Megyeri Szabolcs kertész blogja

Balkonláda haladóknak

komment

Balkonkertészet következik, sokadszorra, de mit lehet tenni, a téma aktuális, és a városi gazdálkodóknak mindig lehet mutatni valami újat, érdekeset. Az erkélyeken termeszthető növényekről, az ültetés, palántázás fortélyairól, az öntözés mikéntjéről már esett szó, most következzen a tulajdonképpen legfontosabb dolog, ami nélkül nincs termelés, vagyis a balkonláda.

 

Balkonláda lustáknak

A balkonláda lehet egyszerű hosszúkás virágláda, amiből a tavalyról maradt muskátlimaradványokat kilakoltatjuk, és átadjuk a helyet egy paradicsompalántának például. Vásárolhatunk új edényt is, kisebbet, nagyobbat, vagy például önöntöző ládát, ami a feledékeny panelgazdák helyett gondoskodik a megfelelő vízellátásról. Aki pedig igazán nem akar sokat bíbelődni, csak szeretne egy saját termesztésű salátát enni, közvetlenül a termőföld zsákjába is vethet, igaz ez a megoldás a betakarítással együtt a termő közeget is lenullázza, hacsak nem teszi át a gazda a földet egy ládába utána. De ha átteszi, akkor elsőre is áttehette volna, szóval a zsákos megoldás jellemzően egy szezont ér meg, ami igazából pazarlás, a földet tekintve.

 

Önöntöző láda feledékenyeknek

A ládák anyaga is sokféle lehet, a fém nem annyira ajánlott, nem is nagyon elterjedt, a műanyag annál inkább, a legjobb viszont a cserépből vagy a fából készült alkalmatosság. Amennyiben úgy döntünk, hogy a balkonkertészkedést nem csak szőrmentén kívánjuk végezni, megpróbálkozhatunk saját láda készítésével is, ennek több előnye van. Egyrészt a kreatív alkotómunka mindig öröm, így maga az elkészítés is kiváló szórakozás lehet, persze ebben az esetben férfikézre is szüksége lehet a gazdasszonyoknak. Másrészt egy sajátkezűleg barkácsolt ültetőláda a megfelelő méretben és módon elkészítve évekre, akár egy évtizedre is leveszi a vállunkról a vonatkozó gondokat, vagyis tartós megoldásról beszélünk, ráadásul a nagyobb méretű edényekben a földet is jóval ritkábban kell cserélni.

 

Furnér OSB-lap láda ezermestereknek

Ha tehát a teraszra, erkélyre egy nagyobb, több szezonon átívelő ültetőládát szeretnének, mindenképpen indítsák el az alábbi rövid videót, melyben kollegám, Bálint Károly kertépítő mutat be egy igen ízléses, praktikus, és tetszetős megoldást, melyet viszonylag egyszerűen, bárhol beszerezhető faanyagokból össze lehet állítani.

Férfitársaimnak jelzem, hogy a mozgóképanyag nyomokban csinos riporterhölgyet is tartalmaz!

 

Képek: innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr94569852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.06.07. 22:10:17

ember, tudod mi az a furnér? :) ez speciel nem az, hanem OSB lap

Medgar 2012.06.07. 22:22:26

@dark future:rakja ki mindkettőt fél évre az erkélyre, és megtudja ...

Megyeri Szabolcs 2012.06.07. 22:40:11

@dark future: Köszöntem, javítottam! Üdv, Szabolcs

kisa 2012.06.07. 22:42:16

@Medgar:
Amúgy tetszik, hogy az öt perces filmben 3 percig csak a pasit látjuk...
"Nem-e melegszik föl, nem-e perzseli meg..."
A geotextília vajon hol van? Annak a föld fölé kéne érnie, különben annyit ér, mint halottnak a puszi...

Amúgy az OSB nem igaszán jó erre, szerintem.
Ez a poszt most nem tetszett...

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.06.07. 23:10:46

@kisa: nem rossz az OSB: vízálló (pár évig legalábbis nem rohad szét még kezeletlenül sem, építkezéseknél ezért használják palánknak), nem vetemedik, nem reped (a keményfa lécanyagok hajlamosak rá), műgyantatartalma miatt a kártevők sem igazán kedvelik.

én egy lécvázra csavaroznám föl (úgy, hogy a lábakat felhozom kb. a föld szintjéig), mert úgy stabilabb, belülről folyékony bitumennel kezelném, kívülről meg kapna valami felületkezelést (mint a fényképen is).

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.06.07. 23:17:19

ill. még egy kiegészítés: az OSB éleit (főleg a vízszinteseket) érdemes valamilyen módon védeni (pl. lakkozni, keményolajjal telíteni, műgyantázni, lelécezni), mert ha megáll rajta a víz, onnét hajlamos megszívni magát. általában a sérült, durván fűrészelt éleknél kezd el porladni, szétválni, a lapja kevésbé kényes.

lavór 2012.06.08. 09:48:01

Látom, készül az ország a nagy élelmiszerválságra. Már egy talpalatnyi föld sincs, amit be lehetne vetni. :D

2012.06.08. 10:40:23

Szerintem az OSB-s kendácsolás fölösleges és drága macera. Paradicsomos-paprikás-zöldséges balkonládának eszményi a műanyag malteros kád: olcsó, nagy, bármi-álló, jó a teherbírása, ugyanott kapható, mint az OSB-lap. Aljára pár furat hogy ne rohadjon, alá valami minimális vízgyűjtő tálca vagy edény. Nem mellesleg az elkészítéshez nem kell annyi szerszám sem, mint az OSB-s varázslathoz. Ki is lehet dekorálni, hogy ne legyen olyan csúnya fekete.

para_noir 2012.06.08. 10:43:59

Szerintem ez az OSB-lapos láda bazi randa, mondjuk a videóban már nem is az van, hanem sima faanyagos cucc.

para_noir 2012.06.08. 10:45:44

@lavór: Hát próbálj vetni az ötkerben:)

lavór 2012.06.08. 11:40:29

@para_noir:

Ugorj át a nyóckerbe', ott már parcelláznak, veteményezhetsz. :) Még messze sincs.

kisa 2012.06.08. 22:17:35

@dark future: Tudom: nálam ebből van a kerítés. 3X átkenve lenolajjal, alja kátrányozva, teteje lakkozva, az egész xiladekorozva...
Ennyi macerát nem ér az egész, azért sokkal mutatósabb növényládákat lehet kapni.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása