Megyeri Szabolcs kertész blogja

Southfork ranch

komment

Kánikulai vasárnapon nem illendő komoly témákkal terhelni az olvasót, ezért egy rövid, hétvégi bejegyzés következik, középpontban a világ egyik leghíresebb birtokával, Southfork Ranch-csel. Ezt a birtokot talán senkinek nem kell bemutatni, a Dallas című sorozatról még az is hallott, akinek tévéje sincs, és mivel a napokban indult újra a szappanopera, vitathatatlanul van aktualitása a témának.

capt.cc07fe0b33894e7f96d2a6b535edf1bb.dallas_reunion_dn102-727457.jpg 

Kissé megkopott legendák, Jockey és a birtok

A Dallas 1978-tól 1991-ig volt műsoron, és a globális televíziózás egyik legsikeresebb sorozata volt, szereplői ikonokká váltak, a filmbéli család lakhelye pedig vitán felül a világ leghíresebb ranch-e lett. Magam is jól emlékszem, hogy tíz évesen a péntek meghatározó programja volt a texasi történések követése, már csak azért is, mert ez volt az első igazi nyugati sorozat, amely Magyarországot is meghódította, a mindig savanyú Szomszédok mellett felüdülés volt nézni a gazdag olajmágnások kalandjait. Ahogy az lenni szokott, a tévében látható méretek csalókák, a Ranch alapterülete mindössze kétszáz hold (200 acres, 0.81 km2), tehát valódi gazdálkodás sosem folyt ott, és marhacsordák sem legeltek Southforkban. Maga a ház sem akkora, mint hinnénk, átlagos helyi családi fészek, "mindössze" öt háló, és hét fürdőszoba található benne. A Ewing család otthona eredetileg Joe Duncan-é volt, a legendárium szerint a sorozat producerei helikopterről pillantották meg helyszínkeresés közben, és azonnal beleszerettek. Duncanék nem voltak oda az ötletért, hogy lakhelyük forgatás helyszínévé váljon, állítólag puskákkal fogadták a landoló filmeseket, de végül beadták a derekukat, amit aztán meg is bántak, mert a rajongók zaklatásai miatt négy évvel később kénytelenek voltak elköltözni onnan. 

Southfork nem csupán televízió-történeti jelentősége miatt maradandó, a híres ranch valódi divatot is teremtett, van aki, csak nevét kölcsönözte saját tanyájának, de akadtak, akik le is másolták a birtokot.

rom.jpg

Balra Southfork, Texas, jobbra Soutforkescu, Románia

BCF872E5-A75B-4B52-F4AF4268B4B15717.jpg 

Ami sosem volt: legelésző marhák

SouthForkRanch20.jpg

Itt sem mindig zöld a fű

South Fork Ranch.jpg

Madártávlatból

Érdekesség, hogy Southforkban csak a külső jeleneteket forgatták, ez Mrs. Duncan kikötése volt, és szintén a háziak ragaszkodtak ahhoz, hogy forgatás csak júniustól szeptemberig történhet, így a téli jeleneteket is a rekkenő texasi hőségben vették fel. 

20050325_2069.JPG 

A látogatóközpont bejárata

A birtok ma rendezvény-, és látógatóközpont, konferenciákra, esküvőkre, partikra vehető bérbe, és természetesen tömve van Dallas-relikviákkal, akinek van szerencséje arrafelé járni, és kedvelte a Ewingok történetét, semmiképp se hagyja ki a legendás ranch meglátogatását.

balcony-terrace-terrasse-balkon-swimming-pool-southfork-ranch-dallas-tv-series-serie-dallas-texas-tx-usa-dscn7584.jpg

Bobby kedvenc helye, a medence

Southfork pontos címe: 3700 Hogge Road, Parker, TX 75002, térképért katt IDE, programok, árak és fogalalás ITT.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr244593815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gastro, missing in action 2012.06.17. 20:33:32

Az kimaradt, hogy a ranch mostani tulajdonosa az agresszív MLM nyomulásáról híres Forever Life aloe verás szarságokat kínáló cég tulajdonosa, egy vén pöcs. Márcsak emiatt SEM látogatnám meg, ha arra járnék , nem szimpik :)

fotós p. 2012.06.17. 21:02:24

ja-ja forever living! sajnos az asszony elfogadott egy ilyen meghívásos termék bemutatót, én meg lojalitásból mentem vele! ott hencegett a termék képviselője, hogy megvette a cége, sőt már magyarországon is vettek kastélyt!

Ékszíj 2012.06.17. 23:27:25

az új sorozatot már évekkel ezelőtt el kellett volna kezdeni!

haggyadaszt 2012.06.18. 07:17:03

Említést érdemelt volna, hogy a zalai Csömödér falucska tava mellett is áll egy Southfork Ranch, ami az épület és a fehér kapu pontos mása. Tudtommal osztrák tulajdonosa van.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2012.06.18. 08:03:31

@haggyadaszt:
"...van aki, csak nevét kölcsönözte saját tanyájának..."
a kölcsönözte szó linkjén szerintem a Csömödéri van linkelve.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása