Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kell-e nekem élő karácsonyfa?

1 komment

A karácsonyi készülődést törvényszerűen megnyitja az év utolsó hónapjának kezdete, de aki december elsejével még nem került karácsonyi hangulatba, azt is bizonyára elragadja az atmoszféra a Mikulás érkezésének napján, vagyis ma. Nincs is sok magyaráznivaló mindezen, ezek a hetek már kétségtelenül karácsonyi ünnepről szólnak, a karácsony egyik legfontosabb, vagy mondjuk úgy inkább, legjellemzőbb eleme, szimbóluma pedig a karácsonyfa. Ünnepi fenyőt már a hónap legelső napjaitól kezdve lehet venni, tegnap már több helyen is láttam árusokat, ám a vágott fenyőhöz még kicsit korán van, hiszen ezeknek a fáknak szűk három hetet kellene kibírniuk, mire elkezdhetik pályafutásukat a lakásban, ez pedig túl sok idő. Nem úgy a dézsás, élő fenyőnek, amit kis túlzással akár áprilisban is beszerezhetünk, hiszen az a lényege, hogy élő növény, így nincs időhöz kötve. Az elő karácsonyfa ötlete sok szempontból vonzó, számos gyakorlatias és érzelmi ok, és például zöld törekvésekkel teli gondolat társul hozzá, ám nem árt tisztában lenni az élő karácsonyi fenyő minden előnyével és hátrányával, hogy végül elégedettek lehessünk. A következőkben tehát a címbeli kérdés eldöntésében próbálok segíteni!

 wonderful-tabletop-christmas-trees-decorating-ideas-for-living-room-eclectic-design-ideas-with-wonderful-christmas-christmas-tree.jpg

Miért jobb az élő fa?

Hogy egyáltalán jobb-e az élő fenyő, mint a vágott, az nézőpont kérdése, a fa oldaláról nézve mindenképp, hiszen kis szerencsével és helyes gondozással túléli a karácsonyt. A mi szempontunkból a dézsás fenyő inkább plusz terhet és nem kevés kompromisszumot jelent, ám az élő fa vásárlásával tehetünk egy kicsit a környezetünkért, felelősséget vállalhatunk egy élő növényért. További előny, hogy dézsás fenyőt gyakran kölcsönözni is lehet, ami egy költséghatékony megoldás, más esetekben pedig az élő fa árának egy része kupon formájában levásárolható, ezt főleg a nagyobb hipermarketek szokták felajánlani. Az élő fának mindemellett megvan a saját varázsa, hiszen él, ráadásul akinek kertje van, ki is ültetheti fenyőjét az ünnep elmúltával, így tulajdonképpen egy csapásra lehet szert tenni egy új kerti növényre, és egy karácsonyfára.

Hátrányok és kompromisszumok

A dézsás karácsonyfának akadnak hátulütői is, hasznos ezekkel tisztában lenni. Az első fontos, és általában a kérdést el is döntő tény, hogy az élő fenyő egy hétig, de legfeljebb 10 napig maradhat a fűtött lakásban. Ennek oka egyszerű, ezek fenyőfélék nem szobanövények, pont ugyanúgy nem a szobába valók, mint egy diófa, egy tuja vagy egy homoktövis sövény. A száraz levegőjű, meleg beltéri klímán szenved a fenyő, hiszen nem ezekhez a körülményekhez van szokva, így az újév első napjaiban el kell hagyna a lakást. Ezért ahol tervben van január végéig megtartani a fát (például a gyerekek kevéért) ott inkább a vágott fa válik be. A dézsás fenyőt ráadásul erre a rövid időre sem lehet bárhol elhelyezni a lakáson belül, a fűtőtestektől távol, de az ablakokhoz közel kell neki helyet találni, ez sem könnyű mindenhol. Nem ajánlott rá égősort aggatni, vagy legalábbis azt hosszabb ideig működtetni (annak hőhatása miatt), öntözni kell, ráadásul a nagy fákhoz szokott családoknál csalódáskeltő lehet, hogy élő fenyőből nem lehet (és a súly miatt nem is ajánlott) igazán nagy példányt beszerezni, felállítani. A kölcsönzött fákat vissza kell vinni az újév elején, ez is problémás lehet, a helyben maradó darabokat pedig szakszerűen el kell helyezni. Mindennek tetejébe sajnos nincs garancia arra, hogy a fa a gondos ápolás, és a szabályok betartása ellenére életben marad, nem tudható ugyanis, hogy előzőleg milyen gondozásban részesült, egy legyengült, rosszul tartott fát akár két-három nap alatt kivégezhet a szobabelső.

fir-trees-1043530_960_720.jpg 

Akkor is kell! Hogyan gondozzam, hogy életben maradjon?

Élő karácsonyfát akár már december első napjaiban is lehet vásárolni, hiszen a vágott társaival ellentétben ez biztonságosan és állagromlás nélkül tárolható szentestéig, egyszerűen egy napos, fagymentes, lehetőleg szélvédett helyre kell állítani a kertben, vagy a balkonon. Jó ötlet a fenyő edényét hungarocell lapra állítani, körben buborékfóliával beburkolni, földjét pedig fenyőkéreg mulccsal óvni. Így a hideg ártalmaitól könnyedén megvédhető a növény. Szentestéig elegendő csupán párszor megöntözni, több dolog nem is lesz vele. A fenyőállítás napjának reggelén kell bevinni a növényt a lakásba, ám hogy a hősokktól megkíméljük,zsilipeléssel juttassuk be. Ez csupán annyit tesz, hogy találni kell egy köztes hőmérsékletű, a kültérnél melegebb, a szobabelsőnél hűvösebb helyet, ahol 4-6 órán keresztül szoktatható a fa a benti körülményekhez. Ez a hely lehet egy zárt lépcsőház, garázs, üvegezett veranda, vagy beépített balkon, esetleg egy kevésbé fűtött előszoba. Délután már elfoglalhatja szobai helyét a fenyő, a helyiségen belül a lehető leghűvösebb helyen, például az ablak közelében, de mindenképp a fűtőtesttől messze. Amennyiben eddig nem történt meg a mulcsolás, most érdemes megejteni, nem csupán a cserepes növény talajának kiszáradástól való védelme miatt, hanem mert a látvány is esztétikusabb lesz, ha föld helyett fakéreg zúzalék foglal helyet felül. Az edényt be lehet burkolni karácsonyi mintás papírral vagy például piros filcanyaggal, így a jellemzően nem túl szép kertészeti műanyag edény nem fog látszódni. Az edény alá helyezzünk el egy alátét tálcát, tálat, öntözésre ugyanis szükség lesz, és jobb, ha az esetleg kifolyó víz nem a padlón terül szét. A díszítés rendje sem a megszokott! Az ágakat túlzottan megterhelő, súlyos díszeket mellőzni kell, és lehetőleg alacsony hőleadású izzósort kell használni, az ágakat felmelegítő égők ugyanis megzavarhatják a pihenőidejét töltő növényt, ami ezután kiültetve könnyebben szenvedhet fagykárokat. A legjobbak az elemes led fényfüzérek, melyek hőleadása minimális, és öntözés, párásítás közben sem jelentenek balesetveszélyt. Apropó, párásítás! A fenyők páraigényes növények, a szobabelsőben töltött időt kellemesebbé teszi számukra a párás környezet, amit például óvatos, vizes permetezéssel lehet biztosítani. Az öntözésről sem szabad elfeledkezni, egy-két alkalommal közepes mennyiségű vízzel szükséges nedvesíteni a fa földjét.

picea_pungens_super_blue_seedling_ezustfenyo.jpg

Ha elmúlik karácsony...

Az év első napjaiban lejár a tíz nap, így a szilveszteri ünneplést kipihenve máris következhet a bontás. A díszeitől megszabadított fát a bevitelhez hasonló zsilipeléssel kell visszavinni a szabad ég alá. A kölcsönzött növényeket ezt követően azonnal vissza is lehet vinni, ebben az esetben a történet véget is ért.  Amennyiben a fenyő saját darab, két lehetőség közül lehet választani. 

Kiültetés: a dézsás fenyő már rögtön januárban kiültethető a kertbe, egy fagymentes, enyhébb nap alkalmas a munkára. A fának napos, nem fagyzugos helyet kell találni, és mindenképpen számolni kell azzal, hogy fajtól függően a fa nagy, nagyobb, vagy egészen óriási is lehet a későbbiekben, így ne közvetlen fal, kerítés, járda, kerti út (ésatöbbi) mellé kerüljön.

Tárolás: Amennyiben nincs lehetőség vagy kedv a januári ültetéshez, a fenyő maradhat a dézsájában, akár több hónapig is, de ilyenkor szintén fagymentes, napfényes helyre kerüljön, a mulcs maradjon rajta, illetve a fenyőt többször kell öntözni, a dézsa kis térfogatú földje ugyanis gyorsabban kiszárad. Ne feledjük, hogy a fenyő örökzöld, télen is aktív, vagyis ilyenkor is szüksége van vízre! Ha esetleg kemény, tartós mínuszok járnak, a zsengébb, fiatal fák edényét oldalról és alulról szigetelni szükséges. 

potted-christmas-tree-care.jpg

Összegzés

A fentieknek megfelelően a dézsás, élő karácsonyfa nem mondható könnyed vagy felhőtlen választásnak, hiszen a vágott fákhoz képest sokkal gondozásigényesebb és időben is korlátozottabb a benti felhasználása. Nem való oda, ahol a fával hosszú hetekre terveznek, vagy ahol nagy, két métert meghaladó karácsonyfa a terv. Nem sok értelme van kert nélküli lakásoknál, ahol az ünnep utáni elhelyezése nem biztosított, persze ilyenkor a kölcsönzés megoldást jelenthet, kérdés, hogy háziaknak megéri-e a macera, ha végül az élő fenyő fő előnyét, a kiültetéssel elérhető tartós eredményt nem élvezhetik. A dézsás fa mellett szól, hogy értelmhezhető kerti növényként, melyet az első napjaiban bent tartunk ünnepi díszként, így tulajdonképpen ingyen juthatunk karácsonyfához, hiszen alapvetően egy kerti fenyőt vettünk meg, melyet majd el is ültetünk odakint. 

Képek: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9616774580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2021.12.07. 12:16:37

A műfenyő a legjobb. Egyszer kell megvenni, utána évtizedekig használható. Nincs macera az élő, vagy kivágott fával, nem kell kivágni miatta fát.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása