Megyeri Szabolcs kertész blogja

Garten panzer

18 komment

A kerti háziállatokat szinte mindenki szereti, ahol van egy kis füves birtok, jó eséllyel kutya, macska is akad. Itt azonban általában meg is áll a többség, pedig a kertben más állat is tartható, melyek nem igényelnek több törődést, mint egy eb, vagy cica. Konkrétan most a teknősért mondanék kortesbeszédet, nem a levegőbe beszélve, lévén, hogy nálam is lakik páncélos.

 2572467651_3fe16764f2.jpg

Természetesen nem arról van szó, hogy felelőtlenül buzdítanám kertulajdonos barátaimat a teknőstartásra, de érdmes pár szót ejteni erről a hüllőről, mint házi kedvencről. Aki valaki másra vágyik, mint a négylábú emlősök társasága, előbb-utóbb úgyis szembesül azzal, hogy a teknős tartása sem ördöngősség, és a lomha, jó kedélyű állat ugyanannyi örömet szerezhet gazdájának, mint csaholó, nyávogó társaik. Mint minden háziállat, a teknős is jókora felelősséggel jár, gondozni, etetni kell, igényei vannak, melyeket ki kell elégíteni. Nézzük hát, miként tarható páncélos hadosztály a birtokon.

 DSC00438.JPG

Saját példámból kiindulva a görög teknősről tennék említést, talán ez a fajta kevésbé ismert, mint az ékszerteknős, kit gyermekként biztosan sokan gondoztak. A görög teknős (Testudo hermanni) a szárazfölditeknős-félék családjába tartozó faj, egyedei kifejletten arasznyi méretűek (18-22 cm), élettartamuk pedig a 80 évet is elérheti, így számolni kell azzal, hogy beszerzésével hosszútávra szerzünk családtagot. Mint az sejthető, a görög teknős nem tud úszni, ezért nem alkalmas kerti tavak "díszítésére", ha ez a cél, akkor a jól bevált ékszerteknős a helyes választás, bár állatot dísznek tartani sosem szerencsés. A görög teknős nagyjából márciustól novemberig aktív, a köztes időben téli nyugovóra tér, ezekben a hónapokban alacsony hőmérsékletet (3-8 Celsius) és nyugodt körülményeket kell neki biztosítani. A tavaszi ébredés után aktívvá válik, étvágya megnő, és ilyenkor lehet kitelepíteni a kertbe. A szabadon tartott teknősnek nem ajánlatos teljes szabadságot biztosítani, kutya, macska kárt tehet benne (fiatal egyedekre a madarak is veszélyesek), érdemes a páncélosnak egy saját, bekerített kifutót biztosítani, melyben legyen búvóhely, ahol az állat meghúzódhat. A teknőctanyán alakítsunk ki árnyékos, és napsütéses helyet is, a menedéket pedig tanácsos hőszigetelni, a nagy melegek, vagy hűvösebb időszakok átvészelésére.

 DSC00440.JPG

Nagyon fontos, hogy a görög teknős növényevő, étrendjét figyelemmel kell összeállítani. Szereti a zöldséget, a gyümölcsöket, néhanapján pedig párolt zöldbabot és gabonaféléket is kínálhatunk neki. Ritkán, félévente egy-két alkalommal főtt tojást, túrót is az étlapra tehetünk, szeretni fogja. Természetesen vadon növő növényekkel is jóllakatható lassú barátunk, a pitypang, útifű, tyúkhur kiválóak a célra. Az étrendnek tartalmaznia kell kálciumpótló, vitamintartalmú kiegészítőket, szakboltokban segítenek ebben.

DSC00435.JPG 

Ha körültekintően járunk el, a görög teknős nem okoz több bonyodalmat, mint egy kutya, ráadásul a szomszédok sem fognak perlekedni a hangoskodás miatt. A megfelelő ápolásért cserébe egzotikus házikedvencünk lehet, aki színt vihet a kert olykor egyhangú univerzumába. 

Figyelem, a görög teknős tartásához CITES engedély szükséges, ezért ha tartása mellett döntünk, a megfelelő helyről, és engedéllyel vásároljunk példányt!

A görög teknős gondozásáról, az engedélyekről ITT és ITT tájékozódhatnak.

Képek: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr814590936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2012.06.16. 16:02:29

haveromnak volt ilyenje, Görögországból hozta, az út mellett találták. Jó fejvolt. Mármint a teknős. tényleg lassú.

doremimi 2012.06.16. 16:17:17

Nekem a kis páncélos éti csigák a kedvenceim......

Netuddki. 2012.06.16. 19:44:20

"A leglassabb háziállat"

Nem igaz, a spanyol csiga még ennél is lassabb...

Démonmac1 2012.06.16. 19:54:19

@kovi1970: A csiga nem tartozik a "háziállatok" közé:)
mert ilyen alapon az egysejtű is az lehetne..:)

PTerr 2012.06.16. 20:05:42

A leglassabb állat címe kérdéses. Ahogy megfigyeltem, a spanyolcsiga kifejezetten gyorsan tud teperni (legalább is amikor agyon akarom csapni, képes pillanatok alatt eltűnni), viszont saját tapasztalatból mondom, hogy egy bébi szegélyes teknős is kellően gyors tud lenni - főleg akkor, amikor a nálánál kb. tízszer magasabb fűben kell keresni, miután meglógott a karámjából. Ja, a teknősök szeretnek ásni is :-)

Intizar 2012.06.16. 20:14:25

@PTerr: Javaslom a tekenősbéka hátára rögzített zászlócskát. Úgysem szeret a hátán hemperegni.

PTerr 2012.06.16. 20:22:12

@Intizar: Gondoltam rá (illetve a teknős hátára rögzített transzponderre is). De aztán rájöttem, hogy a rendszeres fűnyírás mégiscsak nyerőbb.

suo tempore 2012.06.16. 21:32:53

@PTerr: nem csorbul ki tőle a fűnyíró kése?

suo tempore 2012.06.16. 21:34:21

(tudom, tudom, de nem bírtam ki) :D

Bélabáttya (törölt) 2012.06.16. 22:51:57

A puszta létezésen kívül csinál a teknős valamit? Gazdifelsmerés, apportírozás, hívásra odajövés, játék, ilyesmi bejátszik nála? Vagy csak baktat arra, amerre az eszébe jut?

dukeekud 2012.06.16. 23:05:51

"a görög teknős nem tud úszni"

Nem hinnem hogy olyan nagy melo lenne megtanitani ra.

Gond inkabb az, hogy egy gorog teknossel nem erdemes hosszutavra tervezni, ha vege valsagnak, ugyis vissza menek, majd hulyek lesznek pont itt maradni.

Ann1294 2012.06.16. 23:33:57

@Bélabáttya: Harap. Nyaron bejon a hazba es beleharap az ember labujjaba az asztal alatt. A macska farkaba is es a macska fel tole. Gyors es frankon tud jarolapon driftelni.

Honnan lehet engedelyt szerezni olyan peldanyhoz amit a nagyi kapott amikor kb. 10 eves volt? Nagyi mer elhunyt, a teknost ocsem (immar a harmadik generacio) gondozza...

HgGina 2012.06.17. 00:12:59

Egyszerűbb, ha a tejnős kap gazditartási engedélyt.

Bélabáttya (törölt) 2012.06.17. 02:00:16

@Ann1294: Höhö, megéri.
---
Házőrzővé kell nyilváníttatni. Vagy nem csinálni vele semmit. Ha meg rákérdeznek, vállat vonni, és közölni, hogy a fene tudja, honnan jött, most dobták be a kertbe.

Bélabáttya (törölt) 2012.06.17. 02:08:44

@Ann1294: Ismerős csajnak lett teknőse. Még olyan kisebb, félig vízben élő fajt, aminek elég volt bedobni egy marék guppit, levadászgatta a szaporulatot.
Na, a macskát baromira érdekelte, állandóan ott sündörgött a lónagy üvegedény környékén, pedig a végén már szinte szögesdróttal védték tőle a tekit.

Meg a tetején könyvekkel lesúlyozott fémhálóval. Macskakoma - jóféle, bőbeszédű thai cica - csak nem adta fel, és hetek munkájával mancsnyi lukat faragott a hálón, félretúrva a könyveket, és vlahogy kivára-csalta teki érkezését. Majd elégedetten kifalatozta a fejét, meg a nyaka húsát a páncélból, ameddig csak beért a mancsa.

A maradék guppit lehalászhatta büntiből.

hipokrita 2012.06.17. 06:47:56

Azért én annyit hozzátennék ehhez a "nem túl bonyolult tartani teknőst" kijelentéshez, hogy felnőtt fejjel igaz, de kisgyerekeknek semmiképpen sem ajánlom! Hiába aranyos, eléggé idegenkednek az emberektől, és emiatt egy gyerek hamar megunja. Továbbá sokaknak fogalma sincs (és nem is érdeklődnek) a helyes tartásmód iránt, így sok teknős alig pár év alatt elpusztul (holott amúgy egy kis megfázás állatorvosi segítséggel mondjuk semmiség.)
@Bélabáttya: egyébként igen, felismeri a gazdát és kizárólag akkor követel tőle, ha éhes, egyébként - ahogy itt írtam - nem szeret az emberrel játszani (vagy inkább azt nem szereti, ha az ember játszik vele)

Ann1294 2012.06.17. 10:31:00

@hipokrita: megneztem a fenti engedely linkeket. Azt is irjak a rozsaszin ujjakat kajanak nezi. Hat ezert harap nyaron amikor mezitlab papucsban vagyunk. A macska farkat nem ertem, nalunk a macskat kellett tole felteni ( azota macska elajandekozva).

Jatszani nem lehet vele de jon, szerintem is megismer. Lehet csak mert tudja jon a kaja es na adjad mar te nagy boszme. ;)

Bélabáttya (törölt) 2012.06.17. 11:52:20

Hát, nem kívántam meg a teknőstartás lehetőségét.
Úgy tűnik, egy jól kiválasztott, lapos kő is remekül helyettesítheti a kertben, arra rá lehet ülni, nem is harap, a többi funkciójában meg nagyjából ugyanaz.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása