Megyeri Szabolcs kertész blogja

Dolgok, amik nem feltétlen kellenek a kertbe!

3 komment

A tavasz végén, a tartós jó idő beálltával minden kerttulajdonosnak megdobban szíve, hiszen végre teljesen birtokba lehet venni a kinti területet. Ilyenkor a feltörő lelkesedés időszakában sokan vágnak bele olyasmibe, ami elsőre remek ötletnek ötletnek tűnik, azonban a későbbiekben sokkal inkább válik nyűg és bosszúság forrásává, vagy egyszerűen kiderül róla, hogy mégsem kimondottan szép vagy praktikus. Érdemes lehet tehát végigvenni azokat a jellemző és gyakori "fejlesztéseket", amikről már többé-kevésbé bebizonyosodott, hogy nem feltétlen a legjobb ötletek.

maxresdefault.jpg

Kerti tó

A kerti tó a kívánságlistákon általában elöl szerepel, hiszen ki ne akarna egy mutatós kis tavat otthonra, ami nem csak szép és életteli, de még a szomszédokat is sárga iriggyé teszi. Tudni kell azonban, hogy a kerti tó valójában egy külön kert a kertben, kis túlzással saját, külön ökoszisztémával, ennek megfelelően rengeteg tennivalóval és ápolási feladattal. Azt sem szabad kifelejteni, hogy mind az építés, mind a fenntartás jelentős anyagi kiadással jár, aki pedig elmulasztja a rendszeres gondozást, hamar egy bűzlő pocsolyával szembesül a romantikus kis tó helyett. A kerti tó ráadásul helyigényes, az alapterülettől függően akár jelentős részt is kiharaphat a kertből, ami utóbb könnyen lehet, hogy hiányozni fog. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a kerti tó rossz ötlet, hanem azt, hogy egy olyan, nagy befektetéssel és sok, rendszeres munkával járó kerti elem, aminek a létrehozását nagyon alaposan át kell gondolni. Tapasztalataim szerint a megépült kerti tavakat a tulajdonosok kétharmada utóbb megbánja, de mire ez a gondolat megérik, addigra már annyi energiát és pénzt fektettek bele, hogy nem szüntetik meg, csinálják vissza, hanem koloncként cipelik magukkal a kertfenntartás során. A pszichológia egyébként ezt hívja Concorde-effektusnak. Összességében tehát kerti tavat sose csináljunk hirtelen felindulásból, hanem az első kapavágást előzze meg több hét, de inkább több hónap tervezés, kalkulálás, tájékozódás.

Alternatíva: A dézsa tó. Ehhez csak egy lavórnyi méretű ízléses fa dézsa kell, pár vízi növény, dekorációs elem, és kicsiben létre is hozhatjuk a tavacskát, minimális befektetésből. Ezt szoktam javasolni a tóra vágyóknak, hiszen így kicsiben is ki lehet próbálni a vízi növények gondozási módját például.

Medence

Az épített kerti fürdőmedence nem kertészeti jellegű elem, viszont a kertre jelentős hatása van, ha pedig egyszer megépült, biztos, hogy nem lesz visszabontva, visszaállítva az eredeti állapot, hiszen milliós befektetésről van szó. Nem egyszer láttam apró kertekbe bezsúfolt viszonylag nagyméretű medencét, ami persze a kánikulai napokban jól jött, az év többi részében azonban csak elvette a helyet az egyéb, hagyományos kerti foglalatosságoktól. Azt is végig kell gondolni, hogy a hazai klímán a medence szezonja időjárástól függően legfeljebb 3-4 hónap, vagyis az év háromnegyedében kihasználatlan marad. Természetesen vannak fűthető medencék is, ezek persze jóval drágábbak, és megesküdnék arra, hogy ezeket sem használják jelentősen többször-hosszabban a gazdáik, legfeljebb eseti jelleggel "poén" a késő őszi úszás például. 

Alternatíva: Mobil medence. A kisebb-nagyobb, felfújható vagy fémvázas, de elbontható medencék kiválóak arra, hogy teszteljük, mennyit is használnánk ezt a típusú alkalmatosságot, így kiderülhet, hogy megéri-e továbblépni, vagy pont elég ez a fajta olcsóbb, egyszerűbb megoldás is. A mobil medencék egyetlen jelentős károkozása, hogy a gyep kipusztul alattuk, ez azonban egy fűmag vetéssel, és 2-3 hét várakozási idővel orvosolható. 

fountain-675488_960_720.jpg

Szökőkút

Még mindig a vizes elemeknél tartunk, de ez lesz közülük az utolsó. A szökőkút olyan extravagáns látvány, ami tényleg egyedülálló és viszonylag ritka is magánkertekben, azonban egyáltalán nem megoldhatatlan, persze kimondottan drága (ugyanakkor vannak előregyártott elemekből készült, szintén nem olcsó, de gyorsan összeépíthető darabok is). A szökőkút hátrányai közé tartozik a helyigénye, és hogy nem érvényesül (sőt, kissé nevetséges hatású) kis helyre szorítva, illetve szintén inkább mulatságos lesz, ha a nem megfelelő környezetbe kerül, vagyis a szökőkút tényleg csak ott mutat jól, ahol a park, az épület is harmonizál vele. Említhetném még a vízszámla növekedését is, de ez jellemzően nem probléma a szökőkutat tervezőknek. 

Alternatíva: Csobogó. Aki szeretne valamilyen mozgó vizes attrakciót, elsőre jobban járhat egy kisebb kerti csobogóval, ami készen is kapható, de egy kevés barkácstudománnyal házilag is elkészíthető. Az ilyen dekoráció lényeges olcsóbb, kisebb helyigényű, és beilleszthető tulajdonképpen bármilyen kertstílusba.

Kerti konyha

Kerti konyha alatt érthetünk egy komplett, részben fedett kültéri főzőhelyiséget, vagy akár "csak" egy nagyobb méretű, pulttal, tárolókkal ellátott épített kőgrillt, mindenesetre amit így hívunk, az mindenképp túlmutat a fűre kitett háromlábú kis grillezőnél. A kerti konyha remek ötletnek tűnhet, hiszen összetett fogások, "komoly" ételek készítésére is alkalmas, emellett rendkívül látványos, elegáns építmény. Az ilyen elem legnagyobb hátulütője, hogy gyakran kihasználatlan marad, ahhoz pedig nagyon túlzó befektetés, hogy nyaranta két parti alkalmával vegyük igénybe. Nagyon fontos tehát felmérni, hogy a már egyébként is meglévő, és mindenre alkalmas benti konyha mellett tényleg van-e szükség egy szinte ugyanolyan kintire, hiszen több százezres, akár milliós kiadásról van szó. Végig kell gondolni, hogy van-e olyan gyakran a kertben főzéssel egybekötött összejövetel, ami ezt indokolttá tenné, vagy esetleg arra az évi féltucat alkalomra elegendő egy szerényebb grillező is? A hátrányok közé tartozik még a relatív nagy helyigény (ami persze a kert méretétől is függ) illetve hogy a kinti konyha pluszmunkákkal jár, valamint fenntartási költségei is vannak. 

Alternatíva: Kisebb grillező. Itt is a fokozatosság elve a követendő, érdemes első lépésben egy kisebb épített grillezőt kipróbálni, a nagyobb barkácsáruházak kínálatában már 50 és 100 ezer forint között kaphatók előregyártott elemekből készített, otthon pár óra alatt összerakható komolyabb grillpultok, melyek helyigénye kisebb, és a kültéri sütögetéshez minden tekintetben alkalmasak, ráadásul még dekoratívak is. Elég pár hónap használat, hogy kiderüljön, van-e igény továbblépni, vagy bőven elegendő ez is? Természetesen a bolti változat helyett házilag is megépíthető némi kőművesmunka árán egy hasonló grillező.

luxury-stone-garden-kitchen-696x299.jpeg

Betonozás, térkövezés

Furcsa lehet elsőre a felvetés, de a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan alkalmazzák amolyan egyszerűsítésként a kert egy részének betonozását, lekövezését. Ennek magyarázata, hogy így a kert részben gondozásmentessé válik, nincs fűnyírás, gazolás, ültetés, satöbbi. A jelenség nem új, vidéken, falun most is meg lehet figyelni, hogy sok háznál a kert két részből áll, az egyik a haszonnövényeké, a másik pedig a lebetonozott, így csak annyi munka marad, amennyi feltétlen szükséges. Sokan vetik be ezt a módszert, mikor kiábrándulnak a folyamatos kertkarbantartásból, a fűnyírásból, a gyomok szedegetéséből, vagy egyszerűen csak azt látják, hogy úgysem nagyon használják ki például a pázsit adta lehetőségeket. Érdemes azonban átgondolni, mielőtt ezt tesszük, hiszen a visszacsinálás munkaigényes és költséges! A későbbiekben változhatnak a preferenciáink, érkezhet kisgyermek, vagy kerülhet több időnk a kertészkedésre, akár a hobbinkká is válhat például a növénynevelés vagy a virágok gondozása. Jobb ötlet nem kizárni ezek lehetőségét, és meghagyni a kertet burkolatlan állapotában, főleg, hogy vannak egyéb, szelídebb módszerek is a parlagi részek esztétikus fedésére.

Alternatívák: Egy kőzúzalékos díszágyás alacsony gondozási igényű lehet, ha geotextiles alátéttel biztosítjuk a gyommentességet, és csak kevés számú, honos, gondozást alig igénylő növényt telepítünk bele. Szintén frappáns megoldás az alacsony talajtakarók telepítése, ezek gyakran csupán 20-30 centiméter magasak, és elfekvő habitusuk, sűrű ágrendszerük segítségével teljesen gondozás-, és gazmentessé teszik a területet, ugyanakkor élő, zöld képet mutatnak majd!

Kertstílusok

A különféle meghatározott elvek és pontok mentén kialakított kertstílusok követése jó ötletnek tűnik, és az ilyen kertek elképesztően vonzók lehetnek újságok, internetes cikkek fotóin. Minimalista kert, japánkert, kastélykert, romantikus kert, vagy éppen mediterrán kert, ezek elviekben mind csodás és rettentően mutatós kertstílusok, azonban ahhoz, hogy tényleg olyan legyen a látkép, mint a katalógusképeken, hatalmas befektetés és jelentős munka szükséges. Arról nem is beszélve, hogy gyakori hiba, hogy a kertstílus nem illeszkedik az épülethez, egy szögletes, csupa fém és üveg házhoz például rosszul passzol a romantikus kert, ahogy egy régebbi kockaház mellett is furcsán hathat egy keleties kerti kialakítás. A stílusirányzatot követő kertek csak akkor lesznek ténylegesen szépek, ha egységesek, és minden elemükben alárendeltek az elképzelt irányzatnak, tehát ha csak félig-meddig minimalista egy kert, akkor az igazán mutatós sosem lesz.

Alternatívák: A kert egészének félresikerült stílusba ültetése helyett jobb megoldás lehet, ha a birtoknak vállaltan csak egy elszeparált, kisebb szegmensét alakítjuk át. Egy mediterrán sarok, egy romantikus előkert, vagy egy 5-10 négyzetméteres zen-kertecske a birtok hátsó részén ízléses stíluselem lehet, mégsem kell érte az egész területet átalakítani. Az ilyen kisebb kísérletezgetések ráadásul kisebb ráfordítással kialakíthatók, és könnyebben meg is szüntethetők később!

minimalist-garden-decor.jpg

Bármi, ami túlzás

Ez egy nagyon általános megfogalmazás, de ahogy az általam nem ritkán látott példák mutatják, teljesen érvényes. Főleg az újdonsült kerttulajdonosok szokták csukafejessel belevetni magukat a kerti örömök tengerébe, és készítenek például hatalmas veteményest, vagy tucatnyi fajból összeállított grandiózus virágágyást, ültetnek nyakló nélkül gyümölcsfákat, és így tovább. Az ilyen túlzásokból aztán hamar bosszúság lesz, a nem kívánt mennyiségű növénygondozás elveszi az időt mástól, a gyakran bekövetkező gubancok (gazosodás, növénybetegségek, növényelhalások) pedig elveszik a kedvet a kerti foglalatosságoktól, a végén pedig az egész kert kompletten egy utálatos terület lesz.

Alternatívák: érdemes - főleg kezdőként - mindent kicsiben kipróbálni! Elsőre elég lesz egy kisebb konyhakert 2-3, lehetőleg kimondottan könnyen nevelhető zöldséggel (jó választások az üzembiztos, gazdagok termő oltott palánták), elég 1-2 gyümölcsfa, amik legyenek lehetőleg koros, előnevelt példányok, hogy egyből átugorjuk a kezdeti nehézségeket. Dísznövényből is első nekifutásra válasszuk a bevált, alacsonyabb gondozási igényű fajokat. A kert növényegyüttesét pedig sose az aktuális évszaknak megfelelően állítsuk össze, mert úgy például télen "kiürülhet" a birtok, így legyen a repertoárban ősszel virágzó évelő, örökzöld cserje, téli bogyótermésű növény és télen is zöldellő fa!

És a ráadás: a kerti törpe! A kerti törpe egyszerűen ízlés kérdése, sokan viszolyognak tőlük, míg mások rajonganak értük. A törpék fölött nem lehet ítélkezni, aki szereti őket, úgyis beszerez párat, aki pedig ki nem állhatja az apró sapkás lényeket, messziről elkerüli őket.

depositphotos_76543067-stock-photo-garden-gnomes-in-a-garden.jpg

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6514834904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moonclown 2019.05.21. 11:05:41

Szerintem tengeri, szőlő, krumpli, hagyma ,paprika.Ezek szépek, dísz kertbe valók és nincs velük semmi tennivaló....vagy várj?

Kzella · http://holabda.blogspot.com/ 2019.07.22. 17:50:21

@moonclown: Szépek és praktikusak, hidd el egy szőlőlugas is dekoratívan mutat és ha jó a fajta, nem kell a permetszerrel mosdatni. Kis munka van vele, de a virágokkal is, sőt azokkal több is.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása