Az eper jó, az eper szép, nem is ismerek olyat, aki ne szeretné. Mivel hamarosan eljön a (joviálisabb nevén) szamóca ideje, érdemes elővenni a témát, és kedvet csinálni ehhez a vidám, piros gyümölcshöz, ezért a mai óra anyaga az ismerkedés lesz, holnap pedig a szedd magad eperföldekről, és az azokhoz kapcsolódó gyakorlati tanácsokról olvashatnak. A mai írás Dénes Rita vendégposzter munkája, köszönet érte!
Mindenképpen az egyik legfotogénebb gyümölcs
Most, hogy belecsaptunk a tavasz húrjaiba, heteken belül itt az eper szezon ideje. Személy szerint én eper fanatikus vagyok, de azoknak, akik nem élnek a kis piros bűvöletében, a következő sorokban kiderül, hogy miért is rendkívül hasznos és egészséges az eper.
Vitaminok
Magas C-vitamin tartalommal rendelkezik (15 dkg friss eper elfogyasztása már fedezi napi C-vitamin-szükségletünket), valamint többféle vitamin is megtalálható benne: A-, E-, K- és B-vitamin (B1-, B2-, B6-vitamin).
Koktélként
Ásványi anyagok és nyomelemek
Ásványi anyagai közül kiemelném a káliumot és a vasat, amelyek a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezen kívül tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint nyomokban cinket és rezet. Megemlíteném még, hogy jelentősebb, mennyiségben található benne a bioszintetikus és egyéb átalakító folyamatok nélkülözhetetlen résztvevője, a folsav, emellett magas a rost-, a víz-, és az ásványianyag-tartalma is.
Mondtam, hogy fotogén
Szóval akkor miért is jó nekünk az eper?
Magas vitamin-, és ásványianyag tartalmának köszönhetően pozitív élettani hatásaival világelső: erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, mérsékli a magas vérnyomást és az érrendszeri panaszokat. Továbbá serkenti a májműködést, hatásos az ízületi betegségek megelőzésében és még sorolhatnám.
Süteményben
Antioxidánsok
Az eper tartalmazza az antocianin nevű vegyületet, ami nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyület. Jelentősége nem csak abban rejlik, hogy ez a vegyület okozza a feltűnő piros színt, hanem védi szervezetünket a károsodásoktól, segít megelőzni a sejtek rákos elváltozását.
Nem photoshop, eperlé, eperdobozban
Gyulladáscsökkentés
Igen kedvező eredményekkel szerepel a különböző gyulladásos betegséggel szembeni küzdelemben, azáltal, hogy az eperben található fenolok gátolják azoknak az enzimeknek a működését, amelyek felelősek a gyulladásos folyamatokért.
Az egészséges szem
Az Archives of Ophtalmology orvosi lapban a közelmúltban közzétettek egy tanulmányt, mely szerint ha naponta három vagy több alkalommal fogyasztunk epret (és más gyümölcsöket), akkor jelentősen csökkennek az esetleges szemproblémák.
Jó barátok a csokoládéval
Erős és egészséges csontok
Az eperben nagy százalékban megtalálható mangán, kálium-, K-vitamin és magnézium, ami nagyon fontos a csontok számára, segíti a megfelelő csontozat kialakítását és megtartását.
Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.