Megyeri Szabolcs kertész blogja

Problémás orchideák

9 komment

Az orchideák divatja töretlen, sőt, egyre trendibbek, a minap már az egyik német élelmiszerlánc üzletében is láttam egy raklapnyi Phalaenopsist, ráadásul egészen csábító áron, ezerötszáz forint környékén. Nem csoda hát, ha sokan vásárolják ezeket a roppant dekoratív dísznövényeket, ám sajnos a csalódás sem ritka, ugyanis sok boldog orchideatulajból lesz szomorú gazda, mikor növényük pár hét után pusztulásnak indul. Az orchideákkal alapvetően az a probléma, hogy a mi klímánktól nagyon eltérő éghajlatról származnak, így nem könnyű feladat biztosítani számukra az ideális feltételeket. Az alábbiakban pár általános jótanácsot próbálok nyújtani a témában, és kicsit be is mutatom ezeket a dísznövényeket, ugyanis az üzletekben gyakran csak egy pár mondatos leírás jár a növényhez, amiből nehéz tájékozódni.

 100_3282.JPG

Az orchideák népes családot alkotnak, közel húszezer fajtát ismerünk, a hibridek száma pedig milliós nagyságrendű. Ennek eredménye a számtalan különleges alakú és színű virágzat, a választás tehát egyszerre könnyű és nehéz. Az orchideák virágainak vázaállósága a megfelelő feltételek biztosítása esetén kiváló, egy hónapig is megtarthatják díszítőértéküket, akár a növényen hagyva, akár vágott virágként, így tartós és szép ajándék válhat belőlük. Eddig tart a megszokott reklámszöveg, a buktatókról pedig már jótékonyan hallgatnak a növényekhez mellékelt szűkszavú leírások. Lássuk mik ezek. Az első fontos tudnivaló, hogy bár az orchideákat cserépben vesszük és tartjuk, ez számukra roppant idegen dolog, mivel az orchideák többsége nem földben gyökeredzik, hanem fákon élnek, a tápanyagokat és vizet nem a földből veszik fel. Ez az öntözéssel kapcsolatban máris egy fontos tanulsággal szolgálhat, az orchideák gyökérzete ugyanis nem bírja a vízben állást (a levegő páratartalmából "isznak"), hamar rothadásnak indul, ha pangó víz, vagy folyamatos nedvesség veszi körül. A fákon élő orchideák jellemzően elhalt növényi részekből jutnak tápanyagokhoz (de nem paraziták a közhiedelemmel ellentétben, hanem ún. epifita növények), tápanyagigényük magas, ezért fontos, hogy tápoldattal biztosítsuk nekik az utánpótlást, amit cserépben egyébként nem tudnának elérni. A következő probléma a már említett klímabeli eltérés, ezek a növények ugyanis az egyenlítő menti, párás, nedves, meleg viszonyokat kedvelik, amit egy átlagos magyar nappaliban nehéz előállítani, ráadásul a fákon csüngő orchideákhoz a lombokon keresztüljutó szűrt fény jut el, ezért a közvetlen napsütést sem kedvelik. Mi akkor a helyes tartás módja?

4493698137_91cfcd2579.jpg

 Cymbidium

Az egyik legnépszerűbb alany hagyományosan a Cymbidium, vagyis a csónakorchidea. Érdekesség, hogy hazánkban a 80'-as években a Cymbidium termelése ipari méretekben zajlott, vágott virágként ma már nem népszerű, azonban cserepes dísznövényként reneszánszát éli. A Cymbidium volt egyébként az első nemesített orchidea fajta, mely bekerült a lakásokba, otthon is tartható egzotikus dísznövényként. A Cymbidium fajták rendkívül változatos színűek, a zöldtől az égő vörösig szinte minden színt megtalálhatunk, pasztell árnyalatuk miatt pedig a legtöbb szobában előnyösen mutatnak, nem rivalizálnak a többi szobanövénnyel. A másik jellemző orchideafaj a már említett Phalaenopsis, vagyis a lepkeorchidea, mely olcsóságával hódít, eredetileg ez a faj is fán él, tehát a fentebb említett problémák nála is fennálnak.

Ezek egy ismerősöm pórul járt Phalaenopsis orchideái. Alig pár hét alatt sikerült őket ilyen állapotba hozni, annak ellenére, hogy nem voltak elhanyagolva. Sajnos a szakszerű segítség későn érkezett, a következő példányok biztosan jobban járnak majd.


Az orchideaproblémák, betegségek jellemzően a virágzás idején jelentkeznek, az okok pedig a klímára vezethetőek vissza, az orchideák többsége ugyanis a száraz, meleg levegőjű szobákra lombszáradással, bimbóhullással reagál. Az orchideák mindannyian páraigényes fajok, ellenben nem szeretik a túlöntözést, utóbbira azonnal a levelek elrothadásával válaszolnak. Ezért a nedvességre, öntözésre különösen figyelni kell, akár az éjjelre a levél belső tövében megálló víz 1-2 nap múlva a tőnél rothadást indíthat el, majd ezek után a levelek le is hullanak. Célszerű az orchideákat agyaggranulátummal, kaviccsal töltött tálcába állítani, melybe vizet töltünk, így folyamatosan biztosíthatjuk a párát növényünk számára. Nyáron, a teraszon, balkonon tárolt orchideák alatt érdemes rendszeresen fellocsolni a betont, járófelületet, ügyelve arra, hogy a levelekhez ne fröccsenjen víz. A növény gyökérzete alatt a cserépben se álljon víz, mivel a gyökerek a levegőből szerzik a nedvességet, nem képesek azt a vízből felvenni. A virágzat száradása, a bimbók barnulása, azok ledobódása általában fényhiány következtében történik, ez tipikusan téli jelenség, mivel ilyenkor a nappalok rövidülnek, és kevesebb ideig éri a növényeket a napfény. Erre válaszul az orchidea elkezd száradni, kezdve a számára legkevésbé fontos résszel, a virágzattal. A fényhiány pótolható speciális megvilágítással, mely az őszi időszakban kiegészítésképpen, majd télen teljes megvilágításként használható. A Cymbidiumok és Phalaenopsisok erősen tápanyagigényesek, cserébe akár az egész tenyészidőszakban képesek tömött fürtökben virágokat hozni. Tavasztól őszig célszerű nitrogén túlsúlyos tápoldatot adagolni, majd az őszi pihentetési időszak előtt és után foszfor és kálium túlsúlyos tápoldatot adni neki. Virágboltokban és egyéb üzletekben gyakran kapni önadagoló orchidea tápoldatokat, ezek hasznos kiegészítők. Az őszi pihentetés, és a viszonylag hűvösebb klíma hatására beindul a virágképződés, melyből a későbbiek folyamán a csodás virágzatok fejlődnek.

A páratartalom beállítása különösen fontos az orchideáknál. Jellemzően a 40%-os páratartalom a legkevesebb, ami szükséges a szép virágzáshoz, de a 70% fölötti már általában sok. Páratartalom szempontjából a fürdőszoba ideálisnak tűnhet, de csak akkor az, ha kellő mennyiségű fény is bejut, valamint a hőmérséklet is megfelelő. A páratartalom ellenőrzéséhez egyszerű és olcsó mérőeszközt lehet venni például hüllőkkel is foglalkozó kisállatkereskedésekben.

Phalaenopsis Orchid Flower Picture 03.JPG

 

Díjnyertes Phalaenopsisok

Az orchideák a tavaszt és a nyarat nyugodtan a kertben, balkonon tölthetik, amennyiben a fénnyel kapcsolatos igényeiket kielgítjük, vagyis nem engedjük, hogy az égető, tűző Nap perzselje őket, és a folyamatos párásításról is gondoskodunk. Ebben az időszakban rendszeres öntözést igényelnek, és lényeges, hogy a cserép aljához hasonlóan a levéltöveknél, hónaljakban se üljön meg a nedvesség, ezt a növény rosszul tolerálja. A fán élő orchideák ugyanis sosem függőlegesen állnak (mint pálcához kötözött cserepes társaik), ezért természetes élőhelyükön a víz nem reked meg a növényen. Télen a hűvös és fényes helyiség az ideális számukra, szabadban teleltetni tilos őket. Egészen addig, míg az éjszakai hőmérséklet az 5-6 Celsius fokot el nem éri, nyugodtan kint hagyhatjuk a növényünket, ennél hidegebb időben már mindenképpen vigyük be a teleltetésre előkészített helyiségbe! A célra a legalkalmasabb egy hűvösebb és világos, de napos szoba, amit télen csak minimálisan fűtűnk.  Figyelni kell, hogy világos helyre kerüljön, ugyanakkor az ősszel is sokszor erős napsütés ne érje.  Az ajánlott minimum hőmérséklet a 7-8 Celsius, a maximum hőmérséklet viszont ne legyen több 15 foknál. Az öntözést ebben az időszakban már ritkítani kell. A hideghatás fontos a virágzáshoz, így ha a növény jól érzi magát, akkor nem csak tavasszal, hanem télen is virágozni fog. Átültetni kizárólag abban az estben szabad, ha kinőtte a konténert, és akkor is csak virágzást követően.

 cymbidium040504-2.jpg

Egy szép és egészséges Cymbidium

A fentiekből talán az tűnik ki, hogy az orchideanevelés bonyolult és összetett dolog, azonban a gyakorlatban kis tanulással és odafigyeléssel hamar jöhet a sikerélmény. Az olcsó, élelmiszerboltok pénztárai mellé kiállított orchideák jellemzően kevesebbet bírnak és rosszabb kondícióban vannak, mint a szakboltokban kapható társaik, persze utóbbiak drágábbak is. 

 Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr766725123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2014.09.26. 07:55:02

Most már értem, hogy nálunk miért, csak télen virágzott.

szigetipotyautas · http://kommentanemkommentalhatora.blog.hu 2014.09.26. 08:55:55

Nálunk az első bírta legtovább, kb két hónapon át megmaradtak a virágai.
Mindig olcsó boltból vettük őket.
Most vettem egyet szaküzletből, drágán. Két hét alatt haldokolni kezdett, soora potyognak róla a virágok és ami még megvan, azon is látszik, hogy beteg.
Szóval nem vagyok igazán meggyőzve arról, hogy a drágább jobb, tartósabb. Bár tény, hogy szebb. :)

darkmirjam_light 2014.09.26. 09:30:16

Nekem általában szépek maradnak, van hogy hónapokig virágzanak. A legrégebbi már öt hat virágzáson is túl van és még mindíg egészséges. Speciális orchidea kaspókat használok ami a növény alatt tartja a vizet úgy, hogy az nem érintkezik a gyökerekkel.
Problémáim a kártevőkkel vannak. Az utóbbi időben egyre többet lepnek el levéltetvek ami a véget jelenti.

bohuš 2014.09.26. 11:01:31

Van három orchideám, rokonoktól kaptam, csodálkoztam, mivel tudják, hogy a szobanövényekkel nem vagyok valami ügyes. Különösebben nem gondozom, tápot még sose kaptak, cserépben vannak, azt vártam, hogy pár hét alatt úgyis elbúcsúzunk egymástól, de a legöregebb már vagy hat éves, új növényt is fejlesztett magán, folyamatosan virágozik mindegyik. Az élet nagy csodájaként tekintek rájuk, de nem merek több törődést fordítani feléjük, hátha azzal rontom el az egészet. Néha elnézegetem őket, és emlékeztetem magam, hogy vannak dolgok, amikre nincs racionális magyarázat.

lutria 2014.09.26. 12:38:00

Lehetett volna pár szót írni arról hogy az elvirágzott szárakat hol lehet levágni stb.

Lady Ann 2014.09.26. 12:44:07

Nálam az a baj, hogy rosszak az ablakok, a hőt nem nagyon, de párát csodásan szigetelik, gondolkoztam az ablakcserén, de mivel az orchideák (meg többi is) imádja ezt a klímát, inkább letettem róla. Viszont 1 dendrobium és 1 phalaenopsis a déli tájolású ablakban van, mindkettő tetves, azért nem merem a többi közé tenni, és valami csoda folytán mindkettő remekül átvészelte a nyarat. Amúgy van valakinek valami jó ötlete a fehér bolyhos tetvek ellen? Az egyenként leszedegetős nem bizonyult túl hatékonynak...

alvito 2014.09.26. 13:35:06

3 évvel ezelőtt kaptam a fiamtól icipici zárt kerámia kaspóban egy orchideát. A Tescoban vette. Nem földben volt, hanem olyan tőzeg félében, laza szerkezetű valamiben, alatta pedig olyan volt, mint a murva - nem értek hozzá. Mivel nem földben volt, nem is értettem, miből él. Nagyon szerette a napot, pár naponta öntöttem alá kis vizet. Most csak azért halt meg, mert el kellett utaznom, és nem bírta ki gondoskodás nélkül. Gyönyörű volt.

borzimorzi 2014.09.28. 20:54:32

@Lady Ann: Azok a fehér bolyhos dögök igen sokat kibírnak, viszont a lemosás enyhe szappanos vízzel ad nekik rendesen, valamint a Careo táprúd + rovarölő kombó is igen jó, és soká tart a hatása. A baj csak az, hogy az orchik igen kényes népek, a szappan lúgos, az orchik alatti mulcs/tőzeg meg legtöbbször inkább savas. Tehát a szappanos lemosást csakis fejjel lefele érdemes megejteni, vagy utána alaposan át kell öblíteni az egész mulcsot is.

Sajnos, az orchik igen kényes népek, nálam eddig 4 élt, de csak egy bírta évekig.

Üdv:
b

Lady Ann 2014.09.29. 09:41:08

@borzimorzi: Köszönöm, kipróbálom!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása