Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kajszibarack, te csodás!

1 komment

A boltban megfizethetetlen az alma, ízetlen a szilva, löttyedt a barack? Sebaj, térjünk át a saját gyümölcs termesztésére, így kikerülünk a hagyományos ellátási lánc fogáságából, saját nevelésű, ezért ellenőrzött hátterű, akár bio minőségű gyümölcsöt nyerhetünk, mindeközben pedig pénztárcánkat is kímélhetjük!

Persze a gyümölcsfa gondozás nem csak játék és mese, de semmi probléma, minden lépésben segítek Önnek! Kövesse, olvassa gyümölcsfa csemetékről szóló cikksorozatomat, és rövid úton képbe kerülhet!

A hagyományos magyar gyümölcsök között kiemelkedő szerep jut a kajszinak, vagy városiasabb nevén a sárgabaracknak. Rögtön ki is kell javítani az egyik állítást, ugyanis a kajszi eredendően nem is hazai gyümölcs, ugyanis távol-keleti eredetű, ugyanakkor már közel 500 éve van termesztésben nálunk, ezért nem csoda, ha mindenki igazi magyar gyümölcsnek tekinti. A kajszival könnyű dolga van a kertészkedőnek, az átlagosnál kevesebb növényvédelmi és ápolási feladatot ad, környezeti igényei nem kiemelkedőek, a fa mérete pedig lehetővé teszi, hogy kisebb kertekben is neveljük, sőt, még a kert nélkülieknek sem kell lemondaniuk a finom sárga gyümölcsről, erről is lesz szó lejjebb, úgyhogy érdemes most tovább olvasni, és alaposabban megismerkedni a kajszival!

fruit-3986434_960_720.jpg

A kajszibarack 85%-a víz, energiatartalma pedig alacsony (szemenként 15-20 kalória), ezáltal diétázóknak, fitness életmódot folytatóknak is remek választás. C-vitamin tartalma magas, ráadásul két-három darab pedig a napi A-vitamin szükségletet is fedezi. Nem csak a húsa, hanem a magja is értékes, ugyanis rendszeres fogyasztása gyulladáscsökkentő hatású, valamit B17-vitamin tartalma miatt jótékony hatása van a vérnyomásra is. Telítetlen zsírsav tartalma csökkentheti a szív- és érrendszer betegségek esélyeit, például kordában tartja a koleszterin szintet. Érdemes rendszeresen, ám mértékkel fogyasztani, enyhe hashajtó hatása miatt okozhat kellemetlen perceket. 

A kajszibarackfa elviekben 4-8 méterre nő meg, kertekben azonban jellemzőbb a kompaktabb méret, így helytakarékos, kisebb birtokokra is alkalmas gyümölcstermő. A kajszi fokozottan fagyérzékeny, sose kerüljön huzatos, fagyzugos területre, ahol pedig az országon belül jellemzőek a hideg, jeges telek, ott a siker esélye is csökken. A sárgabarackot nem csupán a téli lehűlések veszélyeztetik, hanem rosszul tűri a tavaszi hirtelen fagybetöréseket is, ahol ilyesmi elő szokott fordulni, ott a későn virágzó fajták közül érdemes telepíteni. 

A kajszi melegkedvelő, fényigényes fa, így ne kerüljön árnyékba, a kert benapozott, könnyen felmelegedő, napsütötte részeire telepítsük. A vizet tekintve már rugalmasabb a sárgabarack, szárazságtűrése kiváló, de ez csak annyit tesz, hogy elviseli a száraz időszakokat, a bő és ízletes terméshez az öntözés ettől függetlenül szükséges. Ugyanakkor megnyugtató, hogy egy rövidebb ideig tartó szárazságot, vagy egy kis figyelemvesztést elvisel a növény. Talajigénye sem szigorú, az átlagos, kissé meszes, laza szerkezetű, levegős közeget kedveli a legjobban, és nevelése során időnként tápanyag utánpótlásra is szüksége lesz. A túlságosan kötött, nyirkos, agyagos talajtípusokat komposzt, humuszos föld, esetleg kevés homok adagolásával, vagy részleges talajcserével lehet feljavítani.

apricots-168502_960_720.jpg

A kajszibarack ültetési szezonja a gyümölcsöknél megszokott ősz vagy tavasz, természetesen a szabadgyökerűeket a megszabott időintervallumban, október 20 és november vége között lehet ültetni, a konténeresek kora tavasz és késő ősz között bármikor ültethetők, de nyáron azért inkább mellőzzük az ültetést. A szabadgyökerűeknél ültetés előtt előtt érdemes a gyökerek végét metsző ollóval visszametszeni így segítve a gyökérben az osztódó szövetek szaporodását. A konténeres csemetéknél erre a műveletre nincs szükség. Az ültetőgödör kiásása során kitermelt földet mindig ajánlott feljavítani tápanyagokban gazdag földkeverékkel, például úgy, hogy a kiásott föld felét félretesszük, és friss, zsákos termőfölddel pótoljuk, ugyanakkor amennyiben a kerti talaj jó szerkezetű és tápanyagokban gazdag, elegendő lehet az érett szerves trágya használata. Sokan alkalmazzák a gombák elleni védekezést, ez főleg akkor indokolt, ha ismert és visszatérő gombásodási problémák vannak a területen. Ebben az esetben ajánlott gombaölő szert használni, melyet a visszatermelni szándékozott talajba lehet keverni. A sárgabarack ültetésénél a csemete precíz elhelyezése és beállítása nagyon fontos ezért a következőkre kell figyelni:

  • A fa egyenesen, a függőlegeshez a lehető legközelebb álljon.

 

  • Az ültetési magasság meghatározó pontja a szemzési, oltási hely, amelynek minden esetben a földfelszín felett kell elhelyezkednie. Ez könnyen felismerhető a jellegzetes heges felületről.

 

  • Az ültetés végeztével ne maradjon el a beiszapoló öntözés! A fiatal frissen ültetett kajszibarack csemetének sok vízre van szüksége, így ez a lépés nem elhagyható.

 

sungold-_-es100375.jpg

A sárgabarack tavaszi lemosó permetezése a preventív védekezés kulcsmomentuma. Kora tavasszal a fák felületén még nem károsító kártevők és kórokozók elpusztítása a fő célja. Segítségével megelőzhetünk súlyos károkat okozó betegségeket és kártevők által okozott veszteségeket.

A kontakt hatású szereket a legcélszerűbb használni. Ezek a vegyszerek olyan réz és kén hatóanyagú gomba és baktériumölők, valamint rovarölők, melyek hatása közvetlen módon a kártevőre vagy a kórokozóra kijuttatva érvényesül. A kórokozók inaktívak, a rovarok pedig még nem táplálkoznak, így a felszívódó szerek nem tudják kifejteni hatásukat, így nem is érdemes őket alkalmazni.

A sárgabarack más gyümölcsökhöz hasonlóan többféle betegséggel és kártevővel terhelt, így a védekezés és baj esetén az azonnali növényvédelmi intézkedés mindig indokolt. Az egyik legfontosabb prevenció az őszi lemosó permetezés, melynek célja a kajszibarack csemetén, fán kialakuló betegségek megelőzése.  A kórokozók és a kártevők a fa védettebb részein próbálnak meg áttelelni, így ezzel a permetezéssel, ha nem is sikerül száz százalékosan megszüntetni a problémát, annyira le lehet gyengíteni őket, hogy aztán egy átlagosan hideg tél is képes lesz elpusztítani a kártevőket. Az őszi lemosó permetezésnek csak enyhe telek esetén van igazán jelentős hatása, mivel a téli mínuszok (-10° -20°) szintén végeznek a petékkel és kórokozókkal, azt viszont nem tudhatjuk előre, hogy milyen téli viszonyoknak nézünk elébe.

A permetezés sajnos még nem elegendő elővigyázatosság, ugyanis a lehullott levelek kupacaiban, az avarban a kártevők és a kórokozók egyaránt át tudnak telelni így az avar eltüzelésével vagy komposztként való felhasználásával mindenképpen érdemes időt töltetni (a tűzben elégnek, megsemmisülnek, a komposztban pedig az ott végbemenő folyamatok révén elpusztulnak a kórokozók és kártevők). Tegyük hozzá, hogy jövő év január elsejétől kezdve az avarégetés az egész országban tilos lesz, így marad a komposztálás, esetleg az összegyűjtött zöldhulladék elszállíttatása.

A kajszi betegségeiről és kártevőiről részletesen és illusztrálva EBBEN A CIKKEMBEN olvashatnak bővebben.

A tápanyag utánpótlás mindenképpen ajánlott a kiskerti termesztés során, de figyelni kell a megfelelő arányokra. Általánosságban elmondható, hogy a 2 -3 évenkénti szerves trágyával történő tápanyag utánpótlás elegendő tápanyagot biztosít a növények számára, ezt igazán könnyű elvégezni, a tápanyagot egyszerűen a tő környékére kell halmozni, kihelyezni. 

A kajszi metszését az alábbi rövidített útmutatóval lehet összefoglalni, a részletesebb metszési tudnivalókat EBBEN AZ ÍRÁSOMBAN foglaltam össze.

kajszi_metszese.jpg

A sárgabarack az almához hasonlóan fajtagazdag gyümölcstermő, így a barackra vágyó hobbikertészek gazdag választékból szemezgethetnek. Az egyes változatok eltéréseket mutatnak a termés ízvilágát, méretét illetően, változóak lehetnek a virágzási, érési idők, illetve a fa mérete is különböző lehet fajtától függően, ezért kajszi csemete vásárlásakor fontos, hogy ne az árat nézzük elsősorban, hanem keressük meg a csemete címkéjén a fajta pontos nevét, majd erre rákeresve ismerjük meg leendő növényünket. Fordítva is működhet, ha például előre tájékozódunk a különféle változatokról, azok jellemzőiről, majd a nekünk, kertünknek legideálisabb típust vásároljuk meg.

A teljesség igénye nélkül a következők az ismertebb és kedveltebb kajszik. Gönczi barack neve ismerősen csenghet, ez egy közepesen erős növekedésű, sűrű koronát nevelő magyar fajta. Termése közepes méretű, kicsit kúpos formájú. Öntermékeny fajta, rendszeresen és gazdagon terem. A harmonikus ízű, magvaváló Hargrand kajszibarack egyedi megjelenése egyenletesen narancssárga színű, ritkásan apró piros pontokkal válik teljessé. A himlő vírussal szemben ellenálló fajta, kicsi maggal, friss fogyasztásra ajánlott. A meglepő elnevezésű Ananász kajszibarack fajta narancssárga, puha, leveses, kellemes, enyhe ananász aromával kiegészülve. Aki befőttet szeretne eltenni, a Rózsakajszit válassza, melynek termése világos narancssárga, lágy rostokkal, bőlevű, közepesen kemény állagú, kellemes zamatú. Szintén remek befőtt lesz a Ligeti óriásból, melynek húsa sötét narancssárga, bőlevű és kemény. A gömbölyded, enyhén nyomott, lapított Korai piros különleges világos narancssárga színű, napos oldalán kárminpirossal márványozottan. Magbele édes, héja gyengén molyhos, vagyis apró szőrök találhatók rajta. A Pannónia kajszibarack felnőtt korában is kis méretű fának számít, koronája szétterülő, sűrű ágrendszere metszést igényel. Termései közepes méretűek és élénkvörös színűek. Rendszeres és bőségesen érő fajta. A Budapest fajta magvaváló, jól szállítható, ipari célokra is megfelelő fajta, de kiskertekben is megállja a helyét. Termése világos narancssárga, napos oldalán narancs-vöröses bemosódásokkal, élénkpirossal pontozott. A kajszi további fajtáiról ITT TALÁL egy alapos összeállítást.

prunus_armeniaca-800x445.jpg

A bevezetőben említettem a kert nélküli kajszinevelés lehetőségét, nos nem valamilyen trükkről van szó, egyszerűen léteznek olyan kifejezetten erkélyre való törpe kajszibarackfák, melyeket társaházak, panelek erkélyein is lehet nevelni, de persze kertes házak teraszai is díszíthetők velük. Ezen fák gondozása nem bonyolult dolog, az is nyugodtan belevághat, aki eddig csupán szobanövényeket gondozott, a konténeres tartás és az elszeparált helyen történő nevelés ugyanis kizárja a legtöbb kertben előforduló problémát, betegségeket, kártevőket, ráadásul a méret miatt a metszési feladatok is könnyedén, gyorsan elvégezhetőek. Ezek a törpe, determinált növekedésű gyümölcsfa oltványok lehetővé teszik, hogy teljes értékű, fogyasztható gyümölcsöt szüreteljünk a balkonon, ráadásul dekorációként is elsőrangúak, főleg a tavaszi virágzás idején. A törpe kajszibarack facsemetékből kompakt, legfeljebb két méteres mini gyümölcsfák válnak, melyek bármilyen említett területen elférnek. 

jam-2444939_960_720.jpg

Miért válasszam a sárgabarackot?

A kajszi az egyik legklasszikusabb gyümölcs, az esszenciális, legfinomabb lekvár alapanyaga, de süteményekben is ezerféleképpen felhasználható, a lédúsabb típusokból pedig isteni üdítő, ivólé készíthető. Fogyasztása minden korosztálynak ajánlott, jótéteményei nagyszámúak, édes íze és puha állaga miatt a gyerekek is szinte kivétel nélkül kedvelik, ami nem utolsó szempont, ha fel akarjuk venni a versenyt a bolti édességekkel, nassolnivalókkal.

Növényként a kajszi kedves megjelenésű, méreténél fogva nem domináns fa, mely akár díszkerti látképbe is beilleszthető. Kisebb kertekben is elfér, törpe változatai pedig akár kertben, akár balkonon remekül mutatnak. Gondozása nem bonyolult, betegségei ugyan akadnak, de mivel évszázadok óta nevelésben van nálunk, növényvédelmi fogásai kialakultak, a felmerülő problémák kezelése javarészt biztosított.

Képek: pixabay.com és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3716255076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2020.10.24. 22:41:10

Nem minden igaz, ami a cikkben van. Először is: az ott leírtakkal ellentétben az én kajszifám uralja kertet: 10 méternél magasabb, koronaátmérője is legalább 10 méter, 27 éves. Fajtája ceglédi óriás, nagyon finom, már amikor van termés: 0-tól fél mázsáig váltakozik. Sajnos nagyon bántja a monília.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (6) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (11) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (13) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (119) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő
süti beállítások módosítása