Megyeri Szabolcs kertész blogja

Min érdemes spórolni a kertben, és min nem?

Szólj hozzá!

Nagy úr a pénz, tartja a mondás, és ugyan ki tudná vagy akarná cáfolni, hogy nem mindegy, mennyit költünk? A kert sem kivétel, ezen a területen is jó dolog forintokat fogni, de ha nem is vagyunk megátalkodott takarékoskodók, akkor is érdemes tudni, hogy mivel lehet kordában, vagy legalábbis átlagos szinten tartani a kiadásokat. A spórolás ugyanakkor kétélű valami, hiszen ha túlzásba visszük a dolgot, akkor könnyen előfordulhat, hogy a szűkmarkúság a közeli vagy a távolabbi jövőben éppen, hogy plusz költségeket fog generálni. Az arany középút tehát az, ha okosan takarékoskodunk, úgy, hogy annak tényleg visszafogottabb kiadás legyen a vége. Hogy a kissé homályos bevezető után mindenkinek egy csapásra világos legyen, mi a mondandó, következzen most pár olyan tipp, melyekkel üzembiztosan lehet megszorítani a kiadásokat, utánuk pedig pár olyan jó tanács, mely a téves spórolástól fogja megóvni a lelkes hobbikertészeket.

minimal-garden-design-ideas-fresh-stone-garden-ideas-patiofurn-home-design-ideas-of-minimal-garden-design-ideas.jpg

Mivel tudunk spórolni a kertben?

A komposztálás remek módszer arra, hogy értékes tápanyaghoz jussunk szinte ingyen, ráadásul így a kerti zöldhulladék, és a konyhai szemét egy része is hasznosítható. A komposztáláshoz szükség lesz komposztanyagra, ami lehet bármilyen növényi törmelék, ág, levél, vagy gyomnövény, a benti szemétből pedig például a kávézacc, a teafilter, a színezetlen papír, a tojáshéj, vagy a zöldségaprítás maradéka, és a fonnyadt gyümölcs. A komposztláda akár házilag is elkészíthető, a halom gondozása pedig roppant egyszerű. A hiedelmekkel szemben gondozott komposzt egyáltalán nem büdös, és ha a láda nem valamilyen csúf tákolmány, akkor még esztétikus is lehet! A komposzt nem csupán értékes tápanyag, hanem remek talajlazító, talajminőség javító adalék is!

Mit nyertünk vele: vegyszermentes, bio minőségű tápanyagot a tavaszi vagy őszi ültetésekhez, akár nagyobb mennyiségben, kiváltva a bolti műtrágyákat, zsákos istállótrágyát.

A megfelelő növényválasztás segíthet abban, hogy a kert könnyen fenntartható, és például alacsony vízigényű legyen. A honos növények jobbára beérik a természetes csapadékkal is, a szárazságtűrő fajok pedig alig igényelnek külön öntözést. Az ilyen választás kifejezetten ajánlott társasházi kerteknél, ahol a lakók szemében a növényekre kilocsolt víz minden cseppje pazarló pénzszórás. Szintén a növényválasztás témájába vág, ha nem minden ágyásba dísznövényeket ültetünk, hanem kisebb-nagyobb területen fűszernövényeket vagy zöldségeket termesztünk, akkor a bevásárlásokon foghatunk értékes forintokat. A fűszernövények különösen alkalmasak a tetten érhető spórolásra, hiszen a felhasznált mennyiséget tekintve igen kis alapterületű termesztőhely is elegendő. Díszfa helyett pedig ültethetünk gyümölcsfát, cserjéből meg válasszunk ehető termésűt, hogy egészséges, házi nassolnivalót nyerjünk! 

Mit nyertünk vele: alacsonyabb vízszámlát, házi fűszert és zöldségeket, esetleg saját termesztésű gyümölcsöt

Az öntözés részben, de akár egészben is kiváltható az esővíz gyűjtésével. Ehhez nagy befektetés sem kell, egy, az eresz alá helyezett hordó vagy dézsa is megfelelő kezdetnek. Az esővíz mellett a talajvíz is hasznunkra válhat, magas vízigényű kertekben egy fúrt kút jó megoldás lehet, az egyszeri nagyobb befektetés pár év alatt megtérül! Ha nincs más, mint a kerti csap, akkor készítsünk házi csepegtető öntözőt! Ehhez csupán egy sűrűn kilyuggatott gumitömlő kell, melyet az egyik végén ledugaszolunk, a másik végén a csaphoz rögzítünk. A tömlő az ágyások között elvezetve folyamatos vízellátást biztosít majd! 

Mit nyertünk vele: alacsonyabb vízszámlát, akár komolyabb összeget megtakarítva

A háztáji gazdálkodás, a konyhakerti termelés már önmagában is költségcsökkentő elem, de ha biogazdálkodással kombináljuk, akkor még jövedelmezőbb lesz a kiskert!  A biogazdálkodásnak nem kimondottan központi gondolata a kiadások csökkentése, ugyanakkor a biomódszerek magukban foglalják a spórolást, hiszen javarészt házi praktikákra, nem bolti termékekre épülnek. A gazdaboltban vásárolható vegyszereket és növényápoló szereket kiválthatjuk hatékony és már bizonyított biokertészeti anyagokkal. Csigaölő  kemikália helyett használjunk hamut, levéltetű ellen jól bevált a csalánlé, a cserebogárpajort pedig csalinövénnyel térítsük el. Alkalmazzunk kártevőket távol tartó növénytársításokat, készítsen tápoldatot csalánlevélből, mulcsolja az ágyást, hogy lassítsa a talaj kiszáradását és így tovább. Kevés utánajárással szinte minden bolti adalékot helyettesíthetünk környezetbarát és olcsó biotermékekkel. 

Mit nyertünk vele: kevesebb kiadást a gazdaboltokban, kertészeti szaküzletekben

Külföldön már régóta divatosak a DIY (do it yourself), vagyis a csináld magad ötletek és tippek. Ez csupán annyit takar, hogy törekedjünk minél több problémát önerőből megoldani, mégpedig úgy, hogy a megoldást sajátkezűleg készítjük el. Legyen szó a kerti bútorok renoválásáról, a madáretető vagy a kutyaól elkészítéséről, a kerti út kirakásáról, a szegélyek kialakításáról, vagy a sövény megnyírásáról, kis tanulással és szorgalommal mi is elvégezhetjük a teendők javát!

Mit nyertünk vele: kiadáscsökkentést számos kerti kiegészítő és tartozék terén, szakmunkások és segédmunkások alkalmazásának költségét

 6a284669fcaacf250c2d8573ab440c95 (1).jpg

 

Ezek voltak az mérleg egyik serpenyőjében, a másikban pedig azok a dolgok vannak, melyek látszólag a spórolás eszközei, valójában azonban nem kifejezetten jó ötletek, és gyakran a szándék ellenére a végén pluszkiadások jelentkeznek.

Min ne spóroljunk a kertben?

Ne vegyük meg a legolcsóbb, akciós vetőmagokat és palántákat, főleg ne olyan üzletben, amelynek egyébként nem vág a profiljába a növény, mint termék. A növények, palánták, magok között is vannak minőségi kategóriák, a legolcsóbb, esetleg túl régóta készleten lévő, vagy szakszerűtlenül tárolt, legyengült növények hiába olcsók, ha végül nem fejlődnek rendesen, nem hoznak bő termést, vagy ültetés után hamar elhalnak. 

Ne vállaljuk túl magunkat! A túlzott lendülettől vezérelve sokan hajlamosak a tavasz elején alaposan bevásárolni (például előszezoni leárazásokon), aztán később azzal szembesülnek, hogy a több tucat kisebb-nagyobb kerti növény rengeteg öntözést, tápanyagozást és foglalkozást (például gyommentesítést) kíván. Tartsuk a kerti flórát kezelhető méretben, így nem válik bosszúsággá a birtok gondozása!

Ne csábuljunk el minden akcióval! A kertészetekben, egyéb árusító helyeken tavasszal gyakran erősen nyomott áron szórják ki azokat a növényeket, melyek a téli tárolásban legyengültek, megbetegedtek, sorvadásnak indultak. Jó ötletnek tűnhet egy tízezer forintról kétezerre leárazott örökzöldet megvenni például, de ha az már túl rossz állapotban van, és kiültetve hamar elhal, akkor mégiscsak kidobtunk kétezer forintot. Az ilyen végkiárusított növényeket tehát csak alapos átvizsgálás után vegyük meg, és csak azokat, melyek még biztosan menthetők!

Ne ültessünk gyümölcsfát, ne létesítsünk veteményest pusztán és kizárólag a spórolás, megtakarítás miatt! A növények megfelelő növekedéséhez, egészséges állapotának megtartásához, a bő termés eléréséhez folyamatos gondoskodás kell, és bizony nem ritkán kiadások is szükségesek. Kiskerti körülmények között egyáltalán nem biztos, hogy anyagi szempontból jobban járunk, gyakran csak a saját nevelésű termény öröme a jutalom. Ezzel nem azt mondom, hogy az otthoni termesztéssel ne lehetne forintokat fogni, hanem azt, hogy csak és kizárólag a spórolás miatt ne vágjunk bele lelkes kezdőként a termesztésbe, mert könnyen lehet, hogy csalódás lesz a vége.

Ne vágjuk túl nagy fába a fejszénket a kerti gépek javításakor. Egy csorba ásót kiegyengetni, vagy egy szálkás kapanyelet megcsiszolni gyerekjáték, de a motoros gépek otthoni szervizelése például csak annak ajánlott, aki tényleg ért is hozzá. A spórolási célból elkövetett, de szakszerűtlenül elvégzett reparálások vége nem ritkán az, hogy az eredeti javítási ár többszörösét kéri el a szakszerviz. Aki ilyesmin spórolni szeretne, inkább taktikázzon úgy, hogy holtszezonban intézi a javítást (például decemberben, januárban), amikor műhelyekben pangás van, és az árak is alacsonyabbak.

Ha önnek is vannak remek, jól bevált spórolási tippjei, vagy éppen megosztásra érdemes vonatkozó kerti praktikái, ossza meg  velünk kommentben!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4814711289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása