Megyeri Szabolcs kertész blogja

5 illatos növény balkonra

komment

A dísznövényeket általában szépségükért tartjuk, de semmiképp nem hátrány, ha más érzékszervünket is simogatják, például az orrunkat. Az illatos virágok közelében a kedvünk is jobb lesz, és szuper dolog, ha a megkapó látvány mellett ilyen extrával is rendelkeznek. Még jobb az egész, ha a dekoratív és illatos virágok a balkonunkat díszítik, így ez a falatnyi kertpótlék, ami a város embernek az egyetlen zöld menedéke lehet, igazán illúziójává válhat a természetnek, ráadásul az ilyen flórával még a benti vegyszeres illatosítókat is kiválthatjuk. Lássuk hát, melyik az öt legjobb balkonra, ablakba való illatos dísznövény!

 decorating-with-flowers-balcony-designs-13.jpg

A virágos erkély nem csak szép, illatos is lehet!

Az illatban verhetetlen frézia elsősorban vágott virágként ismert, pedig cserépben is lehet tartani, így értelemszerűen sokkal tovább marad virágzó és illatozó. A frézia igazából nem egy növény, hanem egy 14 tagú nemzetség elnevezése, közülük is a legillatosabbak a  Freesia alba és a Freesia leichtlinii változatok, de minden hibridje kellemes a szaglószervnek. A frézia magról vagy hagymáról szaporítható, nagyjából harminc centiméter magasra növő dísznövény, mely az erős napsütést kedveli, így világos ablakpárkányra, vagy kevésbé árnyékolt erkélyekre telepíthető. Nem kimondottan gondozásigényes növény, arra kell ügyelni, hogy a virágzás alatt földje mindig nedves legyen. Elvirágzás után, mikor a levelek is megbarnultak, az öntözést el kell hagyni, és a kiszáradt földdel együtt a növényt védett helyre kell rakni, hogy a következő évben újra kihajthasson. Érdekesség, hogy a fréziából kinyert illóolajat a kozmetikai iparban is hasznosítják, számos parfümben és krémben megtalálható, így könnyen lehet, hogy az illata ismerős lesz valahonnan.

 frézia.jpg

A frézia szobában, erkélyen is illatozik

A viaszvirág átlagon felüli dekorációs értékkel bír, és természetesen nem szerepelne itt, ha nem lenne bódító  - édeskés, mézes jellegű - illata. A Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában őshonos dísznövény fényigénye magas, de az erősen tűző sugarakat nem szereti, ennek figyelembe vételével helyezzük el az ablakban, vagy az erkélyen, és arra is ügyelni kell, hogy a viaszvirág mézgaszerű anyagot csöpögtethet, ami szőnyegen, bútoron foltot hagyhat! Nyáron mérsékelt, télen pedig nagyon kevés öntözést kíván, gyakori hiba a túlöntözés, ami paradox módon olyan külsőségekkel jár nála, mint más növénynél a kiszáradás (a levelek elfonnyadnak, lehullanak), ezért sose több öntözéssel próbáljunk ilyenkor segíteni a növényen. Jól futtatható dísznövény, akár a három méteres hosszt is elérheti, így balkonokon érdemes huzalrendszerre, vagy pergolára terelni, pompás látványt fog nyújtani! Virágzása tavasztól őszig tart, télen pedig óvni kell a hidegtől, a téli hónapokban a legjobb, ha fényes, de nem túl hideg helyet keresünk neki, egy üvegezett veranda, vagy ablakos, fűtött lépcsőház megfelelőek. A viaszvirág tő-, vagy levéldugvánnyal szaporítható, egy lemetszett darab fólia alatt, vagy meleg helyen vízbe állítva hamar begyökereztethető. 

 hoya.jpg

hoya1.jpg 

A viaszvirág egyszerűen gyönyörű, és az illata is fantasztikus

Az oregánót legtöbben a pizzával hozzák kapcsolatba, ám a lakásban nem csak szárított, őrölt formában tesz jó szolgálatot, hanem illatos dísz-, és haszonnövényként. Az oregánó mediterrán fűszernövény, kiválóan nevelhető kora tavasztól erkélyen, vagy konyhaablakban, ráadásul illata mellett bájos lila virágzata is színt hoz a helyiségbe. A szurokfű, vagy vadmajoránna neveken is ismert illatos fűszernövény jól tűri a szárazságot, így feledékeny gazdák is sikert érhetnek el vele, ellenben fénykedvelő fajta, így közvetlen az ablakpárkányra, vagy az erkély naposabb részére telepítsük. Szaporítása magvetéssel, vagy tőosztással történhet. Leveleit frissen szedve természetes, egészséges fűszerhez juthatunk, és persze látványelemként is kiváló. 

 oregano.jpg

Pizzaillat az ablakban! Az oregánó szemre is tetszetős

A leandert talán nem kell hosszabban bemutatni, lévén az egyik legkedveltebb házi dísznövény, ám a kezdőknek mindenképp hasznos információ lehet, hogy szépsége mellett illatával is kényezteti gazdáját. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy könnyen tartható, tapasztalatlanabb kertbarátoknak is ideális növény, a szemet gyönyörködtető virágzáshoz azonban mindenképp tápanyagdús földre, és sok-sok napsütésre van szüksége. Mediterrán növény lévén fagymentes helyen kell teleltetni, ám napfényre ebben az időszakban is szüksége lesz, ezért az ablaktalan, sötét pincék nem jók neki, mint például a muskátlinak. A fiatalabb növényeket évente nagyobb edénybe kell ültetni, később 2-3 évente elég a helycsere, és számoljunk azzal, hogy leanderünk idővel terebélyes, és nagy edénye miatt nehezen mozgatható házikedvenc lesz. Roppant fontos információ a leanderrel kapcsolatban, hogy minden része mérgező, ezért kisgyermekek, vagy rágcsálásra hajlamos háziállatok közelébe nem való!

 leander.jpg

A leander gyakori dísznövény, de vigyázat, mérgező!

A jázmin szintén legendásan bódító illattal rendelkezik, és dísznövényként sem vall kudarcot. Ez a trópusi tájakon őshonos virág kora tavasztól kora nyárig bontja virágait, és jó hír, hogy könnyen tartható, a gondozásra kevésbé igényes növény. Kertbe kiültetve több méter magasra nő, balkonokon, cserépbe telepítve azonban csak méteres lesz. Támrendszerre, hálóra terelve futtatható is. Fényigénye átlagos, félárnyékos helyen is megél és virágzik, az erős nyári napsugaraktól azonban óvni kell. Az öntözéssel nem szabad spórolni a jázminnál, földje sose száradjon ki teljesen, és akkor érzi a legjobban magát, ha lágy(ított) vízzel itatjuk. A dús virágzásért tavasztól érdemes tápoldatozni, elvirágzása után a töveket legalább tíz centire vágjuk vissza, télen pedig 7-10 Celsius fok környékén kell pihentetni. A jázmin nem pusztán illatos, hanem erősen illatos növény, egyeseknek fejfájást, migrént okozhat az erős szagorgia, ezért ültetése előtt teszteljük, hogy bírjuk-e az illatát.

20101103212417_jazmin4.jpg

A jázmin is gyakori összetevője a parfümöknek, kencéknek, de a teraszon is jól mutat

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr246023259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Momina 2014.04.13. 23:08:57

Kedves Megyeri Szabolcs! Tudom, nehéz kérdés, mert a legtöbb növény kedveli a fényt, de mit ültessen az, aki elkezdte önként gondozni a társasház elhanyagolt belső udvarát, ahová mint a börtön ablakába, soha nem süt be a nap? A borostyánok, kis gesztenyefák, ecetfák, pletyka, ez-az elvan, de én virágos növényeket szeretnék, színeseket, nemcsak zöldet. Tavaly árvácskával próbálkoztam, kevés sikerrel, éltek-éltek, de hamar leteremtek és nem hoztak több virágot. Idén büdöskét terveznék, meg körömvirágot, de biztos volna jobb ötlete. Lehetőleg olyan sötétségtűrő virág kellene (ha van ilyen) ami kevés pénzből megvalósítható, mert a lakók bár megdicsérik az erőfeszítéseimet, de támogatást nem adnak. Válaszát előre is köszönöm!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása