Megyeri Szabolcs kertész blogja

Őszi teendők a kiskertekben

4 komment

Az időjárás a napokban egyértelműen a tudtunkra adta, hogy a nyárnak, sőt az indián nyárnak is vége van, most már kétségtelenül beléptünk az őszbe. Ez a tény a kerttulajdonosoknak jelzésértékű, ebben az időszakban ugyanis sok teendő akad a birtokon, melyek egy része érdekes és izgalmas, míg más részük egyszerűen kötelező tennivaló. Az alábbiakban végigveszem a legfontosabb, legjellemzőbb feladatokat, hogy aki most veselkedne neki az őszi kertrendezésnek, némi útmutatót kaphasson!

exbury_gardens_autumn_600x.jpg

Az első tanácsom, hogy ne sirassuk a nyarat, és ne bosszankodjunk az ősz miatt, hisz utóbbi évszak is csodás látvánnyal, varázslatos színekkel, megkapó atmoszférával kecsegtet minket!

Szinte minden kertben van pázsit, kezdjük tehát ezzel. Szeptember folyamán érdemes elvégezni a gyep szellőztetését, a füves terület talajának lazítását, a nyári intenzív használattól összetömörödött közeg nem maradhat úgy, ahogy van. A gyepszellőztetés legegyszerűbb módja, ha a jó öreg ásóvillát (tisztes nevén vasvillát) erőteljesen beleszúrjuk a földbe, majd a nyelet határozott mozdulatokkal előre-hátra mozgatjuk. Ezt a műveletet legalább félméteres közökkel ismételjük meg az egész területen. Nagyobb felületű pázsithoz lehet használni gyepszellőztető gépet, amit kölcsönözni is lehet, de akármilyen eszközzel dolgozunk, a munkát egy szárazabb napra időzítsük. Ezután lehet a kikopott, foltos fűfelületet felülvetni, ám ha a kertben több, terebélyesebb lombhullató fa van, akkor a várható levélhullás miatt érdemesebb ezt tavaszra halasztani. A felülvetést, amennyiben az szükséges és lehetséges, még szeptemberben végezzük el, hogy az esetleges október végi fagyok ne tudjanak az új hajtásokban kárt tenni. Az sem mindegy, milyen fűmag keveréket használunk, gondoljuk át, hogy milyen típusú, intenzitású a gyep használata a kertben, milyenek a környezeti viszonyok, és ennek megfelelően válasszunk szárazságtűrő, strapabíró, vagy éppen általános keveréket. A nitrongéndús műtrágyák kihelyezését ilyenkor már mellőzük. Ha korábban meggyűlt már a bajunk a hópenésszel, jó ötlet kombinált műtrágya és gombaölő szer kihelyezésével védekezni ellene mostanában.

BIG_0009441683.jpg

A gyepszellőztetés fontos dolog, és akár egy ilyen szellemes, cipőre csatolható szandálfélével is lehet végezni, ami ráadásul házilag is összeüthető egy marék százas szeg, két talpnyi méretű deszkalap, és egy méternyi erős szíj, szalag segítségével.

A gyep gondozásával egy időben az ősszel ültetendő bokrok, cserjék, fák helyét is kijelölhetjük, és a számukra szükséges ültetőgödröket is kiáshatjuk egyúttal. Fáknak legalább 1x1 méteres, bő háromarasznyi mély, a cserjéknek 60x60x60 centiméteres gödröt készítsünk. Az ősz remek alkalom a sövények telepítésére, ilyenkor kerülhetnek a kertbe a díszfák és a gyümölcsfák is, így aki nagyobb változásokat szeretne a kerti látképben, most döntse el mit ültetne szívesen, és ültesse is el! A gyümölcsfa ültetés dilemmáiról, és a telepítés menetéről ebben a régebbi bejegyzésemben írtam, hasznos lehet most is!

A nárcisz, jácint, tulipán, és egyéb, tavasszal virágzó hagymások hagymáit szeptembertől kezdve időszerű elültetni, ha ezt nem mulasztjuk el, tavasszal színes-szagos virágoskert fogad majd minket. Azt se felejtsük, hogy ezeket a növényeket tavasszal már nem lehet ültetni, így aki most kihagyja, lemarad jövőre a tulipános élvezetekről! Csak egészséges, ép, és megtisztított hagymákat ültessünk, mégpedig úgy, hogy a hagyma magasságánál kétszer akkora földréteg fedje őket. Érdemes figyelni arra, hogy a gumók ne fejjel lefele kerüljenek a földbe, mert bár így is ki fognak hajtani, a "fordulás" sok energiát kivesz belőlük, és gyengébbek, satnyábbak lehetnek majd. Jó ötlet az ültetés helyét megjelölni, tavaszig ugyanis nem lesz nyoma, hogy ott valami van a földben, nehogy később erről elfeledkezve kiássuk őket véletlen.

patio-de-tulipanes-668x400x80xX.jpg
Akinek már most a tavasz jár a fejében, az ne felejtse el a tulipánhagymák elültetését!

A kerti növények fejlődésük során rengeteg tápanyagot "vesznek ki" a talajból, amit nagyszerűen lehet pótolni komposztálással. A komposztálásba tulajdonképpen bármikor bele lehet vágni, de az ősz az egyik legideálisabb időszak erre, főképpen azért, mert az őszi lombhullásnak és a metszéseknek köszönhetően nagy mennyiségű zöldhulladékot gyűjthetünk össze (a másik oldalról közelítve pedig a komposztálás azért jó, mert így tudjuk hasznosítani az egyébként csak útban lévő zöldhulladékot). A komposztáláshoz alig kell induló befektetés, csupán egy komposztáló ládára, vagy egy 1-2 négyzetméteres, hálóval körbekerített pakolóhelyre lesz szükségünk, meg egy vasvillára, amivel berakodhatjuk, átforgathatjuk a halmokat. Jó tudni, hogy a hiedelmekkel ellentétben, a szakszerűen kezelt komposztálónak egyáltalán nincsen bántó szaga!

A téli almát és körtét is szeptemberben lehet leszüretelni, a teljes érettséget a megbarnult magok jelzik, így ha nem vagyunk biztosak ebben, vágjunk szét egy-két gyümölcsöt. A leszedett almát és körtét rögtön vigyük hűvös helyre, például a pincébe, hogy minél tovább elálljon. A romlott, hibás, kukacos példányokat dobjuk a komposzt közé.

0.jpg

Almaszüret ősszel

Ősszel a természet megkezdi hosszú pihenését, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne mit ültetni ilyenkor is. A jó magyaros fogások egyik alapeleme a fokhagyma, amit nem csupán tavasszal, hanem ősszel, szeptemberben is lehet ültetni, így biztosítva a jövő évi ellátmányt, valamint a hideget jól tűrő zöldségféléket, vagyis például a zöldsalátát, a brokkolit, a kelkáposztát és a káposztát is elültethetjük, és most kerülhet a konyhakertbe a zöldbab, a tök, a sütőtök és az uborka. Vethetünk vadvirág magokat is, hogy tavasszal természetes hatású, burjánzó kertünk legyen, de a szabadgyökerű dáliákat is most ültethetjük ki. Amennyiben télen is színes kertet szeretnénk, szerezzünk be árvácskapalántákat (melyeket akár a temetőbe, a sírokra is telepíthetünk, hogy Halottak napjára díszes legyen a síremlék). A különlegességekre fogékonyak a kikeleti bangitával (Viburnum x Bodnantense) is tehetnek egy kísérletet, ez az extravagáns kerti növény január tájékán virágzik, ráadásul erős illattal rendelkezik, így a kerti út mellé telepítve a tél közepén is díszlik, illatozik. A hagyományosabb ízlésű virágbarátok a körömvirág, a szegfű, a díszkel és a díszkáposzta közül választhatnak.

kikeleti_bangita_oth_1543-3_vbig.jpg

A kikeleti bangita fütyül a télre, és januárban is virágzik

Fontos, hogy a nyáron a kertbe, teraszra, balkonra kitelepített cserepes, dézsás szobanövényeket lassan vigyük fedett helyre, és egy lemosás után az adott fajta igényeinek megfelelő fényviszok közé helyezzük őket. A kertben egyelőre ne hagyjuk abba az öntözést, a fákat és cserjéket pedig egy mély, alapos öntözéssel indítsuk el a tél felé vezető úton. Aki szeretne télen is madarakat a kertjébe, tegyen ki nekik vizet egy alkalmas itatóedénybe, esetleg fürdetőt is állítson ki. A madarak így odaszoknak, de etetésük egyelőre még nem szükséges, csak a fagyok és a havazás beálltakor, ami reméljük, még azért odébb van!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7311732383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2016.09.22. 22:11:03

aki nem tudja, hogy ezeket kell csinálni, az úgyse fogja tudni.

aki meg tudja, már csinálja.

Krutzifix 2016.09.23. 06:42:53

@scuynat: Ahogy Konfuciusz mondta volt: Egy újszülöttnek minden vicc új! avagy: "Tudni, hogy amit tudunk, azt tudjuk, ám amit nem tudunk, azt nem tudjuk; ez az igazi tudás."

para_noir 2016.09.23. 09:35:21

@scuynat: hát, ennyi erővel semmilyen ismeretterjesztő infót ne írjunk le semmilyen témában, mert aki már tudja, annak felesleges, aki meg nem, az úgyse fogja.

ZON 2016.09.23. 13:14:38

Szerintem a tömörödött, vizet, levegőt nem jól áteresztő, mohásodó talaj - egyébként valóban hasznos és eredményes - megszurkálása nem gyepszellőztetés. Az a talajon összegyűlő , korhadó fűvagdalék kikaparása (géppel és/vagy kézzel).

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása