Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tanácsok zöldségeskert-tervezéshez Vol.1

1 komment

Ha unjuk már a víz ízű paradicsomot, és szeretnénk lédús és ízletes zöldségeket fogyasztani érdemes elgondolkodni azon, hogy a saját kertünkben is meg tudjuk ezeket termelni.

Első lépésként, mint már annyiszor említettem, készítsünk tervet! A mostani hóborította, fagyos időszak pont kapóra jön, mert a gyakorlati kertészkedés egyelőre lehetetlen. Elsőként gondoljuk végig, hogy a kert melyik része lenne veteményeskertünk kialakítására a legalkalmasabb, mennyi terület áll rendelkezésünkre, és mennyi területet vagyunk hajlandóak erre a nemes célra beáldozni. Fontos még azt is végiggondolni, hogy mennyi időt tudunk fordítani a veteményes karbantartására, és hogy megéri-e a belefeccölt idő azt, hogy házi, minőségi, érett és friss zöldséget ehetünk a vacsora mellé. Érdemes még átgondolni, hogy személy szerint mennyi zöldséget fogyasztunk el. A statisztikák szerint egy év alatt körülbelül 15-20 kg-ot paradicsomot fogyasztunk el. Véleményem szerint, ha már ennek a felét meg tudjuk termelni otthoni körülmények között (ehhez elég 3 tő), már az nagy előrelépés.


Miután úgy döntöttünk, hogy lelkesek vagyunk, van elég időnk és szeretnénk házi zöldségeket fogyasztani, érdemes belevágni az ágyás pontos kialakításának megtervezésébe. Az egyik legfontosabb szempont a megfelelő elhelyezés, mivel nem mindegy hova vetünk vagy ültetjük a saját illetve vásárolt palántáinkat. Az elsődleges szempont, hogy a terület minél hosszabb ideig legyen kitéve napsütésnek, emellett az éghajlati tényezőket és a talaj minőségét is figyelembe kell venni. A talaj minőségének megállapítása kissé nehézkes, hiszen kísérletezést igényel. Ki kell próbálnunk, hogy kertünkben milyen zöldségek maradnak meg a legjobban, melyek fejlődnek a legszebben és melyeknek van a legnagyobb terméshozama. Ennek vezetésére érdemes egy kis füzetet vagy egy Excel táblázatot rendszeresíteni.


Miután eldöntöttük, hogy a kert melyik részét alakítjuk át zöldségeskertté, át kell gondolnunk, hogy milyen zöldségféléket szeretnék termeszteni. Érdemes egyszerűen és könnyen kezelhető fajokkal kezdeni, mint például a paradicsom vagy a paprika. Miután kiválasztottuk, hogy miket szeretnénk termeszteni, fontos utánanézni ezek helyigényének is. A paradicsom körülbelül 30x60 cm-es területet igényel, míg a paprika 20x40 cm-es földdarabon is vígan elél. Majd ezután jön az ágyás kialakításának megtervezése. Ennél fontos szempont, hogy a fenntartási munkákat - öntözés, kapálás – minél könnyebben el tudjuk végezni, erre a legjobb megoldás, ha sorokba ültetjük a növényeket. Aki kicsit bátrabb, az akár sakktábla alakban is kialakíthatja a veteményest, mint a fűszerkertnél. Nem kell csak és kizárólag zöldségféléket ültetni a veteményesbe, ültethetünk különböző fűszernövényeket, mint például a bazsalikom és a menta, melyek termesztése egyszerű, így hamar sikerélményt könyvelhetünk el nevelésükben.


 

Képek: innen, innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr974129694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sandorne Reich 2017.10.26. 09:46:07

A tavasszal magról vetett levendula palántát ki lehet most októberben ültetni,vagy csak tavasszal? Köszönöm a válaszát.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása