Megyeri Szabolcs kertész blogja

Megnyílt az Erzsébet tér!

1 komment

A régóta vergődő és leromlott állapotú Erzsébet téren tavaly végre elkezdődtek a felújítási munkálatok, az átadást pedig márciusra ígérték, és igaz, hogy az utolsó pillanatban, de sikerült a rekonstrukció befejezése, mától pedig újra birtokba veheti a közönség a belváros legfontosabb parkját. Miért ez a legfontosabb? Mert a városbelső szívében fekszik, nagy alapterületű, így nagy zöldfelület kiépítésére alkalmas, funkcióit tekintve pedig sokrétűen hasznosítható. Hasznosította is mindenki, egyfelől jópár éve meeting pointként ismert, nyári estéken fesztiválokat megszégyenítő tömeg lepte el rendszeresen a területet, majd az egykori Gödör klub terjeszkedett a park felé az alsó részből, később pedig kereskedelmi egységek, kirakodóvásárok lepték el a pázsitot rendszeresen, mindemellett pedig időnként kétes értékű gasztrofesztiválok, vagy éppen termékbemutatók helye lett az a drága gyep. Az állapotok tarthatatlanná váltak, a növényzet pusztulásnak indult, az utcabútorok siralmas állapotba kerültek, és a burkolatok is megsínylették a tömeget. Ezért hát mindenki feszülten várta a felújítást, ami a mai nappal befejeződött, az új Erzsébet tér pedig így néz ki:

IMGP5507.JPG

A képre kattintva galéria nyílik!

Nem tisztem megítélni a felújítás eredményeit, főleg, hogy a mai napon hatalmas zsibvásár és koncertszínpad foglalja el a terület nagy részét, így igazi képet csak pár nap, hét múlva kaphatunk a megújult térről. A növényi beültetések vitathatatlanul szépek, én mondjuk abban reménykedtem, hogy több zöldet, színes növényt láthatok majd, de a látkép így is harmonikus (ha leszámítjuk a vásározókat). A strapabíróbb köztéri bútorok, a renovált burkolatok, és a végre tiszta medence jól néznek ki, a sarki kalandpark kedves ötlet volt, és látványos a hátsó részen lévő rejtett párásító is, nyáron ennek nagy sikere lesz. A nagy kérdés azonban még nem dőlt el. A felújítás előtt két út állt a döntéshozók előtt. Az egyik, hogy visszaadják a tér pihenőparki jellegét a fűben heverészőknek, napozóknak, esti kijáróknak, vagy továbbviszik a kereskedelmi vonalat, és egyfajta állandó belvárosi minifesztivál-helyszínt alakítanak ki itt. A mai, friss állapotok az utóbbira utalnak, ám az is lehet, hogy csak a felavatás alkalmából engedték meg a sűrű kitelepülést. Az elkövetkezendő hetek izgalmasak lesznek, azt ajánlom, aki csak tudja, látogassa meg az Erzsébet teret, hogy maga szűrhesse le a tanulságokat.

IMGP5504.JPG

IMGP5503.JPG

IMGP5509.JPG

A párásító a növényeknek is hasznos, de a nyári kánikulában a tér egyik fő vonzereje lesz

IMGP5495.JPG

Szép padok, ágyással kombinálva

IMGP5505.JPG

A medence mindik a tér kritikus pontja volt, most szép és tiszta, remélhetőleg így is marad

 Kattintson a képre a galériáért!

A képek a szerző fotói, a mai napon készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr245885354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hmmm... 2014.03.30. 16:55:00

Hááát... a zöld mindig szép, de a teljes átláthatóságot talán nem elsősorban a parkokban kéne ennyire végletesen megvalósítani :-DDD És bizony, jól jegyzik meg többen: karbantartás nélkül ezek is rövid idő alatt le fognak amortizálódni... mert a dolgok mán csak olyanok, hogy használatban kopnak (mint az Alstom kocsik kereke -- ja, hogy annak azért nem ilyen ütemben kéne... :-) Nekem kicsit sokkk a felújítások / karbantartások kampánycélzatú ütemessége... és az is sajátságos, ahogy a nem annyira szem előtt levő felújításokat (el)intézik... Csak remélni merem, hogy az őszi önkormányzati választásokat követően sem fognak Édes Uraink babérjaikra telepedni úgy, ahogy azt tették pl 2o1o-ben...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása