek miatt fontos a hullott lomb eltávolítása, és permetezés, az őszi lemosás (réztartalmú gombaölővel), kövektező évben pedig a vegetáció, virágzás alatt újabb lemosó permetezések. 

diofa.jpgGyakori vendég a kertekben

A dió termésének burkolata zöld, mikor ez megrepedezik, leválik, akkor érett meg. A csonthéjon belül ráncos, magas olajtartalmú belet találunk, melyet azt hiszem bővebben nem kell bemutatni. Az érett termést a legkönnyebben egy hosszú bottal verhetjük le, érdemes azonnal összeszedni, és a zöld burkot mielőbb leválasztani. A feltöretlen makk és a belőle kinyert bél arányát bélszázaléknak nevezzük, ez mutatja meg, hogy egy kilónyi termésből mekkora mennyiségű ehető termést tudunk kinyerni. A nálunk honos fajták bélszázaléka 30 és 50% között van. A hozzáférhető diófajták közül az Alsószentiváni 117, a Fertődi 1, a Milotai 10 és a Tiszacsécsi 83 a legígéretesebbek.

diofa_es_termese_4_1046804_6683.jpgBurok és a makk

1281953348_l.jpg

Termés az ágon. Ez már érett

A dió összességében rendkívüli fa, hangulatos és szemet gyönyörködtető, honossága miatt nálunk régóta kedvelt kerti lakó, kiváló köztéri dísz, faanyaga elsőrangú, termése pedig jelentős élelmiszeripari alapanyag. Ültetése tervezést és körülekintést, nevelése pedig odafigyelést kíván, ráadásul lassú fejlődése miatt türelmet is követel gazdájától. Aki viszont már ült nyári melegben diófa árnyéka alatt, vagy sütött bejglit a saját termésből, az nyilván fittyet hány a nehézségekre. Emberi generációkon átívelő élettartama pedig élő családi örökséggé teheti.

satu007.jpgFeldolgozás kézzel

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr14814027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

coronarythief 2012.10.03. 20:21:19

Emberi generációkon átívelő élettartama pedig élő családi örökséggé teheti.

kivéve amikor egyik éjjel szépen kivágják a norvégok.

2012.10.03. 20:59:07

@coronarythief: háhá, ez a norvég már csak ilyen favágó népsg:9
Egyébként pár hete a kollegám hozott be egy nagy szatyor diót, a felét én zabáltam fel, ha tudm, hogy ilyen drága, az egészet benyomtam volna:)

gam111 2012.10.03. 22:04:49

Én is csak ajánlani tudom, nincs jobb és "bióbb" az otthon sütött diós kalácsnál, rétesnél vagy beiglinél. Nálunk még mandulafa is van, csak sajnos az kiszorult a kertből és ezért minden kedves szomszéd élvezi a termését :)

CSÉ 2012.10.03. 22:23:31

Tetszett az írás. Nekünk is van otthon diófacsemeténk. Olyan fél méter körüli magas. A tavaszi fagyok után a középső rügye nem fejlődik, de három oldalhajtása igen.

Azt olvastam egy helyen, hogy emiatt nem tud majd szépen fejlődni a fa, ezért le kellene metszenem két ágát, hogy csak egy maradjon. Ebben van valakinek tapasztalata? Tényleg meg kell tenni és ha igen, pontosan hogyan?

Köszönöm.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.10.04. 02:58:59

Nagyon jól összeszedett, hasznos írás, köszönjük!

Pinka-Panka 2012.10.04. 06:48:43

Tetszett az írás, különösen, hogy megemlíti a család örökösévé válhat egy ilyen szép fa is, ezért is kellene a sok örökzöld helyett inkább dió, gyümölcsfát ültetni - gondolva az utánunk jövő generációra.
Olyan csodálatos az árnyékában ülni, hosszú forró nyári délutánokon, télen a megpihenő madarakat elnézegetni az ablakból, ahogy csemegéznek az aeteőből. Aki teheti ültessen fákat.
Nálunk egyet muszáj volt kivágni, életveszélyessé vált, nagyon hiányzik.
A másik fánkon elfagyott a rügy . dió nem lett az idén, de maradt tavalyról - ami nagy kincs lehet még.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.10.04. 07:11:33

Nekünk is teljesen elfagyott húsvétkor a diófa, már attól féltem, hogy kipusztul, de szerencsére kihajtott végül. Termése természetesen nincs, de nem bánom, fő, hogy él. Pár éve sajnos egyre súlyosabb gnomóniás fertőzésre lettünk figyelmesek, már augusztus közepén félig kopasz volt a fa, aztán hosszas küzdelem, és sok-sok permetezés után mostanra kezd javulni. Már hullik ugyan a levele, de lényegesen kisebb mértékben, mint eddig, a lombozat nagyja még most is a fán van.
Nem sokkal mellette elindult egy magonc is, lassan embermagasságú. Jó lenne még ennek az árnyékában is hűsölni...

Semper Fidelis 2012.10.04. 07:16:49

@vegyesfehér: Nekem "elkomposztálódott", igaz 5 évig rohasztottam, de végül összejött.

a rettegett drótos 2012.10.04. 08:03:34

az összehúzott lehullott lomb viszont nagyon jó talaj lehet a magoncoknak, 1-2 éve tucatszám voltak az avarban a megpattant magok és az arasznyi jövések

Zöldövezeti 2012.10.04. 08:12:11

Bizony egy szép diófa kincs. De kik azok a norvégok ?
Engem már a norvégozás miatt kitiltottak egy pár fórumból !!

nehogymárne 2012.10.04. 08:12:54

sokat segít a komposztálásban ha a falevelek összetörve, összeaprítva kerülnek a komposztba. nekem egy kínai levélporszívóm van, ami szépen megcsinálja ezt, és így nincs is a komposztálással semmi gond. az simán összegereblyézett levél nedvesen összetapad és nagyon sokáig ellenáll a bomlásnak.
mondjuk tény, hogy én is nagyon sokáig hagyom dolgozni a komposztot, de a diólevél nem okozott gondot.

kamasoft50 2012.10.04. 08:44:25

Már legalább 10 éve komposztálom a dió leveleit (is), semmi gond nincs vele! Amire még büszke vagyok, van piros diót termő fám is!

kobdia (törölt) 2012.10.04. 15:53:27

Családtagnál akadt régebben diófa, itt az ideje érdeklődnöm, meg van-e még a fa :) Én is szeretem a diót (de mostanában nem ettem), főleg magában enni imádom, sütikben már kevésbé.

ViktoriaF 2012.10.04. 18:57:44

Vannak olyan novenyek, amik allitolag megelnek a diofak alatt. Itt van egy lista a Virginia State Universityrol: pubs.ext.vt.edu/430/430-021/430-021.html; ha erdekel valakit, leforditom a tolerans novenyek listajat.

Kicsi Kacsa 2012.10.04. 19:27:11

@CSÉ: Nem vagyok szakember, nekem a facsemetémet a kutyám lehámozta, visszatapasztottam a kérgét, körbebástyáztam, hogy a kutya ne férjen hozzá. Oldalt hajtott egy halom ágat, a 2 legvastagabbat meghagytam, meg a hámozottat is, és így lett egy 3 törzsű fám. Nagyon jól néz ki, én a helyedben nem bántanám.

Tavasszal azt vettem észre, hogy a fa felső lombozata nem nyílt ki, csupaszon meredeznek az ágak. Alul viszont több oldalágat is növesztett a fa és dús lombozata is van terméssel.
Mi okozhatta ezt a kiszáradás-szerűséget?

Volner Peter (törölt) 2012.10.10. 14:26:03

A diólevél pont úgy alkalmas komposztálásra, mint bármelyik lombos növényé. Oda kell figyelni a szén-nitrogén arányra, nedvességre és a hőmérsékletre, s szépen lebomlik bármiféle káros hatás nélkül.
A friss levelek növekedésgátló hatóanyagai maradék nélkül átalakulnak a folyamat során.

beszóló 2012.10.10. 16:31:50

@ViktoriaF: légyszíves fordítsd le. Köszi.

ViktoriaF 2012.10.11. 19:30:31

beszolo, ha komolyan kered, leirom. Ha valaki az eredeti oldalt akarja megnezni, torolje ki a pontosvesszot a vegerol, ugy mukodik a link. Az oldalon a fekete dio (Juglans nigra) alatt megtermo novenyek vannak, nem a Juglans regia alatt (errol irt a kertesz). Mindkettonel van u.n. allelopatia jelensege, de a legtobb forras szerint a Juglans regia eseteben ez kisebb merteku. Ebbol feltetelezem, hogy ugyanazok a novenyek, amik a J nigra alatt megmaradnak, megmaradhatnak a J regia alatt is, de tapasztalatom nincs. A masik dolog, hogy a leveleket, agdarabokat lehullott termest ilyen esetben takaritani kell a diofa alol. A harmadik, hogy figyelembe kell venni a noveny feny es nedvessegigenyet is. A listaban a bokrok kozott nagyon sok az amerikaban elo noveny van felsorolva, ezek nem hiszem, hogy relevansak Mo-n, kiveve az amerikai tujakat. Hibiszkuszt es borbolyat, februari daphnet , fagyalt, judasfat, tatarlonc, amuri loncot, zergeboglart (Trollius), varazsdiot, hydrangeat, bodzakat szinten toleransnak irja. Majd visszajovok meg folytatom, ha kell.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása