Megyeri Szabolcs kertész blogja

Öt lépés a tökéletes grillhez, plusz a világ legmenőbb tűzrakóhelyei!

1 komment

A nyár kellős közepén járunk, vagyis dübörög a kerti szezon, ezúttal azonban nem az ültetésé és a növénygondozásé, hanem a kertben tartózkodásé. Bárki, akinek kertje van, ilyenkor bizonyára a legszívesebben ott tölti az időt a forróságot követő enyhébb estéken, lehet kerti hintában relaxálni, csillagokat bámulni, poharazgatni, vagy éppen húst sütögetni. Utóbbihoz elengedhetetlen egy jó kerti sütöde, ennek kialakítása azonban figyelmet igényel, hogy minél kisebb kárt okozzon a pázsitban, növényzetben, vagyis a kertben. A következőkben így nem a grillezési technikákról, hanem a grill, tűzrakóhely megfelelő elhelyezéséről lesz szó, és hogy fokozzam a lelkesedést, egy képgalériában megmutatom a világ legvagányabb kerti sütögetőit is!

 51baa50edbd0cb035b0008dc_w_540_s_fit.JPEG

1. Milyen legyen?

A kerti grill kissé tág fogalom, ha most újítunk be egyet, választani kell a típusok közül. A lustábbaknak való és egyben legolcsóbb megoldás a bárhol kapható, pár ezer forintos faszenes sütögető. Előnye, hogy nem kell fix helyet kiépíteni a számára, csak kivisszük, begyújtjuk és kész. Cserébe gyengébb minőségű, nem túl tartós, füves területen kissé ingatag és balesetveszélyes lehet, de első próbálkozásnak megteszi, főleg, ha stabil helyre (akár egy nagyobb teraszra) tudjuk állítani. A kerti grill őse és rokona a tűzrakóhely, egyszerűbben nevezve a tábortűz. A nyári táborok gitározós, együtt éneklős, szalonnázós nosztalgiáját hozhatjuk vissza vele, és ez a verzió sem igényel sok munkát és befektetést. A nagyjából egy méteres, általában kör alakú tűzrakóhelyet a pázsit rovására alakíthatjuk ki, és tulajdonképpen egy ásó és pár bontott tégla, vagy méretes kő elég hozzá. Hátránya, hogy nem mozgatható (csak egy újabb gyeprész károsítása árán), viszont pár óra alatt összedobható, és egy fém állványzattal bográcsozásra is használható. További opcióként léteznek előregyártott, komolyabb darabok, magasított égéstérrel és ülőkékkel, az igazán profik pedig saját kinti konyhát építhetnek. Kezdőknek érdemes az egyszerűbb verziókkal kezdeni kerti sütő pályafutásukat, így olcsón kiderülhet, hogy fekszik-e egyáltalán nekik a ez a műfaj, ha pedig mégsem, akkor nem dobtunk ki egy rakás pénzt, és nem tettünk tönkre akár egy kisszobányi pázsitos területet.

pool-and-garden-outdoor-fire-pit-design-photos-made-of-brown-stone-on-creamy-floor-in-green-yard-outdoor-fire-pit-designs-photos-in-garden-inspirations-for-backyard-party.jpg

Egy tűzrakóhely sok helyet elvesz a kert pázsitos részéből, érdemes átgondolni, mielőtt belevágunk!

2. Szélvédettség

Ügyelni kell arra, hogy a grill szélvédett helyen legyen, de mégse jelentsen tűzveszélyt, vagyis ne legyen túl közel hozzá semmi éghető dolog - növényzet, kerti bódé, garázs, háztető, és így tovább. Az előző ok mellett azért se tegyük fákhoz közel a grillt, bográcshelyet, mert az ételbe, edénybe hulló levelek folyamatos bosszúságot fognak okozni.

26030004-02-f01_jpg-product_zoom_moemax.jpg

 

 

Olcsó, egyszerű, de sokszor instabil, főleg a fűbe állítva. Érdemes szilárd alapra helyezni.

3. Alapozás

Nagyobb sütödét telepítsünk masszívabb felületre, egyrészt a stabilitás, másrészt a megközelíthetőség miatt. Komolyabb kerti grilleket illik betonalapra építeni, de még a legegyszerűbb, háromlábú, sokszor túl könnyű és instabil kis sütödék alá is tegyünk valamilyen rögtönzött talapzatot. Komolyabb grillsütőknél érdemes térkővel lefedni a sütő környékét, így nem kell ingoványos talajon botorkálni a tányérokkal, nyársakkal. Tábortüzes tűzrakóhely esetén legyen elég hely a körbeüléshez, ez nagyjából másfél métert jelent, így kiszámolható, hogy alapjáraton egy 3-4 méteres kört foglal majd le a tűzrakóhely, nem éri meg spórolni ezen, különben kényelmetlenség, füstben fuldoklás, nyomorgás lesz a végeredmény.

Ez pedig az ígért gyűjtemény a legmenőbb grillekről!

4. Jussunk oda!

Ha rendszeressé válnak a kertipartik, vagyis bejött a grillezés, jó ötlet kövezett utat kialakítani a háztól a sütőig, ezzel egyfelől megelőzzük a gyep kitaposását, másfelől biztonságosabbá válik a közlekedés. Ha már út és távolság, az sem elhanyagolható, hogy a füstöt távol tartsuk háztól, így lehetőség szerint minél messzebb tegyük a tüzet attól, különben állandó függönymosás és kényszeressé váló szellőztetés lesz az osztályrészünk. Ház alatt ne csak a sajátunkat, hanem a szomszédét is érthetjük, ha a szomszéd ablaka alá helyezzük a grillt, borítékolhatóak lesznek a konfliktusok.

fzbube8hz88njrd_medium.jpg

 

Lehet stílusosan és praktikusan egyszerre

5. Óvintézkedések

A tűzrakás, parázson sütögetés alapvetően veszélyes üzem, ezért nagyon fontos, az az elővigyázatosság, főleg nagy lánggal működő tűzrakóhelyeknél. Legyen mindig bekészítve kézközelbe egy vödör, vagy pár flakonnyi víz, valamint praktikus, ha a kerti slag elég hosszú ahhoz, hogy a tűz közelébe lehessen húzni. Azt talán mondani sem kell, hogy a gyerekeket ajánlott távol tartani a forró platniktól, nyílt lángtól, valamint a húsillat miatt a közelben tébláboló házikedvenc kutyákat is érdemes a kennelbe zárni, vagy megkötni, legalább addig, míg nagy a mozgás a grill körül. A sütögetés végeztével teljesen oltsuk el a tüzet, nem elég arra számítani, hogy majd elalszik magától. 

Ezt kellene elkerülni:

post_41100_20110526153354.jpg

 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen, valamint a galéria: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr867637036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fecsegő63 2015.09.01. 08:05:05

Tisztelt Megyeri Szabolcs Úr!
Számtalan gondom van a kertemmel ,DE sokat segítene,ha kapnék némi tanácsot, a kártevők távoltartására,VEGYSZERMENTEST!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása